Szent István-napi ünnepségek

Apróbb változások

Várakozáson felüli igény

Új behajtási rend


Szent István-napi ünnepségek

KESZTHELYEN

Pálinkás Róbert: Szent István életműve zsinórmérték.Az „erdélyországi” Szentegyházasfaluból két éves egyeztetés után a Szent István-napi ünnepség fő attrakciójaként érkezett a keszthelyi Balaton Színházba az a tehetséges diákokból még 1982-ben alakult, 150 tagú vendégegyüttes, akik egyórás hangversennyel örvendeztették meg a közönséget.

A 110 tagú kórusból és 40 főnyi félszimfónikus zenekarból álló csoport műsorán szereplő dalokat az együttes vezetője, Haáz Sándor zenetanár hangszerelte. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Gyermekfilharmónia nem csupán Erdély kis -és nagyvárosaiban szerepelt eddig nagy sikerrel, de 1990 óta nyaranta külföldi vendégszereplésekre is utazik.

Az ünnepi rendezvényről Ruzsics Ferenc polgármester azért volt távol, mert a Szent István-napi ünnepségek alkalmából Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében Beregszászon felavatta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola következő tanévre elkészült új szárnyát, melynek egyik előadó helyiségét Keszthely Teremként nevezték el – hangzott el az ünnepségen a bejelentés.

Ünnepi beszédet Pálinkás Róbert alpolgármester mondott, aki egyebek közt kiemelte: Szent István erős, nemzeti állam létrehozásán fáradozott, életműve zsinórmérték. A magyarság érdekeit mindig szem előtt tartva, megalkuvás nélkül, büszke öntudatot mutatva, kellő önbecsüléssel lehetünk csak sikeresek. Szent István hite, akarata, elszántsága, tisztessége, szorgalma, becsülete, jó erkölcse jelenthet követendő példát, amelyért mindenkinek érdemes élni és dolgozni.

vissza az elejére

HÉVÍZEN

Átvilágítanak

Mohácsi József Hévíz fejlődéséről is szót ejtett.Zsúfolásig megtelt ünneplőkkel úgy a hévízi Szentlélek-templom, mint a városháza konferenciaterme augusztus 20-án, a Szent István király ünnepén bemutatott szentmisén, illetve városi megemlékezésen. A magyarok első királyára, a magyar nép apostolára Kiss László esperes emlékezett.

A szentmisén szólt állam- és egyházalapítónkról, aki több mint ezer esztendővel ezelőtt a római pápától kapta az apostoli király címet, hogy minden erejével, Istentől kapott tehetségével és képességeivel Krisztust és a magyar nemzetet szolgálja.
Vastaps fogadta a városi megemlékezés közreműködőit: Orbán Borbálát, Kalapos Istvánt, a Tiszta Forrás Dalkört, és Bereczky Szilárdot.

Az ünnepség szervezői sort kerítettek az új kenyér megáldására, majd szétosztására, az aratókoszorú átnyújtására, a templomkerti Szent István dombormű megkoszorúzására. Mohácsi József országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra kérdezett rá, hogy vajon nem alapvetően fontos-e ma a türelem, a törvényesség, nem befogadhatók-e a más nemzethez tartozó vendégek, jövevények, ha színesebbé, gazdagabbá teszik az országot.

Szent István munkássága, politikája nélkül nem lenne Magyarország, mert elolvadtunk volna Európa nagy olvasztótégelyében – figyelmeztetett. Megőriztük identitásunkat, befogadtuk az ajtónkon kopogó idegent és hatalmas örökséget adtunk Európa és a világ kultúrájának is – hangzott el. A szónok abban kért együttműködést, hogy az augusztus huszadikára megsütött új kenyér egyre nagyobb legyen a nemzet asztalán és egyre nagyobb szelet jusson belőle a rászorulóknak is.

vissza az elejére


TANÉVKEZDÉS

Apróbb változások

Ha más nem is, az áruházláncok akciói felhívják a figyelmet, hogy vészesen fogy a nyári szünet, lassan itt a tanévkezdés. Idén is több tízezer forintba kerül az iskolakezdés: a tankönyvek hat százaléknál is többel drágultak, és emelkedtek a tanszerárak is. Beke Lászlót, a keszthelyi polgármesteri hivatal oktatási- és közművelődési referensét arra kértük, hogy a tanévkezdés apropóján foglalja össze a közoktatási törvény júniusi módosításából adódó fenntartói és intézményi feladatokat, és azokat a pedagógus létszámokkal összefüggő adatsorokat, amelyek az iskolakezdéshez kapcsolódnak.

– A módosítás főbb elemei közül lényeges, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülőjét óvodáztatási támogatás illeti meg jövő év júniusától. Az „Új Iskola, Új Tudás Program” részeként remények szerint növekedik az önkormányzati mozgástér a közoktatás-szolgáltatás hatékony és szakszerű megszervezéséhez. Erősödik az egyenlő bánásmód követelménye és jobban elismerik majd az átlagon felüli pedagógus teljesítményeket is. Bővülnek a szülői jogok, de a kötelezettségek is.

A nevelési tanácsadáson való szülői megjelenés kötelező lett, illetve biztosítani kell a gyermeknek az iskolapszichológusi vizsgálaton és a fejlesztő foglalkozáson való részvételt, ha a nevelési tanácsadó erre javaslatot tesz. A kisrégiónkban Gyenesdiás, Alsópáhok és Zalaapáti számára jelenthet majd könnyebbséget, hogy a 2009-es nevelési évtől egységes, az óvodai és a bölcsődei nevelés feladatait ellátó intézmény is létrehozható az apróságok közös neveléséhez. Keszthelyen patikamérleg pontossággal már megtörtént a szegregáció elkerülését és a felvételi esélyegyenlőséget szavatoló körzethatárok megállapítása.

– Jelentős mértékben változott-e Keszthelyen a pedagógusok létszáma?
– Az oktatási nevelési intézményekben dolgozó pedagógusok száma a korábbi elbocsátások, felmentések után mostanra lett többé-kevésbé ideálisnak mondható. Nincs pazarlás, és az iskolaváros által igényelt oktatási szolgáltatások pedig jó színvonalon nyernek kielégítést. Örvendetes, hogy a középiskolák iránti csökkenő érdeklődés ellenére Keszthelyen majdnem minden tervbe vett osztály elindulhatott. A Csány-Szendrey Belvárosi- és az Egry József Általános Iskolákból egy-egy pedagógus távozott, illetve érkezett.

A Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolába két új tanár is évet kezd. A VSZK-ból hárman mentek és ugyanennyien jöttek. A Vajda gimnáziumból egy nyugdíjazás és egy szülési szabadság miatt távozó kolléga helyett ketten érkeztek. Az Asbóth Sándor Térségi Középiskola Szakiskola és Kollégium három intézményegységéből 11 tanár munkaviszonya szűnt meg felmentés, nyugdíjazás, illetve kollégium megszüntetés miatt. A Közgazdasági Szakközépiskolából nyugdíjba vonulás, szülés, és más helyre távozás miatt négy állás várt betöltésre.

Hévízen az Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskolában 355 diák kezdi meg tanulmányait. Az új tanévben három első osztály is indul összesen 55 fős létszámmal – válaszolta a tanévkezdés létszámadatait firtató kérdésünkre Szarka László igazgató. A pedagóguslétszám gyakorlatilag nem változik, csupán egy hegedűtanár kap új státuszt. A szülők számára nem lesz lényeges változás, a gyerekek viszont egy új, udvari tetraéder mászókának örülhetnek. Borítékolható, hogy az iskolai játszótér bővítés negyedik ütemében átadott játékelem nagy népszerűségnek örvend majd, különösen az alsósok körében.

Nagy Boldizsár, a fürdőváros önkormányzati fenntartásában működő Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója elárulta, hogy szeptemberre érte el teljes létszámát az intézmény, hisz két kezdő és két végzős évfolyam is elindul. Az angol és német nyelv mellett egyelőre más idegen nyelv tanítására nem volt igény. Később, ha a szülők és a gyerekek is akarják, akkor startolhat egy újabb nyelv oktatása. Nem nőtt az intézmény pedagógusi létszáma. A három nyugdíjba vonuló pedagógus – Ambrus Antal, Bíró László és Bihari Gyuláné – és a szülési szabadságon lévő Keserű Tímea tanárnő helyett két új kolléga érkezik. A 13 évfolyamosokat is beleértve összesen negyedezer diák kezdi meg az évet a tisztasági festésen és szokásos nyári felújításon nemrég túlesett épületegyüttesben.

vissza az elejére


BÖLCSŐDÉT TERVEZNEK GYENESDIÁSON

Várakozáson felüli igény

Ősztől bölcsőde működhet Gyenesdiáson. A helyi képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött az intézmény létrehozásáról, miután a felmérésekből kiderült, nagy igény van a szolgáltatásra. A tervek szerint a kicsiket legkésőbb októbertől fogadja majd a létesítmény – tudtuk meg Gál Lajos polgármestertől.

A 3700 lakosú településen az elmúlt hónapokban az óvoda, illetve a védőnők segítségével mérték fel az igényeket. A szándéknyilatkozatokból kiderült, hogy a vártnál is többen, harmincheten tartanának igényt az apróságok közösségben történő gondozására, nevelésére.

Ezért a képviselők, miután többször és alaposan körbejárták a témát és bízva a folytonosságban és abban, hogy az állami normatíva fedezi a költségek nagy részét, végül egyhangúlag hozták meg a döntést, hogy ősztől bölcsőde működjön Gyenesdiáson. Az önkormányzat vezetői úgy tervezik, hogy a kicsik szeptember közepén, vagy legkésőbb októberben birtokba vehetik a létesítményt, amely szoros együttműködésben lesz a helyi óvodával.

A legkevesebb 10 gyermek fogadására alkalmas intézményt egy községi szolgálati lakásban alakítják ki, mintegy 12 millió forintos költséggel. A működésre hat millió forintot különítettek el, ebből a két váltásban dolgozó gondozónő és a kisegítők bérét is finanszírozni tudja az önkormányzat. A képviselők bíznak a pályázati lehetőségekben is, megfelelő támogatások esetén hamarosan bővítenék is a bölcsődét.

Lehetőségként felmerült az is, hogy a későbbiekben esetleg új helyen alakítanák ki és térségi szinten működtetnék, a kezdetben használt helyiség pedig az ugyancsak jól kihasznált óvoda új csoportjaként funkcionálhatna tovább. Gál Lajos polgármester szerint fontos, hogy Zala megye legnagyobb lélekszámú településeként már jó előre a jövőre gondoljanak és minden lehetséges módon segítsék a fiatalok helyben maradását.

vissza az elejére


Új behajtási rend

Még egy idén februári rendkívüli képviselő-testületi ülésen határozott a hévízi önkormányzat képviselő-testülete a Széchenyi utcai Nagyparkoló új forgalmi rendjének életbe léptetéséről. A parkoló megközelítése július végétől már nem csupán az Északi Szabadidőközpont bekötőútjáról, a Rudi-fürdő köz irányából történhet, hanem a Széchenyi utcából történő behajtással is lehetséges.

Az autóstársadalom szereplőin kívül a közlekedési szakhatóságok is támogatásukról biztosították a tél végén eltervezett közlekedési változtatást, amely visszaállított egy sok évvel ezelőtti állapotot. A kijárat igénybevételére mostantól mind a Széchenyi utca felé, mind az úgynevezett a szabadidő központi bekötőúton is mód nyílik.

A május elseje és szeptember 30-a közötti időszakban továbbra is reggel 08.00 és este 20.00 óra között kell parkolójegyet váltani. A kanyarodó sáv terveinek árajánlat versenyében a TÓNUS Kft. győzött, így a keszthelyi cég tervei alapján indították a munkálatokat. A polgármesteri hivatal műszaki irodája mind a közútkezelő kht.-val, mind a közlekedési felügyelettel lefolytatta az egyeztetéseket, engedélyezési eljárásokat, és a közbeszerzési eljárás végén a keszthelyi székhelyű HORVÁTHÉP Kft. nyerte el a kivitelezés jogát.

A nettó 2 millió 800 ezer forintba kerülő beruházással a város vezetői elejét szeretnék venni a Flavius mögötti szabálytalan parkolásoknak, és remények szerint a parkolót kereső bolyongó autósok sem keltik rossz hírét a fürdőváros közlekedési rendjének.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu