Boldog idők Keszthelyen

Ötmilliárd fejlesztésre

Bölcsődenyitás Gyenesdiáson

Fiatalok a főtéren


AZ IGAZSÁG PILLANATÁRÓL VÁNDORFI LÁSZLÓVAL

Boldog idők Keszthelyen

Musical-bérletet indított ebben a szezonban a Pannon Várszínház Keszthelyen. Az ország első, és azóta is egyetlen regionális magánszínháza olyan különleges és népszerű eladásokkal lép színre, mint a Zorán dalaiból írt Boldog idő, a Muzsika hangjai, a Kinizsi Pál, vagy a teljesen egyedi Táncdalfesztivál. Vándorfi László társulata csaknem fél évtizede visszatérő vendég a városban, a mostani fellépések azonban valamelyest eltérnek az eddig megszokottól.

Vándorfi László– Ha jól tudom 2003-ban jártak itt először, és azóta is tart a jó kapcsolat az itteni közönséggel.
– Valóban így van. Úgy gondolom, a keszthelyiek szeretnek bennünket, szívesen fogadták az előadásainkat. Azt hiszem, elmondhatom, hogy a Légy jó mindhalálig, a Valahol Európában, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, A kaktusz virága, és a Hotel Menthol is népszerű volt az itteni közönség körében.

– A korábban játszott darabokban is gyakran jutott szerep a zenének, most azonban kimondottan musical-bérletet hirdetett meg a színház. Miért döntöttek így?
– Azért, mert ez hiányzott leginkább az itteni kínálatból, és bízunk benne, hogy a közönség csakugyan örömmel fogadja majd az előadásokat.

– A „Boldog időt” idén nyáron mutatták be először. Nagyon eltér az eddig megszokott daraboktól, igen jól fogadta a közönség.
– Igen. Pedig valóban teljesen újszerű a darab. Néhány évvel ezelőtt a Veszprémi Ünnepi Játékokon, aminek jómagam is alapítója vagyok, Zorán fellépésére kellett csinálni egy darabot. Táncjátékot, mert ebben van színpadi lehetőség. Megvalósult, ma is óriási siker, de valahogy hiányérzetem volt, hogy ezek a drámai, emberi életszituációkat felvillantó dalok akkor állnak össze egésszé, ha el is játsszák. Méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a dalszövegeken kívül más szöveg nincs benne.

– Minek alapján válogatta ki a dalokat?
– Annak alapján, hogy hogyan lesz belőle egy kerek történet. Zorán dalain keresztül nem csak az ő, hanem egy kicsit mindanynyiunk története. Egy életvégi kocsmában játszódik, ide toppan be a zenész, aki panoptikumot talál, ami aztán megelevenedik. A főszereplő, akit Gazdag Tibor alakít, visszapörgeti a „boldog időt”. Szépen sorban előbukkannak a szülők, régi barátok, szerelmek, csalódások, utazunk végig az 50-es évektől napjainkig.

Ezek a szövegek, ahogy megszólalnak, vérbeli színház lesz belőle. Megrendítő és felemelő. Igazi, tiszta költészet van Zorán dalaiban, és én nagyon vonzódom ehhez a világhoz. Együtt dolgoztunk Zoránnal, Presserrel. Ez nem csak a fiatal színészeknek, nekem is meghatározó élmény volt. Egy-egy ilyen megkérdőjelezhetetlen személy jelenléte és barátsága már megemeli az embert. Önbizalmat, ugyanakkor ízlést és mértéket ad, ami ezen a pályán napról napra szükséges, hogy el ne tévelyedjünk.

– Nekem úgy tűnik, most valahogy mégis háttérbe szorulnak ezek az emberek. Egyre több „felfújt sztár” van körülöttünk.
– Sajnos tény, hogy van egy érték struktúra-váltás, ezzel együtt egy értékválság, úgy gondolom. Volt már ilyen a történelemben, csak nekünk most kellemetlen, mert mi éljük. De én úgy gondolom, hogy az érték megvívja a maga harcát. El fog ez a dolog fáradni. Sok mindent lehet. Marketinggel lehet sikert csinálni, ami nem az. Óriási feneket lehet keríteni egy-egy dolognak. Lemenni a hatévesek szintjére… Ez el fog múlni. Az igazság pillanata mindig eljön.

Késleltetni lehet, lehet be nem engedni, de akkor is eljön. Én olyan emberek mellett nőttem fel, hogy az igazság pillanata az, az előadás. Lehet, hogy nem mindjárt a bemutatón derül ki, hanem csak az ötödik, hatodik előadás után. El lehet hitetni az emberekkel, hogy nem azt látják, ami valójában történik. Ilyen időket élünk. A politikusok is, a programok hirdetésénél beszélnek valamiről, és aztán másról szól a valóság. Ez egy ilyen világ. De az igazság pillanata egyszer eljön. Én arra tanítom a színészeket, hogy jobb előbb odaállni.

– Viszont, ez nem egyszerű. Ráadásul értéket teremteni időbe telik, és talán még fárasztó is.
– Persze. Jól kell csinálni, és akkor nem kell magyarázkodni, és nem kár a fáradságért sem. Tudom, hogy ma könnyebb „sztárnak” lenni. Egy sorozatban elmotyogni néhány mondatot, szakmailag mérhetetlen színvonalon. Ez is egy fajta siker, de az igazi az, amikor az igazi játék miatt tombol a közönség. Sok fiatallal dolgozom együtt, és látom, hogy olyankor szinte repülnek a boldogságtól.

– Elnézést, ha most hirtelen ünneprontó leszek! Elégedett a munkájukhoz rendelkezésükre álló anyagiakkal?
– Nem. Nem vagyok elégedett. Soha nincsen előre pénzünk. A programokkal kell megkeresnünk. Óriási a kockázat. De ha hiszünk abban, hogy a mi szívünk vágya sokaké, nemzedékeké, akkor ez talán nem is számít. Mert ennél szebb nincsen.

vissza az elejére


FÜRDŐHÁZ A HÉVÍZI GYÓGYTÓHOZ

Ötmilliárd fejlesztésre

A hévízi gyógyfürdő modernizálására csaknem ötmilliárd, a zalai szálláshelyek bővítésére pedig további négymilliárd forintot különítettek el a NYUDOP támogatásaként. Ezt Vértes Árpád hévízi polgármesternek és dr. Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő kht. ügyvezető igazgatójának jelenlétében a helyi városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón Mohácsi József országgyűlési képviselő és Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja közösen jelentették be. Kereskedelmi szálláshelyek bővítésére a megyében hat pályázót tudnak majd 709 millió forinttal segíteni, ezzel hozzájárulva a 4,1 milliárdos összköltségű projektek megvalósulásához.

Hévíz nemzetközi gyógyhely integrált egészségturisztikai fejlesztése, az új fürdő és terápiás centrum kialakítása közel ötmilliárd forintos beruházásból valósul meg, amelyből a NYUDOP támogatása 1,5 milliárdra rúg. A meglévő vendégkör mellett új célcsoportokat is meg kívánnak nyerni, ezért a hagyományos gyógyászati jelleg megőrzése mellett, új kínálati csomagokat is bevezetnek. Kialakításra kerül egy korszerű, a nemzetközi szakmai igényeknek és piaci elvárásoknak is megfelelő gyógyturisztikai centrum, majd akadálymentesítik és korszerűsítik a hagyományos terápiás központot is.

Negyvennél több új prevenciós és rekreációs terápia bevezetésére készülnek. Létesül egy 600 négyzetméter vízfelületű fürdőház, ahol kéttucatnál is több wellness szolgáltatás lesz elérhető. A véderdőben tematikus sétányt alakítanak ki a látogatók környezeti tudatosságának erősítésére. A gazdaságos és racionalizált üzemelésről új alternatív energetikai megoldások is gondoskodnak. A modernizálás révén 84 új munkahely létesül.

Hévíz polgármestere minden segítő partnernek köszönetét tolmácsolva úgy látta, országos érdek, hogy az állam számára a legtöbb adót befizető gyógyüdülőhely végre európai színvonalú fejlesztésbe kezdhessen. A kisváros a tófürdő kisebbségi tulajdonosaként eddig is minden tőle telhetőt megtett az eredményességért.

Dr. Hegedűs Lajos azt húzta alá, hogy a szezonalitás mérséklését is szolgáló rekonstrukció révén hamarosan a hazai betegek számára is a minőségi szállodai szolgáltatások komfortját kínálják. A végleges építési engedélyek beszerzése és jóváhagyása után egy év múlva történhet meg az első kapavágás. A tulajdonosok az önerő biztosítása mellett döntöttek, így nincs akadálya a fürdőváros arculatát is legalább három évtizedre meghatározó nagyprojekt indításának.

vissza az elejére


Bölcsődenyitás Gyenesdiáson

Egy szülői igényfelmérést követően, szakmailag teljesen önállóan, új intézményegységként, a helyi önkormányzat 13 millió forintos beruházásában, az anyukák és apukák támogató hozzáállása nyomán, október végén megkezdhette működését a gyenesdiási egycsoportos bölcsőde, ahová első körben 14 apróságot vettünk fel, a mintegy húsz jelentkezőből – adta hírül Skublics Sándorné óvodavezető.

Az új intézményegységben két gondozónő és két kisegítő vigyázza a csöppségek nyugalmát, akik közül a legfiatalabb 17 hónapos, a legidősebb két és féléves. A picinyekkel Tótoki Leventéné szakmai vezető iránymutatása mellett helybeliek foglalkoznak egy rugalmasan alakított napirendet követve. Az épületet a korábban szolgálati lakásként funkcionáló helyiségek felújításával tették alkalmassá a bölcsőde minden elvárásának.

Az új foglalkoztató helyiség rendkívül korszerű, esztétikusan berendezett, és leginkább a szülőknek köszönhetően játékokkal is telve van. A főleg az édesanyák elhelyezkedési esélyeit javító bölcsi az alapellátáson túl plusz szolgáltatásként, külön térítésért időszakos gyermekfelügyeletet is vállal. Szerveznek még „fizetős” torna, zenei és egyéb játékos foglalkozásokat.

A magas színvonalú napközbeni ellátást adó bölcsőde vezetése szeretne a szülői házzal, és minden partnerével jól együttműködve tartalmas kapcsolatot kialakítani, hogy a szeretetteljes bölcsődei légkörből kikerülve a kicsinyek idővel az óvodában is meg tudják találni a játék örömét és a kiegyensúlyozottság derűjét. Jövőre évi 585 ezer forint lesz a bölcsődébe íratott gyermek után járó tervezett állami normatíva összege, ezért úgy számolnak, hogy az önkormányzatnak nem kell majd túl mélyen a zsebébe nyúlnia a „kisdedotthon” fenntartásánál, működtetésénél.

A költséghatékonyság jegyében a gondozók és az óvodapedagógusok közös szakmai programokon vesznek részt, és egymás munkáját megismerve úgymond hospitálnak. Ha a jelenlegi igények megnőnek, akkor később az intézmény szomszédságában, egy térségi feladatokat ellátó bölcsődei egység kialakítása is tervben van.

vissza az elejére


HOGY FIGYELJENEK RÁJUK

Fiatalok a főtéren

Sípoló, doboló, kiabáló fiatalokkal telt meg a közelmúltban a keszthelyi főtér. A diákok az úgynevezett flash mob akció keretében, különféle zajkeltő eszközökkel próbálták felhívni a felnőtt társadalom figyelmét saját magukra, az ifjabbik korosztályra, mint a társadalom elképzelésekkel teli, és hasznos tagjaira, lehetséges alakító szerepére. A Balaton Régió Európa Pont Iroda koordinálásával zajló keszthelyi villámakcióval egy időben az ország számos pontján tartottak hasonló rendezvényeket.

A rendezvény, amelynek keretében több tucat fiatal gyűlt öszsze Keszthely főterén az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött Európai Ifjúsági Hét programjainak része volt és helyi segítőként a Balaton Régió Európai Információs Pont közreműködött a szervezésben, lebonyolításban. Nagy Anita, az iroda vezetője bízik abban, hogy az ifjabbik generáció hangja valóban eljut a felnőtt társadalomhoz. Mint mondta, az információs pont elmúlt tíz éves működése alatt számos esetben bevonta a fiatalokat programjaiba, és mindig számíthatott lelkes, tettrekész emberekre.

Véleménye szerint ugyanígy még nagyon sok területen érdemes volna számolni ezzel a sok mindenre nyitott, aktív korosztályra. Helyenként azonban valamiért elakadnak a kommunikációs csatornák, és hangjuk nem hallatszik el a felnőttekig. Pedig nem csak elképzeléseik, terveik vannak, annak megvalósításában is tevékenyen részt vállalnának.

Hozzátette azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy erre a figyelemfelkeltésre országosan szükség van, mert ma még szinte mindenütt kihasználatlan ennek a generációnak a szabad kapacitása. Fullár Fanni, aki a keszthelyi ifjúsági munkacsoport képviseletében vett részt az akcióban, szintén úgy érzi, hogy egy kevés segítséggel, ők maguk is sokat tehetnének magukért.

Mint mondta, jó, hogy sok kulturális és egyéb rendezvény van a városban, de ők szeretnék, ha kimondottan az ő korosztályukat célzó, színvonalas kikapcsolódásra is módjuk nyílna. Nagy álmuk egy saját klubház, ahol ők szervezhetnék a nekik tetsző programokat, találkozhatnának, beszélgethetnének szabadidejükben.

Tábor Melinda Szentpéterúrról érkezett, hogy erősítse keszthelyi társai hangját. Tanulmányai a városhoz kötik, így ő is azonosulni tud a többiek vágyaival. A Pont Mi elnevezésű közösség tagjaként felelősnek is érzi magát saját generációjukért. „Úgy gondoltam, hogy egy ez valóban egy szuper alkalom arra, hogy a hangunk eljusson a felnőttekig. Talán egy kicsit kevesen voltunk, de majd legközelebb” – teszi hozzá.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu