Táncjáték a Balaton Színházban

Tragédiák nélkül az utakon

Nyertesek a kistérségben

Kezelhető a pánikbetegség


Keszthelyen a Gyilkos-tó legendája

Táncjáték a Balaton Színházban

„A Georgikon Néptáncegyüttes, a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Család Általános Iskola Bokréta Néptáncegyüttese, a Festetics György Zeneiskola zenekara, a Salve Regina Kórus és a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes közös összefogásával, közel 120 fő részvételével a Balaton Színházban mutatták be azt a nagyszabású népdal- és néptáncelemekkel tűzdelt táncszínházi produkciót, amit eddig tízezernél többen láttak már határokon innen és túl” -árulta el C. Tóth Zoltán, a keszthelyi Fő téri templom orgonistája, a monumentális táncművészeti darab forgatókönyvírója és zeneszerzője.

A Gyilkos-tó legendája az erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története. Fazekas Eszter és Molnár Miklós szerelmét a fiú katonasora és a Zsivány vezér ármánykodása árnyékolja be. Végül az elrabolt leány a hegyekhez fordul segítségért, amelyek szinte emberi alakot öltve megmentik Esztert. Vihar közepette leomlanak maguk alá temetve a lányt, a zsiványt, és elzárják a környék folyóvizeit, amelyekből tó keletkezik.

A tó pedig megfojtja a füveket, a fákat és megmarad a történelem viharaiban 172 éves örökségnek, mint európai ritkaságnak is számító földcsuszamlással keletkezett gát-tó. A történet a székelyek kapcsolatát, sorsát mutatja be a magyar hazával. A magyarok 895-ös honfoglalásukkor – a kora-középkori krónikások és egyes régészeti felfedezések szerint – a Kárpát-medencében már találtak egy magyar nyelvet beszélő népet.

Ők voltak a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek. A honfoglaláskor ismét egymásra találó magyarokat Eszter és Miklós szerelme jelképezi, majd táncával egy nemzetté kovácsolja. A nemzetet érő megpróbáltatások viharát, az elszakadást, a vágyakozást, az egymásban való megélést a két főhős is átéli. Vajon mi lesz a megpróbáltatások után?

A vihar tovább szakítja Eszter és Miklós szerelmét? Nem. Mert ez a szerelem örök, és lelkeik odaát a Mennyországban örökre egyesülve boldogan élnek tovább. Fazekas Eszter történetének zenéje a magyar népzene és a klasszikus zene ötvözéséből készült. Célja: megismertetni a hallgatósággal a gyergyói népzenét, a Székelyföld táncait.

Az ismert népdalok úgy vannak beleépítve a zenei közegbe, hogy a közönség is bele tudjon kapcsolódni az éneklésbe. A kevésbé ismert dallamokat a zenekar és a szereplők mutatják be a dráma részeként. A tragikus szerelmi történet végén, a két lélek túlvilági találkozása azt jelképezi: ha itt a Földön már nem lehetünk egyek, egységes nemzetként magyarok, akkor majd odaát az Úristen megadja, hogy együtt táncolhassuk közös táncunkat.

vissza az elejére


„Easy Rider!”

Tragédiák nélkül az utakon

A jó idő beköszöntével egyre több motoros tűnik fel a zalai utakon is. A megyei rendőr-főkapitányság munkatársai tájékoztatókkal, és számos programmal is igyekeznek felhívni a figyelmet az ezzel járó veszélyekre, hiszen a kellemes kikapcsolódás akár tragédiába is torkollhat, ha az írott és íratlan szabályokról esetleg megfeledkeznek a közlekedők. E mellett gyakori ellenőrzésekre, és esetenként szigorú büntetésekre is számítani kell az utakon.

– Tavaly csúnyán kezdődött Zalában a motoros szezon: április végéig hárman vesztették életüket balesetben az utakon – tájékoztatott Pintér László, rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Mint mondja, ez után már csak kevés gond volt a motorosokkal, de nagy ára volt annak, hogy sokan elgondolkodjanak azon, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek a közlekedőkre.

A motoros balesetek száma egyébként négy és fél százalék körül van a megyében, ezen belül fele-fele arányban okozói, illetve elszenvedői egy-egy ilyen balesetnek a kétkerekűek vezetői, illetve utasai. A nagymotoroknál valamivel nagyobb veszélyben vannak a kismotorok, illetve az azokon közlekedők, hiszen a városi forgalomban gyakrabban fordulhat elő veszélyhelyzet.

Jó tudni, hogy néhány alapvető szabály betartásával jelentősen csökkenthető a balesetek száma. A motorosok többsége egyébként általában tisztában van ezzel, de sajnos akadnak kivételek is, és ebből származik a baj. A legtöbb kétkerekű tulajdonosa a tavaszi napok beköszönte előtt már nekiáll, hogy felkészítse motorját a „szezonra”.

Nagyon fontos, hogy a jármű jó műszaki állapotban legyen, és a megfelelő öltözék is rendelkezésre álljon. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó bukósisak életet menthet. Sajnos persze nem minden esetben – mondja Pintér László. A motorosok jól tudják azt is, hogy mennyire fontos látni és látszani, vagyis a megfelelő világítás.

A legnagyobb baj a sebesség megválasztásával van. Sokan nagyobb sebességgel közlekednek, mint amennyit az utak állapota megenged, és előfordul az is, hogy a motor vezetőjének felkészültsége kívánni valót hagy maga után. A KRESZ változása, a párhuzamos közlekedés bizonyos esetekben történő megengedésével kedvez ugyan a motorosoknak, de ugyanakkor nagy körültekintésre is szükség van akkor, amikor az autók között „szlalomozva” próbálnak előrehaladni a sorban.

A rendőrség balesetmegelőző szerepét illetően Pintér László, a korábbi tapasztalatokra hivatkozva azt mondja, hogy a legjobb megelőzés, amikor a rendőrök kint vannak az utakon. Hozzáteszi: legjobb, persze, ha büntetni nem kell, mert az senkinek sem jó, de időnként elengedhetetlen. Ezért előadásokkal, közös programokkal, vezetési tréningekkel igyekeznek segíteni a motorosokat.

Hegedűs Kornél évek óta motorozik Keszthelyen és környékén. Saját bevallása szerint az „óvatos duhajok” közé tartozik: betartja a szabályokat, és soha nem ül motorra, ha közvetlenül előtte lecsúszott a torkán egy-két sör, vagy más alkohol. Úgy véli, hogy bár sokan a motorosokat törvényen kívülieknek tartják, ez egyáltalán nem így van. A többsége tiszteletben tartja a szabályokat, de azok miatt, akik nem így tesznek, gyakori az általánosítás.

No és teszi hozzá, érdemes megnézni azt is, hogy miképpen viszonyul a közlekedés többi résztvevője a motorosokhoz. Bizony ez is gyakran hagy kívánni valót maga után. A rendőrökről szólva azt mondja, neki nincsenek rossz tapasztalatai, de nem is szeretné, ha lennének. Igaz, teszi hozzá, az nem volt éppen szimpatikus, amikor például egy motoros találkozó helyszíne közelében, úgy tűnt szinte lesben álltak, ahelyett, hogy belül lettek volna, a rendezvényen.

Amikor a balatoni motoros programokról kérdezem, Kornél elégedetten bólogat: „Szerintem vannak jó programok itt a Balaton környékén, és szerencsére mára a szálláskiadók többsége is felismerte, hogy nem kell tartania a motorosoktól, így akár még kedvezményesen is el lehet tölteni a környéken egy-két éjszakát. A környék gyönyörű, úgyhogy, ha jó idő van, és jó a társaság, ennél több nem is kell” – teszi hozzá”

vissza az elejére


Nyertesek a kistérségben

Hévízi kistérségi nyertesei is vannak az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér létrehozására kiírt pályázatnak. Alsópáhokon és Nemesbükön is a már meglévő helyi művelődési ház ad helyet a fejlesztéseknek. Az egy híján nyolcszáz nyolcvan címbirtokos település közül velük együtt összesen ötszázhetvenhárom kezdheti meg a beruházásokat az országban. Támogatási határozataikat már postázza a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

A közelmúltban döntött az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az IKSZT-pályázat eredményeiről. A közeljövőben, több mint huszonöt milliárd forint uniós támogatás segítségével csaknem hatszáz kistelepülés lehet gazdagabb az ott élők számára kulcsfontosságú közösségi és szolgáltató térrel. Az egyes pályázók – akik egy címbirtokosi pályázaton már sikerrel helyt álltak – különféle, a helyi igényeket leginkább kielégítő funkciókat terveztek be az általában felújítandó épületek falai közé.

A jelentős támogatások az épületek rekonstrukcióján, bővítésén túl lehetővé teszik a szükséges eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül hozzájárulhatnak a működtetési költségekhez is. A várakozások szerint a nyertes falvak lakói ezentúl számos olyan szolgáltatáshoz juthatnak hozzá helyben, amelyekért eddig utazniuk kellett. Emellett pedig lendületet kaphatnak az eddig infrastrukturális hiányosságok miatt megakadt, vagy döcögve haladó közösségfejlesztési folyamatok.

A Hévízi kistérségben mindkét IKSZT címbirtokos támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból. Alsópáhok önkormányzata a meglévő Művelődési Ház fejlesztésére nyert támogatást. A kialakítandó integrált közösségi tér alkalmassá válik a helyi igényeknek megfelelő új funkciók betöltésére.

Nemesbükön ugyancsak a meglévő, de rendkívül rossz állapotban lévő, felújításra szoruló művelődési házat alakíthatják át közösségi térré. A fejlesztésnek köszönhetően a település minden korosztályát kiszolgáló új funkciók válnak elérhetővé: lesz számítógép– és előadó terem, illetve számos más, a helyi közösséget szolgáló kezdeményezés is helyet kaphat a létesítményben.

vissza az elejére


Kezelhető a pánikbetegség

A szorongásként, pánikrohamként leírt betegség testi és érzelmi tünetek együttese. A lélek kétségbeesését is hordozó érzelmi állapotot a félelem, aggódás jellemzi, a testi tünetek pedig akár egy szívrohamhoz is hasonlíthatnak. Felgyorsul a pulzus, sápadt a bőr, izzadás, légszomj és mellkasi fájdalmak, hirtelen előlépő vad fejfájás jelentkezhetnek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt – idézte fel kérésünkre a pánikbetegség tüneteit dr. Varga Katalin, Hévízen élő házi gyermekgyógyász és homeopátiás szakorvos.

Dr. Varga Katalin úgy látja, mostanság egyre több a pánikbeteg. Szerinte a szorongásos rohamok hátterét mindig érdemes gondosan kivizsgáltatni. A pánik a szülő, vagy egy felnőtt esetében a lélek teljes kétségbeesését jelenti, amikor a beteg nemigen tud önmagától intézkedni, ezért feltétlen azonnali segítségre szorul.

A gyermekénél fellépő hirtelen testi tünetek miatt is pánikroham lehet úrrá egy anyukán, apukán. A pánik a gyerekeknél jobbára testi tünetekben mutatkozik meg. Előfordul hirtelen magasra szökő láz, akár lázgörcs, bárminemű baleset, hirtelen belobbanó gégehurut (krupp) is. Az éjfél körüli rémálmok „holdkórosságot” is eredményezhetnek, ilyenkor a gyermek visítva ébred.

A rendkívül kellemetlen krónikus betegségre a homeopátia alkati kezelést javasol. Rendelkezésre áll egy pánik esetén elsősegélyként használható homeopátiás szer, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálni, hiszen mellékhatás nélkül gyógyít, azonnali enyhülés lehetőségét kínálva. Ki ne hallotta volna azt a szót, hogy „acut”? Tudjuk, hogy a kifejezés sürgősséget jelent. Nevét egy hideg hegyvidéken honos olyan növénytől kapta, amelyik ki van téve a természet erőinek. A kis növény maga is halálfélelemmel küzd a túlélésért a jéggel, hideggel, szélviharral szemben.

A hirtelen előlépő, félelemmel, szorongással, nyugtalansággal együtt járó betegségek testi-lelki tüneteinek kezelésére, vagy baleset esetében is kiválóan hasznosíthatók a növény „információit” elraktározó apró golyócskák, melyeket a gyógyszertárakban lehet beszerezni. A viszonylag gyorsan lezajló testi-lelki sokként megjelenő állapot kezdetén érdemes bevenni párat a golyócskákból. Mire az orvos kiér, lehet, hogy ő már alig vesz észre valamit a nemrég még traumaként megélt állapot tüneteiből.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu