Édes élet Keszthelyen

Átminősíteni, vagy sem?

Látogatható lesz a Szendrey-ház


BALATONI MÉZES NAPOK

Édes élet Keszthelyen

A mézet elődeink nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is fogyasztották. A keleti kultúrákban a méz egyedülálló módon a mai napig kettős szerepet tölt be: gyógyszer és egyben élelmiszer is.

A kedvező honi éghajlatnak és növényvilágnak köszönhetően méheink számos fajtamézet képesek előállítani – ezek a mondatok is elhangoztak egyebek mellett a mézszakértők szájából azon a programon, ahol a legősibbnek számító édesítőszert népszerűsítették szeptember második hétvégéjén.

Keszthely több helyszínén immár harmadízben rendezték meg a három napig tartó Balatoni Mézes Napokat, amely nem csupán a méhészeknek jelentett kiváló alkalmat arra, hogy elmélyedjenek az igazi „Hungaricumnak" számító magyar méz popularizálásában.

A magyar mézről, a méhészkedésről, a méhcsaládokról, a méhlegelőkről is ismeretet kellett szerezniük azoknak, akik a mézkirálynői címre pályáztak a jászberényi mézfesztiválon. Az egyik győztes Szabó Zsuzsa lett. A csinos királynő vezette a felvonulást, melyen a honi mézlovagrendek díszbe öltözött nagymesterei és kancellárjai is részt vettek. Később a Fő téri templomban dr. Léber Mihály címzetes kanonok celebrálta a mézszentelő szentmisét.

A program Piac-téri ünnepélyes megnyitása után úgy a felnőttek, mint a gyerekek számos szórakoztató programon is résztvehettek. Régióbéli fúvós- és citerazenekarok, dalkörök, táncegyüttesek léptek fel, a piacon folyamatosan folyt a mézkóstoltatás, a méhészeti termékek bemutatása és árusítása. A mézelő növényekről, a házipatika méhészeti termékeiről, a méh mérgezésekről, a méhpusztulás megelőzésének lehetőségeiről, a méhorvoslás aktualitásairól, a fordítható kaptárak előnyeiről szóló szakmai előadásokat az érdeklődők a Balaton Színházban hallgatták végig.

vissza az elejére


ÖVEZETI BESOROLÁS-VÁLTÁS?

Átminősíteni, vagy sem?

A hévízi képviselő-testület első fordulóban tavaly októberben tárgyalt az Egregyi utca északi végén lévő hét hektáros terület, a volt vágóhíd környéke, építési övezetének módosítására irányuló rendezési tervi módosítás indításáról. A képviselők akkor a Hévíz átfogó településrendezési tervének módosítására irányuló feladatsorból kihagyták a fenti terület átminősítésére irányuló tervezési munka megindítását. Az ott ingatlannal rendelkező tulajdonosok képviseletében egy ügyvédi iroda viszont újból kérte a terület átminősítését a kertvárosias lakóterületből különleges idegenforgalmi területbe.

A főépítészi vélemény szerint Hévízen nem cél további lakóterület növelése, hisz a meglévő új építésű lakások értékesítése is komoly nehézségekbe ütközik, az ingatlanpiac itt is telített. Még mindig sokan látnak fantáziát az idegenforgalmi befektetésekben, ami elsősorban minőségi fejlesztést generál. Az ominózus hét hektáros terület, amelynek elhelyezkedése, domborzata, környezeti kapcsolatai (egregyi szőlőhegy, karmacsi erdő) alkalmas szálloda, élményfürdő, üdülő létesítésére akkor, ha nem egy túlméretezett építménymagasságú beépítés valósul meg. Egy tájba illő, kis szintszámú, zöldbe ágyazott épületegyüttes megvalósítása lehet célszerű.

A megépítése óta jól működő alsópáhoki Kolping Hotel lehet a jó példa. Egy ilyen beruházás a környék sok kis telkének értékét növelné, elindíthatná a környezet rendezettebbé tételét. A Klie Zoltán főépítész által támogatott javaslat szerint az övezeti módosításnak be kell kerülnie a már elindult HÉSZ és Szabályozási Terv módosítás feladatkörébe. Így a tervezők az összes államigazgatási szerv bevonásával meg tudják vizsgálni, milyen feltételekkel lehet, vagy sem, a lakóterületből idegenforgalmi területbe való átsorolást végrehajtani.

Az övezeti módosításnak nincs koncepcionális akadálya: nem ellentétes sem az érvényes Településfejlesztési Koncepcióval, sem az Integrált Városfejlesztési Stratégiával. A településfejlesztési, természet- és környezetvédelmi bizottság az építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítását csak akkor és csak úgy látta támogathatónak, ha a tervmódosítást úgy rendelik meg, hogy a tervezés során a terület természeti adottságai, a területhasznosítási terv, valamint a forgalmi rend kialakítási javaslatok kerülnek elsődlegesen figyelembevételre.

Az augusztusi ülésen felszólalók – köztük Szarka László, Papp Gábor, Gelencsér Béla, Gelencsér Hédi, Rábai József és Füzesi Lászlóné is – a polgármesterrel egyetértve abban bíztak, hogy a lakossággal és szakhatóságokkal történő egyeztetés után, a közlekedés kérdését is jól körüljárva, értelmes területfejlesztés indulhat el.

vissza az elejére


KÖZÖS ÖSSZEFOGÁSSAL

Látogatható lesz a Szendrey-ház

A Pannon Egyetem Georgikon Kara a helyi önkormányzat támogatásával felújítja, újra látogathatóvá teszi Szendrey Júlia keszthelyi szülőházát. Az épületben emlékszobát rendeznek be, melyet várhatóan jövő tavasszal adnak át. A ház, a tervek szerint egy leendő nordic-walking túraútvonal első állomása lesz.

Az Újmajorban, a mai Szendrey- telepen született 1828-ban Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia. Apja, Szendrey Ignác abban az időben a Festetics uradalom tiszttartója volt, aztán a család hamarosan Erdélybe költözött. A Szendrey-telephez más híresség neve is fűződik, itt szállt meg és jegyzett le gyűjtése után negyvenegy népdalt 1906-ban Bartók Béla. Emléküket eddig csupán egy-egy tábla őrizte, ám a tervek szerint a Szendery-ház hamarosan megújul és látogatókat fogad.

A renoválás ötlete már korábban is felmerült, de pénz híján, és mert a műemléki jelleg is számos problémát vetett fel, húzódott a kivitelezés. A terület egyébként kincstári vagyon, az egyetem kezelésében. Dublecz Károly, az egyetm dékánja elmondta: volt már próbálkozás arra, hogy az állam visszakérje az ingatlant, ám ők végig ragaszkodtak hozzá. Az önkormányzattal meglévő jó a kapcsolatnak köszönhetően pedig hamarosan már nem a jelenlegi szomorú látvány fogadja az arra járókat.

Tavaly tavasszal, a keszthelyi turisztikai műhelyen a város mellett többen is felajánlották segítségüket a munkákhoz. Az elgondolást aztán a tettek követték és miután már a szükséges pénz, és az engedélyek is rendelkezésre álltak megkezdődött a felújítás. A munkák javában folynak, és várhatóan jövőre fejeződnek be. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, március tizenötödike környékén eredeti formájában avatják majd fel a Szendrey-emlékszobát.

Vargáné Várkonyi Erzsébet, az önkormányzat turisztikai és külkapcsolatok bizottságának elnöke is várja már, hogy befejeződjön a felújítás, hiszen, mint mondta, a városnak ez azért is fontos, mert egy nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan nordic-walking túraútvonalat alakítanak ki a Fenyves allén. Ennek első állomása pedig így éppen a Szendrey-ház lehet.

Az elképzelések között később egy kerékpárút megépítése is szerepel, amelyen a Kis-Balatonig juthat majd el a kiránduló. Sőt, a következő években teljesen megváltozhat a környék, hiszen a Helikon Kastélymúzeum is jelentős fejlesztéseket tervez a területen. Így néhány éven belül egy átfogó projekt keretében a Szendrey-telep egyetemi bemutató és skanzen jellegű idegenforgalmi központtá alakulhat, őshonos állatfarmmal, valamint a postakocsi állomással.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu