Mindig csak gyerekekkel

Kékhullám Zászló a strandoknak

Dencs Judit tárlata


Kitüntették Csontos Gáborné óvónőt

Mindig csak gyerekekkel

A keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete a város napi ünnepi ülésén Csontos Gáborné számára a város ifjúságnevelése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntető címet adományozta. Pályáját óvónőként a zalaszántói óvodában kezdte, majd később óvodavezetővé nevezték ki. Éppen 30 évvel ezelőtt helyezkedett el szerződéses óvónőként először a Gagarin, majd a Vörösmarty utcai óvodában.

Később azután majd három évtizeden keresztül ismét a Gagarin utcai óvodában dolgozott, mint általános helyettes óvodavezető, akit először arról faggattunk, most, vagy pályája kezdetén volt könnyebb óvodapedagógusként szolgálni.
– Egy pályakezdőnek mindig nehéz, hatalmas létszámú csoportban kellett helyt állnom, a középső két évtizedben már kellő rutint szereztem, így az már könnyebb volt, azután a pályámat lezáró időszak újból nehezebbnek tűnt. A rendszerváltozást követően mások lettek ugyanis az elvárások, mások a szülői igények. A különféle kívánalmaknak egyre nehezebb volt megfelelni.

Csontos GábornéMeg kellett találni azt az utat, amelyiken a hivatásomat is színvonalasan teljesíthettem és a különféle követelményeknek is meg tudtam felelni. Mint helyettes, kapocs voltam a vezető és a beosztott kollégák között. Ennek zökkenőmentessége állandó példamutatást, sok türelmet, megértést, kompromisszumkészséget, szakmai innovációt, naprakészséget kívánt.

A szülőknek – akikkel igyekeztem jó kapcsolatot kialakítani – olykor irreális elvárásai is voltak. Pályám elején csak kevés sajátos nevelési igényű (SNI) kisgyermekkel foglalkoztam, a nehezen nevelhető apróságok száma az utóbbi időszakban viszont megsokszorozódott. A kézzel fogható sikerekért mostanság sokkal több energiát kell befektetni.

– A kitüntetés kiérdemléséhez tartalmas és szerteágazó munkát kellett végeznie…
– Az ovik költségvetése régen és most is szűkös volt. Az óvoda széppé tételéért, a hiányzó eszközök pótlása céljával rengeteg társadalmi munkát végeztem. A nyolcvanas években sok üzem és vállalat támogatta óvodánkat, feladatellátásomat akkor egy bronz emlékéremmel honorálták.

A Gagarin utcai óvoda konyhájának bezárása után a felszabaduló helyiséget közös kezdeményezéssel tornateremmé alakítottuk, ahol vezetésemmel elindítottuk a szülők és picinyek körében közkedvelt, hosszú évekig futó, önköltséges délutáni játékos gyermektornát. Részt vettem intenzív diplomamegújító továbbképzésen sok új ötletet, innovatív módszereket megismertem, majd alkalmaztam.

Közreműködésemmel, 17 évvel ezelőtt indult be, a közel egy évtizedig működő: óvodapedagógusi színjátszó csoport, amelyikkel minden évben megtanultunk és több helyszínen előadtunk egy dramatizált mesét, amit örömmel hallgattak a lelkes apróságok. Vezetettem környezetismereti– és gyermekirodalmi-hagyományőrző munkaközösséget is.

A különféle ünnepkörökhöz kapcsolódó népi hagyományok átörökítését mindig lényegesnek láttam. A keszthelyi óvodák közül a Gagarin úti óvodában elsőként bevezetett minőségirányítási team-jének csoportvezetője, aktív résztvevője és terjesztője voltam. Ezt megelőzően persze több szakmai továbbképzésen részt vettem. Igyekeztem a felmerülő problémákat mindig tisztességgel, példaadóan megoldani.

– Mi jelentett örömöt a pályája során?
– Szerencsére a munkám rendkívül sokrétű volt, és dolgozni is mindig nagyon szerettem. El se tudtam képzelni, hogy mást is csinálhatnék. Mindig is gyermekekkel szerettem volna foglalkozni, de amikor a szántói ovi zsúfolásig töltött csoportjaiban, szakmai gyakorlat híján elkezdtem dolgozni, hát bizony pánikba estem, a hivatásomat csak később szerettem meg, de az érdeklődésem sosem lankadt. A legfelemelőbb érzés az volt számomra, ha láttam, hogy egy szülő megnyugodva, jó érzéssel hagyja rám csemetéjét.

– Derűsen telnek a nyugdíjas hétköznapok?
– Nem győzök betelni a pihenéssel. Kedvelem a háztartást, szívesen főzök és szeretek olvasni. Sok könyvet csak most tudtam kézbe venni, mert korábban nem jutott rá időm.

vissza az elejére


Kékhullám Zászló a strandoknak

Évek óta a Balaton fővárosának mindhárom strandja elnyeri a Kékhullám Zászló címet; ez idén is így történt. Ötödik alkalommal osztották ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balatoni Szövetség strandminősítő rendszerének díjait, melyen Keszthely ismét kiváló eredményt ért el.

A strandok közötti versengésben ez az elismerés egyre nagyobb rangot jelent, hiszen a bírálat során már az európai szabadvizű fürdőhelyek minősítési kritériumait is figyelembe veszik. A Kékhullám Zászló vonzerőt jelent, mivel a külföldi turisták is jól ismerik, sőt elismerik ezt a jelzést.

Tavaly óta nem csupán a Balatonra korlátozódik a megmérettetés: a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is mintastrandokat választottak a szakemberek és kikötők is versenghettek a címért. A fürdőhelyeket a zöldtárca megbízásából és finanszírozásával a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, valamint civil és szakmai szervezetek bevonásával.

Az elbírálás során vizsgálták a strandok vizének és a partszakasznak a tisztaságát, az infrastrukturális és higiéniai feltételeket, és kiemelten figyeltek a biztonságra, valamint a gyerekeknek nyújtott szolgáltatásokra is. További szempont volt az elbírálásnál az akadálymentesített megközelíthetőség, a vízi mentők és az orvosi ügyelet működése, a sportolási és szórakozási lehetőségek, a hulladékgyűjtés, továbbá a zuhanyzók és illemhelyek száma és minősége.

Keszthely fürdőhelyei minden évben jól szerepelnek a megmérettetésen. A Balatonfüreden megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen Ruzsics Ferenc polgármester vette át a zászlókat, amelyek kikerülnek majd méltó helyükre, a keszthelyi strandokra.

vissza az elejére


Dencs Judit tárlata

Rengeteg vendég, barát, ismerős, tanár- és művészkolléga tette tiszteletét Dencs Judit festőművész tárlatának nyitóünnepségén, június derekán, Balatongyörökön a Bertha Bulcsu Művelődési Házban, ahol a négy évtizede pályán lévő alkotó legszebb impresszionsta és posztimpresszionista stílusú akvarelljei, olajképei, virágcsendéletei és lovakat ábrázoló festményei kerültek közszemlére.

A „Magyar tenger” varázslatosságát, Balatongyörök, Balatonfüred, Balatonederics, Tihany, Szigliget természeti értékeinek szépségét felvillantó képek előtt mondott köszöntő beszédében Kiss László Tibor györöki polgármester emlékeztetett rá: a falu szülöttének, az ugyancsak helybeli Martin Ferenc által művészi pályára segített földrajz-rajz szakos keszthelyi pedagógusnak, a községben 1991-ben volt az első kiállítása. A képek harmóniája, csodálatos színvilága, a fények játékának használata az elmúlt két évtizedben tiszteletet parancsoló változáson ment át.

Dencs Judit munkáit, a művész sógornője, Zoób Kati divattervező, a kézműves hagyományokra építő öltözködés költészet „honi királynője” méltatta. Úgy látta: az optimista életbölcsességből táplálkozó gazdag életmű mára kiteljesedett; a képek derűt, harmóniát árasztva láttatják a festő mély érzelemvilágát. „– Dencs Judit szeret adni. A benne meglévő örömöt és tisztességet kínálja gyönyörű képein” – hangzott el.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu