Újévköszöntő Hévízen és Keszthelyen

Leölték a „focicocát”


Polgármesteri fogadások

Újévköszöntő Hévízen és Keszthelyen

Az újévkezdés apropóján hagyományos pezsgős koccintásra invitálta az Európa hírű fürdőváros kulturális és politikai életének, a civil szervezeteknek, egyházaknak, pártoknak valamint a környező településeknek képviselőit, a megyei és helyi szervezetek vezetőit, a szállodák, önkormányzati intézmények igazgatóit január közepén Vértes Árpád polgármester.

A boldogabb jövőre koccintottak.Mint újévköszöntő beszédében megerősítette: a lehetőségekhez mérten, fejlődött, gyarapodott és gazdagodott a térség és Hévíz városa is. A gyógy-fürdőtelepülés mindemellett nehéz évet zárt, mégis magas színvonalon sikerült biztosítani a lakosságot szolgáló önkormányzati intézmények működésének szervezeti, személyi és pénzügyi feltételeit.

Az országgyűlés – az önkormányzati vezetők és érdekképviseleti szervezetek határozott tiltakozása ellenére – törvénybe iktatta a helyben szedett idegenforgalmi adóhoz járó állami támogatás megfelezését, ami 250 millió forintos bevételkiesést jelent a fürdőváros 2010-es büdzséjében.

Jövőre a 490 millió forint viszsza nem térítendő támogatással első ütemben megvalósuló, februárban startoló belváros rekonstrukció; a 415 millió forint összköltségvetésű autóbusz pályaudvar kitelepítés; a piac és közösségi színtér kialakítása, a 24 férőhelyes bölcsőde indítása, a fedett fürdő épületének átalakítása jelent majd komoly kihívást. A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. 2011-ig 5 milliárd forintos fejlesztést tervez.

A megvalósult helyi fejlesztéseket számba véve a polgármester említést tett a gyógytó déli partján megépített új fogadóépület avatásáról, az önkormányzati tulajdonlású Hotel Aquamarin 116 milliós modernizálásáról, a kistérségi társulás pályázati sikereiről, a partnertelepülésekkel közösen megtartott karácsonyi fesztivál és vásár eredményességéről, a kilencesek napjának jubileumáról, a helyi művészeti körök, együttesek, tánccsoportok dicső szerepléséről és a kultúra méltó támogatásáról.

A vendégéjszakák számának növelése, a magasabb fizetőképességű vendégkör megnyerése, a minőségi és fenntartható turizmus fejlesztése, a szezon teljes évvé fejlesztése továbbra is fő célkitűzése a városnak. Ezen célok elérése érdekében az önkormányzat tavaly 36 millió forint anyagi támogatást nyújtott a Marketing Egyesület (HTME) számára. Az egyesületet január ötödikétől dr. Hegedűs Lajos elnök irányítja.

A jobbító szándékú törekvések támogatására, a közös összefogásra buzdító Vértes Árpád köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt a település eredményeket hozó boldogulásában, a jó partneri kapcsolatok elmélyítésében.

Pohárköszöntőjében Mohácsi József (MSZP) országgyűlési képviselő nem látta akadályát annak, hogy a fejlődés a méltán világhíressé lett Hévízen a jövőben kiteljesedjék. Gratulált a büszkeségre okot adó, már megvalósult eredményekhez is.

Keszthelyen a Balaton Színház Simándy-termében január közepén tartották a hagyományos évértékelő, újévköszöntő polgármesteri fogadást, melyre ezúttal is szép számban jelentek meg a város intézményvezetői, a civil-, társadalmi- és közéletének irányítói, a térség polgármesterei, az egyházi- és világi élet méltóságai. Ruzsics Ferenc polgármester újévköszöntő számveté-sében részletesen felvázolta, hogy Keszthely milyen fejlesztésekkel igyekszik előremenekülni a társadalmi, gazdasági, erkölcsi és politikai válságból. Mint fogalmazott: a túlélés időszakában nem sok alapunk van arra, hogy nagyot merjünk álmodni.

Keszthelynek, a kiterjedt intézményhálózatot működtető kistérségi központnak most is nehéz gazdasági évre kell felkészülnie. A térségi kórház működését 400 millióval kellene segíteni. A város oktatási rendszere közel ötvenmillió forinttal sínyli meg az elvonásokat. „Az egészségügy és az oktatás olyan szolgáltatások, amelyek színvonalát a végsőkig fenn kellene tartani, hiszen a jövőnk múlik rajta.” – mondta a polgármester.

A költségvetési koncepció jelenlegi állása szerint 2,5 milliárd forint hiányzik a nyolcmilliárdos büdzséből, ezért hitel felvételére mindenképpen szükség van, de a fejlesztésekre felvett hitel valójában befektetés a jövőbe. Az idegenforgalmi adó után járó támogatás megfelezése Keszthelynek több mint 60 millió forint kiesést jelent, amelyet a turizmus fejlesztésére fordíthattak volna. Az üdülési csekk megadóztatása is igen jelentős csapást mér az ágazatra, ellehetetlenítve a belföldi turizmust.

A belváros átalakításával viszont minden eddiginél nagyobb fejlesztés valósulhat meg. A városközpont nagyszabású megújításával a sikeres nagyvárosok mintájára Keszthely is elindul a hoszszú távú fejlődés útján. A nyilvánvaló turisztikai előnyök mellett a beruházás kedvező környezetet teremt a vállalkozóknak, élénkíti a város forgalmát, új munkahelyeket hoz létre, ezáltal jelentős gazdaságélénkítő hatással bír majd.

A Balaton-parton tervezik a jelenlegi sétány meghosszabbítását a Libás strand felé, a parti játszótér, illetve a parti rendezvényterületek teljes megújítását. Kétszázmillió forintos beruházás keretében elkezdődik a VSZK modernizálása. Megyei segítséggel várhatóan tavasszal elkészül a volt mozi épületében a Mozgás Háza, amely a gimnázium tornaterem-problémáit is csökkenti.

Szintén a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően tavaszszal kezdődik el a városi tanuszoda építése a Csány-Szendrey ÁMK Fodor utcai területén. A kistérség 9 településén csaknem százmillió forintos összköltséggel megvalósul a buszvárók megújítása, melyek átadására tavasszal kerül sor. A Keszthely által vezetett turisztikai konzorcium 60 milliós támogatást nyert a térség turisztikai kínálatának bővítésére. Karácsonyra 17,5 milliós ráfordítással megújult a szülészeti és nőgyógyászi osztály egy része.

vissza az elejére


Cserszegtomaj

Leölték a „focicocát”

Immár negyedik esztendeje szervezi meg Cserszegtomajon a helyi futballcsapat szurkolói köre a torral egybekötött disznóölést – avatott be a hagyományos rendezvény szervezésének előzményébe Szeles András, önkormányzati képviselő, aki vezetője a lelkes, helyi szurkolói csapatnak. A jelenleg a megyei III.-as bajnokság hatodik helyén tanyázó fiúk tettrekészségét, örömhozó játékát, odaadó lelkesedését minden esztendőben ilyentájt köszöni meg a civil szerveződés vezetése egy hangulatos disznótor megszervezésével.

Palkovics Zoltánné szakmai irányításával ezúttal 14 féle, az ősi zalai hagyomány szerint készített, Kőműves Károly böllér által feldolgozott étel került a mintegy hetven meghívott tányérjára. Kolbász, véres hurka, májas hurka, pecsenye, cigánypecsenye, csülökpörkölt, orjaleves, káposzta, resztelt máj és töltött hús is készült az iskola konyháján.

Nem hiányoztak persze az asztalokról a falu hírét megalapozó, harmonikus savtartalmú, ízletes fűszeres zamatú, félszáraz cserszegi borok sem. A 120 kilós disznó a Pötrétei Sertéstelepről érkezett, hogy január utolsó előtti szombatján, úgy hét óra tájban, végleg ledobja földi útjának szenynyét.

Mint Szeles András fogalmazott: életben kívánták tartani a régi közösségi hagyományt, mert a csapat tagjai ily módon még jobban megismerhetik nem csak egymást, de a játékostársak családi, baráti köre is jobban egymásra találhat. Anyagi lehetőségeik korlátozottak, de önerőből év közben is alkalmanként megvendégelik a labdakergető fiúkat. A polgármester és a képviselő-testület is támogatja a csapatot. A focipálya mellett idén ősszel elkészül az a többfunkciós közösségi épület, amelynek része lesz az öltöző.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu