Decibelek pro és kontra

A barátok többet érnek?

Harmadszor a kórház élén

Megújul a "kék ház"


Kinek jó és kit zavarnak a szórakozók 

Decibelek pro és kontra

Két évvel ezelőtt kereste meg az önkormányzatot a Music Beach Kft. két üzemeltetője, hogy szeretnének a nyári szezonban egy rendezvénysorozatot indítani a keszthelyi térségben, lehetőleg a Balaton partján. A kéthónapos programsorozat olyan rendezvényeket hozott a városba, amelyek a látogatottság révén Keszthely ismertségi körét bővítik, s a szezon kulturális és zenei kínálatát jelentősen gyarapítják.

Mindez Keszthely városának is érdeke, hiszen az idegenforgalom növelése mellett anyagi haszonnal is jár. Az elmúlt évi, és az idei programok sorában számos európai és országos sportrendezvény és fesztivál kapott helyet, s az egész napos szórakozási lehetőség mellett számos élvonalbeli zenei együttes és énekes is fellépett a színpadon. Visszatérő rendezvény immár az Európa Fesztivál is, amely a szórakozás mellett terjeszti és bővíti a fiatalok uniós ismereteit. Az ilyen és hasonló rendezvények a világ minden szezonálisan üzemelő üdülőhelyén megszokottak és elfogadottak, hiszen rövid két hónap alatt kell minél több vendéget saját igényeinek megfelelően kiszolgálni, hogy mindez minél nagyobb közvetett, vagy közvetlen bevételt jelentsen az ott élőknek és a településnek. 
Az elmúlt évben éjjel két óráig volt hangsugárzási engedélye a vállalkozásnak, s emiatt több bejelentés érkezett a hangerő zavaró volta miatt. Az önkormányzat a bejelentések alapján elvégeztette a szükséges méréseket, s bírságot szabott ki, egyrészt a hangerő túllépés miatt, másrészt a hangszigetelés hiánya miatt. Az idei szezon előtt a város vezetői találkoztak a Helikon Liget Egyesület képviselőivel, s az üzemeltetőkkel. Ezen a megbeszélésen ígéret történt a hangszigetelő fal felállítására, a hangerő csökkentésére és az éjfélig való zeneszolgáltatás, illetve a nyitva tartás betartására. Mindennek ellenére ebben a szezonban is érkezett néhány bejelentés a hangerő és az időtúllépés miatt. Hegedüs László alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat átadta az ügyet a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek, s jelenleg várják e szervezet állásfoglalását.
– Ez azt jelenti, hogy helyben nem is foglalkoznak a bejelentésekkel?
– Természetesen ez nem így van, hiszen a civil szervezetek kérésére kezdeményeztük, hogy az érintettekkel – a civil szervezetekkel, a VÜZ Kft. és a Helikon szálloda vezetőivel, valamint az üzemeltetőkkel – tartsunk egy egyeztető megbeszélést, amely meg is történt. A felvetett problémák okán olyan megállapodás született, hogy a jövő évre hangtechnikailag megteremtik a színpad elhelyezésének ideális irányát, mivel a hangterjedés iránya befolyásolható. Ugyancsak megállapodás történt az üzemeltetőkkel, hogy a következő szezonban 23 óráig tart nyitva a part, s az ehhez ideális rendezvények és programok összeállításában a megbeszélés résztvevői is segítséget nyújtanak. Az elképzelések szerint a kínálat bővülésével – a könnyű műfajtól a folklórig – szélesebb kör válna érdekeltté a látogatottságot illetően. A városnak az az érdeke, hogy a programok sorát bővítse, természetesen csak úgy, hogy ez a lakosságot ne zavarja.
– A Népszabadságban is megjelent egy írás a témával kapcsolatban, s úgy értelmezhető az Ön nyilatkozata, miszerint akit zavar a hangerő, az költözzön el máshová.
– Mindez egy olyan szövegkörnyezetben hangzott el, ahol én utaltam arra, hogy a fiatalok részéről ilyen vélemények is megjelentek a városban. Természetesen nem ez az én véleményem, ám ugyanakkor azokkal sem értek egyet, akik a program bezárását kívánják. Személy szerint is az egészséges kompromisszumos megoldást keresem, úgyhogy a szórakozási lehetőség biztosítása ne okozzon problémákat másoknak. Minderre megvan a garancia, hiszen a rendezvénysorozat szervezői eddig betartották a megállapodásokat. 
– Személy szerint Ön mennyiben érdekelt a rendezvénysorozat és a music part fenntartásában?
– Annyiban, amennyire minden más városi rendezvényben, amely Keszthely kulturális kínálatát bővíti. Semmilyen üzleti kapcsolatban nem állok a szervezőkkel, a területet a VÜZ Kft. kezelésében van, s a Music Beach Kft. bérli. A rendezvénysorozat létrejöttét azért támogattam és támogatom, mert olyan programok jönnek ezáltal Keszthelyre, amelyet a város önerőből nem tudna idehozni. Ugyanígy támogattam azt, hogy az idei szezonban nyári színházi élményként Keszthelyen legyen látható a Tévedések vígjátéka, és személy szerint is az Idegenforgalmi Kht-val közösen vállaltuk a finanszírozás kockázatát. Tehát minden olyan rendezvényt támogatok, amellyel Keszthely programkínálata gyarapodik.

– csgy –

vissza az elejére


Hírnevet szerzett az iskolájának

A barátok többet érnek?

Vajon mennyit tanulhat ez a lány? – fogalmazódott meg valamennyiünkben a kérdés, amikor megláttuk a keszthelyi Csány László Általános Iskola egyik frissen végzett diákjának néhány oklevelét.

A legutolsó például az iskola által adományozott oklevél, amellyel Somlyay Rita 8.b osztályos tanulót évfolyam első címmel tünteti ki, a következő, 1999/2000-es tanévben elért eredményeiért: Fazekas Mihály Oktatási, Kulturális és Sport Alapítvány tanulmányi versenyén magyar nyelv és irodalom I. hely, angol nyelv 5. hely; „Nyelvünkben élünk” magyar nyelvi kommunikációs verseny területi III., megyei I. hely; Hevesy György Országos Kémiai Verseny megyei II. hely, országos 17. hely; országos történelmi tanulmányi verseny területi I. hely, megyei I. hely, országos II. hely; Teleki Pál Országos Földrajz-Földtani Verseny megyei II. hely; Litterátum nyelvi versenyek angol C kategória országos 7. hely, Rébusz Országos Feladatmegoldó Verseny földrajz, országos 5. hely; történelem (476-1711) országos II. hely, történelem (1917– ) országos II. hely, Öveges József országos fizika verseny megyei 8. hely. Hetedik osztályos eredményeiből érdemes kiemelni a Hevesy György Országos Kémia Verseny megyei I., országos VII. helyét, valamint a Teleki Pál Országos Földrajz-földtani Verseny megyei I., országos VI. helyét.
És emellett 8 éven át kitűnő tanuló volt.
– Sokat tanulsz? – kérdeztük Ritát, amikor némi gondolkodási idő után beleegyezett, hogy faggassuk a „titkáról”.
– Hát, nem... Úgy 1-2 órát naponta. Van, ami nagyon könnyen megragad a fejemben, és van, amihez muszáj jobban odaülni, meg kell tanulni.
– Rita a nyolc évet úgy járta végig, hogy soha nem kellett vele tanulni – mondja az anyuka, Somlyayné Enese Beáta. – A bölcsődétől kezdve mondták, hogy milyen értelmes gyerek, jó a memóriája, jól kapcsolja össze a dolgokat.
– Melyek a kedvenc tantárgyaid?
– Nagyon szeretem a történelmet és a kémiát. A történelemből leginkább Magyarország történelme érdekel, a 150 éves török megszállás, az erdélyi fejedelemség, az uralkodóházak. Sokat járok könyvtárba, szeretek olvasni. Elsősorban a történelmi regények érdekelnek, dokumentációkat is szoktam olvasni, illetve szépirodalmi műveket.
– Rengeteg versenyen jártál, ami sok felkészülést igényelhetett. Az osztálytársaid milyen szemmel nézték, hogy te ebben ilyen „különc” vagy?
– Volt olyan év, amikor eléggé sokat cikiztek, azt mondták, hogy kivételeznek velem, mert az országos történelem verseny előtt kaptam egy szabadnapot, amikor készülhettem, vagy mert nem írattak velem dolgozatot a verseny utáni második napon. Szerencsére aztán összebarátkoztam néhány lánnyal, úgyhogy nyolcadikban nem éreztem már annyira ezt a kiközösítést. Igazából nem tudom, miért történt ez így, mert társasági ember vagyok, szeretek beszélgetni...
– Nem érezted úgy néha, hogy inkább hagyod a versenyeket, csak lehess te is egyszerű diák?
– Néha, de mindig volt valaki, aki tartotta bennem a lelket. 5-6.-ban a biológia tanárom, Pécsiné Szűcs Éva, 7.-től a kémia tanár, Wolfné Iván Klára. Ő szinte repdesett az örömtől, amikor eredményesen szerepeltem a kémiaversenyen, meg hogy egyáltalán van diák, aki szereti a kémiát...
– Nagyon sok múlik a pedagóguson – teszi hozzá az anyuka. – Abban az iskolában, ahova Rita járt, úgy látom, egyre inkább odafigyelnek a tehetségek gondozására. Sok diák van, akiben benne van a lehetőség, és ezt a tanárnak kell meglátnia. A versenyeken szereplő diák hírnevet szerez az iskolájának, a városnak. A tanévzárón megköszönték Ritának, hogy ilyen sokat tett, öregbítette az iskola hírnevét.
– Hogyan tovább?
– Felvettek a balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumba, ott folytatom tovább a tanulást. Mehettem volna a budapesti Fazekas gimnáziumba is, de az nem tetszett annyira, meg beszélgettem ott az egyik diákkal, és azt mondta, annyira nem erős ott az angol. Ezért döntöttem Balatonalmádi mellett.
– Most, iskolakezdés előtt sokan nagy sóhajjal vágnak neki az új tanévnek. Mit üzensz nekik?
– Hát, azt, hogy legyenek barátaik, az többet ér, mint a versenyek. Persze, azért tanuljanak is, nehogy beszedjék a rossz jegyeket...

Kalmár Mónika

vissza az elejére


Most a legnehezebb...

Harmadszor a kórház élén

Szenkovszky Adrienne immár harmadik alkalommal tölti be a keszthelyi kórházban a megbízott igazgatói posztot. Emellett ellátja szokásos teendőit: a laboratórium vezetését a kórházban, illetve, mint megyei szakfőorvoshoz, az ő felügyelete alá tartoznak a megye laboratóriumai.

– Hogy bírja ezt a megterhelést? – kérdeztük az igazgató főorvos asszonyt.
– Harmadik alkalommal vezetem átmenetileg az intézményt, és úgy érzem, most a legnehezebb a feladatom, hiszen az országos helyzet is egyre nehezebb körülményeket mutat. Nagyon alacsonyak a bérek, tavaly például a 12 százalékos béremelés nem valósult meg, mindössze decemberben kaptunk november elsejétől visszamenőleg hét százalék béremelést. Ebben az évben csak azt az egyszeri juttatást kaptuk, amelynek megkérdőjelezhető a hatása. Ez a juttatás egy 14. havi fizetésnek megfelelő összeg, és sajnos tudjuk, hogy idén ez volt az évi béremelés.
– Nagy az elvándorlás a dolgozói állományból?
– Sajnos igen. Szakdolgozók, nővérek mennek el, és sajnos orvosok is. Akiket a helyükre veszünk fel, csak nagyobb bérért jönnek el, ez pedig feszültséget okoz a régebb óta itt dolgozó és az újonnan jött orvosok közt.
– Számos kórházban egyre több a vállalkozó orvosok száma. Mi a helyzet e tekintetben Keszthelyen?
– A gégészet, a szemészet, a citológia és a neurológia működik úgy, hogy az ott dolgozó orvosok csak vállalkozók, és nincsenek velünk közalkalmazotti jogviszonyban. 
– Hogyan látja, mennyire viseli meg a kórházat a viszonylag gyakori igazgató-váltás?
– Semmilyen intézmény életében nem jó a gyakori igazgató-, és gazdasági igazgató-váltás. Mert most gazdasági igazgatónk sincs, és ‘89 óta volt három. Így nem lehet egy töretlen, egységes szemléletet konzekvensen, nyílegyenesen végigvinni, hiszen megtörik ez az út. Az átmeneti időszakban sem lehet mindent úgy csinálni, mint egy végleges időszakban. Ilyenkor mindig egy kicsit tüzet kell oltani, meg legalább ugyanolyan mértékben hosszútávon gondolkodni. 
– Megpályázza majd a főigazgatói posztot?
– Nem eltökélt szándékom...
– Milyen volt a kórház nyári forgalma?
– A szokásos; nyáron az emberek nem annyira szeretnek kórházba menni, csak azok jönnek, akiknek akut bajuk van, illetve a mandulaműtétes gyerekek, hiszen náluk ez a szezon. Nincsen különösebb gond az osztályokon, egyedül a belgyógyászat okoz problémát: nagy létszámhiánnyal küzd, kevés az orvos. Ebben a tényben részint országos tendenciák érvényesülnek, hiszen egy belgyógyász szakorvos nagyobb anyagi biztonságban érezheti magát, ha háziorvosként működik.
– Az önkormányzati biztosi teendőket jelenleg Vancsura Miklós látja el, így ő felügyeli a gazdasági ügyeket a kórházban. Sok helyütt tapasztalható, hogy a kórház vezetésének orvosi szemléletű tagjai ütköznek azokkal, akik gazdasági szempontból figyelik a működést, ebből aztán gyakran lehetnek feszültségek. Önök hogyan tudnak együtt dolgozni?
– Jól; és ennek az egyik oka azt hiszem az, hogy nem az a helyzetünk, mint egy hagyományos szituációban, amikor egy addig is kórházigazgatóként működő vezető mellé rendelik ki az önkormányzati biztost. Itt most merőben más a helyzet, hiszen mi egyidőben kerültünk ide, és mind a kettőnknek az a célja, hogy felszámoljuk a hiányokat, a negatívumokat, és egy virágzó, szakmailag-gazdaságilag szépen, jól működő kórházat adjunk át az utánunk következő vezetőknek.

Kalmár Mónika

vissza az elejére


160 millióért

Megújul a "kék ház"

A nyár folyamán megkezdődött a keszthelyi rendőr-kapitányság épületének rekonstrukciója, amelynek során a második (régi fogda-) szinten irodák, öltözők (vizesblokkal együtt) kerülnek kialakításra, és a tetőteret is beépítik – mondta el kérdésünkre dr. Bertalan János rendőrkapitány.

– A beruházással megfelelő körülményeket tudunk teremteni a közlekedési osztály, illetve a bűnügyi technika elhelyezéséhez. Ezenkívül modern előállító helyiségek kerülnek kialakításra a régiek helyett. Az átalakításoknak köszönhetően megújul az épület homlokzata, eltűnik a „rendőrkék” burkolat, és a nyílászárók cseréjének köszönhetően várhatóan csökkenni fog a téli energia-felhasználás is. Sajnos a Deák Ferenc utcai épületre már nem lesz elég a rendelkezésünkre álló pénz, de a bejárat felújítására sort fogunk keríteni. Tervezzük továbbá, hogy a Vaszary Kolos utca felől megnyitjuk az udvart, és ott egy belső parkolót alakítunk ki gépkocsijaink számára, így a jövőben nem a közterületen állnak a járműveink. Modernizáljuk a számítógépparkot, bővül a hálózat. A tervek szerint az épület november végén kerül átadásra; a kivitelező cég egyelőre időarányosan végzi a munkát, és mindent megtesz, hogy ne zavarja a hivatali munkát, illetve az ügyfélforgalmat.
A beruházás költségét – 160 millió forintot – a Belügyminisztérium állja, amelyet a tavaly megkezdett többszöri egyeztetést követően bocsátott a kapitányság rendelkezésére a tárca – tájékoztatta lapunkat Hegedüs László alpolgármester.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online