Szorít az idő

Karácsonyi fesztivál és vásár


Rendkívüli testületi ülés Hévízen

Szorít az idő

A határidők diktálta kényszer miatt ült össze december elsején Hévíz Város Önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendkívüli ülésen mondjon igent a településfejlesztés két nagy horderejű modernizációját szolgáló pályázat benyújtására. Az ülésen módosították a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás megállapodását és az alapító okiratot. A városközpont felújításával kapcsolatos pályázattal összefüggésben felkérték a polgármestert, hogy tegye meg a közbeszerzések rendjét koordináló szervezet által kért apróbb módosításokat, hiánypótlásokat.

Hévízen már közel három évtizede felmerült egy bölcsőde létesítésének gondolata. A testület egy kínálkozó alkalmat megragadva ezért jelentkezett a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programok keretében kiírt pályázatra, amelynek segítségével próbálják megvalósítani az áhított célt. Az óvodától különállóan megépített, két csoportos, maximum 24 fő férőhelyes, akadálymentesen megközelíthető bölcsődeépület beruházás mellett a Sugár utcai óvoda több helyiségét is szeretnék megújítani.

Az építési munkálatokra eső költségek megközelítik a bruttó 105 millió forintot. A beruházáshoz szükséges 25,3 milliós önrészt a költségvetés céltartalékában elkülönített pályázati alap terhére biztosították. Az óvoda átépítésére most készül a költségvetés tervezete, ami mintegy 60 millió forintos bekerülési költséggel számol.

Mint közismert, a hévízi városközpont megújítását a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 489.882.746 forint összeggel ítélte támogatásra érdemesnek. A pályázat II. fordulójának beadását megelőző projektfejlesztési szakasz 2009. december 3. napjával zárult.

Ebben a szakaszban temérdek feladat akadt: építési engedélyt kellett beszerezni a Rózsakert komplexumra, de az ott beépítendő liftre is le kellett folytatni az engedélyeztetést. Elkészültek a projekt szükséges kiviteli tervei (gyalogos övezet, Rózsakert komplexum). A tervek véglegesítése is több egyeztetés eredményeként születhetett meg. El kellett készíteni a projekt műszaki, illetve pénzügyi végleges tartalmát.

Számos közbeszerzési eljárást volt szükséges lefolytatni, így kiválasztásra került a közbeszerzési eljárásokban közreműködő szakértő személye. A projekthez könyvvizsgálót kellett alkalmazni, amit az önkormányzatnál közreműködő szervezet végez majd, kiválasztásra került a műszaki ellenőri szervezet is. Jelenleg zajlik a tervellenőr kiválasztása, valamint folyamatban van az ismert okok miatt már két alkalommal eredménytelen kivitelezői tender is.

Vértes Árpád az intenzív lobbi tevékenységének stációiról és eredményéről szólt, amelynek révén a város 489 millió forintot nyert a beruházáshoz.
Rábai József szerint a komplex városfejlesztési programba illeszkedő beruházás figyelembe veszi a turizmus és a lakosság igényeit.

Lázár László történelmi és jövőbemutató döntésként és eseményként értékelte a projekt indítását.
Gelencsér Hédi is úgy látta, hogy a hosszú távra szóló, nagyléptékű fejlesztés beindítása a város érdekét szolgálja, amit a szakmailag precíz pályázati anyag is megerősít.

Dr. Moll Károly alpolgármester is örömtelinek mondta, hogy a 21. századnak megfelelő városcentrum és fürdő megvalósítása van küszöbön. A modernizáció pedig a polgármester által hozott pénzből jöhet létre – erősítette meg.
Füzesi Lászlóné és Gelencsér Béla – egyebek mellett – a lakosság megfelelő tájékoztatását hiányolták. Szerintük a lakossági fórumok, tájékoztatók nem értek célt.

Az ülésen képviselői kérdések merültek fel a bérleti szerződések időtartamával, a projekt és az építkezések ütemezését illetően, a zöldterületekkel és a térburkoló elemek minőségével kapcsolatban, a tervek társadalmasításával kapcsolatosan, a támogatás intenzitásának számításához kötődően, és azt tudakolva, hogy menet közben van-e lehetőség a változtatásra. A kérdéseket Vértes Árpád polgármester, Babics Tamás a polgármesteri hivatal csoportvezetője és Ajkay Adrián, a pályázatírásért felelős Pannonprojekt Kft. ügyvezető igazgatója válaszolta meg.

A testület elrendelte a pályázat második forduló benyújtását; jóváhagyta a „Végleges Akcióterületi Terv”-et és azok mellékleteit; jóváhagyta a bruttó 876 millió forint nagyságú, 55,91 százalékos támogatási intenzitású projekt összköltségvetését, melyhez 386 milliós önerőt társítottak az idei és a jövő évi költségvetés pályázati alapjának terhére.

A testület jóváhagyta továbbá a Rózsakert Komplexum átépítését követő időszakra szóló bérleti szerződéseket a Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vonatkozásában, a Hévízi Marketing Egyesülettel, illetve az Aquamarin Kft-vel.

vissza az elejére


Újra megnyílt Hévízen:

Karácsonyi fesztivál és vásár

A Hévízi Kistérségi Iroda immár második alkalommal rendezi meg a Hévízi Karácsonyi Fesztivált és Vásárt. A fesztivál nyitóünnepségén Alsópáhok, Cserszegtomaj, Felsőpáhok, Nemesbük, Rezi, Sármellék és Zalaköveskút polgármesterei nevében Vértes Árpád, a kistérségi társulás elnöke mondott köszöntőt, melyben külön kiemelte milyen nagy érték, hogy a nyolc település összefogva készül a karácsonyra. Az egy hónapos program megrendezésére 800 ezer forint pályázati forrás is rendelkezésre áll.

A köszöntőt követően Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a rendezvénysorozatot a több száz érdeklődő számára. Kiemelte Hévízen okosan ismerték fel, hogy egy településnek nem elég önmagában érvényesülni, szövetkeznie kell másokkal.

Egész december hónapban fesztiváli hangulat, citera- és harmonikaszó, jazzest, nép- és tánczene, kórusmuzsika, tűzszínház, tűztánc, nóta, bábelőadás, kirakodóvásár, falatozók, borházak és kézműves termékek várják a hévízi Deák téren a helybelieket és a vendégeket. Hétvégenként a kistérség településeinek művészeti csoportjai elevenítik fel a lucázás, és a betlehemezés népi szokásait, teremtve ezzel is adventi hangulatot vendégeinknek. Kézműves foglalkozások is lehetőséget adnak a karácsonyi illetve szilveszteri készülődéshez.

A rendezvényen a térségi települések termelőinek lehetősége adódik helyi termékeik bemutatására, árusítására.
A fesztivál megszervezése – amellyel hagyományt szeretnének teremteni – az idegenforgalmi vonzerő megtartása miatt is jelentős a szervezőknek.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu