Bormuri és borséta

A vártnál jobb idény

Kemény drog nem, marihuánás cigi igen

Tanévkezdés Hévízen


ELKERÜLŐ UTAK

Bormuri és borséta

A „Borok Ünnepnapja” a Hévízi Kistérségben programsorozathoz kapcsolódóan, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium valamint a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával augusztus utolsó szombatján szervezte meg hagyományos borünnepét az alsópáhoki képviselő-testület a helyi fejlesztésekért létrejött közalapítvány segítségével.

A Páhok Vendéglő elől indult az a dr. Ábrahám József kisbíró által irányított, traktorokból és a Dottó kisvonatból álló szüreti felvonulási menet, amely a nemesi faluházhoz vezető útvonal több pontján is műsoros pihenőt tartott. A kultúrált borfogyasztás elkötelezett hírvivőjeként, a bor iránti tiszteletét kifejező öltözetben pattant „traktorhátra” Czigány Sándor, a község polgármestere.

A szeles, esős időjárás sem szegte kedvét a helyi iskola énekkarának, valamint a Bodzavirág Népdalkör lányainak, asszonyainak, akik énekes műsor mellett borral és pogácsával is kínálgatták a mostoha időjárás miatt szerény számú érdeklődőt.

A nemesboldogasszonyfai falunap részeként a színpadon közös műsorral lépett fel a Tátorján zenekar és a Nagyváthy Néptáncegyüttes. Moderntánc előadásával szerepelt a Rezidance. Többen neveztek a tréfás „borcsata” vetélkedőbe. A szőlész-borász szakma képviseletében dr. Pálfi Dénes, mint a Zalai Borút Egyesület védnöke és egyben a bíráló bizottság elnöke elismerően szólt a borversenyre leadott 22 jófajta nedűről.

Tombor Tibor 2007. évjáratú zöld veltelinije lett a község bora 2009-ben. Jutalmazták a településszépítési verseny helyezettjeit: Belover Lászlónét, Ivusza Árpádnét és a győztest, Longera Tibort. Mielőtt a környéken nagyon népszerű Szignál Duó együttes megteremtette volna a szüreti úri muri vidám hangulatát, műsort adott a 60-as, hetvenes évek magyar slágereit előadó Rony is.

vissza az elejére


Az utószezon is segíthet a Balatonnál

A vártnál jobb idény

Kedvezőbb volt a helyzet a balatoni vendégforgalomban, mint ahogy azt a szezon elején a szakemberek valószínűsítették a gazdasági válság miatt. A belföldi vendégek száma jelentősen nőtt az előző évhez képest, míg a külföldi turisták általában elmaradtak. A júliusi, vagy még inkább az augusztusi hónapok kedvező forgalma sokat lendített a helyzeten. A szállásadók bizakodók a szezon eredményes zárását illetően, amely kitolódhat az őszi időszakra, a szeptemberben tervezett programok tovább növelhetik a vendégéjszakákat a Balaton partján.

Az év első hét hónapjának adatai alapján átlag 10–12 százalékban csökkent a balatoni forgalom az előző év azonos időszakához képest – mondta el Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. Hozzátette: a magyarok visszatérő vendégek, ez annak is köszönhető, hogy a szolgáltatások minősége sem maradt alul, értékarányosak, és versenyképesek voltak az árak, mind a belföldi, mind a külföldi piacot illetően.

Véleménye szerint fontos megemlíteni azt is, hogy a balatoni kínálat az ifjúsági szálláshelyektől a négy-öt csillagos szállodáig szinte minden igényt lefed. Az azonban megfigyelhető, hogy az elmúlt év tendenciáihoz képest az emberek jobban figyeltek a pénztárcájukra, és elsősorban az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyeket részesítették előnyben.

A növekvő hazai érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 80 százalék fölött volt a belföldi vendégek aránya. A balatoni nyaralás kedvező ár-érték arányát a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága is hangsúlyozta, korábban számos erre épített akcióval csábította az utazókat a Balatonhoz, amelyekben a régió idei kedvező főszezoni üdülési ajánlataira, szabadidős programlehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A válság ennek ellenére az egész szezonra vonatkozóan éreztette a hatását, nem csak itthon, hanem a határon túl is. Ezt mutatja az is, hogy a legnagyobb visszaesés a külföldi turisták számában mutatkozott meg. A szezon eleji pangást követően a nyár végén már több vendég érkezéséről számoltak be a régióban. A turisztikai ágazatban érintettek a nyár végével egyébként nem tettek pontot az idény zárására. A Balatonnál különböző szezonnyújtó programokat és rendezvényeket szerveznek, amelyek a jellegüktől függően a vendégforgalmat is elősegíthetik.

Rosta Sándor szerint az év második felében is azok a rendezvények élveznek támogatást elsősorban, amelyek növelik a tónál eltöltött vendégéjszakák számát. A nyugati turisták az egész tópartról, így a kempingekből is hiányoztak a nyáron. A Balaton mellett üzemelő létesítményekben helyettük a magyarok mellett a lengyelek, és csehek jelentettek némi kárpótlást – tudtuk meg Polgár Tibortól, a Balaton-Tourist Zrt. vezérigazgatójától.

Érdekesség, hogy míg belföldi vendégek száma 13 százalékkal nőtt, addig a lengyeleké – az átlagban csökkenő külföldi vendégszám mellett is – elég jelentős arányban emelkedett, 29 százalékkal jöttek többen az előző évhez képest. A számok mindamellett azt is mutatják, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb a nyaralásnak ez a formája.

Az üdülési csekk továbbra is meghatározó fizetési eszköznek bizonyult, sokan váltották be idén is nyaralásuk során. Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a hazai vendégforgalmat kevésbé érintette a gazdasági válság – véli a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület elnöke. Bánkiné Király Zsuzsanna szerint különösen azok a szállásadók és éttermek értek el nagyobb forgalmat, melyek elfogadóhelyként működtek. Hozzátette: félő, hogy a csekk megadóztatása miatt ezeket a vendégeket jövőre már nélkülözniük kell az érintetteknek.

vissza az elejére


Keszthelyen még jó a helyzet

Kemény drog nem, marihuánás cigi igen

A Keszthely és környéke fiataljait érintő drogproblémákról volt szó azon a konferencián, melyet a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezett a közelmúltban. A tanácskozáson bemutatták egy a témához kapcsolódó kérdőíves felmérés eredményeit, és megvitatták a legfontosabb teendőket is.

A Keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum minden évben pályázatot nyújt be a drogfogyasztás megelőzését, illetve viszszaszorítását célzó munka folytatására. Tavaly 1,2 millió forint támogatást kapott működéséhez, illetve a kérdőíves felmérés elvégzéséhez, elemzéséhez a szervezet.

A konferencián résztvevőket Fábián Róbert, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa tájékoztatta az általános drogproblémákról, majd a helyi tapasztalatokról esett szó. A térségben készült felmérés elsősorban a fiatalok drogkérdéshez való viszonyulását vizsgálta, azt, hogy elfogadóak, közömbösek, vagy elutasítóak-e a kábítószereket illetően.

Mint kiderült, Keszthely és környéke egy országosan végzett 20 ezres mintához képest kevésbé fertőzött területek közé tartozik. A diákok mintegy 12 százaléka minősült veszélyeztetettnek a felmérésben résztvevő, elsősorban 14 és 16 éves korosztály, összesen 360 nyolcadik és 470 tizedik évfolyamos diák körében.

Míg a fiatalabbak általában elutasítóbbak, addig az idősebbek közül többen elfogadhatónak tartják a drogok használatát. A középiskolás korosztály mintegy húsz százaléka kipróbálná a marihuánás cigarettát. A keményebb drogokat illetően már óvatosabbak a diákok, csak kevesen nyilatkoztak úgy, hogy szívesen használnák azokat.

Fábián Róbert elmondta: nagyban függ a régiótól is, hogy a mutatók aránylag jók a szociális problémákkal és alulmotiváltsággal küzdő hátrányos területekhez képest. Hangsúlyozta továbbá, hogy a családok is kiemelt szerepet játszanak a normák kialakításában, annál is inkább, mert a pedagógusokkal szemben e témában általában kevésbé nyitottak az érintettek.

A keszthelyi KEF-nek a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet segítségével sikerült olyan hálózatot kialakítania, amely szinte teljes egészében magában foglalja az ifjúsági, szociális és egészségügyi ellátó rendszert. Ebbe tartozik bele a közelmúltban létrehozott Mentor Ifjúsági Iroda is, amely fontos feladatának tekinti a kábítószer elleni küzdelmet.

Pálinkás Róbert alpolgármester, az Egyeztető Fórum elnöke szerint a jelenlegi eredmények Keszthely és térsége vonatkozásában biztatóak, ám ezeket az eredményeket meg is kell tudni őrizni. A felmérésből kiderül, hogy melyek azok a területek, ahol a KEF-nek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a fiatalok távol tartsák magukat a kábítószertől.

Ugyanakkor a konferencián az is elhangzott, hogy a legális szereket illetően már jóval nagyobb gondok vannak: a tizenévesek egyötöde rendszeres dohányos, és nagy a tolerancia a heti rendszerességgel történő alkoholfogyasztással kapcsolatban a középiskolások körében.

A rendezvényen dr. Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója előadásában a kábítószer-probléma enyhítése céljából kidolgozott Nemzeti Stratégiát ismertette. A tanácskozáson a szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által készített „Utolsó fejezet” c. filmet is megtekinthették a meghívottak, amelyet a prevenciós munka során a tervek szerint több iskolában is levetítenek majd.

vissza az elejére


Intézményi felújítások, újdonságok

Tanévkezdés Hévízen

Hévíz 64 millió forint pályázati támogatást nyert a TÁMOP 3.14 programban a kompetencia alapú oktatás bevezetésére, a közoktatási és nevelési intézményeiben – büszkélkedett Szarka László, a Hévízi Illyés Gyula Általános és Művészetoktatási Iskola igazgatója, aki szerint a tudáshoz egyenlő hozzáférést biztosító új szemléletű oktatási formát a gyerekek mindenképp díjazni fogják. A kiemelt oktatási projektet egyelőre 4 osztálycsoportban vezetik be magyarból, matematikából és idegen nyelvből. Az új, digitális rendszert is használó projekt egyelőre a pedagógusok harmadának jelent többletmunkát.

Mint az igazgató elmondta, a nyáron sikerült végezni az öltözők, mosdóhelyiségek, illemhelyiségek tisztasági festésével. Kifestették a leendő elsősök és ötödikesek tantermét, és a többi terem egyharmadát is felújították. Megjavították a csöpögő csapokat, vécéket, folyékonyszappan-adagoló készülékeket. Kicseréltek több függönyt, és két teremben új szalagparkettát raktak le padozatként.

Elkészült a könyvtár új audio-vizuális olvasóterme is, ahol a cd-k, dvd-k mellett a projektorokat és erősítőket is tárolnak. A műfüves pálya mögötti palánkot sikerült „hanghatás mentesre” lecserélni, de a megbontott drótkerítést is kijavították csakúgy, mint az udvari játszótér mászókáit, hintáit. Megjavították a székek majd mindegyikét, vásároltak három új filces táblát is, a régi táblák közül többet újra vonalaztak.

A 355 diákot nevelő, 18 osztálycsoporttal induló iskola pedagógusi létszáma egy frissdiplomás logopédussal nőtt. Három tanár már nincs állományban náluk, de a Prémiumévek nyugdíjprogram révén még heti 6-6 órát tanítanak. A zenét, drámát és néptáncot oktató művészeti iskolába száznál többen nyertek felvételt. Az iskola elektronikusan is közzétette a tevékenységére, gazdálkodására és szervezetére vonatkozó legfontosabb információkat.

* * *

„– A tanév egyik legkiemelkedőbb újdonsága, hogy a már érettségizett tanulók a nappali rendszerben működő két éves, emelt szintű idegenvezetői képzés mellett a diákok már választhatták az egy éves protokoll-ügyintézői képzést is. Az utóbbi a tanárok számára is új kihívást jelent” – mondta el Nagy Boldizsár, a mindösszesen 254 diákot tanító, 23 pedagógust foglalkoztató Bibó AGSZ igazgatója.

Mint felidézte: idén fejlesztésre nem volt keret, de a kollégium épületének belső részét sikerült teljes egészében megújítani. Festéssel és ágyak beszerzésével, az udvar gazmentesítésével is komfortosabbá tették a 30 kollégista otthonát. Az iskola központi épületében is nagy felújítást végeztek. Kifestették a tantermeket, átszínezték a termek lábazati szintjét, átfestették a bejárati ajtókat és az öltözőben lehullott 3-4 m2 csempét is újrarakták.

A kezdésre mind a kollégium, mind az iskolaépület belső terei is megújultak, és jövőre tervben van a külső rész – tanítás menetét nem zavaró – modernizálása is. Egyre több fiatal érkezik kismotorral, kerékpárral az iskolába. Nekik jelent előrelépést a motortároló szeptemberi, önerőből történő kibővítése.

Újdonság a kompetencia alapú oktatás bevezetése. A programot három csoportban hat pedagógus indította el. Az angol és német nyelvi előkészítő osztálycsoportban az idegen nyelv, a IX. B-nél és a X. A-nál pedig a szövegértés és a matematika új típusú oktatása jelenthet érdekességet. Később a többi évfolyamon is bevezetik majd a mindennapi életben hasznosítható tudás megszerzését kínáló programot.

A honi középiskolai oktatás egésze mostanában humán irányban erősödött, a gimnázium a „reálvonalat” erősítendő kíván előre lépni. Az ének alkotókör helyett, csillagász műhely indult Fraller Csaba vezetésével, aki nyitott arra, hogy akár a felsőbb évfolyamon tanulók számára is érdekességeket kínáljon. A gimiből nem ment el pedagógus, Podhradszkyné Keserű Tímea szülési szabadságáról visszatérve tanít majd magyart, kommunikációt és filozófiát.

* * *

– Az óvodai férőhely növekedés, a tevékenységformák szélesedése, a szülőkkel való együttműködés továbbfejlesztése és a felszerelési jegyzék bővülése miatt a közelmúltban módosítottuk a Hévízi Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Nevelési Programját – nyilatkozta Péterné Bakos Marinna óvodavezető, aki kiemelte, a Napocska és Méhecske csoportban ősztől vezetik be a kompetencia alapú nevelési programot, de az intézmény saját nevelési programja és az újonnan bevezetésre kerülő módszer között több azonosság is felfedezhető.

A fenntartói ígéret szerint jövőre sikerül megteremteni a feltételeket arra, hogy a Sugár utcai óvoda mellett pályázati forrás bevonásával felépüljön egy új, különálló bölcsőde. A módosított, két bölcsődei csoportra vonatkozó építési tervek elkészítése folyamatban van. Az egregyi óvoda tetőfelújítására, a homlokzati szigetelés felújítására nettó 11 millió forint pályázati támogatást nyert a fenntartó, így közel bruttó 15 milliós beruházás valósulhat meg a közeljövőben.

A 17 óvónőt, 10 dajkát, egy óvodatitkárt, pszichológust, gyógypedagógust és logopédust foglalkoztató, két intézményegységes óvoda vezetője beszámolt a nyáron történt felújításról is. A központi óvodaépület alsó részének balesetveszélyessé vált tetőszerkezetét kilenc millió forint ráfordításával modernizálták úgy, hogy a csoportszobákat az új szerkezet nem árnyékolja le. Az óvodába felvett 49 gyermek közül 13 nem Hévízről, hanem a régióból jár be.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu