Az összefogás példája

Százmilliók a biztonságra

Takarékszövetkezeti ügyféltalálkozó

Terjedőben a randidrog

Irodalmi kitüntetés


ZÁRÓKIÁLLÍTÁS

Az összefogás példája

A tárlatot Manninger Jenő ajánlotta a vendégek figyelmébe.Tizennégy zalai település: Bázakerettye, Becsvölgye, Dióskál, Gyenesdiás, Felsőrajk, Hévíz, Kálócfa, Kustánszeg, Pacsa, Pusztaederics, Szentgyörgyvölgy, Szilvágy, Zalabaksa és Zalakaros fogadott hazai és határon túli képzőművészeket 10 napos táborba augusztus elején.

A Keresztury Dezső ÁMK Megyei Közművelődési Intézményegysége a megyei önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával, a programban részt vevő önkormányzatok patronálásával idén is megszervezte a másfél évtizedes múltra visszatekintő művészeti táborát. Megyénkben idén már két nemzetközi művésztelep munkálkodásának is szemtanúi lehettek az érdeklődők.

A keszthelyi Balaton Színházban idén első ízben nyitották meg a Zala Pannon Nemzetközi Művésztelep alkotásait felvonultató zárókiállítást. A zalai dombság megannyi szépségét felvillantó kortárs festmények, akvarellek, grafikák készítői közül többen a határainkon túlról érkeztek. A művésztelep munkájában résztvevőket az eseményen emléklappal jutalmazták.

A nyitóünnepségen a muravidéki, erdélyi, szlovéniai, oroszországi, délvidéki művészeket is dicsérte Manninger Jenő a megyei közgyűlés elnöke, aki az összefogás szép példájaként hozta fel a kiállítást, ahol a zsűri tagjai: Péntek Imre költő és Lehota M. János esztéta Koszti István Miklós marosvásárhelyi grafikus képeit értékelte legtöbbre. A korábban a rezi és zalabaksai alkotótáborokban is tudását fejlesztő festő finom vonalvezetésű, harmonikus rajzosságú alkotásaival győzött. A második helyre a megyeszékhelyi 21 éves Herkli Mátyás Barnabást rangsorolták.

vissza az elejére


PÓTOLJÁK A HIÁNYOSSÁGOKAT

Százmilliók a biztonságra

Nem összesen három, hanem három új újraélesztő berendezés van a Balatonon – reagált a közelmúltban megjelent híradásokra a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman Tamás elmondta, hogy a közelmúltban átadottakkal együtt jelenleg 17 készülék áll rendelkezésre a tóparton. Mivel azonban ennél jóval többre van szükség, a BFT már korábban döntött 30 újabb defibrillátor beszerzéséről és számos más módon is gyarapodik az életmentő készülékek száma a tónál.

Bár sokan azt gondolják, hogy az életmentő készülékek beszerzése Kolonics György halála után vált fontossá a Balatonnál, a valóságban a Balaton Fejlesztési Tanács már a sportoló tragédiája előtt megrendelte a defibrillátorokat.. Az azonban tény, hogy a szomorú esemény újabb lökést adott az addigi elhatározásnak, és az illetékesek is sürgetni kezdték a megrendelés teljesítését, valamint a korábban tervezettek mellett újabb berendezések vásárlását is elengedhetetlennek tartják.

A közelmúltban Balatonlellén adtak át három új készüléket. Ezek közül az egyik a ceremóniát lebonyolító település strandján maradt, a másik Balatonszárszóra, a harmadik pedig az északi partra, Alsóőrsre került. Ezek mellett további újraélesztő készülékek is vannak a tónál, összesen 17 működik jelenleg – tájékoztatott a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Hozzátette, hogy mivel ennél is többre van szükség harmincat már megrendeltek, ezeket várhatóan jövőre kaphatják meg az érintettek.

Emellett néhány önkormányzat is vásárol magának, és a BFT elnöke a nagyobb szállodák vezetőit is arra kéri, hogy szerezzék be legalább az olcsóbb, félautomata műszert, amely mintegy 350 ezer forintba kerül. Nem csak a defibrillátorokkal igyekeztek elősegíteni az illetékesek a biztonságos pihenést a Balatonnál: a civil szervezet és a vöröskereszt együttműködésének köszönhetően júliustól augusztus huszadikáig elsősegély-nyújtó szolgálat is működött a tóparton: huszonhat strandon összesen háromszáz hatvannégy kiképzett önkéntes, főképp egészségügyi főiskolások és orvostanhallgatók segítettek a rászorulóknak.

A tavalyi évhez képest újdonság volt, hogy ezúttal a napi UV-B sugárzásról is folyamatosan tájékoztatták a nyaralókat. A vízimentők is nagy hangsúlyt fektettek a megfelelő képzésre, így a régiek mellett az idén először munkába állt mentőőreik is számos esetben hatékonyan tudtak közreműködni a tragédiák megakadályozásában.

Nagy előrelépést jelentett az is, hogy a tönkrement, elhasználódott csónakjaikat korszerű katamaránok váltották fel. Összesen harminc speciális vízijárművet kaptak, hetet a somogyi partszakaszon dolgozók, a többit a zalai és a veszprémi strandok vízimentői. Ugyancsak a Balaton Fejlesztési Tanács közreműködésével hamarosan egy csaknem 60 milliós, a legmodernebb felszerelésekkel ellátott mentőhajó is segíti majd munkájukat.

vissza az elejére


Takarékszövetkezeti
ügyféltalálkozó

A Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet a kistérség mintegy ötven kis- és középvállalkozóját hívta meg Keszthelyre, a Balaton Kongresszusi Központ és Színházba augusztus közepén.

Az ügyféltalálkozón Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató helyettese tartott előadást az MFB kisvállalkozói hitelprogramról. Beruházási, fejlesztési hitelről lévén szó, dr. Budai Péterné adótanácsadó ismertette a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményeket. Továbbá bemutatásra került a Takarékszövetkezet új, ingatlanfedezet nélküli vállalkozói hitelterméke.

vissza az elejére


Terjedőben a randidrog

Szomorú statisztikák sokkolják a szülőket. Hazánkban az elmúlt hetekben csaknem annyian estek áldozatul valamilyen drognak, mint tavaly egész évben. Míg 2007-ben tizenkilencen haltak meg a különböző kábítószerek miatt, addig idén már mostanáig tizennyolcan vesztették életüket emiatt. A közelmúltban a Balatonnál is elindult hódító útjára Gina, a fiatalok által gyakran csak randidrognak nevezett szer.

Gina nem ismeretlen Magyarországon, évről évre újra és újra feltűnik. Legutóbb már a Balaton-parton is találkoztak vele jónéhányan. Bár a szakemberek szerint többnyire a siófoki szórakozóhelyeken fordul elő, Keszthelyen is akad olyan fiatal, aki azt mondja, hogy kipróbálta már a szert ismerőseivel. Mindezt mosolyogva meséli, egy percig sem gondolva arra, hogy akár tragédiába is torkollhatott volna az így felpörgetett bulizás. Pedig a hozzáértők határozottan állítják: nem csak ijesztgetés, amikor a folyékony extasy veszélyeiről beszélnek.

A legnagyobb csapdát talán az jelenti, hogy igen nehéz eltalálni azt az adagot, mely a jókedvet, eufórikus hangulatot okozza, és a túladagolás könnyen végzetessé válhat. A szer, különösen alkohollal keverve tudat-, illetve eszméletvesztést, sőt akár kómát, esetleg görcsöt, fulladást, halált okozhat. Másik veszélye, hogy bárki elfogyaszthatja úgy is, hogy ő maga akarná, vagy egyáltalán tudná, hogy benne van az italában. Mivel nagyon könnyen vegyíthető elég egy pillanatra ellenőrzés nélkül hagyott pohár, és már benne is van a tritaminszármazék.

Az alkoholban és a gyümölcslében szinte észrevehetetlen, de a vízben is csak az enyhén sós íz figyelmeztethet arra, hogy valami nincs rendben. Éppen ezért az illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy a szórakozóhelyeken, de akár a házibulikban is szerencsés dolog szemmel tartani mindenkinek a saját poharát, rosszullét esetén pedig, ha felmerül a gyanú, hogy drogot keverhettek az elfogyasztott italba, azonnal orvoshoz kell fordulni.

vissza az elejére


Irodalmi kitüntetés

A lengyelországi Nowy Sacz járás „Ezüst Alma” díjával tüntették ki Cséby Géza írót, műfordítót, a Goldmark Károly Művelődési Központ volt igazgatóját a múlt héten. A kitüntetést a járás jegyzője adta át a 21. Nemzetközi „Szolidaritás Old Boys” kupa záró ünnepségén Stary Sacz-ban.

Mind nálunk, mind Lengyelországban több rangos kitüntetéssel és díjjal jutalmazták már Cséby Géza munkásságát: 2000-ben vehette át a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjét, 2006-ban a Lengyel Köztársasági Érdemkereszt Tiszti Fokozatát, tavaly pedig a Lengyel Kultúráért megtisztelő kitüntetést. A most átadott díjjal a lengyel és magyar nép barátságának ápolása és elmélyítése érdekében végzett több évtizedes munkáját, irodalmi és szervező tevékenységét ismerték el a keszthelyi irodalmárnak.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu