Önkormányzati nem

Lepkék és óriáskígyók

Ahol öröm a tanulás

Mesefesztivál harmadszor


TESTÜLETI ÜLÉS HÉVÍZEN

Önkormányzati nem

A Hévízgyógyfürdő Kht. május végi taggyűlésének előkészítéseként került a hévízi képviselő-testület elé a társaság tavalyi évéről számot adó beszámolója és közhasznúsági jelentése. Mint a gazdálkodást elemző összesített jelentésből kitűnt: a magas színvonalon végzett, összehangolt szakmai munka egy kiegyensúlyozott gazdasági tevékenységgel párosulva 349.229.000 forint nyereséget eredményezett, amely 232,3 százalékkal haladja meg a tervezettet.

Az eredmény ilyen nagyságrendű túlteljesítését a tófürdői rekonstrukció befejezésére felvett hitel betétként történő elhelyezésének árfolyam különbözete és kamatösszege eredményezte. A ráfordítások a szigorú és takarékos gazdálkodás mellett arányosan követték a bevételi forgalmat. A társaság jövedelmezően gazdálkodott. Az eredmény árbevételhez, saját tőkéhez és személyi jellegű ráfordításokhoz viszonyított aránya is kedvező képet mutat. Bár a makrogazdasági folyamatok, az egészségbiztosítás finanszírozási rendszerének változása, az idegenforgalom visszaesése negatív hatást gyakorolt a gazdálkodásra, összességében a 2008-as év valamennyi gazdasági mutatószáma növekedett.

Az üzleti tervben 1.585.000.000 forint beruházási kiadás lett előirányozva, amelyből 371.294.000 került felhasználásra. A független könyvvizsgálói jelentés záradéka szerint az üzleti jelentés az éves beszámoló adataival összhangban van, és a jelentést a számviteli törvényben foglaltak szerint készítették el. Jogszabályi előírások miatt a társasági szerződés módosítását kezdeményezték azzal a céllal, hogy a kht-t nonprofit korlátolt felelősségű társaságként működtetik tovább.

Felszólalásában dr. Hegedűs Lajos, ügyvezető igazgató nagy eredménynek tartotta, hogy a pénzügyi-gazdasági válság időszakában is sikerült nettó 12 százalékos árbevétel növekedést realizálni. Figyelemre méltónak tartotta azt is, hogy nem kényszerültek létszámleépítésre és a jutalmakat, a 13. havi bért és az egyéb juttatásokat is ki tudták fizetni. A törvényi változás miatt bekövetkezett átalakulás pedig a társasági szerződés lényegi elemeit egyáltalán nem érinti.

* * *
Az Országos Zöldhatóság több mint hároméves jogi procedúrát követően vízjogi létesítési engedélyt adott egy hideg és egy melegvizes termálkút létesítésére vonatozó kérelemre a Hévíztől 15 kilométerre lévő Zalaszentmártonban tervezett üdülőfaluba. Az engedélyezési határozat ellen a hévízi önkormányzat a természetvédelemben érdekelt civil szervezettel: a Hévízért Egyesülettel közösen jogorvoslati kérelmet nyújtott be, de egyelőre úgy tűnik, hiába. A bíróság egy szakértői véleményt elfogadva a termálkút engedélyezésére mondott igent.

Amennyiben a „Hévízi-tó és a Felszín alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány” a tervezett termál üdülőfaluban engedélyezett vízkivételek ellen bírósági keresettel él, úgy a hévízi önkormányzat is csatlakozik a termálkút létesítésének megakadályozását elindító jogi eljárásba – döntött a testület A gyógytó forrásának vízutánpótlás övezetében tervezett termálkút kialakítását hibás döntésnek tartók szerint ugyanis egy nemzeti kincs semmisülhet meg. Egyes szakértői álláspont szerint a tervezett vízkivétel sem mennyiségi, sem minőségi változást nem gyakorol a tó forrásának hozamára.

A napirend vitájában felszólaló Rábai József képviselő úgy látta, csak az Átfogó Tóvédelmi Program összes ütemének összehangolt, szisztematikus véghezvitele nyújthat megfelelő garanciát arra, hogy a hasonló eseteket a jövőben sikerüljön megelőzni. Füzesi Lászlóné szerint is további bírósági beadvánnyal kell élni. A polgármester is úgy vélekedett: az utolsó pillanathoz érkeztek, hogy a Hévízgyógyfürdő Kht. partnerségével, és összefogással megállítsák a fúrási munkálatok beindítását.

vissza az elejére


Lepkék és óriáskígyók

Lepkekiállítás nyílt a Mosóház Galériában, Keszthelyen. Néhány nap múlva a pincében már egzotikus hüllők is megtekinthetők lesznek. Pálinkás Róbert alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, a város eddig is gazdag volt kiállító helyekben, de mostantól bátran kijelenti, hogy Keszthely rendelkezik a legtöbb múzeummal a Balaton környékén.

Mintegy ezerháromszáz, a világ minden tájáról összegyűjtött, lepke– és rovarfajban gyönyörködhetnek júniustól a látogatók az új keszthelyi kiállításon, a Lehel utcában. A gyűjtemény régiónként mutatja be több száz lepkefaj példányait Juhász György negyvenévi kutatómunkájának köszönhetően. Ugyanitt hamarosan egzotikus hüllőket és pókokat is megcsodálhatnak az érdeklődők.

Aki közelebbről is szívesen megismerkedne a távoli esőerdőkben és sivatagokban őshonos óriáskígyókkal, varánuszokkal, madárpókokkal, gyíkokkal, siklókkal, teknősökkel és más kétéltűekkel, csupán néhány napot kell még várniuk erre. A szervezők igény esetén, előre megbeszélt időpontban előadással kísért tárlatvezetést biztosítanak csoportok számára. Ennek igénybe vételére a helyi oktatási, nevelési intézményeknek is lehetőségük nyílik, így akár kihelyezett biológia órát is tarthatnak a létesítményben.

vissza az elejére


Gálaműsorral ünnepeltek az Egryben

Ahol öröm a tanulás

Harminc éves fennállását ünnepelte május végén az Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A keszthelyi Balaton Színházban ez alkalomból tartott rendezvényen szép számmal vettek részt az iskola volt és jelenlegi pedagógusai, dolgozói, régi és új diákjai és azok hozzátartozói, hogy együtt örüljenek a jeles eseménynek.

Földesi Judit igazgató és a szereplők egy csoportja.Földesi Juditnak, az intézmény vezetőjének valószínűleg kétszeresen is örömteli volt ez a nap, hiszen az önkormányzati képviselők éppen a rendezvényt megelőzően döntöttek arról, hogy újabb öt évre megbízzák az igazgatói feladatok ellátásával.

Ruzsics Ferenc polgármester születésnapi üdvözletét Kepli József, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke tolmácsolta a jelenlévőknek. Mint mondta, ezt annál is inkább szívesen tette, mert személyes kötődése is van az iskolához.

Az ünnepségen természetesen bőven kijutott a köszönetből a volt és jelenlegi kollegáinak, közülük is kiemelve dr. Szabó Jánosné nevét, aki a kezdetektől huszonnégy éven keresztül irányította az intézményben folyó munkát. A jelenlegi igazgató, Földesi Judit hangsúlyozta: az Egry-iskolát mindig a megújulás szándéka vezérelte, ennek köszönheti egyebek mellett, hogy még mindig önállóan működhet, méghozzá országos szintű színvonalon.

Időben felismerték, hogy az egyszerű általános iskolai oktatás mellett valami többletet is kell nyújtaniuk, ilyen volt az új tanítási módszerek bevezetése, majd később a művészetoktatás és a sporttagozat elindítása. Emellett persze elengedhetetlen a pedagógus ereje, s a felismerés, hogy minden gyermek érték, mindegyikükben rejlik valamilyen tehetség, melyet az ő feladatuk felszínre hozni.

Mint mondta, úgy véli, a legtöbb, amit elérhettek, az, hogy az Egryben bátran kimondhatják: náluk valóban öröm a tanulás. S, hogy ez valóban így van, mi sem támaszthatja alá jobban, mint, hogy szavait hatalmas taps követte. Ezt követően nagyszabású zenés-táncos, drámajátékkal vegyített gálaműsort adtak elő az intézmény volt és jelenlegi diákjai, amivel az intézmény méltóképp megünnepelte az elmúlt harminc évet.

vissza az elejére


Mesefesztivál harmadszor

Idén harmadik alkalommal rendeztek Mesefesztivált Cser-szegtomajon. Az egész napos program keretében a helyiek mellett Keszthelyről, Reziből, Nagykanizsáról és Vecsésről is érkeztek mesemondók, színjátszó csoportok. A több száz gyermeket, nézőket és szereplőket számos színes kísérőprogram is várta.

Süliné Kerekes Évában, a rendezvény főszervezőjében már több éve megfogant a gondolat, hogy gyermeknap környékén jó volna olyan hasznos és kellemes programot biztosítani a kicsiknek és nagyobbaknak, amely az irodalom, a kultúra iránti szeretetüket is elmélyíti. 2007-ben aztán elérkezettnek látta az időt arra, hogy első alkalommal megrendezzék a mesefesztivált.

A program jó híre gyorsan elterjedt, így a következő években mindig többen és többen érkeztek a résztvevők. A szereplők mellett a kíváncsi nézők száma is folyamatosan gyarapodott. Mivel ily módon a korábbi helyszínt is kinőtték, idén a kultúrház helyett a Szabó István Általános Iskola tornacsarnokában gyűltek össze a színjátszók, és a táncosok.

A tizenhét fellépő csoport készülődése közben a jelenlévőket mókás kísérőprogramok is várták. Mivel a kitűzött cél, hogy a gyerekeknek tartalmas és hasznos időtöltést biztosítsanak, ebben az évben is teljesült, s a hagyomány várhatóan jövőre is folytatódik Cserszegto-majon.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu