Suli-buli a Balatonon

Ésszerű támogatást várnak

Ügyes diákok az Asbóthban

Csak így tovább!

Elismerés a klubelnöknek


Suli-buli a Balatonon

Jó hangulatban, bulival búcsúztatta az idei tanévet a keszthelyi és a környékbeli települések ifjúsága a közelmúltban a Balaton-parton. Az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett „Tanévzáró suli-bulin" a Zenapavilonnál élő koncertet adott a Heaven Street 7, melynek előzenekaraiként a várvölgyi, valamint keszthelyi és marcali fiatalokból verbuválódott Jóindulat, illetve Second Avenue lépett fel. Az előadók nem csak az ifjabb, hanem az idősebb korosztály elismerését is kivívták a színvonalas koncerttel.

Ahogy mindenütt másutt az országban, egy időre elbúcsúztak a tanulástól a keszthelyi és a környékbeli fiatalok is. A felelések, dolgozatok utáni izgalmakat és a vizsgák utáni fáradtságot hatalmas bulival ünnepelte a diákság. A „Tanévzáró suli-bulit” idén először szervezte meg a Goldmark Károly Művelődési Központ és Balaton Színház. A létesítmény munkatársai a rendezvénnyel kellemes, jó hangulatú közösségi programot szerettek volna biztosítani a fiataloknak, elsősorban a 14-18 éves korosztálynak.

Rajtuk kívül persze a még ifjabbak és idősebbek is ellátogattak a Balaton-partra, ahol senkit nem ért csalódás: mind a helyi zenészek, mind a Heaven Street 7 remek produkcióval örvendeztette meg a közönséget. A látottak alapján a hagyományteremtés sikerült, így várhatóan jövőre is lesz folytatása a programnak, melyhez továbbra is kiváló apropót nyújthat a tanév zárása.

vissza az elejére


Fontos az utánpótlás-nevelés

Ésszerű támogatást várnak

A fejlesztés irányairól és feladatairól beszélt Béres Tibor ifjúsági és sportreferens a polgármesteri hivatal dísztermében a Keszthelyi Projektfejlesztő Műhely legutóbbi ülésén, melynek fő témája a sportkoncepció volt.

A megbeszélésen Bedő Beáta, a Keszthelyi Kilométerek elnevezésű futóverseny szervezője értékelte a közelmúltban lezajlott megmérettetést, Bíró Róbert, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség kistérségi koordinátora pedig néhány aktuális, sporttal összefüggő pályázati lehetőségre hívta fel a figyelmet. Bartsch János a „Mozdulj Balaton” főszervezőjeként szólalt fel, Kindl György pedig a keszthelyi Városi Strand tervezett sportprogramjairól illetve a létesítmény aktív kikapcsolódást biztosító lehetőségeiről adott tájékoztatást.

A tanácskozás középpontjában álló városi sportkoncepcióval kapcsolatban Béres Tibor ifjúsági és sportreferens az óvodai testnevelés terén a tárgyi feltételek javítását, az iskolákban pedig a mindennapos testmozgás szerepét emelte ki. Mint mondta: meg kell teremteni a gyógytestnevelés minél magasabb szinten történő biztosítását. Ehhez megfelelő létesítményekre, eszközökre van szükség, és az esélyegyenlőség jegyében fontos a mozgáskorlátozott szakosztály támogatása.

A versenysportok közül azokat érdemes támogatni az önkormányzatnak, amelyek fejlesztésével a leginkább növelhető a városban szervezhető sportrendezvények száma. Az utánpótlás nevelés kiemelt feladatként kezelendő, emellett hangsúlyt kell fektetni az eredményes sportemberek elismerésére, és a versenyzési lehetőségek bővítésére.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy hosszú távon mely sportlétesítmények látnak el közfeladatot illetve melyek hoznak piaci hasznot – mondta a referens, hozzátéve, hogy az önkormányzat évek óta külön rendeletben határozza meg, hogy pontosan mely szervezeteket mekkora összeggel támogatja. Hangsúlyozta, hogy a pénzek odaítélésénél a jövőben is fokozottan ügyelni kell az arányokra, arra, hogy a megfelelő taglétszámú és kellőképpen eredményes egyesületek, közösségek kapják a legnagyobb segítséget.

vissza az elejére


Sikerekről beszél az igazgató

Ügyes diákok az Asbóthban

Szemes Péter, az idén 92 főt érettségiztető és 214 tanulónak szakmai vizsgát adó Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója az idei tanév értékelése kapcsán büszkén jelentette ki, hogy mind tanulmányi, mind kulturális, mind a sport területén sikerült nagyon szép eredményeket elérnie az oktatási intézménynek. A sikerekről örömmel számolt be lapunk olvasóinak:

– Kozmetikus szakmában Kiss Henriett tanulónk személyében iskolánk adta a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) országos első helyezését. A fodrászok között az SZKTV-n Csermák Nikolett az országos 6., a fényező-mázoló szakmában Tóth Balázs az országos 7. lett. A mindössze tíz fővel indított országos döntőbe nem jutott ugyan be a fodrász, kozmetikus, asztalos és épületburkoló szakma tíz legjobb helyi kiválósága, de az elődöntők eredményei alapján ők mentesülnek az írásbeli szakmai vizsga letétele alól.

Havasi Archibald a megyei szakközépiskolai fizika versenyen az ezüst, matematika versenyen pedig a bronz helyezést hódította el. Gelencsér Dániel győzött az „Édes anyanyelvünk” megyei versenyen. A „Szép magyar beszéd” megyei versenyen Csörnyei Márk csak éppen leszorult a dobogó első helyéről. Kovács Dániel második lett a megyei könyvtárhasználati versenyen, így bekerült az országos döntőbe is. A nyugat-dunántúli régió szakiskoláinak kiírt területi informatikai versenyen Ellés Dávid 5. lett, ő is az országos megmérettetésre készülhet.

A fővárosi, pécsi, szombathelyi és zalaegerszegi régiós szakmai versenyen, a fodrászok között első lett: Kása András, Hadnagy Szabina, Molnár Bernadett, Mucza Adrienn és Varga Alexandra. A kozmetikusok között győztes volt: Németh Nikolett, Tímár Nikoletta, Nagy Anita Klaudia és Bán Dorotytya. Utóbbi szakmában Budapesten rendezték a WorldSkills országos verseny döntőjét, amelyen a tavalyi kiváló eredményt újrázva Németh Nikolett győzött, Kis Henriettet pedig a második helyre rangsorolták.

Ezzel ismét megerősítést nyert, hogy a kanadai versenyen hazánkat ők képviselhetik majd a kozmetikusok között. Iskolánk nyolcfős csapata megnyerte a keszthelyi középiskolák színjátszó találkozóját, illetve a Keszthely és környéke iskoláinak szervezett zenei műveltségi vetélkedőt.

Az elmúlt három évben győztünk, idén a második helyet szereztük meg a megyei „Tiéd a pálya” elnevezésű bűn- és balesetmegelőzési vetélkedőn. Az atlétikai diákolimpián Babo-csay Sára, ifjúsági országos válogatott sportoló országos II., III., és IV. helyezésekkel is dicsekedhet megyei első helyezése mellett. A különféle futás számokban is dobogós helyen végeztek leány -és fiú váltóink, illetve diákjaink. A mezei futás diákolimpián elért kitűnő eredmények révén az országos döntőbe jutott több hozzánk járó sportoló.

A kézilabda diákolimpián is a dobogós helyeken szerepeltek versenyzőink. Lenner Tamás győzött az országos kung fu junior versenyen, a felnőtt VB-n a 4. lett. Az országos kick-boksz bajnokságon Kéri Marcell lett a legjobb. Az országos 125 cm3-es motocross bajnokság első helyezettjének Szvoboda Bencét hirdették ki. Berecz Zsombor pedig tavaly válogatott olimpiai résztvevője volt a laser standard hajóosztály válogatottjának.

vissza az elejére


Bibó AGSZ Hévíz

Csak így tovább!

– A Bibó AGSZ diákjai becsülettel felkészültek az érettségi vizsgákra, és összességében az elvárt eredményeket hozták. Az iskola a tavalyi évhez hasonló tanulmányi- és versenyeredményeket produkált – összegezte kérésünkre a tanév sikereit Nagy Boldizsár igazgató, akit arra kértünk, sorolja fel a dicsőséget hozó eredményeket.

– Az idegen nyelvi KI MIT TUD-on – különösen a 10/A évfolyam – diákjaink ismét sok, dobogós helyet szereztek. A megyei német nyelvi verseny 4. és 10. helyét is elhoztuk. A Zipernovszky nyelvi verseny országos fordulóján németből a 6., angolból a 3. és 10. helyet szereztük meg. Az országos történelem versenyen Tikk Arnold 6. helyezést ért el. Kondorosy Fruzsina a Szózat mondó versenyen 2. lett. Az országos Arany János irodalmi verseny döntőjébe jutott Lázár Helga.

A megyei „Veszélyvágta” bűnmegelőzési versenyen bronzérmet szerzett ötfős csapatunk. A First Lego League Robotkészítő Országos Versenyt megnyerve 9/b-s diákjaink a svájci Európa-döntőre jutottak ki, ahonnan különdíjjal térhettek haza. A „Nyugat-Dunántúl, az erőt adó régió” művelődéstörténeti-turisztikai vetélkedő második helyén végzett a 11/a osztály csapata. A Megyei Gordiusz Matematika Tesztversenyen elhódítottuk az 5. és 7. helyet, csapatversenyben pedig a harmadikok lettünk.

– A sport idén a tavalyinál is több dicsőséget hozott…
– Így igaz. A Nyugat-dunántúli Regionális Díjugrató Bajnokságon a felnőtt nők között indult Hollé Lilla, aki csapatban első, egyéniben a harmadik helyen végzett. Futócéllövészetben az országos bajnokságon több versenyszámban teljesített kiválóan Keczeli Dóra és Homola Kristóf. Keczeli Dóra a junior futócéllövészeti VB-n normál és vegyes kategóriában is a harmadik helyen végzett a csapat tagjaként.

A Keszthely Városkörnyéki Diákolimpián Tóth Ábelnek a 100 és 200 méteres síkfutásban és a távolugrásban sem akadt legyőzője, ő hármasugrásban Magyarországot képviseli az ifjúsági válogatottban. Az amatőr megyei kispályás labdarúgó diákolimpián lány focicsapatunk bronzérmet szerzett. A focista fiúk megnyerték a Közgáz-kupát, valamint az amatőr kispályás focit.

A fiú és lány kosárlabdázóink döntőbe jutottak a városi diákolimpián. Tamási Bálint az országos duatlon diákolimpián 12. helyen végzett. Asztalitenisz egyéniben Csiza Bálint harmadik lett. A városkörnyéki atlétika diákolimpián Melegh Emese Fanny győzött magasugrásban, Katona Máté súlylökésben pedig második lett. Lágler Viktória 800 méteres síkfutásban ért el 3. helyezést.

vissza az elejére


Elismerés a klubelnöknek

Város Napjához kapcsolódóan a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub Egyesület elnöke, Bubla Zoltán a város érdekében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül „Keszthely Városért” kitüntetést kapott, melyet ünnepi közgyűlés keretében vehetett át a többi díjazottal együtt a közelmúltban.

Bubla Zoltán 1949-ben, egy szentesi hat gyermekes családban született. Saját bevallása szerint a közösségért érzett felelősségtudatot részben református lelkészként, majd pedagógusként dolgozó édesapjától örökölte. 1973-tól él és dolgozik Keszthelyen, előbb a városi tanács műszaki osztályán, majd annak átszervezése után városi főmérnök-főépítészként. Később, saját családi cégében folytatott munkája mellett a kistérségi társulás térségmenedzsereként is.

2005 nyarától 2008 decemberi nyugdíjazásáig a kibővített kistérségi iroda, illetve a Valcum Kht. alkalmazottja volt. Nyugdíjazása ellenére ma is aktívan dolgozik, számos térségi projekt felelőse, civil szervezetekben vezetőként, illetve tagként, a keszthelyi önkormányzat két bizottságában pedig külső tanácsadóként segíti tapasztalataival az ott folyó munkát. A közösségben vállalt szerepéért több díjat, miniszteri kitüntetést és dicsértet is kapott, de ez az első városi elismerése.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu