Épülhet a Balatonring

Emelkedő díjak

Személyeskedő közmeghallgatás


LETETTÉK AZ ALAPKÖVET

Épülhet a Balatonring

November hatodikán ünnepélyes keretek között letette a Balatonring alapkövét Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző, Vicente Cotino, a beruházó spanyol Sedesa cég elnöke és Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports vezérigazgatója. Amennyiben minden a tervek szerint halad, 2009. szeptember huszadikán már az új létesítményben rajtol el a 3. Magyar Nagydíj mezőnye.

Vicente Cotino, Talmácsi Gábor, Gyenesei István és Bajnai Gordon a Balatonring alapkőletételén.Az esemény iránt óriási volt az érdeklődés. A több száz újságíró és az érintett politikusok mellett, írók, színészek, és más közéleti személyiségek is tanúi akartak lenni az ceremóniának. Sokan voltak a helyiek közül is, akik videokamerával, fényképezőgéppel és mobiltelefonnal örökítették meg a számukra is fontos pillanatokat. A tervezett kétszázmillió eurós beruházás nyolcszáz új munkahelyet jelenthet majd a térségben. Az építkezéshez a környékbeliek mellett Zalából is várják majd a jelentkezőket.

Bajnai Gordon megköszönte a spanyol beruházóknak, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem mondtak le a tervről. Szólt arról is, hogy a leendő sávolyi pálya a gazdasági mellett jelentős turisztikai siker is az eddig talán kicsit háttérbe szorult nyugati medencében. Ezt hangsúlyozta Rónai Iván, a Balatonring Zrt-ben 30 százalékos tulajdonos Magyar Turizmus Zrt. elnöke is.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter arról beszélt, hogy legkevesebb 100 ezer nézőre számítanak, ami mintegy kétmilliárd forint bevételt jelent majd az államkasszának egy hét vége alatt. A költségeket egyébként a spanyol fél állja, a kormánynak 1,3 milliárd forintos versenylicensz-díjat kell kifizetnie. A helyszínért Magyarország mellett sokan ringbe szálltak. Carmelo Ezpelata a Dorna Sports vezérigazgatója szerint Talmácsi remek eredményei mellett a kormányzati hozzáállás nyomán született meg végül ez a döntés.

Vicente Cotino a beruházó cég vezetője hangsúlyozta: rendkívül gyors munkára lesz szükség ahhoz, hogy a verseny előtt július-augusztus elején már próbafutamokat tartsanak. Suchman Tamás, akit a kormány az engedélyeztetési folyamat felügyeletével megbízott elmondta: időarányosan jól halad a munka. Kiemelte azt is, hogy az országban eddig példa nélkül álló módon, széleskörű társadalmi egyeztetés mellett zajlik majd a Balatonring építése. A környezetvédőkkel tervegyeztetést folytatnak, illetve helyszíni bejárásra hívják őket, és folyamatosan kikérik a véleményüket, hogy minden a lehető legnagyobb közmegelégedés mellett történjen.

vissza az elejére


A KESZTHELYI KÉPVISELŐ-TESTÜLET DÖNTÉSEIRŐL

Emelkedő díjak

A közüzemi gáz-hődíj októberi országos emelése miatt az önkormányzat is változtatni kényszerült a távhőszolgáltatási árain: a képviselők döntése értelmében az alapdíjak nem változnak, a melegvíz- és a fűtési hődíj pedig egységesen, 13,5 százalékkal emelkedik mind a lakossági, mind az egyéb felhasználók kategóriájában. A távfűtéses lakásban élők költsége ezzel összességében mindössze 9 százalékkal nő. A néhány éve megvalósított gázmotor-beruházásnak köszönhetően a keszthelyi távfűtési díjak még így is alacsonyabbak, mint több hasonló városban. A módosított rendelet november 15-én lép hatályba – döntött októberi soros ülésén a keszthelyi képviselő-testület.

Tájékoztatót tárgyalt meg a testület a városi kórház pénzügyi-gazdasági tevékenységének ellenőrzéséről, és úgy határoztak, hogy a belső ellenőri jelentésben foglaltakkal kapcsolatban az intézmény készítsen intézkedési tervet, és még idén terjessze a testület elé.
A város kiemelt figyelmet fordít a fedél nélkül élők ellátására. Ennek eredményeként több hajléktalan jutott már szociális bérlakáshoz az elmúlt években, a téli időszakban „éjszakai őrjárat” működik a városban és a Georgikon utcai Idősek Klubjában lehetőségük van a rászorulóknak a napi háromszori étkezésre.

A Balaton Fesztiválról szóló napirend tárgyalásánál ismét felvetődött, hogy érdemes lenne a rendezvényt kiterjeszteni több Balaton-parti településre is; a turizmus és külkapcsolatok bizottsága módosító javaslatára felkérte a testület a polgármestert, hogy az ötletet terjessze a Balatoni Szövetség elé.
A 2008. évi költségvetésben egészségügyi prevencióra elkülönített összegből ötszáz darab Pneumovax 23 oltóanyagot szerez be az önkormányzat a képviselők döntése értelmében. A fontos védőoltást a háziorvosok így térítésmentesen tudják biztosítani a rászorulóknak.

vissza az elejére


A POLGÁRMESTER HIÁBA KÉRTA

Személyeskedő közmeghallgatás

Ruzsics Ferenc polgármester hiába kérte a keszthelyi városháza dísztermében a hagyományos közmeghallgatáson október végén megjelenteket, hogy a közérdeklődésre számot tartó problémákkal, a város egészét érintő javaslatokkal hozakodjanak elő, egyes felszólalók több egyéni sérelmet, magántermészetű témát felhozva mondták el bújukat-bajukat.

A Fejér György utcai kereskedők-vállalkozók képviseletében szólalt fel Nagy László, aki a köszönettel vett szeméttárolók mellé a jelenlegi kopár-sivár utcakép megváltoztatását elősegítő javaslatokkal élt. A burkolat felújítás mellett virágokkal beültetett ágyások, pihenőpadokkal körülvett zöld szigetek elkészítését indítványozta azzal együtt, hogy a tértextil, valamint karácsonyi fénydekorációs díszekből a jövőben a frekventált Fejér György utcába is jusson majd. Válaszában a polgármester az útburkolat felújítására ebben a ciklusban már nem látott lehetőséget, de a többi ötletet felkarolandónak látta.

A Helikoni Patrióták Egyesület képviseletében Mózner Géza elnök a közlekedéssel és a kórházzal kapcsolatos kilenc kérdésére kívánt választ kapni. A Vaszary Kolos utcai gyorshajtás témáján túl a „piros óvoda” és a japán-magyar iskola melletti parkolás lehetetlenségét, és a jobbkéz-szabály betartatlanságát felemlegetve mutatott rá a sokszor életveszélyes közlekedési helyzetre.

A keszthelyi kórház valós veszteségeiről is érdeklődő elnök a kórház munkajogi szabálysértéseit, egyes magáncégekkel kötött kórházi szerződések előnytelenségét, a felügyeleti ellenőrzések tapasztalatait emlegette. A felszólaló sérelmezte dr. Nyárády Attila főorvos 8 millió forint végkielégítéssel történő menesztését, és a közérdekű adatnak minősülő egyes jegyzőkönyvek ki nem adását.

Vörös Dezsőné, a kastély-kanyar Sopron utcai végénél a kerékpárút egyértelmű felfestésének hiányát tette szóvá. Beszélt egyes Kossuth utcai esővíz csatornák rossz állapotáról, az orvosi rendelőintézet előtti rendetlen, szemetes közterületi állapotról. Gondjaira orvoslást ígértek. Kóbor Gyuláné az Erzsébet királyné utcában történt köztéri fűkaszálások hiányosságaira mutatott rá.

Dr. Varga Gyula a Helikon-köz parkolási gondjait ecsetelte. Mint mondta, sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem vizsgálják, hogy az ott lakók számára fenntartott 12 parkolóhelyet az ott lakók egyáltalán nem tudják használni, a Kossuth u. 42. számú iroda-tömbbe érkező ügyfelek miatt, akik sokszor a garázsokból való kiállást is lehetetlenné teszik.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu