Nem vásárolnak lakásokat

Hagyományőrző muzsikaszó

Nyelvi tagozattal startolnak

Suli-buli Keszthelyen


Rendkívüli képviselő-testületi ülés Hévízen

Nem vásárolnak lakásokat

Hat napirendi pontról tárgyalt az augusztus utolsó napjának délutánjára összehívott hévízi önkormányzat képviselő-testülete. A rendkívüli ülésen a képviselők elé került a Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola beszámolója a szakképző évfolyam 2009. szeptemberi indításának helyzetéről, illetve a gimnázium pedagógiai programjának módosításával kapcsolatban.

A közoktatási szakértő után a megyei közgyűlés hivatala, a szülői munkaközösség, a diákönkormányzat és utolsóként az önkormányzat is áldását adta az egy éves protokoll-ügyintőzői szakképzés beindítására, így szeptember elsejétől, az idegenforgalmi szakmacsoporton belüli képzés indulhat el a Bibóban, ami idén 10 fiatalt érint.

A 2010/2011-es tanévben 15 fő tanulólétszám felett engedélyezték a két éves idegenvezetői szakképzést, és az egy éves protokoll-ügyintézői képzést. A fenntartó költségvetésében többletkiadást nem jelentő hatvan százalékban elméletet, negyven százalékban gyakorlatot oktató képzés személyi feltételei teljességgel biztosítottak, de heti egyszer a tanulók a keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola tanirodájában sajátítják el az ismereteket.

A két tagintézményben mindösszesen 17 óvónőt foglalkoztató Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Nevelési Programját is módosítani kellett, egyebek mellett a férőhely növekedés miatt. A központi óvodánál 100-ról 109-re, az egregyi intézményegységnél 60-ról 73-ra változott a férőhelyek száma. A tanulás is az óvodai élet egyik lényeges tevékenységformájává lépett elő. A szülőkkel való együttműködés továbbfejlesztése, valamint az ovis eszközök és felszerelések hiánypótlása után bekövetkezett változások is szükségessé tették a nevelési program módosítását.

A tavalyi év második felében bekövetkezett gazdasági válság, és a forint gyengülése következtében a lakáshiteletek törlesztő részletei drasztikusan megemelkedtek, emiatt sokan a fizetőképtelenség határára sodródtak. A kormány a helyzet enyhítése érdekében törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlés elé, amelyet június közepén a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében elfogadtak.

A törvény módosította a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokat, a települési önkormányzat elővásárlási jogának szabályait, illetve a lakóingatlanok kényszerértékesítése során alkalmazandó rendelkezéseket. A törvénymódosítás azok számára kíván egyfajta segítségnyújtást lehetővé tenni, akiknek az egyetlen lakását adják el egy tartozás meg nem fizetése miatt. Az Országgyűlés nem hozott létre központi alapot az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos önkormányzati kiadások fedezetére, vagy utólagos megtérítésére.

A helyi önkormányzat idei költségvetésében az elővásárlási jog gyakorlására előirányzatot nem biztosított, ezt nem is tehette, mivel a költségvetési rendelet megalkotásának időpontjában az erre vonatkozó jogszabály még meg sem született. A testületnek azt kellett mérlegelnie, hogy biztosít-e fedezetet a célra akár más feladatai terhére, mivel sem az igénylők várható száma, sem az elővásárlási jog alapjául szolgáló vételárak nagyságága sem ismertek, s tapasztalatok hiányában nem is igen kalkulálhatóak.

Az elővásárlási jog gyakorlásával öszszefüggő kifizetésekre a költségvetés pályázati tartaléka nyújthatna fedezetet, de ennek részbeni elvonása kiemelkedő fontosságú városfejlesztési, beruházási feladatok megoldását veszélyeztethetné. A képviselő-testület egyhangúan úgy határozott: az elővásárlási jog gyakorlásához az idei költségvetésében pénzügyi fedezetet nem tud biztosítani.

A pályázati alap terhére, az ÁFA-kulcs emelkedése miatt, Alsópáhok részére 930 ezer forint támogatás értékű felhalmozási pénzeszközt adnak át, az alsópáhoki kiindulóponttal a fürdővárosi Ady utcán vezető, pályázati forrás igénybevételével megvalósuló kerékpárút tervezési díj fedezetére – döntött a képviselő-testület. Az önerő 60 százalékát Hévíz finanszírozza.

A testület 60 ezer forintot biztosított a Magyar Tolókocsi Alapítvány részére kerekesszék megvásárlásához. Mint ismeretes, az alapítvány évek óta rendez jótékonysági esteket Hévíz lakóinak, turistáinak, gyógykezeltjeinek. Az alapítvány magánszemélyek, egyéb szervezetek, intézmények és önkormányzatok adományaiból vásárol kerekesszékeket kórházak, múzeumok, rendelőintézetek számára.

vissza az elejére


Szentegyházi gyermek-filharmónia Hévízen

Hagyományőrző muzsikaszó

„Szentegyháza az erdélyországi Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő közút mentén található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városaként ismert, ahol a lakosság legalább 95 százaléka székely-magyar” – adta hírül Szabó Enikő, a 150 fős szentegyházi gyermekfilharmónia egyik művészpedagógusa.

A Hargita lábánál található városka persze nem csak erről nevezetes. Mint megtudtuk, a Haáz Sándor, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett művészeti vezető által 27 esztendővel ezelőtt alapított, amatőr zenészekből és énekesekből álló csoport egy hetes nyári turnéján több honi várost is meglátogatott.

Zenéltek és énekeltek Debrecenben, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Miskolcon, Aggteleken, Ózdon, Nagykátán, Tápió-bicskén is. Mielőtt Szegedre és Hódmezővásárhelyre is ellátogattak volna, Vértes Árpád fürdővárosi polgármester meghívására Hévízre jöttek, hogy a borfesztivál Ilona-báljának legnépszerűbb előadóiként ússzanak egyet a tóban, no meg a közönség szeretetében.

A száztagú kórus és az ötventagú gyermekzenekar eredeti székely ruhába öltözve mutatott be rövid klasszikus műveket, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokat. Koncerteztek a helyi Szentlélek-templomban is. E helyütt történelmi dalok, egyházi énekek és más népek dalaiból álló egyveleget is előadtak. A három autóbuszt megtöltő 8-18 éves fiúk és lányok, és az őket kísérő 8 pedagógus elszállásolásában, ellátásában Szarka László iskolaigazgató nyújtott segédkezet.

vissza az elejére


Tanévkezdés az ÁMK-ban

Nyelvi tagozattal startolnak

– Három osztálycsoportban 74 elsős kezdte meg tanulmányait az összesen 754 tanulót oktató-nevelő keszthelyi Csány-Szendrey ÁMK-ban. A tankönyveket már az első tanítási nap előtt két héttel megkapták a diákok. Az iskola nem érintett az oktatásszervezési feltételek szigorodásával együtt járó mizériában, így zavar nélkül kezdődött a tanítás – adta hírül Dósa Zsolt igazgató, akitől elsőként a tanév újdonságairól érdeklődtünk.

– Hoz-e lényeges változásokat az új tanév diáknak, pedagógusnak?
– Minden tanév újdonságot jelent, hiszen környezetünk, a hozzánk érkező diákok is változnak. Újdonságnak ugyan nem mondható, de az oktatás objektív feltételei nem változnak, hiszen az összes felmerülő igényt nem tudjuk teljesíteni iskolai felújításokban.

Az informatika oktatásában hatodik évfolyamtól tagozatos oktatás folyik iskolánkban. Ettől a tanévtől fenntartói engedéllyel az első évfolyamtól nyelvi tagozatot indítottunk mindhárom első osztályunkban. A nyáron befejeződött a székhelyiskola akadálymentesítése, a műszaki átadás folyamatban van. Ugyanitt a nyugati szárnyon nyílászárók cseréjére került sor.

– Történt-e változás az egyes intézményegységekben alkalmazott pedagógusok létszámában?
– Sajnos nem állt meg a folyamat, ami a pedagógusok elbocsátását illeti. Létszámunk nyolc fővel csökkent. Idén még a közalkalmazottak számára biztosított prémium évek programot kihasználva távoztak kollégáink. Ez csökkentett alapbért, nem nyugdíjas állományt jelent, ezért köszönet illeti kollégáinkat, hogy önként vállalták.

– Tanév elején rengeteg a fizetnivaló. Csak a rutinos szülők tudják, hogyan lehet spórolni. Tud-e segíteni az iskola azoknak, akiknek a tankönyv, nyelvkönyvek, osztálypénz, színházbérlet, diákkör, biztosítás, fénymásolás stb. megfizetése vállalhatatlan terhet jelent?
– A tanév kezdése mindig nehézséget jelent a családi kasszát illetően. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulók több kedvezményben részesülnek államilag (ingyenes vagy kedvezményes étkezés, tankönyvtámogatás). Ebben a tanévben iskolánk segítette a családokat abban, hogy az elsősök térítésmentesen vehették át tankönyveiket az iskolai alapítványok támogatásával.

A tanulmányi kirándulások, a színházlátogatás, a nyelvkönyvek megvétele is a szülőket terheli. Az osztályokban működő Szülői Munkaközösségek már tanév eleje óta, havonként megtakarított pénzösszeggel könnyítik a felmerülő nagyobb költségeket. Az intézményi költségvetés azonban sajnos nem ad lehetőséget arra, hogy a felmerülő kiadásokban támogassuk a családokat.

 Iskolai alapítványunkhoz befolyó pénzösszegből tanév végén szoktuk támogatni a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérőket, a tanulók versenyeken való részvételét, a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek táboroztatását. Iskolánk Szülői Munkaközössége évek óta segíti a gyermekek jutalmazását. Egyes esetekben személyes segítséget is nyújt a rászorulóknak.

vissza az elejére


Suli-buli Keszthelyen

Ingyenes állapotfelmérés, tombola és nyelvi szintfelmérés is várta az érdeklődőket a tanévnyitó suli-bulin, Keszthelyen. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Mentor Ifjúsági és Szolgáltató Iroda által szervezett rendezvényen ital-és ételkóstolásra, pszichológussal való beszélgetésre is lehetőségük volt a fiataloknak, és természetesen a tanévzáró bulihoz hasonlóan a könnyűzenei koncert sem maradt el a Balaton-parti Zenepavilonnál.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu