Elszámoltatást várnak

Arcképcsarnok a kastélyban

Anyák napja Hévízen


Jobboldali sikert jósol a médiamogul

Elszámoltatást várnak

Országjáró körútja tizenötödik állomásaként a múlt héten Keszthelyre érkezett a Korrekt-túra, a Magyar Hírlap és az Echo Tv nagy sikerű közönségtalálkozója. A Balaton Színházban zsúfolt nézőtér fogadta Széles Gábor nagyvállalkozót, az említett újság, illetve televíziós csatorna tulajdonosát, Bayer Zsolt írót, publicistát, Manninger Jenő országgyűlési képviselőt, valamint Ruzsics Ferenc polgármestert. Az est háziasszonya ezúttal is Endrei Katalin volt.

Már a rendezvény plakátja is sejtetni engedte: az est folyamán nem csak a médiáról, illetve konkrétan a Magyar Hírlap és az Echo Tv közéletben, politikában betöltött szerepéről lesz szó.

Az előadók nem is okoztak csalódást e téren. Széles Gábor előbb a jelenlegi politikai gazdasági helyzetről, majd a szerinte abból kivezető útról is beszélt. Mint mondta, a Bajnai kormány semmivel nem különb a korábbinál, ténykedésük nem, hogy javítana, inkább tovább ront az ország helyzetén.

Véleménye szerint nem megszorításokra van szükség, hanem gazdasági növekedési pályára kell állítani az országot. Munkahelyeket kell teremteni, a falvakat fel kell zárkóztatni, mert az agrárium és a vidék nélkül nincs gazdasági növekedés. Hozzátette azt is, hogy ehhez már tavaly májusban elkészített egy szakértői anyagot, akkor, amikor a gazdasági válságnak még nyoma sem volt, de Magyarországon már látni lehetett, hogy a kormányzati elképzelések nem felelnek meg az itt élők érdekeinek.

A médiamogul elmondása szerint hazánk kincseire, alapvető értékeire építené a jövőt. Megfontolandónak tartja a vízgazdálkodás újragondolását, mivel az ország bővelkedik kihasználatlan forrás- és termálvizekben és geotermikus energiákban.

Olaszországi példát említve felhívta a figyelmet a helyi termékekkel kapcsolatos kezdeményezésekre, amelyeket hazai viszonylatban is követhetőnek tart. Kifejtette azt is, hogy reményei szerint az EP választások a jobboldal elsöprő sikerével zárulnak, és a jelenlegi kormánynak távoznia kell. Kijelentését, miszerint a következő nemzeti kormány elszámoltatja azokat, akik az országot tönkretették, viharos taps kísérte.

Beszéde második részében az Echo Tv tervezett új műsorstruktúrájáról és a Magyar Hírlappal kapcsolatos elképzelésekről beszélt. Az őt követő Bayer Zsolt a Széles Gábor által elmondottakhoz hasonló gondolatait fogalmazta meg, de már jóval nagyobb éllel, ő is a közönség gyakori tapsától kísérve. Endrei Katalin elmondta, hogy a rendezvénysorozat egészen nyárig folytatódik a különböző helyszíneken, majd rövid szünet után ősszel újra megszervezik a találkozókat.

vissza az elejére


Arcképcsarnok a kastélyban

Neves közéleti személyiségek, tudósok, művészek és politikusok arcképei és életrajzai láthatók a közelmúltban megnyílt Balaton Történeti Pantheonban, a Helikon Kastélymúzeumban. A Hadnagy Károly Balaton-kutató kezdeményezésére létrehozott arcképcsarnok a korábban ugyancsak általa írt, illetve szerkesztett hasonló témájú kiadvány alapján valósult meg.

Czoma László múzeumigazgató a megnyitón elmondta: azért támogatta a pantheon létrejöttét, mert fontosnak tartja, hogy az intézményben mindig megtalálható legyen egy a Balatonhoz kötődő, pontosabban a tó életéhez kapcsolódó, neves személyiségeket bemutató kiállítás. A Balaton Történeti Pantheon alapító okiratát elsőként írta alá a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

Suchman Tamás azt mondta, hogy a nagyközönség feltehetően nem tudja, kik voltak azok, akik a tó érdekében dolgozva igazán maradandót alkottak. Pedig ezeknek az embereknek a megismertetése fontos feladat, ezért is örül annak, hogy van, aki felvállalta ezt a nagy kitartást igénylő munkát, és megnyílhatott az arcképcsarnok.

A kiállítás létrejöttét számos önkormányzat, valamint mintegy hetven szakmai és társadalmi szervezet, egyesület, alapítvány segítette. A kastély hintómúzeumában csaknem száz portré: a Festeticsek mellett Széchenyi, Kossuth, Illyés Gyula és Jókai Mór arcképe is megtalálható.

vissza az elejére


Anyák napja Hévízen

Vértes Árpád polgármester köszöntötte az édesanyákat és nagymamákat a már hagyományos anyák napi rendezvényen.

Az ötvenes évek hangulatát nosztalgia fotókkal, korabeli idézetekkel visszaidéző anyák napi kamara kiállítás melletti színpadon ünnepi beszédet mondó városvezető egyebek mellett kifejtette: a köszönet és hála kötelezően kijár az anyák és nagyanyák nyújtotta sok fáradozásért, törődésért, szeretetért, gondoskodásért, szívbéli jóságért, önzetlenségért. A nők városépítő, településszépítő munkájára büszke Hévíz vezetője ez alkalommal is megköszönte a temérdek munkát, és felhőtlen boldog életet, élethívatásuk betöltéséhez jó egészséget kívánt mindenkinek.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu