Jövőre ugyanitt

Akcióban a vízi polgárőrök

Új bevásárlóközpont

Gólra törő foci kell

Pályázati sikerek

Mi újság Keszthelyen?


Básti Juli: Mindig szívesen jövünk Keszthelyre

Jövőre ugyanitt

Elégedettek a közelmúltban befejeződött rendezvény sikerével a X. Keszthelyi Nyári Játékok szervezői. A balszerencsés Fekete Péter története jó választásnak bizonyult, az időjárás mellett a nézők is kegyeikbe fogadták a darabot, így az előadásokon még pótszékekről is gondoskodni kellett. Básti Julit, aki Szőnyi Ella szerepében estéről estére vastapsot kapott alakításáért a nagyérdeműtől, rövid interjúra kértük a nyári színház apropóján.

– Ön és férje, Puskás Tamás rendező fejéből pattant ki tíz évvel ezelőtt a Keszthelyi Nyári Játékok ötlete. Miért éppen Keszthelyen szerettek volna létrehozni nyári színházat?
– Édesapám keszthelyi volt, Szigligeten volt nyaralónk, tehát minden nyarat itt töltöttem gyerekkoromban, amikor is gyakran megfordultunk Keszthelyen. Ismerem a várost, a Festetics-kastély mindig is a szívem csücske volt. Tudom, hogy rengeteg szép kastélypark van még az országban, de nekem ehhez volt közöm, én ezt szerettem. Férjemmel együtt úgy gondoltuk, egy ilyen varázslatos környezetben kell, hogy legyen szabadtéri színház. S biztosak is voltunk benne, hogy van is, de aztán, mikor utánanéztünk, rá kellett jönnünk, hogy még nincs.

Ekkor felvettük a kapcsolatot a kastély igazgatójával, Czoma Lászlóval és az önkormányzattal, akik segítségünkre voltak a megvalósításban. Szinte mindenki mellettünk állt, de aki nem hitt az ötletben, az sem volt ellenséges, sőt, szerencsére két év elteltével már őket is sikerült meggyőznünk a rendezvény létjogosultságáról. Mára már azt is elmondhatjuk, hogy vannak, akik a keszthelyi nyaralásukat a Játékokhoz ütemezik, sőt, az ország másik végéből is érkeznek ide kimondottan azért, hogy az előadásunkat megtekintsék.

– Nem mindig láttuk játszani Keszthelyen. Nem volt rossz érzés csupán megfigyelőként, a közönség soraiból nézni a produkciót?
– Egyáltalán nem. Én körülbelül kétévente léptem itt színpadra, összesen tehát öt alkalommal, ez így elég volt nekem. Nem éreztem magam mellőzöttnek, akkor is mindig részt vettem a próbákon, amikor épp nem játszottam a darabban. A lényeg minden évben az, hogy az összes szerepre megtaláljuk a megfelelő színészt, és mindenki a helyén legyen.

Egyébként sem igen játszottam a pályám során nyári színházban, mert azoknak gyakran haknijellegük van, azt pedig nem szeretem. Egyedül Balaton-bogláron léptem fel így, még amikor a kaposvári színház tagja voltam, azóta azonban csak itt, Keszthelyen vállaltam efféle munkát, mert tudtam, hogy itt magas színvonalon fogjuk létrehozni a produkciókat minden évben.

– Az idei darabban, a Fekete Péterben játszott szerepéhez hogy viszonyul?
– Mindig az a szerep a legkedvesebb egy színész számára, amit éppen játszik. Nagy szerencse, hogy ezt egyébként is nagyon szeretem, ami nagy segítség, mert fontos, hogy a színész minden szerepéhez találjon kapcsolódási pontokat, különben elidegenítené magától, s úgy már nem tudná jól ellátni a feladatát.

– Az első években csak Shakespeare-darabokat tűztek műsorra, majd az elmúlt időszakban más írók alkotásai is terítékre kerültek. Ez tudatos döntés volt?
– Sosem akartunk kimondottan csak egy bizonyos szerzőre fókuszálni, a lényeg mindig a minőség volt. A véletlen hozta így, hogy eleinte Shakespeare-darabokból válogattunk, de aztán előkerült Beaumarchais-től a Figaro házassága, Noel Cowardtól a Vidám kísértet, Goldonitól pedig a Mirandolina.

Igyekszünk minden évben valami aktuálisat hozni, ezért is esett a választás idén, a világválság idején épp a Fekete Péterre. Az elmúlt tíz év sikerei és az évről-évre növekvő érdeklődés alapján úgy érzem, biztos a folytatás, nekünk legalábbis van még tartalék ötletünk a következő évekre is, tehát, ha az anyagi helyzet engedi, továbbra is minden nyáron nagy örömmel jövünk játszani Keszthelyre.

vissza az elejére


Segíteni szeretnének

Akcióban a vízi polgárőrök

Vízre helyezték a közelmúltban a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület kezdeményezésére létrehozott vízi polgárőrség hajóját. A 6 személyes járművet egy Somogy megyei magánszemély adományozta a civil szervezetnek. A Keszthelyi-öbölben, a szigligeti és fonyódi vízterületet is magába foglaló térségben a fürdőzők biztonsága mellett az orvhorgászok leleplezésére is figyelmet fordítanak majd a polgárőrség vízi tagozatának munkatársai.

„Eddigi tapasztalataink alapján a Balatonon is nagy szükség van a civil kontrollra.” Ezt Bozsóky Ferenc, a Balatoni Vízipolgárőr Szövetség elnöke mondta a közelmúltban tartott hajó átadó ünnepség után. Hozzátette: a jármű Fenékpusztától Balatonedericsig teljesít majd szolgálatot. Céljuk a felderítés, illetve, ha szükség lesz rá, akkor életmentő feladatot is ellátnak. Megpróbálkoznak az orvhorgászat visszaszorításával is, de az elsődleges szempont számukra a környezetvédelem.

Már polgárőrök is felügyelik a biztonságot a Balatonon.Mint mondta, egyik vízi szervezetnek sem akarnak konkurenciát jelenteni, csak a hiányokat szeretnék pótolni. Elmondása szerint egy barátjuk ajánlotta fel a hajót, amin elkezdtek dolgozni. Minden olyan dokumentummal rendelkeznek, ami a jármű használatához szükséges, ráadásul csendes, elektromos motor hajtja, zajtalanul tud közlekedni a vízen.

Gyakorlatilag májustól dolgoznak, az eddigi statisztikák szerint már hetvennél is több embert segítettek vissza a strandra, mert elsodorta matracukat a szél. A többi Balaton-parti településsel összefogva háromezer négyszáz orvhalász-hálót szedtek ki, és átadták azokat az illetékes hatóságnak.

„Az embereink halőri vizsgával is rendelkeznek, és járőrözéseket is végre fognak hajtani a közeli partszakaszokon, mivel a szennyezés sajnos felütötte a fejét ezeken a helyeken is.” – hangsúlyozta Bozsóky Ferenc, majd hozzátette: „Legnagyobb problémánk a pénzhiány, de jelen pillanatban két pályázatot is megnyertünk. A Balaton Fejlesztési Tanács is elismerte eddigi munkánkat, az egyik pályázaton tőlük nyertünk pénzt, a másikon pedig a Nemzeti Civil Alapprogramtól.”

A Vízi Polgárőr Szövetség szeretné növelni a taglétszámot, céljuk a polgárőr vízi tagozat létrehozása, mert többen nagyobb hatékonysággal tudnának dolgozni. Pozitívan értékelnék, ha mind az északi, mind a déli part egyesületei csatlakoznának hozzájuk. Ez a folyamat már elindult, eddig tizennyolc egyesület jelentkezett.

vissza az elejére


Új bevásárlóközpont

Több mint 15.000 négyzetméter eladóterülettel új bevásárlóközpont épül a keszthelyi Tapolcai úton, ahol a régióban régóta hiányzó barkács szakáruház is létesül – nyilatkozta kérdésünkre Ábrahám Sándor, a projektet bonyolító soproni INVEX kft. egyik felelős vezetője. A nyilatkozó főmérnök szerint a 2,5 milliárdos nagyberuházással épülő kereskedelmi központ nyitása várhatóan jövő év márciusának közepén lesz.

A Balaton környékén a több milliárdos projekt pillanatnyilag az egyik legnagyobbnak számít. A beruházó cég Sopronban már épített egy jól működő, nagy forgalmú bevásárló parkot, és úgy remélik, hogy a Balaton Fővárosában tervezett 15 szakáruházzal is minden érintett – kereskedők és vásárlók – megtalálja majd a számítását.

A bevásárlóközpontban egyébként közel 200 új munkahely létesül, a beruházás során pedig elsősorban helyi, illetve magyar alvállalkozók bevonását részesítik előnyben. Jogerős építési engedélyek birtokában hamarosan megépítik a létesítmény körüli úthálózatot, több forgalomirányító lámpás csomópont kiépítésével pedig modernizálják a Tapolcai út egy szakaszát.

vissza az elejére


Gólra törő foci kell

A nagy nevű Barcs, ZTE FC, BFC Siófok, Budaörs, FC Tatabánya, Szigetszentmiklós, Gyirmót, Győri ETO, Kaposvölgye, Bp. Honvéd, FC Ajka és Kozármisleny csapataival is meg kell mérkőzzön az NB II. nyugati csoportjába került Hévíz FC gárdája, akik – mint közismert – veretlenül nyertek bajnokságot az NB III. Bakony-csoportban – jelentették be a szurkolók, sportvezetők és a média képviselőinek jelenlétében augusztus közepén tartott fürdővárosi sajtótájékoztatón.

A szezonnyitó tájékoztatón először dr. Hegedűs Lajos, az idén 60. születésnapját ünneplő Hévíz SK Labdarúgó szakosztályának elnöke jelentette be: a most induló bajnokságban minimum 40-45 pontot kell gyűjteni ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt, az ötödik-nyolcadik helyek egyikének megszerzését.

A jubileumra egy szép kiadvánnyal is készülő sportklub finanszírozása biztos alapokon nyugszik, ezért a „biztonságos bennmaradásra” reális esély kínálkozik hangzott el.

A szakmai vezetés nevében Glázer Róbert is úgy látta: összetartás, kemény munka, hit, alázat és bátor csapategység kell. A gárda 20-as keretéből csak hárman távoztak. Búza Barna csapatkapitánynak viszont nehezebb dolga lesz, hisz hét új játékos stílusát kell megismernie és elfogadtatnia, hogy erős, ütőképes csapat formálódjék, akik pattogós játékra képesek.

Radics Ferenc, ügyvezető elnök arról beszélt: az NB II. által diktált magasabb követelményeknek is igyekeznek megfelelni. Új biztonsági céget foglalkoztatnak, és a mindenkori ellenfelek számára modern beléptető kaput is ki kell nyissanak a felújított stadion északi csücskénél. Az idegenbeli meccsekre, minimum húsz szurkoló jelentkezése esetén autóbuszokat is indítanak. A felnőtteknek szánt belépőjegyek árát 650 forintban határozták meg.

vissza az elejére


Pályázati sikerek

A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntése nyomán három támogatási kategóriában kiírt pályázat is sikeresen zárult a hévízi kistérségében. A támogatás segítségével az érintett önkormányzatok karban tarthatják a belterületi utakat, és jelentős összeg jut a közfoglalkoztatásra is.

A települések belterületi útjainak felújítására biztosított mintegy hatszáz milliós régiós keretből több mint száz pályázatot támogatott a regionális fejlesztési tanács. A területi kötöttség nélküli, decentralizált fejlesztésekre beadott négyszáz pályázat közül azoknak kevesebb mint egynegyede bizonyult eredményesnek. A döntés értelmében a térségben sikeresen pályázó alsópáhoki önkormányzat csaknem száztizenkét millió forint támogatáshoz jutott, amit járdaburkolat felújítására használhat fel.

Nagy gondot jelentett eddig a közcélú munkások munkaeszközeinek biztosítása, most nyolc millió forint áll rendelkezésre ezek beszerzésére a térségben. A foglalkoztatási program részeként a meghirdetett „Út a munkához” elnevezésű projekt a Nyugat-Dunántúl foglalkoztatási helyzetének javítását célozza meg. A statisztikák szerint a régióban 5811 fő olyan aktív, munkavállaló korú ember él, aki önhibáján kívül vált állástalanná, és rendszeres szociális juttatást kap.

A program célja az ő munkába segítésük. Vajda Veronika, a Hévíz Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulás irodavezetője elmondta, hogy korábban már sikeresen pályáztak a programban egy olyan személy foglalkoztatására, aki folyamatosan figyelemmel kíséri, koordinálja a munkát. A most rendelkezésre álló keretösszeg a tervezett létszám foglalkoztatásához, és a munkavégzéshez szükséges eszközök: gépek, traktorok, védőruhák, irodai eszközök beszerzéseinek elősegítésére is lehetőséget nyújt.

A regionális munkaügyi központ önkormányzatokkal egyeztetett terveiben idén 7500 fő foglalkoztatása szerepel, az elképzeléseknek több mint a fele megvalósult. A kistérségben a július végi adatok szerint 74-en dolgoznak újra a program eredményeképpen, az év végéig ennek a számnak csaknem a kétszeresét szeretnék elkönyvelni.

vissza az elejére


A bulvár a legkeresettebb

Mi újság Keszthelyen?

Többek szerint az internet előretörésével egyre kevesebb létjogosultsága van a nyomtatott sajtónak. Három belvárosi újságos tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük: a keszthelyi olvasók még mindig szívesen vesznek kézbe újságot, pedig a gazdasági válság az újságvásárlási szokásokra is hatással van.

Az egyik újságos szerint inkább a drágább kategóriájú újságok esetében érvényesül az a vásárlói mentalitás, miszerint: „az interneten is mindent megtalálok, minek vegyem meg papíron is? ” A legtöbb érdeklődő a napilapokat keresi, ezek közül a Népszabadság és a Magyar Nemzet általában fele-fele arányban fogy, illetve van ahol az utóbbi javára billen a mérleg.

A törzsvásárlók is ezekért a lapokért indulnak a pavilonokhoz. A megkérdezett újságolvasók, és az árusok szerint a megyei napilap a közép és főképp az idősebb korosztály körében népszerű, a többi helyi újságba, mivel azok ingyenesen elérhetők gyakrabban belelapoznak a fiatalabbak is. (Változatlanul a kedvencek közé tartozik lapunk, a Hévíz, Keszthely és Vidéke.)

A megkérdezett keszthelyi újságosok abban teljesen egyetértenek, hogy a pletykákra rendkívül éhesek az olvasók. Bár kínálat bőven van, a többek által nemes egyszerűséggel csak „szennylapoknak” nevezett termékekből, általában csak kettő, három igazán keresett ezek közül.

Teletext ide vagy oda, a TV-újságokat minden korosztály rendszeresen vásárolja, a rejtvényújságok pedig a nyugdíjas hölgyek kedvencei. A férfiak a bulvár helyett inkább a sportújságokat veszik, míg a szaklapok közül a gazdasággal és a számítógéppel kapcsolatosakat részesítik előnyben. A nőket általában jobban érdeklik a gasztronómiai, kertészeti, illetve a lakberendezési témájú lapok.

A vevőknek körülbelül tíz százaléka keresi a tiniknek szóló újságokat. Egyeseket közülük kifejezetten az motivál vásárlásra, ha az adott újsághoz valamilyen ajándéktárgy is tartozik. Nyáron fele-fele arányban keresik fel az újságos standokat a külföldi és hazai vevők. Arról, hogy hány magyar vásárol külföldi lapokat, eléggé megoszlottak a vélemények, de az újságvásárlási kedvet illetően csaknem egyöntetűen elégedettek a megkérdezett árusok.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu