Jó szezonra számítanak

Elbontották a Kányavári-sziget kilátóját

Hévízi döntések


BŐVÜLŐ SZOLGÁLTATÁSOK A KESZTHELYI STRANDOKON

Jó szezonra számítanak

Idén igazán jó idővel indított a zalai idegenforgalmi szezon. A kellemes időjárás mellett azonban sok más egyébre is szükség van ahhoz, hogy ősszel elégedetten dőljünk hátra, és azt mondhassuk, a 2008-as év sikeres turisztikai szezont hozott a térségünkbe. A keszthelyi Balaton-part az egyik legfontosabb, legkiemeltebb hely a megyében az idegenforgalom szempontjából. Végh Szilárddal, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. igazgatójával beszélgettünk, hogyan készült a Balaton-part az idei szezonnyitásra.

A napozóágyakért sem kell fizetni.– A Keszthelyi Városüzemeltető Kft. három strandot tart fenn, úgymint a Városi, a Helikon és a Libás strandot. Igazán nagy változások idén a Városi és a Libás strandnál történtek. Kezdjük a Városi stranddal! A legjelentősebb, hogy a középső vizesblokk teljesen megújult, négy csillagosnak minősíthető. Ez infravezérelt csapokat, modern kéztisztító berendezéseket, és takarítási lehetőséget jelent.

A tavalyi évben a strandon lévő medence és vízicsúszda használata is ingyenes volt. Ez idén is így van, ráadásul most már az anakonda csúszda is a Balaton vizébe érkezik, mert úgy vettük észre, hogy a vendégeink azt sokkal jobban élvezik. Nyilván egész más érzés a Balatonba csobbanni, mint egy medencébe!

– Miben nyújt mást a keszthelyi strand, mint a Balaton többi strandja?
– Például, hogy mi a napozó- ágyakat ingyen bocsátjuk a vendégeink rendelkezésére. Pontosabban: a belépőjegy ára már tartalmazza a napozó ágyak használatának díját is. Négyszázötven ilyen ággyal várjuk a strandolókat. Ami még különlegesnek mondható, hogy intenzív animációs programokkal is készülünk, minden nap. Valamennyi korosztály találhat kedvére valót a négy animátor által vezetett, változatos programok közül.

2008 a Vizek Éve, és a Magyar Turizmus Rt.-vel közösen egy rendezvénysorozatot indítunk, amelyben Keszthely nagyon előkelő helyen vesz részt. Augusztus 2-án Danubius Road Show lesz a strandon, de az egész nyári szezonban lesznek programok. A belépőjegyeknél bevezettük a hármat fizet, négyet kap elvet, ami annyit jelent, hogy ha valaki három egymást követő napra jegyet vált a strandra, akkor a negyedik nap ingyen mehet be.

– Említette, hogy a Libáson is javult a szolgáltatás színvonala.
– Igen, megépült egy új szolgáltató központ, amely vállalkozásban működik, és hét vendéglátóipari egységnek ad helyet. Ezzel együtt két vizesblokk is épül, így a szociális ellátás tényleg megfelelő színvonalú lesz ott is. Felújítottuk a kabinokat is, és új nyitott kerti zuhanyzókat építettünk. Elkészült egy új, európai uniós normáknak megfelelő játszótér is a strandon, amely 8 milliós beruházást jelent.

Folyamatban van egy pályázatunk is, 20 fős sportpálya építésére, amely 2,5 millió forintba kerül, és várhatóan június végére elkészül. A strandon működő vállalkozásoknál is egészen új szolgáltatások várják az odalátogatókat. Többek között elektromos jetskik gyerekeknek, amelyek amolyan vízi dodzsemek, a felnőtteknek meg jetski bérlésére van lehetőségük. Ilyen szolgáltatás az egész Balatonon két-három helyen létezik csak. Építettünk néhány hat méter átmérőjű, kör alakú gumi stéget is, amelyeket szintén bérelni lehet napozásra, játékra.

– Mekkora forgalmat bonyolít le a három, Önök által üzemeltetett strand?
– Tavaly 250.000 vendégünk volt, ezt a számot jó lenne idén növelni. Fontos megemlítenem azt is, hogy a strandokon lévő vendéglátoipari egységek is folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat. A strandok este sétányként vannak nyitva, ahol éjszakai bárok, és egyéb szórakozó egységek várják a vendégeket. Összességében azt lehet mondani, hogy fejlesztéseknek, illetve az egyre bővülő, jó minőségű szolgáltatásoknak köszönhetően sikeres szezonra számítunk, főleg, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

vissza az elejére


ÉLETVESZÉLYESSÉ VÁLT AZ ÉPÍTMÉNY

Elbontották a Kányavári-sziget kilátóját

Az alapokig elbontották a Kányavári-szigeten lévő kilátót. A Kis-Balaton legnagyobb ilyen építményét kikezdte az idő és életveszélyessé vált, ezért kellett szétszerelni. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnöksége szeretné mielőbb újjal pótolni az építményt, ám ez több szempontból sem egyszerű. Hiányzik az ehhez szükséges pénz is, valamint az egészen egyedi szerkezet anyagának beszerzése is nehezítheti majd a beruházás megkezdését. E mellett mindennapos gondot jelentenek azok az éjszakai látogatók, akiket nem a természet szeretete vonz a Kis-Balatonhoz.

A kirándulók közül bizonyára többen felkeresték már a Kis-Balatonnál, Kányavári-szigeten lévő kilátót, amely negyed évszázadig egyik jellegzetessége volt a környéknek. A tizenöt méter magas kilátó az utóbbi években egyre rosszabb állapotúvá vált, ezért le kellett bontani – tájékoztatott a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője.

Laki István szerint a volt építmény helyére hasonlóan különleges méretekkel bíró kilátót terveznek. Ez nagyban megnehezíti a dolgukat. Nem csak azért, mert az ehhez szükséges 20-30 millió forintos fedezet hiányzik, hanem mert a hosszú tartóoszlopokhoz szükséges vörös fenyők beszerzése sem egyszerű. Mint mondta, még az is elképzelhető, hogy Magyarországon nem találnak elég hosszú és egyenes fákat ezért a határon túlró kell hozni. Úgyhogy egyelőre kutatják a megfelelő forrást, illetve egy megfelelő pályázatra várnak és, ha ily módon sikerül pénzt szerezniük, akkor megkezdődhet az anyagok megvásárlása, aztán az építkezés.

Jó esetben így a következő szezonra már újra állhat a kilátó. E közben folytatódnak a Regionális Operatív Program támogatásával folyó fejlesztések, amelynek keretében a közelmúltban adták át a Kis-Balaton bemutató ház és a Kányavári-sziget közötti kerékpárút újabb szakaszát. Ezt a jövőben is folytatnák, újabb két-három kilométer szükséges ahhoz, hogy Balatonhídvégtől a házig el lehessen jutni biciklivel.

Korábban egy kerékpár kölcsönzőt, és egy játszóteret már birtokba vehettek a gyerekek, elkészült egy vizesblokk, amit hamarosan ugyancsak átadnak. Most webkamerákat szerelnek fel, amelyek segítségével a Kis-Balaton öt-hat pontját, az ott lévő állat- és növényvilágot figyelhetik meg majd a bemutatóházból a látogatók. Gondoltak a mozgásukban korlátozottakra is, akik az ott lévő hídon ma még nem tudnak átjutni a szigetre.

Ősztől ez a probléma is megoldódik, elektromos komp szállítja majd a kerekes-székeseket. Az örömteli változások mellett egyre nagyobb gondot jelentenek azok az ismeretlenek, akik nem a táj és az állatvilág egyedisége miatt járnak a Kis-Balatonra. Korábban a szivattyúkat szerelték le, amelyek pótlása jókora összegeket emésztett fel, nem beszélve arról, hogy emiatt a területen lévő túlzott vízmennyiség eltávolítása is nehézkessé vált egy idő után, ami komolyan veszélyeztethette volna az élővilágot.

Mára ezeket a berendezéseket riasztókkal védik, ami némi biztonságot jelent. E helyett viszont szinte mindennapossá vált, hogy elviszik az elektromos kábeleket rejtő aknafedeleket, lefűrészelik a sorompókat, és sorra tűnnek el más, fémből készült tárgyak. A gátőrök egymaguk tehetetlenek, a terület adottsága miatt a riasztó berendezés felszerelése sem jelentene teljes megoldást, bár ennek a költségeit nem is nagyon tudnák megfizetni.

Így aztán az üzem vezetői a rendőrséggel együtt csaknem tehetetlenül szembesülnek azzal újra és újra, hogy valakik nem törődve senkivel és semmivel, néhány ezer forintos szerzeményért milliós károkat, sőt gyakran életveszélyt okoznak, amikor szinte minden mozdíthatót elhordanak a környékről.

vissza az elejére


MARADJON A LEGBIZTONSÁGOSABB

Hévízi döntések

Több mint húsz napirendi pontot tárgyalt végig a hévízi képviselő-testület májusi soros ülésén. A két ülés között történt fontosabb események tárgyalásakor vita bontakozott ki a helyi fesztiváljellegű szórakoztató programok megtartásának gyakoriságáról, majd képviselői lemondás miatt módosították a hivatal SZMSZ-ét.

 Megalapították a Zala Termálvölgye Egyesületet, amelyiktől azt várják, hogy segíti a pályázati pénzekhez való hozzájutást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz kapcsoltan. A bizottsági vélemények is teljesen egyhangúak voltak Hévíz Város Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatának július elsejével történő hatályba léptetésével kapcsolatban. A belső tagozódás módosításával észszerűbb munkamegosztás megszervezésére nyílik lehetőség.

Az általános iskola a megemelkedett működési intézményfinanszírozásból 8 millió forint felhalmozási, fejlesztési célú átcsoportosítást kért. Ebből az összegből fejezik be gumitégla felülettel az iskolai játszóudvar modernizálását, további játék-elemek beszerzését. További célként jelölték meg az aula és főbejárat nyílászáróinak cseréjét, a sportcsarnok és a főépület közötti átjáró átépítését, illetve két öltöző és szertár kialakítását a sportcsarnok észak-nyugati beugrásának beépítésével.

A pénzügyi valamint az idegenforgalmi és sportbizottság is megvitatta a Hévíz Sportkör és a Labdarúgó Kft. 2007 évi tevékenységéről dr. Alberti Sándor sportkör elnök és Radics Ferenc kft. ügyvezető igazgató által készített szakmai előterjesztést. A Hévíz Sportkör tavaly 36,6 millió forintból gazdálkodott. Az összeg 77,4 százaléka (28,4 millió forint) az önkormányzat támogatása, 15,6 százaléka saját bevétel, 7 százaléka pedig hitel volt. A Hévíz Labdarúgó Kft. támogatására 15,5 milliót fordítottak. A képviselők éles hangú vitát folytattak a támogatás arányairól, illetve a pénzek odaítélésének szükségességéről.

A közbiztonsági bizottság véleményezése után, és a bizottság kérésére került a képviselő-testület elé a Hévízi Rendőrőrs nyári idegenforgalmi idényre való felkészüléséről szóló előterjesztés, amit egyhangúlag fogadtak el. Dr. Bertalan János, rendőrségi főtanácsos az ülésen bejelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy Hévíz megmaradjon a régió legbiztonságosabb településének.

Napirendre került a március közepén tartott városszemle hiányosságainak felszámolására készített intézkedési terv végrehajtásával foglalkozó beszámoló is. A kátyúk felmérése után elkezdődtek, és folyamatosak a munkák a városi fenntartású közutakon.

Ellenszavazat nélkül, egyhangúlag választotta két évre elnökének Vértes Árpádot, Hévíz polgármesterét a május végén Agárdon tartott közgyűlésén a Magyar Fürdővárosok Országos Szövetsége. A kitüntető cím nem csupán a világhíres gyógyüdülő városnak jelent előnyt, de rangot ad Zala megyének és a régiónak is.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu