Öregbíteni a zalai borok hírnevét

Turisztikai (bel)városszemle

Közös állásponton


Öregbíteni a zalai borok hírnevét

Minden téma a bor tiszteletéről szólt.A 85 állandó és 24 tiszteletbeli taggal büszkélkedő Da Bibere Zalai Borlovagrend a közelmúltban a Festetics-kastély tükörtermében tartotta ünnepi közgyűlését, ahol hat új „állandó” és két tiszteletbeli tagot is felavattak.

A közgyűlésen dr. Pálfi Dénes ceremóniamester köszöntötte a Szlovéniából érkezett társrendek és a helyi és vidéki borrendek képviselőit. Néma felállással emlékeztek meg két, nemrégiben elhunyt tagjukról: Aranyos István tormaföldei kádármesterről és a nagykanizsai dr. Kotnyek István alapító rendtársukról. Dr. Bakonyi Károly rendi nagymester – akinek a kezéből nem hiányzotta a szőlőtörzsből faragott avató bot – egyebek mellett szólt az avatandó tagok kiváló szakmai munkájáról.

A közgyűlés állandó otthonában, alapító tagként, illetve házigazdaként szólalt fel, dr. Czoma László, a kastély igazgatója, aki a helyben zajlott tartalmas szlovén-magyar kormányülés sikerét és a közel egy évtizedes múltra viszszatekintő borlovagrend által elért eredményeket is felemlegette.

Fehér Mária agrármérnök, mezőgazdasági szaktanácsadó, a lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelő Egyesület elnöke a szlovéniai szőlőtermesztés és borágazat helyzetét elemezte előadásában. Mint kiemelte: a szomszédos országban élő bortermelők életét is a külföldről dömping áron, sokszor nem is jó minőségben beérkezett borok nehezítik meg.

A rend egyenköpenyének felöltése előtt az avatandó új tagoknak számot kellett adni különféle, régi szőlészeti-borászati eszközök felismeréséből. A rendezvény az idei borok megáldásával zárult.

vissza az elejére


Hogy Keszthely adventben is szép legyen

Turisztikai (bel)városszemle

Keszthely adventi felkészülését, a kirakatok ünnepi díszítését, a karácsonyi felkészülés során tapasztalt hiányosságok feltérképezését is vizsgálta december első csütörtökén a Ruzsics Ferenc polgármester vezetésével turisztikai városszemlét tartó bizottság, amelyben képviseltette magát a polgármesteri hivatal szakdolgozói köre, a közterület-felügyelet, a rendőrség, a VÜZ Kft., több civil szervezet és iroda is. A belváros mustrán gyűjtött tapasztalatokról Vargáné Várkonyi Erzsébetet, az önkormányzat turizmus és külkapcsolatok szakbizottságának elnökét kérdeztük.

A sétálóutca közepén a kockakövek több helyütt hiányoznak.– Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a helyi kereskedők, vállalkozók által kidíszített kirakatok színvonala nem éri el a tőlünk nyugatra található országokban megszokottat.

A csábító, dekoratív kirakatok megléte városérdek is, ezért Keszthely „Advent ablakai” címmel karácsonyváró kirakatversenyt hirdetett a belvárosi üzletek számára, hogy az ünnepre készülődés jegyében adventi hangulat költözzön a sétálóutcára és környékére. A felhívásra olyan üzlethelyiségek nevezhetők, melyek a sétálóutcában, vagy az abból nyíló utcák valamelyikében találhatók.

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy az adventi időszakra ünnepi díszbe öltöztetik üzletük portálját. A megmérettetésre jelentkezett üzletek kirakatdíszítését szakértő zsűri bírálja majd el. A sétálóutca közepén szomorúan láttuk, hogy a díszburkolat kockakövei hiányosak a telefonfülkék felszedésének helyén. Zavaró, csúnya látványt nyújt a Kossuth u. 5. szám alatti felállványozott és tető nélküli épület.

Az intenzív turistaforgalom miatt nyáron nem engedélyeztük a felújítást, reménykedtünk benne, hogy decemberre kész lesz, de a beruházás technikai nehézségek miatt elhúzódik. A díszkivilágításról a szemlebizottság az elégedettség hangján nyilatkozott. Elhangzott az is, hogy a gazdag helyi adventi programkínálatról a turistákat érdemes lenne a jelenleginél hatékonyabban tájékoztatni

 A Fejér György utcában a padok és szemetesek elhelyezését örömmel konstatáltuk és reményünket fejeztük ki, hogy sikerül majd pénzt szerezni a díszburkolat kialakítására. El akarjuk érni, hogy több ellenőrzéssel végre érvényt lehessen szerezni az utcába gépjárművekkel történő behajtás tilalmának. Megtörtént a piac bejáratának dekorálása, az ide látogatókat karácsonyi zene is fogadja. Kifejeztük reményünket, hogy a megújuló Fő tér a karácsonyi vendégfogadás valódi csúcspontja lesz.

vissza az elejére


Közös állásponton

Megegyezés született a város és a piaci üzlettulajdonosok között a keszthelyi belváros megújításának piacot érintő kérdéseiről. A városházán hétfőn lezajlott egyeztető fórumon sikerült a feleknek konszenzusos megoldást találni a városi piac helyzetére, így várhatóan megvalósulhat a régen várt fejlesztés a területen.

A piaci üzlettulajdonosok képviselőivel Ruzsics Ferenc polgármester tárgyalt, az egyeztetésen részt vett Pálinkás Róbert alpolgármester, Szabó György, az önkormányzati ellenzék vezetője, Jankovics Tibor Ybl-díjas építész, a terveket készítő Forma Zrt. elnök-vezérigazgatója, a város főépítésze és a projektmenedzsment szervezet tagjai. A felek megegyeztek abban, hogy – nyertes pályázat esetén – a tervezett beruházás részeként sétány épül a piac területén, fásításokra kerül sor, és a zöldségpiac részleges lefedése is megtörténik. A piac alsó traktusában parkoló alakul, ahonnan a belváros könnyen megközelíthető gyalogosan; a forgalom fellendítése céljából a várakozás első órája ingyenes lesz.

A heti két (szerdai és szombati) piacnap során a parkolók egy részén is lehetőséget biztosít az üzemeltető az árusoknak a kipakolásra, a napi élelmiszer és iparcikk piac pedig részben jelenlegi helyén, részben a kialakuló sétány mentén valósul meg. Annak lehetőségét azonban biztosítani kívánják, hogy a leendő Kútház téren tematikus (mézvásár, biopiac), illetve szezonális (karácsonyi, húsvéti) vásárok valósuljanak meg, amelyeken természetesen a jelenlegi árusokat is szívesen látják.

A terveket ebben a formában minden jelenlevő megfelelőnek tartotta, és a piaci üzlettulajdonosok támogatásukról biztosították a városvezetést a belváros megújításában.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu