Inkább óvatosak

Múltidézés

Bizalom és biztonság

Új térbútorok a Fejér György utcában


OLYAN FŐSZEZONT AKARNAK, MINT A TAVALYI

Inkább óvatosak

– Hévíz legnagyobb taglétszámú civil szervezete, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége (HÉSZOSZ) a szolgáltató partnereit is beleértve háromszáz tagot számlál, de a fürdővárosban mintegy 750–800-an foglalkoznak szobakiadással – erősítette meg Gelencsér János, a szövetség elnöke, akitől elöljáróban azt tudakoltuk, hogy mennyiben váltotta be idén a hozzáfűzött reményeket a HÉSZOSZ?

– Szépen beindult és fejlődik az internetes marketing kampányunk. A www.hevizszallas.hu honlap optimalizálása, a magyar, angol és német nyelvű változatait is beleértve, jól startolt. Az érdeklődés és a lekérdezések száma folyamatosan növekszik. A szálláskiadók érdekeinek képviselete is jól sikerült.

Az eddig végzett marketingmunka eredményességéről, a bel- és külföldi szakkiállításokon való megjelenések hatásosságáról majd csak szeptemberben lehet érdemben nyilatkozni, de annyi bizonyos, mi mindent kihasználtunk, amit a pénzügyi lehetőségeink megengedtek. A Hévíz Turizmus Marketing Egyesülettel (HTME) közös akciókat tervezünk, amelyeknek feltehetőleg a közeljövőben lesz majd érzékelhető hozadéka. Amennyi és amilyen munkát idénre terveztünk, azt időarányosan el is végeztük. Az elnökség továbbra is aktívan lobbizik a szobakiadók érdekeiért.

– A pénzügyi válság bizonyára a szobakiadókat is sújtja. ők mit éreznek legelébb a gazdasági krízisből?
– A válság elérte a szálláshely-kiadással foglalkozókat is. A krízis azzal csak mélyül, hogy jövőre megadóztatják az üdülési csekket, de remények szerint a munkaadók még e kedvezőtlen döntés bevezetése előtt kiadják dolgozóiknak a jövő évi csekkeket, így a 2010-es évben, talán még nem érezteti hatását a belföldi turizmusban.

A szobakiadók szempontjából leglényegesebbnek tartott német piac küldő országaiban élő turisták idén még mindig nem döntöttek az utazásuk, nyaralásuk célállomásáról. Korábban ők mindig „alapos tudatossággal” már január-februárban, esetleg márciusban tömegesen éltek a különféle számukra felkínált előfoglalási kedvezményekkel. Idén azt tapasztaljuk, hogy kisebb az előérdeklődés, csak a tervezett indulás előtt röviddel foglalnak, ami bizonytalanná teszi a tervezést.

A belföldi vendégek zöme pedig csak néhány napra, vagy egy hosszú hétvégére tud maradni. A vendégtelenség legyőzésére kitalált honlap optimalizálása sokat segít a szállásukat interneten kínálóknak. A foglalási időszak lerövidült, a helyzet bizonytalanabb a korábbi idősza-kokhoz képest. A 2009-es esztendő már sokkal kevésbé vált tervezhetővé.

– Az idei főszezon kilátásait illetően általában pesszimisták a balatoni szállásadók. Hévízen ad okot valami az optimizmusra?
– Nem látjuk rossznak az idei kilátásokat. A tavalyihoz hasonló főidénnyel már elégedettek lennénk. Akik a szövetség révén, vagy még tőlünk függetlenül is erőteljes marketing-kampányt folytattak, azok még az elő- és utószezonban is számíthatnak vendégekre. Az előrelátóknak még október végén is lehetnek elszállásolandó gyógyturistái. Sokkal nehezebb megtölteni most az üres szálláshelyeket, mint korábban. Aki viszont az új kor új kihívásainak kesztyűjét képes felvenni, rendelkezik plusz értékesítési csatornákkal, az feltehetőleg nem kerül ki vesztesen.

– Május idusáig majd negyedével nőtt a magánszálláshelyek iránti kereslet a Nyugat-Balaton térségében (Balatonfüred környékén 30 százalékkal) Feltámadni látszik a szocializmussal eltemetett Zimmer frei?
– Pesszimisták mi sem vagyunk, inkább csak óvatosabbak. Minden olyan marketing eszközt megragadtunk, ami a büdzsénkből futotta. A szobakiadóknál található szobák mostanra már nem csak arról híresek, hogy tiszták és jól felszereltek, hanem arról is, hogy többségük minden komforttal ellátott.

– Lehet, hogy az áfa-emelés is egyre inkább a nyaraló– és háztulajdonosok malmára hajtja a vizet?
– Az tény, hogy egyre kevesebb hazai turista engedheti meg magának, hogy szállodában üdülhessen. A szobakiadók lényegesen kedvezőbb áron kínálják az appartmanokat, házakat, nyaralókat, mint a szállodák. Valószínűsíthető, hogy egyre többen átpártolnak azok közül, akik korábban a hoteleket részesítették előnyben.

De a pakliban az is benne van, hogy azoknak már nem futja még rövid tartózkodásra sem, akik korábban elégedetten távoztak egy-egy helyi fizetővendéglátó-helyről. Reményeink szerint Európa minél előbb megtalálja a válságból kivezető utat, és akkor mind a hotelekben, mind a privát szálláshely értékesítésével foglalkozóknál újra vendégekkel telnek meg a szobák.

vissza az elejére


Miről írtunk 15 évvel ezelőtt?

Múltidézés

Lapunk következő számaiban felidézzük a közelmúltat. Néhány címmel, gondolattal és fotóval emlékezünk a rendszerváltozás utáni évekre. Múltidézésre hívjuk olvasóinkat! Miről is írt a Hévíz, Keszthely és Vidéke 1996-ban?

1996. február 29. – Túléli-e Keszthely 1996-ot? – Kenesei Zoltán, a pénzügyi bizottság elnöke optimista.
„– Miből lehet egyáltalán több százmilliót előteremteni?
– A városnak minden olyan lehetőséget, pénzforrást meg kell ragadni, ami az országban pályázatokkal elérhető. Például a Balaton fejlesztési programokban való aktív részvételre, különböző városfejlesztési lehetőségeket biztosító pályázatokra gondolok. Elkerülhetetlen az is, hogy a város bizonyos vagyonát értékesítse.
– Egyre többen feszegetik: az önkormányzat nem mer, vagy nem akar bizonyos drasztikus lépéseket felvállalni. Példaként az intézménybezárások fogalmazódnak meg...
– ...Ami az intézménybezárásokat illeti: hosszútávon a jelenlegi keszthelyi intézményrendszer nem tartható fenn, tehát elkerülhetetlen a szűkítés. A kérdés az, hogyan?
– Kilábal a válságból Keszthely?
– Ehhez a város lakosságának a segítsége is szükséges. Jobban össze kell fognunk.”

Március 14. – A kastély köszöni, jól van – Dr. Czoma László a közhasznú társaság előnyeiről, és a 96-os tervekről.
(A Helikon Kastélymúzeum megtalálta a kitörési pontot azzal, hogy a művelődési minisztérium április 1-től megalakítja a Helikon Közhasznú Társaságot. Miről is van szó? A kérdés azért is izgalmas, mert a kastély „átváltozásával” kapcsolatban különböző téveszmék csatároztak és okoztak konfliktusokat az elmúlt hónapokban Keszthelyen.

Április 25. – Keszthely kilépett a Balatoni Regionális Tanácsból – Az okokról dr. Kulcsár Pétert kérdeztük
(... Az önkormányzati oldal nem tudott időben egységes álláspontot kialakítani, így a tanács működése formálissá vált...)

Június 6. – Hivatásom, hogy békéltessek – Templom épül Hévízen (Beszélgetés Bencsik Pál címzetes apáttal.

Július 4. – Mumus-e a Szend-rey? – Bezárni vagy megtartani
(Éjszakába nyúló, heves vitát váltott ki a képviselő-testületi ülésen Keszthely város közoktatási és szakképzési koncepciója.)

Szeptember 19. – Eltűnik a botránykő – Készül a sétálóutca
(„– Mennyibe kerül a burkolat újrarakása?
– Összesen 19 millió 980 ezer forint. Az előző kivitelezést, illetve tervezést végzett cégektől, bírósági per következtében még kap a város kártérítést, csak az időpont kérdéses.”)

(Folytatjuk)

vissza az elejére


Zalai rendőrök koordinálják a munkát

Bizalom és biztonság

Keszthelyen, a Balaton Színház és Kongresszusi Központban tartotta alakuló ülését a közelmúltban a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság. Több éve már, hogy a szervezet a tóparti megyék közül mindig más rendőr-főkapitányság irányításával, minden év június 1-jétől szeptember 15-ig működik, hatásköre a Velencei-tótól a Balatonon át, egészen Zalakarosig terjed. Idén Zala megye a soros, és a „Bizalom, biztonság, Balaton!” szlogen jegyében irányítják majd az idei munkát.

A közbiztonságra egész évben nagy figyelmet kell, hogy fordítsanak a megyei és a városi rendőrkapitányságok, de értelemszerűen az idegenforgalmilag frekventált helyeken ezek a feladatok jócskán megnőnek a szezonban. Ezért van szükség arra, hogy a nyári hónapokban egy külön erre a célra létre-hozott bizottság koordinálja a Balaton környékének közbiztonsága érdekében dolgozók munkáját.

A keszthelyi rendezvényen Tiborcz János dandártábornok, a BKKB soros elnöki feladatait ellátó Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének köszöntője után Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester nyitotta meg tanácskozást. Dedics Zoltán megyei rendészeti igazgató a bizottság elnökeként ismertette a munkaprogramot, majd a többi megyében dolgozó kollégáival együtt tájékoztatást adott a nyári idegenforgalmi idényre történő felkészülés helyzetéről. Mint mondta, idén a tavalyihoz hasonló létszámú rendőr felügyeli majd a rendet a tóparton és környékén.

Papp Károly, a készenléti rendőrség parancsnoka ezt kiegészítette azzal, hogy az állandó állomány mellett a készenléti rendőrségtől is két század teljesít szolgálatot, illetve a végzős rendőr-szakközépiskolások is folyamatosan járőrőznek majd a tónál. Szükség esetén rendelkezésre áll majd egy rendőrségi helikopter is Siófok–Kilitin, amely szükség esetén százhuszonkét óra repülési időben segíti a munkát.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e német rendőrök a Balatonnál, mivel mostanáig nem érkezett biztató válasz a megkeresésre. A főbb feladatok között idén is a betörések és a gépkocsi lopások számának csökkentését, illetve a prostitúció és a kábítószer fogyasztás visszaszorítását említették a rendőri vezetők. Mindezt, a korábbi évekhez hasonlóan a különböző társszervekkel civil szervezetekkel közösen tervezik megoldani.

A közlekedés biztonság javítása érdekében nagy hangsúlyt kap majd gyorshajtók, ittas vezetők kiszűrése is. Felmerült az is, hogy Suchman Tamásnak, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének közbenjárásával, a nyári közlekedési dugók megelőzésére további eligazító táblákat helyeznek ki az autópályán, illetve környékén és az esetleges balesetek gyors felszámolása érdekében egy speciális emelődarut is biztosítanak.

Az elmúlt évekhez képest egyébként magasabb összeg, valamivel több mint százhetvenöt millió forint jut a köz- és vízbiztonsági feladatokra a BFT által kezelt keretből. A munkából idén is kiveszi a részét a katasztrófavédelem, a tűzoltók és polgárőrök mellett természetesen nagy szerep jut a vízimentőknek. Amennyiben minden a tervek szerint alakul akkor tovább gyarapodik a mentőeszközök száma, további mentőkatamaránokat, újraélesztő berendezéseket állítanak szolgálatba.

Az ülés végén írták alá a Balatoni Fejlesztési Tanács, valamint az Önkormányzati Minisztérium által nyújtott, a nyári idegenforgalmi idény rendőri feladatainak ellátását segítő, 13,7 millió forintos pénzügyi támogatásról szóló megállapodást is.

vissza az elejére


Új térbútorok a Fejér György utcában

A keszthelyi Fejér György utca képe hamarosan új bútorokkal egészül ki: a város hat pihenőszigetet alakít ki ott padokkal és azokhoz illő virágtartókkal.

Több árajánlatot és látványtervet megvizsgált és rangsorolt a keszthelyi főépítész, majd a „döntős” tervekkel kapcsolatban az érintettek véleményét is kikérte a város. A szóba jöhető térbútorok közül a Fejér György utcai üzlettulajdonosok végül a félhenger alakú műkő lábbal és fa ülő- illetve háttámlával rendelkező darabokat választották. A padokkal harmonizáló műkő virágtartók is kerülnek a közterületre; a kereskedők képviselőjével együtt már a pihenőszigetek helyének kijelölése is megtörtént.

A kellemesebb városképen túl a bútorok az utca gyalogosövezet jellegét, sétálóutcához tartozását is hangsúlyozzák, így várhatóan hatással lesz a gyalogosforgalomra a változás. Az autóközlekedés mérséklését szolgálja, hogy a behajtást megnehezítik az új térelemek, de az áruszállítás és a célforgalom természetesen továbbra is engedélyezett lesz. Várhatóan júniusban történik meg az új bútorok kihelyezése.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu