Éjszaka is fizetős lesz a városi strand

Körforgalmi csomópont épül

Uszodaépítés Keszthelyen

Kitakarították a kiserdőt


A biztonságot növelnék

Éjszaka is fizetős lesz a városi strand

A jó idő visszatértével egyre többen keresik fel a Városi Strandot Keszthelyen. Idén újdonság, hogy a létesítménybe este is jegyet kell váltani, kilenc óra után kétszáz forintért. Mivel szerkesztőségünknek többen is jelezték, hogy nem értenek egyet a változtatással, így alaposabban utánajártunk a témának.

Az idei szezonban már este 9 óra után sem ingyenes a belépés a Városi Strandra.

„Szerintem ez nagyon gáz. Főleg, hogy még azoknak is kell fizetni, akik amúgy megveszik a strandbérletet! Ráadásul kétszáz forintot? Kicsit soknak találom, tekintve, hogy nyáron körülbelül ez az egyetlen szórakozási lehetőség Keszthelyen. De ha már így van, legalább lennének cserébe jó kis könnyűzenei koncertek, nemcsak a szokásos diszkók.”

„Arcpirítónak tartom, hogy már ezért is pénzt kérnek. A napijegy és a bérlet is drága, hogy már azt is megfizettetik, aki este lemegy egyet úszni, ez már mindennek a teteje! Sok keszthelyi már azt sem fogja tudni élvezni, hogy a „Balaton fővárosában” lakik, mert biztosra veszem, hogy nagy ritkán enged majd meg magának olyan luxust, hogy 200 forintokat kidobáljon egy kis pancsolásért.

Akik meg a strandon lévő szórakozóhelyekre szoktak járni nyáron, ezúttal majd kétszer is meggondolják, bemenjenek-e a strand területére, vagy inkább csak a pavilon soron lézengjenek és üljenek be egyet enni-inni. Mert az még egyelőre ingyen van. Persze ki tudja, mi lesz jövő nyáron?”

„Gusztustalannak tartom! Ráadásul idegenforgalmi szempontból is elhibázott döntés ez szerintem. Vajon a sétálóutcára való belépéskor mikor kezdenek el jegyet szedni?”
„Remélem, hogy legalább beleszámítják a fogyasztásba!”

Ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptunk, amikor a szerkesztőkhöz érkezett néhány felháborodott telefon után, a VÜZ weboldalának fórumán nem találva a témához kapcsolódó hozzászólásokat, mi magunk szólítottunk meg többeket Keszthelyen. Természetesen megkérdeztük Kindl Györgyöt, a VÜZ Kft. kereskedelmi és marketing igazgatóját, miért döntöttek a belépőjegy mellett?

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy a parti vendéglátóhelyek tulajdonosai, bérlői közül többen is nyitva tartanának kilenc óra után. Ez viszont azzal jár, hogy az őrzés-védelemre, és a WC rendben tartására a korábbinál többet kell költeni. Hiába vannak ugyanis a felszerelt kamerák, akadnak, akiket ez sem riaszt vissza a rongálástól. Az érintettek kérésére ezért úgy oldjuk meg ezt a helyzetet, hogy a strand területére csak a kétszáz forintos jegy megváltásával lehet bemenni este kilenc után.

A belépő a más rendezvényekről már régóta ismert karszalag lesz, ennek alapján tudják majd a kollégáink, hogy kinek van jogosultsága az ott tartózkodásra. Bár hangsúlyozom: az ötlet nem tőlünk származik, de én magam is úgy gondolom, hogy ez nem egy kifizethetetlen összeg. Főleg amikor azt látom, hogy hányan vannak, akik több tíz ezer forintot is kiadnak, vagy szüleikkel kiadatnak például egy-egy sportcipőre, vagy más egyébre. A pünkösdi ünnepek alatt amúgy már mintegy ötszázan váltottak éjszakai belépőt, a strandi vendéglátósok közül pedig mostanáig négyen jelezték, hogy beszámítják a fogyasztásba a belépő árát – mondta Kindl György.

vissza az elejére


A Kossuth–Deák–Szent Miklós utca kereszteződésében

Körforgalmi csomópont épül

A Kossuth, Deák és Szent Miklós utcák találkozásában pályázati segítséggel nemsokára új körforgalom épül. A projekt támogatási szerződését Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője írták alá május derekán a keszthelyi városháza dísztermében tartott ünnepi rendezvényen.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán Keszthely 58 millió 596 ezer forint támogatást nyert a csomópont átépítésére, körforgalom kialakítására. A „Belvárosi Szabályozási Tervvel” és a közlekedési koncepcióval összhangban, a városközpont tehermentesítését, a centrum forgalomcsillapítását szolgálja a várhatóan novemberben átadásra kerülő létesítmény. Mint az ünnepségen a polgármester kiemelte: a Fő-téren tervezett közlekedési változtatások bevezetéséhez elengedhetetlenül fontos a kereszteződés átalakítása.

Az önkormányzat 25 százaléknyi, 19,5 millió forint önrészt vállal a beruházásban. A közel 80 millió forint felhasználásával szeptembertől az ötágú körforgalmi csomópont építésével együtt új, térkő burkolatú járdák készülnek, kertészeti munkák egészítik ki a beruházást, és a közvilágítás rekonstrukciója is megtörténik, de bevezetnek egy direkt forgalmi sávot is. A Pro Urbe Kft. által készített tervek szerint a körforgalom közelében autóbusz megállóhelyek, gyalogátkelőhelyek, sáv elválasztó háromszögek épülnek. A kivitelezőt közbeszerzés keretében választja majd ki az önkormányzat.

vissza az elejére


ősszel már csobbanhatunk

Uszodaépítés Keszthelyen

A megyei közgyűlés még tavaly júniusban hozott döntést a keszthelyi Fodor u. 43. szám alatti tanuszoda megépítéséről, amire bruttó 250 millió forintot különítettek el. Mint azt a létesítmény május derekán a sajtó részvételével tartott helyszínbejárásán Boros László, a DMÉP-ügyvezető igazgatója elmondta: a munkálatok és az adott technológia függvényében naponta 15-20 fős brigád dolgozik folyamatosan az építkezésen. A betonvázas szerkezet vasbeton elemei kerülnek a helyükre, majd a ragasztott fatartó tetőszerkezet épül ki, amire egy úgynevezett szendvics panel kerül.

Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke aláhúzta: az egyszerű, de megfelelő kivitelű uszodát a megyei önkormányzat építteti és finanszírozza, a keszthelyi önkormányzat ingyen biztosítja a Csokonai ÁMK területén a telket és az üzemeltetés is a város feladata lesz. A közös együttműködés gyümölcsének bekerülési költsége 280 millió forintra rúg. A tanuszodát elsősorban a város oktatási-nevelési intézményeinek tanulói használhatják, de bizonyos napszakokban a keszthelyiek és környékbeliek előtt is nyitva áll majd.

 Két önálló, az igénybevevők életkorának megfelelően különböző vízhőmérsékletű, a mozgáskorlátozottak által is használható medence (11mx25m és 6mx9m) létesül kiszolgáló helyiségekkel, vizesblokkokkal, ötvenfős nemek szerinti elkülönítésű öltözővel. Kialakításra kerül egy tízfős szauna is. Az uszodának zárt folyosós közvetlen kapcsolata lesz a 16 tantermes iskolával, de önálló bejárata is lesz.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt erősítette meg, régi vágya teljesül a keszthelyieknek. Várhatóan szeptembertől, vagy októbertől megtanulhatnak itt szabály- és versenyszerűen úszni a gyerekek, ezért is örömmel vállalták fel az üzemeltetést. A nyitva tartást az üzemeltetési költségek függvényében később alakítják majd ki.

vissza az elejére


Kitakarították a kiserdőt

A Hévízi Szobakiadók Szövetsége (HÉSZOSZ), a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. és a Danubius Zrt. Hotel Thermal Hévíz a szálloda környéki kiserdőben „ZÖLD NAP”-ot szervezett, melyen elsősorban a természetben le nem bomló hulladékok összegyűjtése volt a cél. Műanyag zsákot a szálloda, védőkesztyűt a szövetség, frissítőt a kft. biztosított, a szemetet pedig a Zöldfok Zrt. díjmentesen elszállította.

A környezetvédelmi akcióprogram mintegy harminc résztvevője a Park utcai lépcsősor felső végénél találkozott május utolsó csütörtökén. E helyütt Nagy Rita, Lajkó Ferenc és dr. Hegedűs Lajos köszöntötte a jelenlévőket. A programban résztvevők „átfésülték” a kiserdőt a Park utcától a teniszpályákig, összegyűjtve a – műanyagflakonoktól a konzervdobozokon át a törött ablaküvegekig előforduló – szemetet.

A munkát követő beszélgetésen mindenki egyetértett abban, hogy az évente ismétlődő környezetvédelmi akciónak köszönhetően szerencsére egyre kevesebb szemét gyűlik össze ezen a területen, de a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúly kell.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu