Mentettek, győztek

Helyi Vidékfejlesztési Iroda létesült


GYENESDIÁSI SIKER

Mentettek, győztek

Elsők lettek a gyenesdiási polgárőrök a VIII.Országos Vízirendészeti Járőrversenyen Tiszafüreden. A közelmúltban alakult helyi csoport a hivatásos és nyugdíjas dunai, valamint tiszai és balatoni kapitányságok képzett szakembereit előzte meg.

A szervezet vezetője, Bozsoky Ferenc maga is nevetve meséli a történteket, amikor a versenyről kérdezem. Mint mondja, saját maguk is alig akarták elhinni, hogy ilyen jól teljesítettek. A megméretésre három tagot neveztek, Jancsakics Istvánt, Kandikó Imrét és Kurucz Gyulát. Őket az elnök mellett a Blaskovics Zoltán és Horváth Kornél segítette az edzésben, illetve az előkészületekben.

A gyenesi vezető szerint a meglehetősen nehéz pályán hajóval történő szlalomozás, majd vízből mentés és számos más feladat is szerepelt. A gyakorlatsort az öt perces szintidő alatt, és közben persze lehetőleg minél kevesebbet vétve kellett teljesíteni. A csapatnak csak kevés tapasztalata van e téren, ez mégis hibapont nélkül sikerült, így végül a dobogó legfelső fokára állhattak.

Ez annál is tiszteletre méltóbb eredmény, mert a megméretésen harminchat csapat mintegy száz tagja indult, köztük a hivatásosok, a vízirendőrség kapitányságai mellett a balatoninál régebben alakult többi vízi polgárőrség tagjai is. A verseny azonban a sikertől függetlenül, csak egy kis kitérő volt a gyenesdiási szervezet életében.

Októbertől már a Balatoni Halászati Zrt-vel közösen lépnek fel az orvhorgászok ellen, és folyamatosan ellenőrizni fogják a tó és a hozzájuk tartozó partszakasz rendjét is. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi és más szabályok betartatására. E mellett persze, egyelőre csak lélekben, de már készülnek a következő versenyre, ahol ismét a legjobbak között szeretnének majd szerepelni.

vissza az elejére


GYARAPODOTT A HÉVÍZI KISTÉRSÉG

Helyi Vidékfejlesztési Iroda létesült

Hévíz és a mikrorégió újabb, térségi feladatot ellátó intézménnyel gazdagodott, hisz nemrégiben létrehozásra került a Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI). Az Europa Nova Kht. elnyerte ugyanis az FVM Vidékfejlesztési- Képzési- és Szaktanácsadási Intézet által kiírásra került Helyi Vidékfejlesztési Iroda létrehozásának a jogát. Az iroda vezetésével Németh Csaba agrár-közgazdász egyetemi diplomával és hat éves pályázatírói és projektmenedzseri tapasztalatokkal rendelkező helyi szakembert bízták meg, aki kiváló helyismerettel is rendelkezik.

Az országos hálózatba illeszkedő iroda tanácsadással, tájékoztatással és pályázatfigyeléssel is erősíti a vidékfejlesztési intézményrendszert. A Rákóczi utca 1-3. szám alatti épület bérelt helyiségében kialakított iroda legfontosabb feladata, illetve küldetése a LEADER pályázat keretében elkészült Zala Termálvölgye Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósításának segítése.

Az önkormányzatok, a lakosság és az üzleti szervezetek számára heti 36 órás ügyfélszolgálattal segítenek eligazodni az aktuális fejlesztések és pályázati felhívások tengerében. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos pályázati felhívásokat érintő kérdések személyes megválaszolásában térítésmentesen állnak rendelkezésre. Az iroda a hevizi@vkszi.hu e-mail címen is elérhető.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu