Felújították az Aquamarin Hotelt

Tavaszköszöntő

Ízlett a legényfogó is


Több mint 100 millióba került

Felújították az Aquamarin Hotelt

Hévíz centrumában a Tófürdőtől hétszáz méterre, 1,4 hektáros területen helyezkedik el a fürdőváros egyik legrégebbi, százszázalékosan önkormányzati tulajdonban lévő szállodája: az Aquamarin Hotel, amelynek „B”-épületét 116 millió forint ráfordításával a közelmúltban újítottak fel.

A 100 szobás gyógyhotelt – ahol a dr. Moll házaspár elsőként alkalmazta az általuk felfedezett súlyfürdőt – nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg a helyi önkormányzat, és most a vételár duplájáért is értékesíteni lehetne. Egyebek között e kijelentések is elhangzottak a május elején tartott szállodaszárny avatóünnepségén.

Mint az közismert, a szállodát még 2001-ben Vértes Árpád kezdeményezésére vásárolta meg Hévíz, és a hotel jelenleg összesen közel kettő milliárd forintos értéket jelenít meg, de továbbra sem merült fel a város vezetőiben a szálloda értékesítésének ötlete.

A polgármester örömmel vette, hogy az Aquamarin immár a négycsillagos szállodai szinthez közelít, majd felvetette, hogy az A-épület rekonstrukciójáról sem mondanak le, és a családbarát jelleg megerősítése céljával gyermekmedence kiépítése is tervben van.

Vértes Árpád avatóbeszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a felújítással a jelenlegi 60 százalékos kihasználtság bizonyosan növekedni fog, ami újabb bevételeket produkál, és a gyógyszálló nyereséges működése a jövőben is megmarad. A polgármester az ügyvezető igazgatóval karöltve köszönte meg a hotel dolgozóinak odaadó, áldozatos munkáját.

vissza az elejére


Keszthelyi Georgikon Majormúzeum:

Tavaszköszöntő

„– A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Keszthelyi Georgikon Majormúzeuma a keszthelyiek zömének elképzelésével szemben nem egy skanzenszerű majorudvar, hanem egy kéthektáros területen lévő, tartalmas és érdekes kiállításoknak helyet adó múzeum, hazánk legnagyobb és legértékesebb mezőgazdasági gyűjteménytára” – mondta el a gazdasági évkezdéshez kötődő Szent György-naphoz kapcsolt múzeumnyitó program megnyitása előtt dr. Szabóné Lázár Ibolya igazgató.

Mint felsorolásából kiderült, a régi gazdasági épületek közül a magtár négy szintjén is vannak kiállítások. A pincében a szőlészet, borászat; a földszinten a cselédélet; az első emeleten az agrárszakoktatás-történet; a padláson pedig a gabonatárolás, és -tisztítás tárgyi emlékei nyertek elhelyezést. A régi ököristálló épületébe pedig a növénytermesztés eszközei, gépei kerültek. Van berendezett kovács- és bognárműhely, a régi lóistállóban pedig a juh, sertés- és szarvasmarha tartás eszközei kerültek.

A múzeumnyitó alkalmával ezúttal is működésbe hozták a százéves, kétgépes Fowler-féle gőzekét. Bemutatták hazánk legrégibb, Magyarországon 1923-ban gyártott Hofherr-traktorát. Megnyitották az „Ügyes kezek, tavaszi gyermekvilág” című időszakos tárlatot, amelyen a keszthelyi és környékbeli általános iskolák szakkörei, és a kisrégióban működő alkotókörök legsikerültebb munkáit állították ki.

Nyáron „Tanyavilág 2002-2006 címmel” nyílik fotótárlat, több rendezvénnyel is kapcsolódnak a Múzeumok június 20-ai Éjszakájához. Négy héten keresztül nyáron is lesz Majorbéli-kaláka a gyermekeknek, és július 17-étől megszervezik a kétnapos, múzeumkerti arató ünnepséggel és aratóbállal kiegészített Majorbéli-géptalálkozót is.

vissza az elejére


Legkisebbek főzőversenye Gyenesdiáson

Ízlett a legényfogó is

Idén rendezték meg tizenegyedik alkalommal Zöld Hetek elnevezésű rendezvénysorozatot Gyenesdiáson. A környezet és természet védelmére nevelő vetélkedők, játékok, kirándulások szervezését és lebonyolítását ezúttal is a helyi óvoda és az általános iskola, valamint a Forrásvíz Természetbarát Egyesület, illetve a helyi önkormányzat és segítőik vállalták fel, akik ebben az évben először az ovisok főzőversenyét is bevették a programok közé.

A már hagyományos Zöld Hetek programsorozat keretében szervezett számos játékos vetélkedő között most először kapott helyet a gyenesdiási óvoda pedagógusai, illetve a szülői munkaközösség által szervezett főzőverseny. A csoportok az óvoda udvarán gyűltek össze, hogy némi segítséggel a gyerekek maguk készítsék el a szabadon választott menüsort.

A zsűrizésben Skublics Sándorné intézményvezető mellett Tóth Endre és Zámbó Tibor, a két közismert mesterszakács is részt vett. Mint mondták, őket is meglepte, hogy mennyi igazán ízletes étel született. Így aztán nem volt egyszerű dolguk az ételek elbírálásánál, csak hosszú tanácskozás után született meg a végeredmény. Az öt résztvevő közül az első helyet végül a Hétszínvirág csoport szerezte meg.

Ők a saslikból, tarjából, virsliből és csirkéből, valamint grillezett fűszeres burgonyából álló ételsorukkal vették le lábáról a zsűrit. Jutalmuk közös hajókirándulás volt. A különdíjat a Napsugár csoport érdemelte ki, zalai legényfogó gombás ragujával és házi gyenesdiási hamburgerével.

Az étkeket elbíráló mesterszakácsok szerint azonban kitettek magukért a többiek is: a Szivárvány, a Kerek Erdő és a Pillangó csoport tagjai által készített slambucot, amerikai palacsintát és paprikáskrumplit is örömmel kóstolták.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu