Tanítsanak két műszakban?

Lakossági észrevételek nyomában

Jegyzői tájékoztató

Megyei kisgazda találkozó

Az emlékezés erőt ad

Arcok az elmúlt 30 évből


A Műszaki Szakközépiskola teremgondjai

Tanítsanak két műszakban?

Amint arról lapunk előző számában hírt adtunk, Keszthelyen meglehetősen nagy vihart kavart a Műszaki Szakközépiskola tanteremigényével kapcsolatban hozott képviselő-testületi döntés.Szemes Péter, az iskola igazgatója május 3-án kelt levelében jelezte a hivatal felé, hogy e tanévtől plusz négy tanteremre lesz szüksége, ami egyébként a megyei közoktatás-fejlesztési tervben is már évek óta szerepel. A hivatal művelődési osztályának munkatársai megoldásként azt találták, hogy a Szendrey Júlia Általános Iskola tulajdonképpen rendelkezik annyi üres tanteremmel, amennyire a műszakinak szüksége van.

A július 13-i testületi ülésen a képviselők mégis egy olyan határozati javaslatot fogadtak el, amely szerint a szakközépiskola négy szakiskolás osztálya járjon a szomszédos Csokonai ÁMK forfájába, és az így onnan kiszoruló kisiskolások költözzenek át a Szendreybe.
Ezen a döntésen aztán felháborodtak az érintett csokonais pedagógusok, szülők egyaránt, és kérték a képviselő-testületet, hogy a döntését változtassa meg, és a műszaki igényét ne egy másik oktatási intézmény kárára oldja meg.
Augusztus 11-én rendhagyó ülést tartottak a városatyák, amelynek csupán egyetlen témája volt: a műszaki tanteremigénye. A zsúfolásig telt díszteremben ritkán tapasztalható érdeklődés mellett zajlott a tanácskozás, amely során számos képviselő elismerte: az előző ülésen rossz döntést hoztak, ami magyarázható azzal, hogy este tizenegy körül, és huszonvalahányadik napirendi pontban kellett foglalkozniuk az üggyel...
Dr. Szabó Imre polgármester elöljáróban elmondta: nem kezelhetetlen problémáról van szó. Az oktatási intézményeken belül szabad tanterem van a Szendreyben, és a Nagyváthy udvari épületében, amelyre azonban mintegy 5 millió forintot kellene költeni ahhoz, hogy négy éven át használható legyen. Szóba jöhet még a Goldmark Károly Művelődési Központ emeleti nagyterme, amelyben azonban csak egy osztály elhelyezése oldható meg. Az ideális megoldás természetesen a szakközépiskola Gagarin utcai épületére való ráépítés lenne, de ez a megoldás mintegy 100 millió forintot igényelne. A polgármester ismertette az érdekegyeztető tanács állásfoglalását is, amely szerint a végleges megoldás megtalálásáig a műszaki az oktatást két műszakban oldja meg. E vélemény mellett tört lándzsát Hegedüs László alpolgármester is, aki felvetette a felelősség kérdését is, azaz: ki tehet arról, hogy a műszaki igazgatójától évek óta érkező jelzések ellenére soha nem történt semmi? Az alpolgármester szóvá tette az egyeztetés hiányát is a megyei és a keszthelyi önkormányzat között, hiszen a műszaki szakközépiskola megyei fenntartású intézmény.
Dr. Müller Róbert szerint nem kell olyan éles különbséget tenni megyei vagy városi intézmények között. Mint mondta, a megye a feladatot vette át a várostól – vagyis, hogy megoldja a képzést – de az nem biztos, hogy éppen Keszthelyen fogja tenni, ha ilyen gondokba ütközik. Az pedig a város polgárainak az érdeke, hogy az itt élő gyerekek itt is járhassanak középiskolába.
Komáromi István felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény megváltozásával a tanköteles kor 16 év lett van tehát két év az általános iskola elvégzése után, amit még mindenkinek iskolában kell töltenie. Ennek a két évnek az áthidalására vállalkozott a műszaki, amikor bevezette a szakiskolai képzést, amelynek keretében az oda járó gyerekek a kétéves elméleti oktatás után ha akarnak, szakmát is tanulhatnak. A képviselő szerint azok a megnyilvánulások, amelyeket az érintett általános iskolák vezetői tettek, önmagukat minősítik, hiszen azoknak a gyerekeknek a befogadása ellen tiltakoztak – mondván, hogy rossz hatással lennének a kicsikre – akik most végeztek náluk. Kérdés tehát: milyen gyerekeket nevel az általános iskola? Olyanokat, akiktől félni kell?
Vértesaljai András szerint a biológiai fejlettség eltérő szintje miatt nem tanácsos egy helyre kerülnie e két korosztálynak; ő is a két műszakos tanítás mellett foglalt állást.
Dr. Kovács István elmondta: a múltkori ülésen sem tartotta helyesnek, hogy az iskolák meghallgatása nélkül hoznak döntést; ezért most is javasolta, kérdezzék meg a műszakit, megoldhatónak tartják-e a két műszakos oktatást, s ha igen, már csak a megyével kell megegyezni. Maczucza Éva képviselő egyúttal mint a műszaki iskolaszékének tagja elmondta: megérti ugyan a Szendrey és a Csokonai problémáját, de az is tény, hogy a szakközépiskolában a két műszakos tanítást nem tudják megoldani, mivel késő este a vidékről bejáró gyerekek nem tudnának hazamenni. Ezt erősítette meg a műszaki igazgató-helyettese is, aki elmondta: a délutáni oktatást 14 óránál előbb nem tudnák kezdeni, és legalább 20-21 óráig tartana, ami a pedagógus igénybevételén kívül valóban felvetné azt a problémát, hogy hogyan menjenek haza azok a bejáró gyerekek – a tanulók 70 százaléka utazik –, akiknek az utolsó buszuk 17 órakor elmegy?
A képviselők ennek ellenére – az ÉT állásfoglalásához hasonlóan – a két műszakos tanítás mellett foglaltak állást. A szavazás aránya 8 igen, 2 nem, 3 tartózkodás volt.

* * *

A tanévkezdés előtti napon megkerestük Szemes Pétert, a Műszaki Szakközépiskola igazgatóját: mondja el, hogyan oldják meg az oktatást.
– Nagy fájdalmunk, hogy ezt a döntést hozta meg a testület az előző helyett. Két műszakban nem fogunk tanítani, hiszen ahhoz a fenntartónk, a megyei önkormányzat sem járult hozzá. Sajnálatos, hogy annak ellenére, hogy van a városban elég üres tanterem, nem kaphattunk meg belőle négyet. Az is tény, hogy a általános iskolák azok ellen a gyerekek ellen tiltakoztak, akik náluk végeztek. Én nem állítom, hogy ezek könnyen kezelhető, nevelhető gyerekek, de ez nem jelenti azt, hogy akkor már le sem kell őket ültetni...
– Hogyan tudják megoldani a tanteremhiányt?
– Régi jó kapcsolatunk van az Ipartestülettel; ők felajánlották – és ezért köszönet nekik – a Bercsényi utcai székházuk nagytermét, amelyben egy osztályt el tudunk helyezni. Egy másik osztály a kollégiumban, a könyvtárban fog tanulni, a további kettő óráit pedig egy-egy osztály lyukasórái alatt oldjuk meg. Két kolléga dolgozik az órarenden, ami, meg kell mondanom, most aztán végképp nem egyszerű feladat.
– Többekben felvetődött a kérdés, hogyan vállalhatott fel az intézmény olyan képzést, amellyel kapcsolatban előrelátható volt, hogy nem lesz elég a terem?
– Valóban, négy éve, amikor felvállaltuk a szakiskolai képzést, tudtuk, hogy most nem lesz elég terem. De igény volt a képzésre, és egyszerűen senkiben nem merült fel az, hogy nem fogunk helyet kapni, hogy ez egy olyan probléma lesz majd, amit a város nem tud megoldani. Már tavaly is kértem a megyei művelődési osztályvezetőtől, hogy csak abban az esetben engedélyezze a szakiskolás osztályok indítását, amennyiben a gyerekek elhelyezése megoldott lesz. Az biztos, ha hosszútávra nem sikerül a megyei és a városi önkormányzatnak megegyezésre jutnia, jövőre nem indítunk újabb szakiskolás osztályokat, hiszen ez így sokáig nem mehet.

Kalmár Mónika

vissza az elejére


Augusztusi városszemle

Lakossági észrevételek nyomában

Augusztus 1-jén a turizmus és külkapcsolatok bizottsága elnöke, Vargáné Várkonyi Erzsébet kezdeményezésére ismét városszemlére került sor, amelyen részt vettek a hivatal, illetve a Városüzemeltető Kft. illetékes munkatársai.

Az útvonalat ezúttal a lakosság észrevételei alapján alakították ki. Így az első állomás a Bercsényi utcai Balatontext Kft. – Seiffert Rt. területe volt. Amint azt a városüzemeltetési osztály illetékese elmondta, felszólították az rt. vezetőjét, hogy távolíttassa el a törmeléket, és szüntesse meg az omlásveszélyt. A cég megbízásából aztán hamarosan meg is érkeztek a munkagépek a helyszínre, azonban a Balatontext dolgozói – a közelmúltban történtekre asszociálva – arra gondoltak, hogy újabb bontás veszélye fenyegeti a telepet, ezért nem engedték be a munkagépeket az ingatlanra. Amint kiderült, azóta tulajdonosváltás is történt a területen, és az új tulajdonos vállalta, hogy megoldja a törmelék elszállítását – ami azóta meg is történt.
Meglátogatta a szemlebizottság a Hévízi úton, a Z+D üzlet melletti, lakóházi célokat szolgáló düledező építményeket, amelynek látványa a Hévíz felől érkezőket „köszönti”. A terület koszos és rendezetlen, s mivel elbontatni nem lehet, takarásukról kell gondoskodni. Ötletként elhangzott, hogy fák ültetésével, óriástáblák kihelyezésével el lehetne rejteni e szégyenfoltot.
A Kertvárosban a Tomaji soron állt meg a csoport, ahol akkor az út mindkét fele meglehetősen gazos volt. A lakosság részéről kérdésként megfogalmazódott, mikor lesznek már leaszfaltozva az utak? Szigligeti Aladár, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, hogy 2001-re 70 millió forint áll rendelkezésre aszfaltozásra; a szennyvízcsatorna építése után várni kell a visszatemetett árkok tömörülésére, aztán lehet majd aszfaltozni.
Több magántulajdonú ingatlannál megállt a bizottság, ahol burjánzott a gaz; ezeknél megjegyezték, hogy a tulajdonosokat fel kell szólítani, tegyék rendbe a területüket.
A Balaton-partot ezúttal elégedetten szemlélte a csoport, hiszen gyönyörűen virágosított volt, és a nyár folyamán rendben tartották. Sajnos a strandon már nem volt ilyen szép a látvány: az alacsony vízállás miatt a szigetstrand bejáratától kezdve szemetes, gusztustalan volt a töltés.
Sajnálattal állapították meg a szemlézők, hogy a Helikon parkban néhány éve elültetett fák többsége kipusztult, amelyek pótlásáról feltétlenül gondoskodni kell.
A sétáló utcáról megközelíthető terek is magukra irányították a bizottság figyelmét: a Zeppelin tér esetében azért, mert már ideje lenne megoldást találni annak rendezésére; ami pedig a Delden teret illeti, ugyanolyan forgalmassá lehetne tenni, mint a Fejér György utcát, ennek ellenére az itt levő üzletek nem, vagy alig tudnak megélni. A bizottság állásfoglalása szerint a térre vezető közt kell rendbe tenni, illetve a városrendezési tervbe is mielőbb be kell iktatni.

vissza az elejére


Jegyzői tájékoztató

Augusztus 14. és szeptember 15. között lehet jelölteket állítani a keszthelyi 4. számú egyéni választókerületben október 8-ra kiírt időközi választásra, ám eddig még nem érkezett egyetlen érvényes jelölés sem a hivatalba – tájékoztatta lapunkat Vincze Józsefné dr., Keszthely jegyzője.
A hivatalvezető azt is elmondta, 17 darab érvényes ajánlószelvény elegendő ahhoz, hogy valaki megmérettesse magát az október 8-i szavazás során. Már megtörtént a két szavazatszámláló bizottság felállítása, akik a két szavazókörben, a Csány és a Szendrey iskolákban felügyelik majd a választás tisztaságát.
Természetesen ezúttal is közszemlére kerül a választási névjegyzék, amely még október 6-án is megtekinthető lesz a polgármesteri hivatalban.
A kampány időszaka 6-án 24 órakor zárul, amikortól életbe lép a kampánycsend. A szavazókörök 8-án reggel 6-tól 19 óráig várják a választópolgárokat.

vissza az elejére


Megyei kisgazda találkozó

A Balaton parti város Vendéglátóipari Szakközépiskolája adott otthont a Zala megyei kisgazdák első ilyen szintű találkozójának. A családi jellegű, egész napos programot a kulturális műsorok mellett sportvetélkedők is színesítették. A megye számos településéről érkező vendégeket Molnár Imre, az FKGP helyi szervezetének elnöke és Mátyás János elnökhelyettes fogadta. Molnár Imrét a rendezvény céljáról kérdeztünk.

– A millennium évében számos helyen rendeznek ünnepélyeket, s folyamatosan kerülnek átadásra a millenniumi zászlók is. Ezért gondoltunk arra, hogy a kisgazdapárt is az eseményekhez méltóan ünnepeljen, s hagyományteremtő céllal szerveztük meg ezt a megyei ünnepséget. Itt Keszthelyen mintegy két órás kultúrműsort tekinthetnek meg a résztvevők, s 6 csapat részvételével zajlik majd a nap folyamán a kispályás labdarúgó torna.
Czoma Kálmán megyei elnök az ünnep fontosságáról szólva elmondta, hogy az egymáshoz való közeledés a legfontosabb, hogy az egymástól távol élők is megismerhessék egymást. A közeledés fontossága a közeledő 2002-es évben válik majd érezhetővé, hiszen – mint mondta: a jelenlegi ellenzék készül arra, hogy visszaszerezze a hatalmat gazdasági és politikai téren is, s ezért is fontos, hogy az FKGP-n belül minél erősebb legyen az összefogás. 

vissza az elejére


MIÉP ünnepség Keszthelyen

Az emlékezés erőt ad

A város főterén felállított színpadon emlékezett meg a Magyar Igazság és Élet Pártja a magyar millenniumról, s Szent Istvánról. A párt megyei rendezvényén a kánikula ellenére is közel hetvenen vettek részt, s Farkas Lajos köszöntő szavai után meghallgatták ifj. Hegedűs Lóránt református lelkésznek, a párt országgyűlési képviselőjének ünnepi gondolatait. A lelkész a történelmi emlékek felidézését követően az ünnepi hálaadásról szólt, s beszédében bírálta a kormány családpolitikáját, s nehezményezte, hogy a jelenlegi kormánypártok nem vállalnak közös nevezőt a MIÉP-el.

vissza az elejére


Találkozásaim

Arcok az elmúlt 30 évből

A Pelcz Galéria és a Goldmark Károly Művelődési Központ rendezésében kerül sor Cservenka György jubileumi – 30. – önálló fotókiállítására, amely szeptember 15-én 17 órakor nyílik meg a Balatoni Múzeum aulájában. A kiállítást Dobra János Liszt-díjas karmester, a Magyar Televízió művészeti szerkesztőségének vezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe, s a megnyitón közreműködik Horváth Mária énekművész.
A kiállításon az elmúlt 30 év portréiból készült válogatást láthat a néző, a magyar irodalmi és művészeti élet 55 ismert egyéniségéről, akik közül már több, mint húszan nincsenek közöttünk. Az alkotó ajánlásában többek között ezeket írja:
“Ők már csak árnyaikban vannak jelen bennünk. Ám alkotásaik és szellemiségük ma már a magyar kultúra felbecsülhetetlen értékét jelentik, s csak a képek válogatásánál döbbentem rá, mekkora megtiszteltetés számomra, hogy ismerhettem őket, s jó néhányukkal közeli baráti kapcsolatban lehettem.”
A kiállítás október 5-éig várja a látogatókat.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online