Zsaruk a suliban

Megújul a Gondviselés Háza

Ülésezett a Hévízi Kistérség


Folytatódik az „iskola rendőre” program

Zsaruk a suliban

Megkezdődött a tanév az oktatási intézményekben, ezért kiemelten fontos a kisiskolások balesetmentes közlekedésének biztosítása. Szeptembertől ismét egyenruhás rendőrők teljesítenek szolgálatot az iskolák, kiemelten a gyalogátkelőhelyek közelében. A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján folytatódik az „iskola rendőre” elnevezésű program Keszthelyen is – hangzott el azon a tájékoztatón, amit a Csány-Szendrey ÁMK-ban tartottak a rendőrség munkatársai.A Pannon Egyet

Dr. Farkas Zsolt alezredes egy elsős kisdiákkal.Az Országos Rendőr-főkapitányság még tavaly szeptemberben hirdette meg a programot, mint a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn– és baleset-megelőzésére szolgáló intézkedést. A kitűzött cél, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának, illetve az illetékes rendőrkapitányságnak legyen közvetlen kapcsolata. Az „iskola rendőrei” a tavalyi évhez hasonlóan idén is felügyelik az oktatási iskolák környékének rendjét.

A tanórák keretében felhívják a figyelmet a gyalogos és kerékpáros közlekedés alapvető szabályaira, illetve szülői értekezleten, fogadóórán tájékoztatják a pedagógusokat, és a szülőket a gyermekekre leselkedő általános veszélyekről. Zala megyében tavaly egy híján száz általános iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, a programban hatvanhét rendőr teljesített szolgálatot. A megyei iskolarendőrök egyedi tematika szerinti szakmai továbbképzésen is részt vesznek.

 képzésbe tavaly bevonták azokat a polgárőröket is, akik a hasonló, „Egy iskola – egy polgárőr” mozgalomban tevékenykednek. Az iskolarendőrök idén még a tanév megkezdése előtt felvették a kapcsolatot az oktatási intézmények vezetőivel, és egyeztettek a program folytatásáról, illetve felkeresték azokat az általános iskolákat is, akik eddig még nem csatlakoztak a programhoz. Keszthelyen Horváth József főtörzs-zászlós lesz a projekt felelőse, és minden iskolának lesz kihelyezett rendőre.

A tanévkezdéshez kapcsolódóan szeptemberben a közlekedés szempontjából veszélyesebb reggeli és a kora délutáni időszakban teljesítenek szolgálatot – mondta el a tájékoztatón dr. Farkas Zsolt alezredes, a keszthelyi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője. E mellett jelen lesznek valamennyi jelentősebb iskolai rendezvényen. Az óra átállítás miatti korai sötétedésre is felkészült a rendőrség: az elsősöknek láthatósági mellényeket osztanak majd ki.

A programban részt vevő iskolák számára a tanév során nyílt napot szerveznek, és várhatóan negyedéves rendszerességgel nyomtatott, vagy elektronikus hírlevélben tájékoztatják az intézményt az aktuális bűn– és baleset-megelőzési programokról, eseményekről. A munkába bevonják a polgárőröket is, illetve számítanak a szülők és pedagógusok együttműködésére.

vissza az elejére


Megújul a Gondviselés Háza

Hamarosan jelentős beruházások kezdődnek a keszthelyi Gondviselés Házában. Az intézmény vezetője, Klaczné Tar Ibolya elmondta: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez. Az elnyert összeg 46 Millió Ft, melyhez a 10 százalékos önrészt támogatásokkal sikerült összegyűjteniük. A pénzt a szociális infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztésére fordítják.

Nyílászáró csere, hőszigetelés, tetőcsere, és a fűtési rendszer felújítása, egyebek mellett ezek szerepelnek a keszthelyi Gondviselés Háza legközelebbi fejlesztési tervei között. A beruházással az esztétikai szempontok mellett a takarékosságra is törekednek, bízva abban, hogy ezáltal több jut a mindennapos működésre.

Az intézmény vezetője, Klaczné Tar Ibolya elmondta, hogy a pályázat közbeszerzési házbejárását a közelmúltban tartották. A munkákat októberben kezdik és várhatóan az év végéig be is fejezik. A Keszthely-Hévíz kistérségben egyedülálló, idén első születésnapját ünneplő intézmény létrejötte szülői kezdeményezésnek köszönhető. Az ingatlant a várostól kapták harminc éves használatra, csinosítani, szépíteni való akad rajta szinte mindig.

Az itt dolgozók számára ugyanis fontos, hogy a gondozottak a minőségi szolgáltatásokat megfelelő környezetben vehessék igénybe. A ház munkatársai minden erejükkel a valódi esélyegyenlőség megteremtésén fáradoznak. Azon munkálkodnak, hogy a hozzájuk járó, több mint harminc enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő felnőtt és fiatal testi és szellemi adottságát oly mértékben fejlesszék, hogy ez által örömteli, teljes életet élhessenek.

Ezt a munkaterápia mellett az odafordulás és a szeretet is nagymértékben elősegíti. A megfelelő ingerekkel teli környezetben hasznosnak érezhetik magukat, láthatják munkájuk gyümölcsét. Nem csak ők, de szüleik érezhetik azt, hogy elszánt segítőkkel miképpen lehet a hátrányból előnyt kovácsolni egy olyan világban, ahol gyakran egy erőltetett, hamis értékrend szerint élik az életüket az emberek.

A hozzátartozók számára az is nagyon fontos, hogy a Gondviselés Házában felelősségteljes szakemberekre, gyógypedagógusokra és gyógytornászokra, gondozókra bízhatják szeretteiket, így ők munkát vállalhatnak, hogy enyhítsenek a gyakran igen komoly anyagi terheiken. A hamarosan megújuló környezet pedig bizonyára mind az alkalmazottak, mind a gondozottak mindennapjait megkönnyíti majd.

vissza az elejére


Ülésezett a hévízi kistérség

Szeptember elején ülésezett a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása Vértes Árpád elnökletével. Kisebb technikai változások, létszámbővítés és feladat átütemezés miatt valamint a foglalkoztatottak számára kifizetendő járulék és munkabér költségek változásai miatt kellett módosítani a társulás közfoglalkoztatási tervét.

A társulás 8 millió forint támogatásban részesült a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt, a helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatására kiírt CÉDE pályázat e jogcímén. Az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó eszköz fejlesztési projekt támogatásának településenkénti, önerő szerint is költségarányos megosztásáról hoztak döntést.

A polgármesterek azt az alternatívát támogatták, amelyik a pályázaton elnyert támogatás összegének településenkénti megosztása szerint, költségarányosan, a ténylegesen alkalmazásban lévő közfoglalkoztatottak számával korrigálva került meghatározásra. Alsópáhokon, Cserszegto-majon, Nemesbükön, Rezin különféle munkavédelmi eszközöket, szerszámokat és berendezéseket vásárolhatnak majd.

Kerül majd a falvakhoz tolólapos kistraktor, rézsűnyíróval is felszerelt, fűthető fülkés traktor, erős fűnyírógép, pótkocsis, kabinos traktor, motoros fűkasza, sövényvágó, és láncfűrész. Szabó Vendel javaslatára a pályázattal összefüggő költségeket a társulás megelőlegezi, majd a kiutalás után a beérkezett összeget önrész arányosan visszaosztják.

A teljes költségvetést 841 ezer forintra „állították be”, az önrészt 341 ezer forintra csökkentették az öt partnerszervezettel közösen futó „kiemelt jelentőségű szabadidősport események megrendezésének támogatása” pályázat esetében.

Az új kistérségi Közkincs-kerekasztal létrehozása, működésének támogatása tárgyában kiírt pályázat esetében 390.00 forint támogatásban részesült a társulás a kistérségi rendezvénynaptár, közös pályázati projektlista elkészítésére, konferenciák megtartására. Kétszázezer forinttal kevesebb öszszeg érkezett a Komplex Kistérségi Napok pályázaton, ezért 88 ezer forintos önerő hozzátételével a 800.000 forintos támogatás segítségével szervezik meg a II. Karácsonyi Fesztivál és Vásár rendezvényét.

Kocsis Zsuzsanna személyében megfelelő szakembert sikerült megválasztani a kistérségben a közművelődési-múzeumi referensi munkakörbe – állította az ülésen az elnök mellett Czigány Sándor Alsópáhok polgármestere is. A referens foglalkoztatásához az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyújtott 2.600.000 forint támogatást, a társulás által vállalt 650 ezer forintos önrész mellé.

Elfogadta a Társulás a Hévíz– Keszthely– Schneebergland kistérségek közötti partnerségi megállapodás tervezetét. Mint azt dr. Vajda Veronika, a kistérség irodavezetője elmondta: az ifjúság, a turizmus és a megújuló energiák, és más kidolgozott témakörében vállalt partnerségi szerződés magyarországi aláírására szeptember végén, ausztriai ünnepélyes szignózására októberben kerül sor.

A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci esélyeinek növelése témakörében létrejött brit-magyar integrációs program megvalósítása érdekében a kistérség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete keretén belül működő 4 M szervezettel.

A társulási tanács ülésén elfogadták a társulás első félévi gazdálkodásáról készített beszámolót, majd módosították a „közös büdzsét”. Az állami támogatások növekedése és a pályázat útján elnyert források miatt is módosítani kellett a társulás költségvetésének bevételi és kiadási oldalát, amit 64 ezer forint híjával 96 millió forintban határoztak meg.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu