Kamerák 24 órában

Hévízi sikerek a Helikonon

Középpontban a bringázás

Újabb ünnepség Alsópáhokon


Hévíz ki- és bemenő útjait figyelik

Kamerák 24 órában

„– Két új közterületfigyelő-kamerát helyeztünk üzembe Hévíz két olyan pontján, ahol eddig nyugodtan be- és kiközlekedhettek gépjárművükkel a rosszban sántikáló zsiványok” – adta hírül Gelencsér Hédi, a hévízi önkormányzat közbiztonsági bizottságának elnöke. A színes objektívekkel felszerelt, éjjel is értékelhető képet adó, rendszámfelismerő rendszerrel bővített jó minőségű kamerák által készített képeket 24 órában figyelik a helyi rendőrőrs munkatársai.

Több mint 13 esztendeje annak hogy a gyógyüdülőhelyen üzembe állították a térfigyelő kamerákat, melyeknek akkor leginkább a gépkocsi lopások felderítésében volt elsődlegesen jelentőségük. A képviselő-testület még a tavalyi költségvetésében hagyta jóvá a kamerák telepítésére szánt 2,5 millió forintot.

A rendszert azután egy pályázat lezárultát követően nemrégiben a zalaegerszegi B-Modem Kft. dolgozói telepítették. A fürdőváros területén jelenleg működő hét kamerát és a rendőrség által használt robotzsaru rendszert is ők állították üzembe és ők is tartják karban.

A polgármester javaslatára, a település több pontján az igazival teljesen megegyező, de a valóságban képeket nem készítő, úgynevezett ál-kamerákat is kihelyeznek majd a közeljövőben, hogy még inkább elrettentsék a bűnözőket. Gelencsér Hédi megerősítette, a kisváros szilárd közbiztonsági helyzetéhez erőteljes mértékben járultak hozzá a közterületeket a nap 24 órájában pásztázó kamerák.

Mostanra a fürdőtelepülésre beközlekedő összes útvonalat, illetve útkereszteződést figyelni tudják. A kihelyezett kamerák hasznáról készített felmérések is azt bizonyítják, hogy jelentős a bűnözést visszatartó erejük. Hévízen az idő és a tapasztalatok is azt bizonyították, hogy sokkal fontosabb a minél több helyen jelenlévő egyszerű térfigyelő kamera, mint a kevés helyen megtalálható csúcstechnológiát (csúcsárat) képviselő kamera rendszer.

vissza az elejére


Hévízi sikerek a Helikonon

A Helikoni Ünnepségeken szép sikereket ért el a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola. Az ünnepség három napja alatt egyébként majd négyezren léptek színpadra. A fiatalok Zala megyéből 179 versenyművet hoztak, ezekből 102 kapott minősítést.

Kiosztottak egy fődíjat, 37 arany, 29 ezüst és 35 bronz minősítést. Képzőművészet kategóriában ezüst-díjat érdemelt ki Horváth Réka Fanni, Lázár Helgát pedig bronz elismeréssel jutalmazták. Vers- és prózamondás kategóriában a bronz-díjat Vajda Zsuzsanna vitte el.

A folklór kategórián belül hirdetett népdaléneklés arany minősítésével a tehetséges Lázár Helga produkcióját díjazták. A könnyűzenei énekek versenyében a bronz szintű elismerés – többek mellett – Kapitány Evelinnek és a Batucada Light formációnak jutott. A komolyzenei blokk hangszerszóló kategória győztese a klarinéton játszó arany-díjas Tóth András lett.

E kategóriában a bronz-díjat Varga Dávid kapta szaxofon szólójáért. Kamara zenekari remeklésükkel a legjobbak között „aranyosan” szerepelt: Varga Dávid, Kovács Evelin, Prezenszky Péter, Felföldi Olivér, Laborfalvi Réka, Iványi Eszter, Gamper Alice, Kovács Stefánia és Alföldi Eszter. Ugyanebben a kategóriában ezüst minősítésű produkciót mutatott be Tóth András, Horváth Anna, Kruppa Emese és Felföldi Olivér.

vissza az elejére


Kerékpáros fejlesztések Gyenesdiáson

Középpontban a bringázás

Nyertes pályázatának projektnyitó rendezvényét tartotta partnerszervezeteivel közösen a Föld Napján a gyenesdiási önkormányzat. A település még tavaly ősszel könyvelhette el a sikert, amelynek eredményeként több mint 5,3 millió forint európai uniós támogatást kap a „Kerékpáros közlekedés infrastrukturális fejlesztése” című mintaprojekt megvalósításához. A több hónapon át tartó programot ősszel, az iskolakezdéskor, a Magyar Kerékpárosklub és a helyi civilek bevonásával egy a mostanihoz hasonló nagyszabású eseménnyel zárják.

Bicikliző gyerekektől volt hangos a Föld Napján a Gyenesdiási Általános és Alapfokú Művészeti Iskola udvara. Kisebbek és nagyobbak egyaránt nyeregbe pattantak, hogy a helyi rendőrkapitányság munkatársainak irányítása mellett próbára tegyék magukat.

A községben most induló, és a kerékpáros közlekedést segítő, népszerűsítő programot összekapcsolták ugyanis a szervezők azzal a már hagyományos versennyel, amelyet három évvel ezelőtt rendezett meg először a térségi polgárőr szervezet az intézményben. A feladatok között KRESZ-teszt kitöltése, valamint ügyességi feladatok is szerepeltek.

Bozsóky Ferenc, a térségi polgárőr szervezet vezetője elmondta, hogy számukra nagyon fontos a gyermekek biztonságos közlekedésének segítése, hiszen többen közülük szülőként nagyszülőként közvetlenül is érintettek lehetnek a forgalmas utakon előforduló gyermekbalesetekben.

A nap folyamán a Magyar Kerékpárosklub munkatársa, Bencze-Kovács Virág a kerékpárral való közlekedésről és más a témához kapcsolódó tudnivalóról beszélt, illetve gyakorlati tanácsokkal látta el a fiatalabb és idősebb bringásokat, és kérdőíveket is kitöltöttek a jelenlévők.

Az esemény egyrészt a kerékpárral történő iskolába, illetve munkahelyre járás népszerűsítésével kapcsolódott a környezetvédelmet, bolygónk megóvását a középpontba állító Föld Napja rendezvénysorozathoz, másrészt a rendezvény résztvevői közül többen részt vettek a létesítmény környékén szervezett szemétszedésen.

Bubla Zoltán projektmenedzser örömmel számolt be arról is, hogy más forrásból ugyan, de erre az alkalomra már elkészült a biciklik megfelelő elhelyezését biztosító fa kerékpártároló az iskola udvarán. A programban két másik, könnyűszerkezetes fedett, harminc kétkerekűnek helyet adó biciklitámasz is elkészül majd az óvodához, illetve tervezett bölcsődéhez és a községházához, valamint a könyvtárhoz járók számára.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, európai uniós támogatással őszig megvalósuló környezetvédelmi mintaprogramban az infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódóan nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos tájékoztatásra: szóróanya-gok, kiadványok készülnek, információs táblákat helyeznek ki, valamint a település honlapján is rendszeresen hírt adnak a projekthez kapcsolódó eseményekről.

vissza az elejére


Rovás-feliratos helységnévtáblát avattak

Újabb ünnepség Alsópáhokon

Mind a megye, mind Alsópáhok életében fontos és egyedi eseménynek adott helyszínt a község április utolsó szombatján. A helyi általános iskolában tartották ugyanis a XI. Kárpát-medencei Rovásírás és Műveltségi Verseny elődöntőjét. A tanulók három korcsoportban (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) mérték össze tudásukat. Ezidáig megyénkben még nem sikerült ilyen eseményt szervezni, ezért volt külön öröm, hogy közel negyven iskolás nevezett a különlegesnek számító versengésre.

Alsópáhokon Tamássy Teréz vezetésével már második esztendeje működik a rovásírás szakkör, ahol az alfabetikus elvekre épülő írásrendszerekkel ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok. Jelenleg 14-en indultak a versenyen. A művelődési ház keretein belül működő szakkör szinte egyedülállónak számít az országban.

Őseink írásformájával megismerkedni manapság nemigen van lehetősége az ifjúságnak. Napjainkban számos ember érdeklődését felkeltette az írás ezen formája. Legtöbben titkosírásként használják, vagy a népi-nemzeti hagyományőrzés keretében ápolják ennek az érdekes kultúrtörténeti tényezőnek az emlékét.

A verseny záró eseményeként a falu lakosai, a meghívottak és a sajtó jelenlétében a Hévízi út közepén, a régi, üdvözlő falutábla helyén, ünnepélyes keretek között felavatták a település akácfa oszlopokon álló, kőrisfából készített rovás-feliratos helységnévtábláját.

A Nefelejcs Nyugdíjasklub és a Boroszlán Népzenei Együttes közreműködésével zajlott ünnepi rendezvényen Czigány Sándor polgármester örömmel és büszkén szólt arról, hogy többek önzetlen munkájával a folyamatosan fejlődő település, a megyében elsőként egy olyan jelképpel gazdagodott, ami a község belső értékeiből, a magyarságtudatukból is felvillant egy darabot.

Szakács Gábor, a magyarság múltjának és őseinek tisztelete, emlékük megőrzése és népszerűsítése céljából alakult Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke két dal eléneklése előtt magyar nemzettársai előtt egyebek mellett kifejtette: az elődök Magyar Adorján, Torma Zsófia voltak azok, akik az ABC-t és az írásműveltséget a középkorból ránk átörökítették.

Székelyföldön az összetartozást szimbolizálva sok helyen település-, utcanév, bolt-, vállalkozás táblát állítottak. Fadrusz János szobrászművész, a kolozsvári Mátyás-szobor készítőjének, a rovásírás szó megalkotójának kérése is valóra vált immár Alsópáhokon is.

Az ősi írásmóddal való helynévtábla feliratozásra vonatkozó óhaját a község elöljárói örömmel és büszkén vállalták fel. Az Erdélyből indult mozgalomnak egyelőre a Nyugat-dunántúlon csak kevés követője akadt (Bajna, Budajenő), a megyénkben pedig Alsópáhok volt az első, ahol a településjelző tábla feliratát már rovásírással is megjelenítették. A felavatott táblát mintegy kilencven munkaóra ráfordításával Ivusza Csaba helyi fafaragó készítette.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu