Diákok a műteremben

A helyi adókról

Civil szervezet a fogyatékosokért

Romantik Gourmet Hungarian Chef-Team & Sopron Chef Club


Diákok a műteremben

Általános- és középiskolás diákoknak tartottak képzőművészeti foglalkozást a közelmúltban a Balatoni Múzeumban, Keszthelyen. A programot a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, az intézményben néhány hete megnyílt „Színerő” című kiállításához kapcsolódva szervezték.

Az érdeklődő fiatalok Simon Edina festőművész és Péczely Margit grafikusművész vezetésével bepillantást nyerhettek az alkotás folyamatába, mesterségbeli technikájába.

vissza az elejére


A HÉVÍZI TESTÜLETI ÜLÉSEN TÁRGYALTÁK

A helyi adókról

A helyi adók és az adóigazgatási feladatok is terítékre kerültek Hévízen a képviselő-testület októberi soros ülésén. Közismert, hogy a helyi adóztatás szabályait a képviselő-testület határozza meg. A testület egy többször módosított rendeletében szabályozza a helyi adóztatást. Hévízen építményadó (ÉPA), idegenforgalmi adó (IFA) és iparűzési adó (IPA) került bevezetésre.

Az ÉPA esetében 2008-ban 550 Ft/m2-ről 600 Ft/m2-re emelkedett az adómérték. A törvény által megengedett 1.083 Ft/m2. A fürdővárosban a közeljövőben nem várható az adóköteles ingatlanok számának növekedése, jelenleg nincs információ jelentős beruházásról. Az adóbevallások alapján jelenleg adóztatott alapterület 512.522 m2, ebből az adómentes ingatlanok alapterülete 227.316 m2.

Az építményadó hatálya alá 3858 adózó tartozik 6288 adótárggyal. Tavaly a 150 milliós tervezett előirányzat helyett 151.370.000 forint volt a ténylegesen befolyt összeg. Idénre a bevételi előirányzat 162 millió forint, ebből szeptember 30-ig majd 149 millió már megérkezett az önkormányzat célszámlájára. A várt bevétel a még nem esedékes tartozások befizetésével, valamint a folyamatban lévő behajtási eljárások eredményeképpen bizonyosan teljesülni fog.

Jövőre hazánkban lényegesen megváltozhat az adó kiszabásának rendszere, ugyanis lehetőség nyílik az érték alapú adóztatás bevezetésére. Az érték alapú ingatlanadó lényege, hogy az adó alapja nem az alapterület, hanem a számított érték, ami lehetőleg megközelíti a forgalmi értéket. Az új rendszerben az ingatlanok értéke öszszehasonlítható lesz, a nagyobb értékű után arányosan több adót kell fizetni. Az ingatlanadózás szisztémájának ilyen változtatását a jövő év januárjától még nem tervezi a testület.

Az IFA fizetésének kötelezettsége az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendég-éjszakát eltöltő magánszemélyt terheli. A szállásadó beszedi és befizeti vendégei helyett az adót. Az IFA maximális mértéke 361 forint lehet személyenként és vendégéjszakánként, mértéke idén Hévízen 360 forint volt. Szeptember 30-ig az idénre tervezett 265 milliós bevételi öszszegből 197,6 millió folyt be, az előirányzat csaknem 75 százaléka. Az éves előirányzat teljesülését a szeptember, október hónapban eltöltött vendégéjszakák utáni befizetés határozza meg. Az állami költségvetésből a továbbiakban is kettő forint támogatás lesz biztosított az IFA bevétel minden egy forintja után.

Az IPA szabályai alapvetően nem változtak idén, az előirányzat 98,94 százaléka már befolyt, így a bevétel jelentősen meg fogja haladni az előirányzatot. A tavalyi bevétel növekedés hatása idén duplán érződik. A vállalkozók jövedelmezőségi adatai jelentősen romlottak 2007-hez képest, ezért jelentős IPA bevétellel már nem számolnak az év hátralévő részében, jövőre pedig ebben az adónemben jelentős visszaesés prognosztizálható. A feldolgozott bevallások alapján közel 1300 adóalanyt tartanak nyilván.

Jövőre változik az adóelőleg fizetésének szabálya. Nem a helyi adók körébe tartozik a gépjárműadó, de a befolyt összeg a helyi önkormányzat bevételét gyarapítja. Huszonhét híján kétezer adóztatott gépjármű után keletkezik ilyesfajta fizetési kötelezettség. Az első 3 év bevétele 34,6 millió forint volt, ami az előző évi hasonló időszak adatait kismértékben meghaladta.

Huszonkét fizetésre kötelezettől 2008-ban 231 ezer forint folyt be talajterhelési díj jogcímén. A talajterhelési díj nem helyi adó, de a beszedése, és az ehhez kapcsolódó eljárások lefolytatása a helyi adóhatóság feladatát képezi.
Meglepő, de luxusadó fizetési kötelezettség alá mindössze egyetlen darab ingatlan esik Hévízen. E jogcímen adóbevételt 2008-ban még nem könyveltek el.

A helyi adóhatóság szedi be a külső szervek megkeresése alapján az adók módjára behajtható köztartozásokat. Az év folyamán eddig 92 adózót szólítottak fel a pótlék, adóhátralék és bírság kifizetésére.
A hivatal adócsoportjának feladatellátását függetlenített belső ellenőr is vizsgálta. A vizsgálati jelentés alapvető, vagy súlyos hiányosságot nem állapított meg. Az önkormányzat adózással kapcsolatos feladatellátása megfelelő színvonalon működött.

vissza az elejére


Civil szervezet a fogyatékosokért

Újraszerveződik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetségének Zala Megyei Egyesülete. A közelmúltban a keszthelyi Esélyek Házában tartott ülésükön megválasztották a vezetőséget, és meghatározták legfontosabb feladataikat.

Az esemény résztvevőit köszöntő Ruzsics Ferenc polgármester beszédében elismerően szólt az értelmi sérült gyermeket nevelő szülőkről, családokról. Mint mondta, a mindennapi problémák mellett legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy milyen nehézségekkel küzdenek meg nap, mint nap ezek az emberek. Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ országos elnöke örömmel üdvözölte a civil szervezetet, amelynek fontos feladata a fogyatékkal élők és hozzátartozóik segítése, támogatása.

A jelenlévők rögtönzött fórum keretében mindjárt el is árasztották kérdéseikkel, javaslataikkal. A rendezvényen megválasztották a tisztségviselőket. Az elnök Németh Mónika, az alelnök Németh Valéria lett. A titkári teendőket Bali Józsefné látja el. Az elnökségi tagok Krasznai Tamásné, illetve Gönye János. A vezetőség egy pillanatig sem tétlenkedett, mindjárt megtartották első megbeszélésüket, ahol lehetőség nyílt a közeljövő feladatainak megvitatására.

Németh Mónika frissen megválasztott elnök elmondta: korábban más székhellyel már működött megyei szervezet, amely szép eredményeket könyvelhet el. Mint mondta, ezt a hagyományt ők is szeretnénk folytatni. Terveik között az információszolgáltatás, tanácsadás is szerepel, valamint felvetődött az a gondolat is, hogy a szülők számára különböző foglalkozásokat tartanak. Ő és az egyesület tagjai is bíznak abban, munkájukkal hatékonyan tudják segíteni a fogyatékkal élőket és családjaikat.

Hozzátette: külföldön teljesen másképp viszonyulnak a sérültekhez. Nem csak elfogadják őket, de segítenek is a beilleszkedésben, a mindennapok nehézségeinek leküzdésében. Bár a fogyatékkal élőknek is vannak álmaik, vágyaik, ma még csak ritkán valósulhatnak meg, mert a mai magyar társadalom még nem kellő érettséggel kezeli a fogyatékosok ügyét.

Ezért is tartják fontosnak, hogy legalább ők mindent megtegyenek a rászorulókért. A működésükhöz szükséges forrásokat főleg pályázatokból kívánják beszerezni, de természetesen sem az önkormányzatok, sem a magánszemélyek támogatását nem utasítják vissza. A jelenlegi törvényi szabályozás életképességét firtató kérdésre az elnök csupán annyit mond: „Maradjunk annyiban, hogy nem egyszerű a helyzetünk.”

vissza az elejére


ERFURTI SZAKÁCSOLIMPIAI BESZÁMOLÓ

Romantik Gourmet Hungarian
Chef-Team & Sopron Chef Club

Bizonyára érdeklődésre tarthat számot a magyarországi gasztronómiát szerető és tisztelő emberek körében, hogy 2008. október 22-én befejeződött a 22. IKA Szakácsolimpia, melyen 53 nemzet közel 1600 séfje versengett. Magyarországot a Nemzeti Válogatott és öt regionális csapat, valamint egyéni versenyzők képviselték.

A regionális csapatok versenyében a 4 nap alatt közel 20 nemzet vett részt 62 csapattal. A magyarországi 5 regionális csapat eredményei magukért beszélnek 1 ezüstérmet 3 bronzérmet és egy diplomát kaptak versenymunkáikért a szigorú zsűritől. A Romantik Hotel Kis Helikon csapata a szépen csillogó bronzérmet nagy kitüntetésnek tartja, hiszen ez volt első nemzetközi szereplésük. A csapat tagjai minden erejüket és idejüket feláldozták, hogy a versenyen sikeresen szerepelhessenek, így az eredmény nem maradt el.

Ez a siker nem jöhetett volna létre az egyik fő támogató, a Romantik Hotel Kis Helikon nélkül, melynek vezetői a szakma szeretetét és a hivatás tiszteletét mindennél fontosabbnak tartják. A legszebb példája az összefogásnak az, hogy minden csapattag és segítő – akik elhivatottságukban a munkát és a támogatást nem patikamérlegen mérték – mindent megtettek az eredmények eléréséért.

És akik mindezért dolgoztak:
Csapattagok: Kalla K. Richárd, Ács István, Kundal Zoltán, Horváth Zsolt (séfek), Göldner Tiborné (cukrász). Felkészítő trénerek: Nemeskövi Dénes és Gálos István olimpiai aranyérmes mesterséfek. Csapat kordinátor: Miklós Beatrix.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu