Testi és érzelmi biztonságban

Illyés-napok Hévízen

Értesítés


KESZTHELYI SZIVÁRVÁNY BÖLCSŐDE

Testi és érzelmi biztonságban

A Keszthely zöldövezeti részében található, önkormányzati fenntartású Szivárvány Bölcsőde 35 éve nyitotta meg kapuit. A több ütemben felújított intézményben a 20 hetestől a 3 éves korú gyermekek ellátását vállalja hat csoport három gondozási egységében 14, a csecsemő- és kisgyermek gondozói képesítéssel rendelkező szakember. A hat, világos, nagyméretű csoportszobában, a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségekben, átadókban, öltözőkben mindent úgy igyekeztek kialakítani, berendezni, hogy az ideális legyen az apróságoknak – mondta Piritiné Gécsek Ibolya, aki öt éve bölcsődevezető.

A gyermeklétszám folyamatosan növekszik a hatvan férőhelyes családtámogató intézményben, a feltöltöttség jelenleg is szinte száz százalékosnak tekinthető. Arra külön ügyelnek, hogy a beszoktatási időszakban az új környezetét a kisgyermek apró lépésekben, fokozatosan, igényeihez igazítva szokja meg.

A gyermek biztonságérzetét, jó közérzetét, az aktivitás és önállósodás lehetőségét a jól szervezett, nyári, illetve téli rugalmas napirend biztosítja, ami kiegyensúlyozottá teszi az apróságokat a szülői házon kívül is. Egy „saját” gondozónő átlagban öt-hat piciny felügyeletét, gondozását látja el. A korszerű táplálkozás elveire figyelve a szomszédos kollégium konyháján keresztül napi négy étkezést biztosítanak a kisgyermekeknek.

A zavartalan pihenést kiságyak, speciális puhasarkok is segítik. A gondozónők tapasztalatai szerint a többi gyermekkel való együttlét örömforrás az apróságok számára, a társak viselkedése mintát nyújt a szocializációhoz. Az elmélyült, nyugodt játékra mindig fordítanak időt. A mindennapoknak része a mozgás, a vers, a mese, a mondóka, az ének.

A szabad játékon kívül a festés, tépés, ragasztás, gyurmázás, rajzolás, képkészítés is része az alkotótevékenység kibontakoztatásának. Az általuk szervezett fizetős játszóházat is egyre többen igénybe veszik. Mikulás és Gyermeknap ünnepe a szülőkkel és nagyszülőkkel közösen bonyolódik, de megemlékeznek karácsony, farsang, húsvét és anyák napja ünnepéről is.

vissza az elejére


A RENESZÁNSZ JEGYÉBEN

Illyés-napok Hévízen

A reneszánsz évhez kapcsolódva szervezték meg a közelmúltban a hagyományos Illyés Napok novemberi programsorozatát. Szerepeltek kórusok, volt hangszeres zene, táncház, színjáték. Hirdettek kisrégiós vers-és prózamondó versenyt és zsűrizték a legsikerültebb gyermekrajzokat is. Mindezt a középkor végét jelentő historikus időszak művelődés- és művészettörténeti szépségeinek élvezete, életöröme jegyében.

A térségi prózamondó versenyen kötelező műként egy-egy Mátyás királyunkról szóló mesét kellett elmondania a három korcsoportba sorolt diákoknak. A keszthelyi Egry-iskola harmadikosa: Németh Fanni Azálea győzött, a Csány-Szendrey ÁMK-s, negyedikes Turupoli Kitti előtt. Az egrys Székely Dániel, az Illyésbe járó Kiss Réka és Nagy Barnabás pedig az előkelő harmadik helyen végeztek. A II. korcsoportban a Csány-Szendrey ÁMK-s Ángyán Rebeka szerezte meg a győzelmet a második helyre rangsorolt egrys Lovas Rebeka és az Illyésbe járó Molnár Barna előtt.

A bronz elismerés Korpics Fannit illette, aki helyezésével a Csány-iskola hírnevét öregbítette. A zalavári általános iskola tanulója: Orsós Zsolt szerezte meg az első díjat a harmadik kategóriában. A 7-8. osztályosok között a Csány-Szendrey ÁMK-s Német Veronika lett a második. A harmadik helyezésen ketten is osztoztak: Csűri Dóra, a Sármelléki ÁMK diákja és Sass Vivien Barbara a Csány-Szendrey ÁMK-ból.

A reneszánszhoz kötődő festményekkel nyolc környékbeli iskola kétszáznál több diákja vett részt a rajzpályázaton, amelynek legszebb pályaműveit az iskola aulájában állítottak ki november végéig. A zsűri elnöki tisztét Ashot Baghdasaryan ismert örmény szobrászművész vállalta magára, aki hévízi kiállításának nyitása apropóján látogatott el a fürdővárosba.

A zsűri két első, két második és két harmadik díjat adott ki a legszebb munkák készítőinek. A Csány-iskola negyedikese: Szomszéd Mátyás, és nyolcadikosa Réder Brigitta első helyezést; a volt Csokonai ÁMK-ban elsős Kecskés Péter és a zalavári Cirill-Metód-iskola hetedikese: Eckmann Péter második lett. A zsűri harmadik helyre rangsorolta a zalavári Kamondi Natáliát és az Illyés-iskola nyolcadikosát: Gőgös Flórát.

A hangszeres versenybe a művészeti iskola zongora, furulya, fuvola, rézfúvós és hegedű tanszakjaira járók neveztek. A furulyán játszó Pas Dominikát és a zongorán műveket előadó Csongrádi-Szuper Viktóriát tüntették ki nívódíjjal.
A program zárásaként a XV. századból Mátyás király urunk kedvére a művészeti iskola tanárainak és diákjainak elővezetésében reneszánsz lakomával egybekötött királyi estet is tartottak.

vissza az elejére


Értesítés

A Gyermek és Ifjúsági Diabetes Klub ezúton értesíti a klubtagokat, valamint a Keszthelyen és környékén élő érintett családokat, hogy a következő klubfoglalkozást – csatlakozva a keszthelyi Városi Kórház „Nyíltnap a cukorbetegség jegyében” rendezvényéhez – 2008. december 13-án 9 órától tartja.

Helyszíne: Városi Kórház Keszthely, „D” (új) épület I. emelet váróterem.

Téma: Megelőzés, kezelések, teendők, terhességi cukorbetegség, gyermekkori diabetes, vércukorszint mérés, életmód (mozgásterápia, diéta), szövődmények (sebészeti, szemészeti, kardiológiai), alternatív gyógymódok.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

„Marci” Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu