Szent Istvánra emlékeztek Keszthelyen

Munkában a Balatontext

Vissza a természethez!

Kertvárosi ünnepség


Augusztus 20-i programok

Szent Istvánra emlékeztek Keszthelyen

Augusztus 20-a előestéjén jelentős számban vettek részt Keszthely város lakói a Fő téren megrendezett ünnepségen, ahol dr. Szabó Imre, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket és a vendégeket. Beszédében utalt arra, hogy ezen a napon a megemlékezések elsősorban az államalapító István király szellemi örökségéről szólnak, s mindez azért van, hogy Szent István hagyatékából a jelen kor emberei erőt merítsenek a továbblépéshez. 

Erényei közt említette, hogy első királyunk meg tudta különböztetni a jót a rossztól, s össze tudott fogni azokkal, akikkel közösen tudta megteremteni a jót. Mint mondta: „Jómagam is keresem mindig az alkalmat, hogy Keszthely város lakosságát arra buzdítsam, tanuljunk meg összefogni, tudjuk megfogni egymás kezét.” Majd a nemzetet az egyház kegyeibe ajánló István királyra utalva így folytatta: „Lehet, hogy aki a csillagok felé nyújtja a kezét, sohasem éri el a csillagokat. Egy dologban azonban biztos lehet: sohasem lesz a két keze tele sárral.” Köszöntője végén azt kívánta minden keszthelyi polgárnak, hogy minél többször nyújtsák a csillagok felé a kezüket. A polgármesterDr. Szabó Imre és Dr. Léber Mihály az új kenyérrel. köszöntötte az est ünnepi szónokát, dr. Bóka Istvánt, Alsóőrs polgármesterét, országgyűlési képviselőt, aki egyben a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is. Mint dr. Szabó Imre mondta, ennek jelképes üzenete is van, hiszen a két település a Balaton két távoli pontján van, ám így szimbolikusan átölelhetővé válik a térség, s erősödhet a balatoni régió összefogása.
Ünnepi beszédében dr. Bóka István szólt augusztus 20-a 1991-es állami ünneppé nyilvánításának indokairól, s arról hogy királyunk nagyságát Róma és Bizánc is egyformán elismerte. A példa kapcsán utalt arra, hogy talán nincs messze az az időszak, amikor a magyarság az ország sorsát illetően pártállástól függetlenül is megtalálja azt a közös nevezőt, amelyet a rendszerváltáskor elhatározott. Szólt arról, hogy hazánkban a gazdasági mutatók emelkedőben vannak, s egyre többen érzik azt, hogy érdemes itt élni és dolgozni. Keszthelyre utalva szólt arról, hogy az itt élőknek is felelősséggel kell építenie a közösséget, s felelősséggel kell viseltetniük csodálatos nemzeti kincsünk, a Balaton sorsa iránt. 
A beszédeket követően dr. Léber Mihály kanonok, plébános megáldotta, majd megszentelte az új kenyeret, s ezt követően a Goldmark Károly Művelődési Központ Helikon Versmondó Köre és a Cserszegi Asszonykórus adott ünnepi műsort. Augusztus 20-án a város lakói egész napos programon vehettek rész a Balaton partján, kézműves– és kirakodóvásár, non stop kulturális műsor, majd móló bál volt, s a nap ünnepi programját tűzijáték zárta.

Augusztus 20. 
Hévíz

A dr. Moll Károly téren, a Szent István dombormű előtt vette kezdetét a hévízi augusztus 20-i megemlékezés. Az állam– és egyházalapító Szent István király tiszteletére, az ezeréves államiság évfordulóján Molnár Imre, a megyegyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet, majd Hévíz város képviselő-testületének tagjai, valamint a helyi civil szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit a dombormű előtt. 
Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is. A város első, idei búzából készült kenyerét Kis László plébános áldotta meg, majd a hagyományokhoz híven az új kenyeret az ünneplők között szétosztották. Az ünnepséget kultúrműsor fűszerezte, melyen közreműködött Farkas Szabina, Börcziné Németh Erzsébet, Bereczky Szilárd, Mándli Csaba, valamint a Cserszegtomaji Népdalkör.
Ugyancsak a hagyományoknak megfelelően, augusztus 20-án rendezte meg versengését a Hévízi Sakk Szakosztály. A millenniumi sakk emlékversenyre a Hotel Panoráma Sakktermében került sor.

Cs. Gy. – A. A.

vissza az elejére


„Puskalövés nélkül”

Munkában a Balatontext

Mintegy két hónapig állt a termelés a Balatontext Kft. Bercsényi utcai telepén, a közelmúltban azonban egy termelő soron újra indult a munka – mondta kérdésünkre Bódis István, a kft. ügyvezetője.
Miután a nagykanizsai jegyző által kiadott birtokvédelmi határozat kimondta, hogy a Seiffert Rt. biztonsági emberei jogtalanul tartják őrizet alatt a telepet, július 4-én – a végrehajtás napján – úgymond „egy puskalövés nélkül” visszamehettek a Balatontext dolgozói a területre. Az őrző-védő társaság emberei ugyanis a végrehajtás kiírt időpontja – 10 óra – előtt tizenöt perccel elhagyták az objektumot.
A dolgozókat (és a sajtó nagy számban megjelent munkatársait) siralmas látvány fogadta: mindenütt romok. Úgy tűnt, a Seiffert Rt. elérte célját, hiszen a Balatontext a termelést itt már úgysem tudja folytatni. Ennek ellenére az alkalmazottak egész nyáron őrizték az ingatlant – olyannyira, hogy a romok eltakarítására küldött gépeket sem engedték be, tartva az újabb rombolástól -, és a műszakiak közben helyreállítottak egy gyártósort, amelyen két műszakban, 30-30 fővel megindult a munka. Így a kft. alkalmazottai közül csak 30 embert kellett kényszerszabadságra küldeni.
Időközben a Balatontext működési hátterét biztosító személyek megvásárolták az ERSTE Bank tulajdonát képező területet, pontosan azt, ahol a rombolás történt. Az egész telek tulajdonosai tehát most ők, és egy kisebb résznek a Seiffert Rt. Kérdés tehát, hogy menni fog-e a jövőben a békés egymás mellett élés, vagy újabb változásokra lehet számítani? 

vissza az elejére


Megjárta Párizst, Londont, Milánót

Vissza a természethez!

Ez a jelszava Mihalikné Szalabán Ildikó divatstilisztának, aki most tervezi megnyitni kis divatszalonját Keszthelyen a Deák F. u. 57/b. szám alatt. Vele beszélgetek, hogy mik is céljai, tervei és hogy mit is kínál az üzlete a Hévíz, Keszthely és Vidéke kedves olvasóinak.

– Főleg női és gyermek felsőruházati termékeket varrunk. Mivel a természetes anyagokat kedvelem, ezért ezeknek a ruháknak az alapanyaga pamut, illetve len. Ez a mai divatnak is megfelel, amellett nagyon kényelmes viselet. Ruháinkban felhasználjuk a népies elemeket – miután a reneszánszát éli ez a népi dolog – így lép előtérbe a kékfestő.
– Látok itt a karfán gyönyörű csipkés kislányruhákat, felnőtt blúzokat, ruhákat, melyek egyedi stílust és ízlést hordoznak. Ezek mind megrendelésre készültek?
– Igen, vannak termékeink melyeket megrendelésre varrunk, s mivel már húsz éve dolgozom a szakmában, termékeink megtalálhatók és megvásárolhatók üzletünkben a fenti címen, vagy a balatoni kereskedők üzleteiben ugyanúgy, mint Budapesten a Váci útcán, kikerülve így határainkon túlra Amerikától Japánig.
– Melyek a jövőbeni elképzelései?
– Szeretnék kialakítani és bevezetni egy saját tervezésű, a divatnak megfelelő új kollekciót, bízva abban, hogy a divatszalon kínálata találkozik a kedves vásárlók, megrendelők igényeivel. Szívesen fogadunk mindenkit, aki varratni szeretne Keszthelyen a Deák Ferenc utca 57/b. alatt, illetve a 06-30/9988-165 telefonon.

vissza az elejére


Szennyvízcsatornát avattak

Kertvárosi ünnepség

Az ünnepkör jegyében szervezett nagyszabású rendezvényen eredetileg dr. Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter is jelen lett volna, ám más irányú kötelezettségei miatt az estét már nem tölthette Keszthelyen. A miniszter a megváltozott programja miatt a délelőtt folyamán tekintette meg Keszthely kertvárosi létesítményeit.

Az ünnepen résztvevő több száz fős tömeg elsőként a vatikáni rádió üzenetét hallhatta, majd dr. Mislei Károly, a környezetvédelmi tárca kabinetfőnöke mondott köszöntőt, emlékezve a magyar államiság múltjára, majd szólt a jelen környezetvédelmi beruházásainak jelentőségéről, így a kertvárosi csatornahálózat üzembehelyezéséről is. Mint mondta, a több, mint 600 millió forintos beruházás nem csak a szellemi erők összefogásának köszönhető, hanem fizikai és az anyagi erők, valamint a Kertváros és Cserszegtomaj összefogásának is. Ponicsán Gábor, a Nemzeti Kataszteri Program KHT. igazgatója egyebek mellett szólt a gazdasági átalakulást követő kataszteri nyilvántartások rendezésének szükségszerűségéről annak kapcsán, hogy ez alkalommal került bejelentésre: elkészült a Kertváros digitális alaptérképe. Dr. Szabó Imre, Keszthely polgármestere ünnepi beszédében a keresztény államiság ezer éves fennállásáról szólt, majd hangsúlyozta a kertváros térségi összekötő szerepét. Vértesaljai András, a városrész képviselője beszámolt a miniszteri látogatásról, majd szólt a fejlődés legújabb beruházásainak jelentőségéről. Hangsúlyozta a lakossági összefogás erejét, amely a további fejlesztések során is szükséges lesz.
Az ünnepi műsorban a folklór bemutatók mellett Zalatnay Sarolta szórakoztatta a közönséget, majd a tűzijátékot követően a Start zenekar mulattatta a hajnalig tartó utcabál résztvevőit.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online