Segítő növényeink

Álom-nászút

KRESZ-módosítás


Szervezetünk energia-ellátásáért

Segítő növényeink

A gyógy- és fűszernövények gyógyászati alkalmazása a megelőzésben, gyógyításban, az élelmiszer és kozmetikai iparban történő felhasználása reneszánszát éli. A gyógynövényekből kinyert természetes ható, illat– színanyagok nem csak a gyógyszerekben, gyógy-termékekben találhatóak meg, de élelmiszerekben, kozmetikumokban is felhasználják őket, így akaratlanul is napjaink részévé válnak. Reziben a helyi gyógynövények gyűjtéséről, alkalmazásáról tartott interaktív, vetítettképes előadást a Hévízen élő és praktizáló dr. Bőcskei Ágota fül– orr-, gégész szakorvos, aki természetgyógyász férjével együtt elkötelezett híve a növényekben rejlő gyógyító erő alkalmazásának.

Dr. Bőcskei ÁgotaMint azt a doktornő megfogalmazta, hazánk gyógynövény nagyhatalomnak számít. A gyógy– és fűszernövények termesztése és gyűjtése évszázados múltra tekint vissza. Az orvosi fitoterápia is igazolja a népi gyógyászatban gyakran használt növények erejét, hatásosságát.

Az előadás végére a doktornő igazolni igyekezett azt az állítást is, hogy minden növény gyógynövény. A Földön minden olyan növény és gyógynövény megtalálható, amely segíti gyógyulásunkat, szervezetünk energia ellátását. A növények és gyógynövények fogyasztása jelentős mértékben segíti szervezetünket a regenerálódásban, élő energiával való ellátásában, így közérzetünk, hétköznapjaink minősége jelentősen javul.

A szakember kifejtette, hogy nem feltétlen Peruból kell macskakörmöt hozni, mert a közvetlen környezetünkben is bőséggel találhatóak olyan növények, például a kövirózsa, amelyekkel elérhető a kívánt hatás. A szakorvos bemutatta a legfontosabb gyógyszerek alapanyagául szolgáló növények fotóit, felvázolva azok felhasználhatóságának széles spektrumát. Csokorba szedte azon erős hatóanyag tartalommal rendelkező növényeket is, melynek gyűjtése komolyabb szaktudást, figyelmet és gondosságot igényel.

Beszélt arról, hogy milyen gyógynövényeket érdemes gyűjteni ahhoz, hogy egészséges élvezeti teákat készítsünk. Felsorolta az immunrendszer erősítésére alkalmas teák alapanyagait is. Úgy vélte, személyre szabottan mindenki összeállíthatja azt a számára legoptimálisabb hatású teakeveréket, amelynek fogyasztásával nem csupán az egészség őrizhető meg, de egyes betegségek is nagy hatékonysággal gyógyíthatóak.

vissza az elejére


Esküvő kiállítás

Álom-nászút

Második alkalommal rendeztek Esküvői Kiállítást a Balaton Színházban Keszthelyen. A rendezvényen minden fontosabb információ és kellék elérhető volt azok számára, akik már tervezgetik a nagy napot.

A színház bejárata előtt egy piros és egy fehér álomautó dobogtatta meg mindjárt sok ifjú pár szívét. Bent az épületben pedig, a középpontban lévő menyasszonyi ruhák mellett az ékszerektől a cukrászkészítményeken át a smink- és frizura bemutatókig számos hagyományos és újszerű esküvői ötletet leshettek el az érdeklődők.

A látogatók ízelítőt kaphattak a japán házasságkötésekhez kapcsolódó szokásokból, szertartásokból is. Az egyik helyi utazási iroda vezetője álom-nászutakat ajánlott a fiataloknak. Manapság egyre többen vannak, akik a mozgalmasabb utazásokat, például az Egyesült Államokbeli városnézéseket választják ilyenkor, pedig szerinte egy romantikus mediterrán tengerparti együttléttel még mindig nem érnek fel ezek az élmények.

A tortacsodák és esküvői ruhaköltemények között bolyongók a zene mellett időnként a helyi rádió, és számos rendezvény műsorvezetőjeként többek által jól ismert Kalapos István hangját hallhatták, amint a lakodalmak már-már elengedhetetlen kellékével, a vőfélyek által előadott népi rigmusokkal köszöntötte mosolyogva a vendégeket.

Mint mondta, korábban annyira megtetszett neki ez a szerep, hogy már igazi vőfélyként is kipróbálta magát barátai, ismerősei esküvőjén. Egy Kaposvárról érkezett fiatal pár hölgytagja az esküvői ruhákat csodálta hosszasan, időnként nagyokat sóhajtva egy-egy olyan darab láttán, amiben saját magát is el tudná képzelni a nagy napon.

Mint mondta: az eljegyzést már megtartották, de az egybekelés pontos dátumát még nem tűzték ki. Ami viszont már most biztos, az az, hogy életre szóló szép emléket szeretnének, egy hagyományos esküvő keretében, amelyet nagyban meghatároz majd az akkori anyagi helyzetük is. Az egész napos rendezvény sikerét látva valószínű, hogy jövőre is lesz esküvő kiállítás Keszthelyen.

vissza az elejére


Vitatott pontok a szabályozásban

KRESZ-módosítás

Az oktatás is alkalmazkodik mostantól a módosított KRESZ-hez. Keszthelyen elindult az első olyan tanfolyam, ahol már a legújabb, január 1-jétől érvényben lévő szabályok alapján oktatják a tananyagot.

A közúti rendelkezések módosítását elsősorban a biciklisek, és a gyalogosok fokozottabb védelme érdekében fogadta el a kormány még tavaly november végén. A szabályozás a járókelőket sokkal jobban védelmébe veszi, mint eddig, példa rá, hogy a vezetőnek már akkor is óvatosan kell megközelítenie a gyalogátkelőhelyet, ha a gyalogos csupán hajlandóságot mutat az átkelésre.

A módosítás részletes sebességhatárokat vezet be a kerékpárosok közlekedésére, akár a gyalogosokkal közösen használt útszakaszokon is. Az autósok közül többen is vitatják, vajon csakugyan jó-e, hogy a biciklisek mostantól akkor is behajthatnak az egyirányú utcába, ha nincs kijelölt kerékpársáv, és ellenkező irányból haladhatnak, amennyiben azt tábla engedélyezi.

Illetve, hogy valóban a könnyebb és biztonságosabb közlekedést szolgálja-e, hogy legálisan sorolhatnak előre a piros lámpánál álló járművek mellett, ami ugyanígy vonatkozik majd a motorkerékpárokra és a segédmotoros kerékpárokra is, amik ilyen esetekben a gépkocsik között hajthatnak előre.

A KRESZ megengedi újabban a motorosok számára a járdán való parkolást, illetve az autóbuszsáv használatát is, ez utóbbi azonban a Keszthelyen közlekedőket kevésbé érinti. Kucskó Edina, az egyik helyi autósiskola kirendeltségvezetője elmondta: a napokban már megjelent a változtatásokkal kiegészülő könyv, elkészültéig, az idei első tanórákon jegyzetekből tanulták az összesen hatvan pontban megváltozott KRESZ tananyagot. Ebben egyebek mellett szerepel például, hogy a rendszámot megfelelő módon kell a járművön elhelyezni, illetve láthatóvá tenni.

– Míg a szabály eddig csupán azt írta elő, hogy a járműnek rendelkeznie kell hatósági jelzéssel, mostantól ennek meglétét és állapotát már indulás előtt ellenőrizni kell – mondta el Gyulavári Gábor, az autósiskola egyik oktatója. További változások közé tartozik, hogy a korábbi 2500 kilogramm helyett 3500 kg megengedett össztömegig egységesülnek a sebességhatárok.

Újdonság, hogy megszűnik a számszerűsített sebességkorlátozás a vasúti átjárókban, ugyanakkor az oktató kiemelte: a körültekintő vezetésre vonatkozó szabályok még mindig érvényben vannak. A módosítás pontosítja a leállósáv használatának szabályait, mely szerint azt műszaki meghibásodás vagy mentés, forgalomellenőrzés, útfenntartás illetve úttisztítás esetén vehetik csak igénybe az autósok.

Az új szabályozás révén eddig nem használt táblák és új útburkolati jelek is feltűnnek majd. Ezzel kapcsolatban a keszthelyi önkormányzat útügyi referense elmondta: folyamatban vannak az ehhez kapcsolódó intézkedések. A forgalmi rend átalakítása amúgy is napirenden van a Fő tér rekonstukciójával egy időben.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu