Valóra válhat az álom

Életeket mentett

Megváltozik a Főtér arculata


A leendő komp terve.

Négy év múlva indulnának az új kompok

Valóra válhat az álom

Hosszú évek óta napirenden van a második balatoni komp ügye, négy évvel ezelőtt eldőlt az is, hogy amennyiben megvalósul a beruházás, az új vízi járművek Fonyód és Badacsony között közlekednek majd. A fejlesztés várhatóan öt és hét milliárd forint közötti öszszegbe kerül majd, amelyet európai uniós forrásból fedeznének. Az ötlet felkarolói évente mintegy százhúszezer utassal számolnak.

A gazdasági válság ellenére idén is nagy a forgalom a Balaton körüli főutakon. Különösen hétvégén dugul be a tópart, az északi és a déli parton gyakran egyaránt lépésben haladnak az autók. A jelenlegi, Tihany és Szántód közötti komp átkelő egyre kevesebbnek bizonyul.

Mivel a Badacsony-Fonyód útvonal a parton akár két órás utat is jelenthet csúcsidőben, egyre többen várják az új lehetőséget, hogy autójukkal együtt a vízen át juthassanak a túlsó partra. Amennyiben minden a tervek szerint halad ez négy éven belül megvalósulhat. Az út meglehetősen rögös volt idáig: a szaktárca nem támogatta ugyanis az ötletet.

Egy a közelmúltban Fonyódon tartott sajtótájékoztatón azonban Hónig Péter szakminiszter azt mondta, hogy hajlandóak megvizsgálni az elképzeléseket, és amennyiben minden szempontból támogathatónak tartják a tervet, elkezdődhetnek a munkák. Hozzátette: a tárca azokat a beruházásokat támogatja, amelyek minden téren fejlődést jelentenek és számokkal is alátámasztható a megtérülésük. A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás hangsúlyozta: az újabb turisztikai vonzerőt jelentő beruházás ügyét kezdetektől fogva támogatja, és így lesz ez a jövőben is.

Kiemelte a társadalmi vita, a nyilvánosság bevonásának fontosságát, amely elengedhetetlen feltétele a beruházás előkészítésének, majd megkezdésének. Az új komp egyébként háromszáz személyt és ötven autót vinne át a túlpartra. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási ZRt. vezérigazgatója szerint az új járatok nemcsak önfenntartók lehetnek, hanem akár még bevételt is hozhatnak.

vissza az elejére


Jól vizsgázott Rupert

Életeket mentett

A balesetek és a tragédiák jórészét idén is a felelőtlenség okozta a Balatonnál. Hiába a megfelelő személyzet és az egyre jobb felszerelés, az emberi gondatlanság gyakran sodorja bajba a nyaralókat. Többeknek szerencséjük volt, hogy a szezonban már az új sürgősségi mentőhajó is bevethető volt: nem csak a tavon, hanem a víz környékén történt balesetekhez is gyakran riasztották.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője, Tar Mihály elmondta: a bajt az esetek mintegy 95 százalékában a későbbi áldozat vagy veszélyhelyzetbe jutott személy saját gondatlansága, felelőtlensége, oda nem figyelése okozza. Hozzátette: megdöbbentő az is, hogy egyre több szülő fordul a vízimentőkhöz, hogy nem találják a gyermeküket.

Mint mondta: a keresett csemeték szerencsére előkerültek a homokozóból, vagy sekély vízből, de egy-egy ilyen eset sajnos bármikor tragédiával végződhet. Egy konkrét esetet is elmesélt, amikor az édesanya megfeledkezett arról, hogy hároméves kislányát az alsógyenesi strandon hagyta. Jó másfél óra múlva jelent meg az addig sírdogáló apróságért.

Tar Mihály hangsúlyozta azt is, hogy a vízimentők akkor tudnak segíteni, amikor van értelme a közbeavatkozásnak, illetve elé tudnak menni a bajnak Mint mondta, másodlagos feladatuk csupán, hogy a vízben bajbajutott embereken segítsenek, az elsődleges és ennél sokkal fontosabb az, hogy megelőzzék a bajt. A partról figyelik a strandolók viselkedését, kánikulában az egészségi állapotukat, és a szülőket is, hogy mennyire vigyáznak gyerekeikre.

Tar Mihály szerint egyébként az új sürgősségi mentőhajónak és személyzetének köszönhetően legalább három közvetlen életveszélyben lévő ember életét sikerült megmenteni. Riasztásuk természetesen ennél jóval több volt. Az eredményekhez nagyban hozzájárult a vízimentők, valamint a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület együttműködése, amit idén próbáltak ki először a tónál.

A mentős egyesület biztosította a mentőhajó kétfős egészségügyi személyzetét. Példaértékű, hogy az MMME tagjai a szabadságuk terhére, egyhetes váltásokban ingyen vállalták a munkát. A VMSZ és az Országos Mentőszolgálat között létrejött megállapodás értelmében a tó körüli régiók mentőállomásai riaszthatták a sürgősségi mentőhajót olyan esetekhez, amelyekhez a vízi segítség előbb oda tudott érni, mint a szárazföldi.

Tóth Attila, a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület elnöke elmondta, hogy előfordult, amikor 3-4 perc alatt ért ki olyan helyszínre, amelyet mentőautóval nem lehetett volna megközelíteni. Egy allergiás sokkot kapott német férfi például a riasztástól eltelt negyedik percben megkapta a számára szükséges gyógyszert, ami megmentette az életét.

Egy a hajó munkáját értékelő csopaki sajtótájékoztatón Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke azt mondta: Jamrik Péter, a Balaton Régió Közbiztonsági Tanácsadó Testülete elnökének programterve, hogy legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava, egyre közelebb kerül a megvalósításhoz. Tennivaló azonban akad még bőven. A projekt részeként állt munkába a mentőhajó, illetve félautomata újraélesztő készülékekkel és korszerű mentő-katamaránokkal is felszerelték a strandokat.

A BFT elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági megszorítások ellenére a vízbiztonság fejlesztésére áldozni kell. Hozzátette: ennek érdekében szorgalmazza, hogy a Balaton mindhárom medencéjében legyen egy-egy sürgősségi mentőhajó. A következő jármű beszerzésére úgy tűnik meg lesz a forrás, a többi azonban már az új kormány feladata lesz.

vissza az elejére


Keszthelyi Turisztikai Műhely

Megváltozik a Főtér arculata

A főidény zárásaként közös összejövetelen beszélgettek a Keszthelyi Turisztikai Műhely és Turisztikai Egyesület (KTE) vezetői és tagjai szeptember elején a városháza dísztermében. A Vargáné Várkonyi Erzsébet ötletgazda által életre hívott „ötletbörzét” azért tartották, hogy számba vegyék a szezon pozitív és negatív tapasztalatait, illetve a még sikeresebb turisztikai jövőképet érdemben és időben befolyásolni tudják.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. által kiírt Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezetek támogatását célzó felhívásra júniusban benyújtották pályázatukat. A több száz oldalas anyag hivatalos befogadásáról és a hiánypótlásról is értesítést kaptak.

Utóbbinak eleget tettek, és a szakmai bírálat eredménye is pozitív lett. Keszthely három másik partnertelepüléssel közel 70 millió forintos összköltségvetésű projektre pályázik. A legkorábban 2010/2011-ben megvalósuló projektben a marketing elemek mellett képzés, termékfejlesztés, és eszközbeszerzések is helyet kaptak.

Végh Szilárd, a VÜZ Kft. ügyvezetője a Főtér rekonstrukciójával kapcsolatos friss terveket, elképzeléseket mutatta be. Mint felvetette, a kéregparkoló építését elvetették, de a Főtér arculata megváltozik. A pályázat második fordulójához érkezve, szeptember végéig kész lesz az engedélyezési terv, novemberben elkészülnek a kivitelezési tervek, majd a komplex pénzügyi terveket, konkrét akciótervet kell letenni az asztalra.

A templom főbejárata melletti térrészt 1 méter 20 centivel lesüllyesztik. Ezen a részen L-alakú vízzuhatag és szökőkút rendszer kap helyet. Lesz egy esztétikus, rendezvényekkel megtöltött színpad, és 30 harangból álló harangjáték, sőt még egy mini játszótér is.

Egyedi kialakítású fasor, kútház, áthelyezett Szentháromság-szobor, élhetőbb zöldterület is színesíti a terveket. Esztétikus kialakítású árusítóhelyek felállításával feljebb költözik az emlék- és dísztárgyakat árusító piac. A városi piac egy része parkolóként szolgál majd. Sok közlekedési változás lép majd életbe, erről időben tájékoztatást adnak majd.

Zámbóné Hajdu Andrea, a Tourinform iroda vezetője a tartalmasnak mondott ünnepi programok kapcsán szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Kérte, hogy az egyes városi rendezvényekről pontosabb, részletesebb információkat adjanak a szervezők, hogy a turistákat precízebben tájékoztathassák. Mint mondta, sokakat zavart, hogy a külső szervező által beígért „Kék Hullám Fesztivál” kiemelt programjai majd mind elmaradtak, és a Huszártalálkozó szórólapon meghirdetett időpontjaitól a szervezők jelentősen eltértek. Utóbbi átláthatatlan káoszt és zavart okozott.

Schubertné Sebestyén Szilvia, a Helikon Hotel értékesítési igazgatója is a beígért könnyűzenei koncertek elmaradását sérelmezte azzal együtt, hogy a szállóhoz közel eső területen sokszor hajnali egy óráig tartottak az erős zajhatással járó egyes kommersz fesztiválprogramok, ami kifejezetten zavarta a vendégeket.

Patai József, az Erika Panzió tulajdonosa azt elismerte, hogy idén nyáron sok programmal keresték a turisták kedvét, de a rendezvények egy része úgy térben, mint időben rosszul lett elhelyezve. Vendégei visszajelzéseit alapul véve drágállotta a Városi strandon felnőtteknek érvényes 940 forintos belépőjegy árát. Szerinte a tulajdonossal érdemes lenne arról tárgyalni, hogy a Hullám Szálló teraszát nyaranta alkalmilag színpadként lehessen használni.
Az ülésen szót ejtettek az őszi szezonzáró konferencia és turizmus bál szervezéséről.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu