Jókedvű szezonnyitás

Kitüntetett keszthelyiek

Nincs javulás


Jókedvű szezonnyitás

Síppal, dobbal, fúvós zenével és tánccal nyitották meg az idei szezont Vonyarcvashegyen. A település vezetői szerint van ok a jókedvre: a tavalyi után idén is jó idényt remélnek a községben. A Boombatucada ütősei és a Gyenes Néptáncegyüt-tes bemutatója, valamint a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar koncertje és a PELSO mazsorett csoport fellépése után a komolyabb műfaj vette át a főszerepet: Hoffman Bärbel német alkotó festményeiből nyílt kiállítás a Helikon Tavernában. Este a parton zenés partin lazítottak a helyiek és a vendégek.Utóbbi helyszíne

vissza az elejére


Hastánc-gála, koncertek a városnapon

Kitüntetett keszthelyiek

A Pünkösdöt követő hétvégén az egészséges és környezettudatos életmódot a középpontjába állítva rendezte meg Keszthely a Város Napját. Az ünnepi programsorozat egy megújuló energiaforrásokkal foglalkozó konferenciával kezdődött a városháza dísztermében. A Balaton Színházban fotókiállítás nyílt a moldvai csángókról, majd sor került Böjte Csaba ferences rendi szerzetes könyvbemutatójára. Az evangélikus templomban Rákász Gergely orgonaművész koncertezett, a Balaton-parton pedig a Road to Feel együttes és a Dance zenekar szórakoztatta az érdeklődőket.

Szombat délelőtt alternatív hajtású járművek versenyét rendezte meg a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a Városi Strand hátsó parkolójában; előtte az autók felvonultak a városban. A Nők a Balatonért Egyesület a nyári szezonra

hagyományosan zászlódíszbe öltöztette a helyi sétálóutcát. A Péczeli Bauer Margit képzőművész által tervezett tértextilek avatását követően a képviselő-testület ünnepi ülést tartott, melyen átadták a város által alapított kitüntetéseket.

Az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet a februárban 81 éves korában elhunyt dr. Sáringer Gyula professzor részére posztumusz adományozták a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül.

A „Keszthely Városért” kitüntetést Ágh Edit festő- és képzőművész és fia, Ágh Márton mozgókép-, látvány- és díszlettervező számára megosztva adományozták a város érdekében kifejtett kiemelkedő munkájuk elismeréséül. E díjat kapta kiemelkedő munkájáért Bubla Zoltán, egykori városi főmérnök-főépítész, a közösségi közlekedésfejlesztés térségi projektmenedzsere.

„Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntető címet Csontos Gáborné óvónő kapott, aki az ifjúságnevelésében jeleskedett. Dr. Kádár Alojzia, a keszthelyi kórház kimagasló szociális érzékenységgel bíró neurológus főorvosa a „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat vett át. A „Keszthely Város Turizmusáért” díjat a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének adományozták.

Délután a Fenyves allén kialakított nordic walking pálya avatására került sor, a színházban pedig török délután és hastánc gála kezdődött. Este a Balaton-parté volt a főszerep: számos koncert helyszíneként szolgált a Zenepavilon. A város napi programokhoz csatlakozott a vasárnapi „Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton” utcai futóverseny is, melynek résztvevői a Fő térről rajtoltak el, és a Festetics-kastély érintésével végül a Balaton-parton, a mólónál felállított célba futottak be.

vissza az elejére


a keszthelyi szezon kilátásairól

Nincs javulás

– Tény, hogy egyre több magyar turista nem tudja megfizetni a hotelek árait, de mivel legtöbbjük üdülési csekk beváltásából finanszírozza nyaralását, ezért ők nem feltétlenül a szobakiadókat választják majd, mert érdekes módon, okkal-ok nélkül, a magánszálláshely értékesítéssel foglalkozók nagy többsége még most sem váltja be a csekket. Aki elfogadja a bónt, aki rövidebb, akár 2-3 éjszakás időszakra is kiadja a szállását, aki minőséget produkál, az megtalálhatja a számítását nyáron – vélekedett Tar László, a Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezető igazgatója. A helyi turisztikai szakembertől elsőként arról érdeklődtünk, hogy milyen őszi-téli-tavaszi szakkiállításokon igyekeztek jó hírét vinni Keszthelynek és térségének?

– Voltunk Luxemburgban, Hollandiában, Belgiumban két helyszínen, három ízben Szlovákiában, négyszer Lengyelországban. A kilenc kiemelt hazai bemutatkozáson túl öt alkalommal jártunk Németországban is. Ezek közül a stuttgarti vásár számított jelentősebbnek. Az elmúlt negyedévben csak a profi, kiemelt szakvásárokra látogattunk ki.

A jelentősebb vásárokra való kijutás számában még némi növekedés is bekövetkezett. Újként jelent meg Varsó. A szakmailag feltétlen indokolt helyekre sikerült kijutni, és egy-két új piacot is sikerült megnyerni. A német vásárokon való részvételt leginkább a hagyománytisztelet jellemezte. A belga kiutazásunknak meg inkább kísérleti jellege volt.

– Változott-e valami a szálláshelyek mennyiségében, minőségében a tavalyi szezonelőn tapasztalható állapotokhoz képest?
– Nem következett be javulás sem a szálláshelyek mennyiségét sem minőségét tekintve. Sőt, a szálláshely-kapacitás vonatkozásában még inkább csökkenés tapasztalható. Kiesett a Hotel Főnix, már nem szállodaként üzemel a Hullám, de a parti sétány Monarchia hangulatát idéző patinás hotel épületei sem fogadnak már vendéget. Nagyobb léptékű szállodafejlesztés nem történt sem a Via Hotelben, sem a Helikonban.

A magánszálláshelyek sem rukkoltak ki új attrakcióval. A privát szobák kínálata tovább szűkült, már csak azok maradtak talpon, akik a magánszálláshely-értékesítéssel profi módon foglalkoznak, és folyamatosan fejlesztenek. Utóbbiak előtt akár szebb jövő képe is fölragyoghat. A közepes szolgáltatási színvonalat kínálók esetében is lehet még némi előrelépés.

– Keszthely turizmusát miben és mennyiben érinti a pénzügyi-gazdasági válság?
– A válság az átlagnál nem erőteljesebben gyűrűzött be hozzánk. A kevés szálláshely miatt, mi nem érezzük a turisztikai krízist olyan erősnek, mint egyéb települések. A válság a belföldi vendégek átlagos tartózkodási idejét három és fél napról, három napra rövidítheti le.

Ugyanazt az élménycsokrot most már három nap alatt akarják majd leszakítani a hozzánk érkezők. Az üdülési csekkel fizetők aránya a főszezon másfél, két hónapja alatt a tavalyi szintet feltehetőleg eléri majd. Az előszezon némiképp gyengébben sikerült. A június valószínűleg rosszabb lesz a tavalyinál. A „második, illetve harmadik nyaralás” fogalma leáldozóban van.

– A balatoni szállásadók általában borúlátóan nyilatkoznak a főidény kilátásait illetően. Van ok derűlátásra Keszthelyen?
– Kisebb léptékű fejlesztések várhatóak a Fejér György utcában, elkészült a nordic walking sétaútvonal-rendszer első üteme is, de turisztikailag különlegesen vonzó, érdekes programokkal, és látványos attrakciókkal idén nem rukkol ki a város. Nincs kilátás nagy tömeget vonzó kulturális szórakoztató rendezvényre, amelyik még több új vendéget csalogatna ide.

A borfesztivál, a strandi élményprogramok, a motoros találkozó, a nyári színház, a Tánc-panoráma, a tangóharmonika gála mind-mind fontos, de egyszer-egyszer egy „nagyobb durranás” komolyan befolyásolná a turistát, hogy Keszthelyt célállomásként jelölje ki térképén. Szerencsére a Magyar Turizmus Zrt. kampánya érinti a várost és a köztelevízió is folytatja a „Balatoni Nyár” produkcióját. A kereskedelmi televíziók sem állnak már ellenségesen a Magyar Tengerhez.

A kritika is jobbára építő jellegű lett, és nem a „minden Balaton-imidzset lerombolni” szellem vált uralkodóvá. A víz minősége úgy Keszthelynél, mind a környéken több, mint kiváló. A víz szinte iható, átlátszó és tiszta még a part mentén is. Az euró erős, a tavalyinál most minimum húsz százalékkal többe kerül egy külföldi nyaralás. Ez itthon tarthatja a turisták zömét. Az utóbbi öt évben az emberekben kialakult egy egészséges vágy, hogy a saját országunk is kínál megannyi értékes látnivalót, élményt.

Az identitás váltás is a Balaton malmára fogja hajtani a vizet, mert végre már sikk belföl- dön nyaralni. A kirándulófüzettel kiegészített, szálláshely igazolással kiadható, díjmentes Keszthely Kártya már igénybe vehető három itt eltöltött éjszaka után is. A Keszthely és környéke összes fontosabb szolgáltató helyén kedvezményeket kínáló kártyával a tervek szerint a helyi strandokon 3-5 és hét napos bérletek is vásárolhatók lesznek. A távolabbi tervek között pedig egy Térségi Kártya megjelentetése is szerepel.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu