Tájba illő

Egymillió vendég a Balatonnál

Bűnmegelőzés Hévízen


KÖZTÉRI FÁSÍTÁSOK KESZTHELYEN

Tájba illő

Tizenöt gyertyánfát ültettek ki a Széchenyi utcába.Még nyár elején fejeződött be a keszthelyi Bem utca út- és járdarekonstrukciós programja. Ennek utolsó szakaszában november közepétől harminc, díszkörtefából álló sort alakítottak ki a Balaton Fővárosának forgalmas útján. A szárazságtűrő, városi klímát jól viselő fákat Olaszországból hozták, beszerzésük 1,3 millió forintba került. Az összeg több mint negyedét a Bem utcában üzlettulajdonnal rendelkezők és vállalkozások finanszírozták. A keménylombú, nyáron zöld, ősszel elszínesedő fák árának többi részét a helyi önkormányzat városfejlesztési bizottsága teremtette elő.

A Festetics úton, a Bercsényi utcában és a Béri Balog Ádám utcában található védett helyi gesztenyefasorok hiányzó egyedeinek pótlását is az őszi munkák keretében végezték el. A felsorolt helyszínekre harmincnál több, rózsaszín virágú vadgesztenyefát ültettek ki. Az idős fasorok életének meghosszabbítása érdekében elvégezték az aknázómoly elleni védekezést is.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület, a Keszthelyi Nemzeti Kör és a Keszthely Kertvárosért Egyesület partnerségével sikerült pályázati pénzt nyerni a Széchenyi utcai elöregedett gömbakácok lecserélésére. Mint azt Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Egyesület elnöke elmondta, egy több elemből álló pályázaton sikerült 4,5 millió forintot nyerniük.

A jövő év júliusáig tartó projekt első részében 15 gyertyánfát vásároltak, amelyeket a civil szervezetek tagjai közösen ültettek el Keszthely egyik legforgalmasabb utcájában. Nagy alkalmazkodóképességű, idősebb korában is jó árnyéktűrő, fagyra nemigen érzékeny, szürke, sima kérgű, tájba illő fafajtára esett a választásuk, amelynek díszes egyedei lombfakadás után áprilisban virítanak.

vissza az elejére


KÜLÖNDÍJAS A VÁROSI STRAND

Egymillió vendég a Balatonnál

A tavalyi év kiemelkedő forgalma után idén jelentős forgalmat könyvelhet el a Balaton. Augusztus végéig több mint egymillió ember kereste fel a magyar tengert. A külföldiek száma valamivel kedvezőtlenebbül alakult, másfél százalékkal csökkent az idei szezonban. Az elmaradó német és osztrák vendégek helyett egyre többen jönnek Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából.

A szeptemberig érkező több mint egy millió ember négy milliónál is több vendégéjszakát töltött a régióban, átlagosan mintegy 0,8 százalékos forgalomnövekedést hozva ezzel az előző évihez képest. Ez a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. közös szezonzáró konferenciáján hangzott el Balatonfüreden. A régió kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele januártól szeptemberig tizennyolc milliárd forint körül alakult, ami 3,3 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legnépszerűbb magyar városok között a régió települései szintén előkelő helyet foglalnak el.

Összességében Hévíz a második legnépszerűbb város a vendégéjszakák száma alapján. Siófok a negyedik, Balatonfüred a hatodik és Zalakaros a nyolcadik ebben a sorban. A statisztikák szerint az északi parton Balatonfüred, a déli parton Siófok a legvonzóbb úticél. A Balatont továbbra is erős, de az utóbbi években csökkenő szezonalitás jellemzi.

Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára hangsúlyozta: országosan javult a magánszálláshelyek kihasználtsága. Az ország több mint kétszázezer ilyen létesítményének hatvanegy százaléka található a Balatonnál, és ez a régióban lévő férőhelyek mintegy hatvanhárom százaléka. Hozzátette azt is, hogy sajnos fel kell készülni arra is, hogy a jelenlegi gazdasági válság miatt csökken a turisztikai célelőirányzat kerete.

Hangsúlyozta: nem válságtervet készítenek a tárcánál, hanem a reklámkampány és a pályázatkiírások módosításával próbálnak alkalmazkodni a nehéz körülményekhez. A szakemberek közül többen is egyetértenek abban, hogy leginkább a hazai és a szomszédos országokból érkező vendégeket kell megcélozni a jövő évi marketingtervben. Külföldiek már idén is kevesebben jöttek a Balatonhoz, mint korábban, elképzelhető, hogy ezen a területen további csökkenés lesz.

A balatonfüredi szezonzárón Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke átadta a „Virágos Balatonért” mozgalom díjait is. A legvirágosabb szálláshelynek járó elismerést az alsópáhoki Kolping Hotel vehette át. Két keszthelyi panzió és a Hotel Ovit is ott volt a díjazottak között. A legvirágosabb kemping a révfülöpi Napfény Kemping lett. A legvirágosabb kikötő a zsűri döntése szerint a balatonfüredi. A legvirágosabb strand címet a vonyarcvashegyi Lidó Strand viselheti. A keszthelyi Városi Strand különdíjat kapott a versenyben.

vissza az elejére


ÜLÉSEZETT A KÖZBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG

Bűnmegelőzés Hévízen

November közepén a városháza konferenciatermében ülésezett a hévízi önkormányzat képviselő-testületének közbiztonsági bizottsága.

Mint azt a két ülés között történt fontosabb eseményekkel kapcsolatban Gelencsér Hédi elnök elmondta, a Hévízi Balesetmegelőző Tanácsadó Testület legutóbbi ülésén megállapítást nyert, hogy a Kossuth utcára csatlakozó Honvéd, Park, Sugár és Helikon utcák találkozásánál kiültetett tuják és információs táblák a gépkocsival történő kihajtást balesetveszélyessé teszik, ezért gyors intézkedés szükséges.

„Néhány jó tanács a kisgyermekek szüleinek” címmel, a bizottság kiadásában hamarosan megjelenik negyedezer kis könyvecske, amelyet az ovis és kisiskolás gyerekeket nevelő anyukák és apukák kapnak kézhez. Gyakorlatilag elkészült a Hévíz és Kistérsége Bűnmegelőzési Koncepció is, amit hamarosan több testület is véleményez majd. A József Attila és az Erzsébet királyné utcákkal szemközt, a Széchenyi út északi oldalán kihelyeztek két, a közlekedés biztonságát segítő tükröt. Fővárosi rendőrök bevonásával még novemberben a bűnmegelőzéssel és a közbiztonsággal kapcsolatos előadások megtartására kerül sor az óvodákban, iskolákban valamint a bizottság tagjainak és a közterület-felügyelet kollektívájának.

A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület (HTME) elnökével és titkárával megállapodtak arról is, hogy a helyi szállodák vezetői között közel kétezer többnyelvű bűnmegelőzési szórólapot osztanak szét. A HTME központi épületének elülső részében júliusban és augusztusban bűnmegelőzési iroda működik majd diákok bevonásával. A bizottság a jövő év közbiztonsági feladatainak ellátásához 12,8 millió forint igényt jelentett be, a hozzájuk tartozó egyesületek, szervezetek a februári ülésen adnak majd számot elmúlt évi munkájukról.

A helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat bűnmegelőzési, áldozatvédelmi tájékoztatójában Vági Ferencné intézményvezető egyebek mellett elmondta: Hévízen idén eddig mindössze két gyermeket kellett védelembe venni és két famílián belül volt bizonyítható a családon belüli erőszak. Egy átmeneti nevelt gyermekről és egy gyermekbántalmazásról szereztek tudomást.

A prevenciós célú észlelő- és jelzőrendszert a kistérségben is működtetik, de Felsőpáhokról és Nemesbükről egyáltalán nem érkezett jelzés gyermekek veszélyeztetettségéről. Míg a gyermekjóléti szolgálatellátással megbízottak 58 család 77 gyermekét gondozták, addig a családsegítők 72 család számára nyújtottak segítséget. A Foglalkoztatási Információs Pont is támogatást adott 23 főnek. A polgárőrökkel közösen újraindítják az ifjúságvédelmi járőrszolgálatot is.

Az ülésen döntöttek a fürdővárosban egykor eredményesen működő Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) újraindításáról és arról, hogy jövőre a városi köztérfigyelő kamerarendszert két új berendezéssel bővítik a település ÉNY-i részében. A Közútkezelő Kht. a rendőrséggel, a polgármesteri hivatal szakembereivel közös helyszínbejárásokat követően várhatóan márciusban fog majd döntést hozni arról, hol indokolt és hol nem fenntartani a 40 km/h sebességkorlátozást a kisváros közútjain.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu