Boros forgatagok

Van ami szép, van ami nem

Közösen a turizmusért

Hévíz utcát avattak

Biztonságos hónapok


Hétről hétre a zalai parton

Boros forgatagok

Megkezdődtek a boros forgatok a zalai Balaton-parton. Az előző évekhez hasonlóan az egymást követő hétvégéken egymást váltják a borfesztiválok egészen augusztus végéig. A népszerű eseménysorozat Cserszegtomajon kezdődött a közelmúltban. A településen idén ötödször rendezték meg a finomabbnál finomabb térségi nedűk ünnepét.

Cserszegtomajon kezdődött, majd Gyenesdiás után, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen, valamint Keszthelyen és Hévízen is többnapos rendezvényekkel kényeztetik a vendégeket a szervezők. Bár a hangsúly természetesen a borkóstoláson van ilyenkor, azért emellett a kulturális ínyencségekről is gondoskodnak a házigazdák.

Cserszegtomajon július első hét végéjén a Da Bibere Zalai Borlovagrend képviseletében dr. Pálfi Dénes nyitotta meg a borünnepet, kiemelve a szőlészek, borászok munkájának fontosságát. Az önkormányzat részéről Merenics Béla alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztetett a fűszeres boráról is híres település hagyományaira, örökségére.

A hivatalos ceremónia után megkezdődött a három napos vigadalom. Panaszra sem a megjelent borosgazdáknak, sem a vendégeknek nem lehetett okuk. Nem csak azért, mert az időjárás is a kegyeibe fogadta a fesztivált, hanem mert a résztvevők bőven kóstolgatták a kínált portékákat, amelyek bármely országos megmérettetésen is megállnák a helyüket. A programot a helyi térségi művészeti csoportok mellett fővárosi előadók produkciói színesítették és mindhárom estén utcabállal zárultak az aznapi események.

vissza az elejére


Turisztikai városszemle Keszthelyen

Van ami szép, van ami nem

A közelmúltban tartották Keszthelyen az idei első turisztikai városszemlét. A szemlebizottság több idegenforgalmilag frekventált városhelyszínre is ellátogatott.

A résztvevők először autóbusszal Fenékpusztára mentek, út közben megállapították, hogy a IV. Béla park szemetesei csordultig vannak, ezért felkérték a Városüzemeltető Kft. illetékeseit az edények gyakoribb ürítésére. A gesztenyefasornál észrevételezték a bizottság tagjai hogy ugyan „az ország legszebb bejáratával” büszkélkedhet a város, de az árkok vízelvezetése egyáltalán nem megfelelő, tele van gesztenyelevéllel, ezért javasolták a Magyar Közút Nonprofit Zrt. újbóli felszólítását.

A fenékpusztai romokhoz bevezető, a kastély kht. tulajdonában lévő út állapotáról elhangzott jelzők: „katasztrófa” „borzadály”. A romok megközelíthetetlenek, a kerékpárutat teljes egészében tönkretették, az út felismerhetetlen, a tájékoztató táblák össze vannak firkálva, rengeteg gally hever szanaszét, ezért mielőbbi megoldást sürgettek. A szemle következő helyszínén, a Helikon strand bejáratánál örömmel vették, hogy épül a kerékpár tároló és megőrző.

 Újólag felmerült a kérdés a Halászcsárda sorsáról, a turizmus bizottság építéshatósági eljárás kezdeményezését javasolta, ami már folyamatban van. Az e helyszínen talált levágott gallyak hatalmas tömegének mielőbbi elszállítására is ígéretet kaptak.

A Bercsényi és Vaszary utcákon haladva megállapították, hogy sok pozitív változás történt a városban az elmúlt években. A Hévíz felé vezető új temetői úton a kerékpárút melletti fűnyírást is naprakésznek látták. A Sopron utca – Bástya utca sarkon lévő ház helyén egy leendő játszótér területét is szemrevételezték. A Festetics-kastély környékét tisztának találták, de a Kastély u. 7. sz. alatti kaput az elmúlt 12 év alatt még mindig nem sikerült megjavítani.

Megnézték a Deák Ferenc utcában a „túlzottan visszacsonkolt fákat” is. A VÜZ Kft. vezetője szerint itt ifjító metszést végeztek, amely egy jól bevált, gazdaságos fa-metszési formának tekinthető. A Fő térre érkezve észrevételezték, hogy a templom melletti állvány látványa nem szerencsés a Rendház tetőzete pedig alaposan megsérült. Intézkedést kértek, hogy a templom előtt ne álljon autó, mert itt tilos a parkolás.

A Bem utcán szépnek látták az új fákat. Az új parkoló is működik az utca végén, de bejárata csak a Szalasztó utca felől van, ami miatt nehéz az oda való beközlekedés. A Vásártérről a Zsidi útra fordulva a lenyíratlan fű miatt kérték a tulajdonos felszólítását. Mind a Csapás út, mind a gyenesdiási körforgalom rendesnek találtatott. A Semmelweis utcán örömmel és elégedetten látták, hogy kis fák lettek ültetve, a játszótér fel lett újítva, az egész környék szép és rendezett.

A Toldi utca forgalmának csillapítása viszont feladatot jelent. A Libás strandon egy balesetveszélyesnek kikiáltott kábel kilógást észleltek, de mint elhangzott nem „élő” kábelről van szó, így intézkedést nem igényel. A strand állapota megfelelő volt, sokat szépült az elmúlt években. A kijáratnál lévő kis körfogalom virágosítására viszont felkérték a strand fenntartóját. Itt kezdeményezték a strandbejáratot elhagyó út sarkán lévő, túlságosan belógó szomorúfűz megkurtítását.

A Hullám és Balaton Szálló állapotát is siralmasnak mondták. A Keszthelyi Open rendezvény lebonyolításához szükséges kábelek rejtett elvezetéséről intézkedtek és a „Hattyúk etetése tilos!” táblát szembeötlő helyre kérték áttenni. A Sziget-fürdő, a móló bejárat és a móló leágazás helyén lévő nád eltüntetését is elindították. Az új ivókút szép, de a mellette lévő kerítés mindkét oldalon befejezetlen. A pavilon sornál az út rossz állapota miatt sok tócsát kellett kerülni, különösen kritikus a helyzet a Hullám Szálló sarkánál, ahol óriási pocsolya van.

A Kazinczy utcán lévő lefolyó tele volt szeméttel, aljnövényzettel, tisztításáról mielőbb gondoskodni kell. Az buszpályaudvarnál lévő szemetesek mindig tele vannak. „Fel kell szólítani levélben a Volánt, hogy intézkedjen a gyakoribb ürítésről, illetve a parkolónál lévő sövény nyírásáról” – hangzott a verdikt. A Georgikon utca sarkán lévő két romos épület látványa tragikus.

A Kossuth u. 1. szám alatt lévő épületen Simon Böske emléktábla lesz elhelyezve, az udvar pedig „nosztalgia udvar” lesz a Szent Erzsébet térrel egybenyitva. A Mikus udvar vége romosnak találtatott. A Zeppelin térre tartó átjáró borzasztó képet festett és a könyvtár elé is virágágyakat kértek. Kérték továbbá, hogy a Goldmark udvar kapuja a nyári szezonban teljes szélességben legyen nyitva. A szemle utolsó állomásán, a városi piacon megállapították, hogy a hátsó bejáratnál lévő két romos ház látványa szörnyűséges.

vissza az elejére


Magyar-horvát együttműködés

Közösen a turizmusért

Nagyszabású közös projektbe fogott a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. és horvát partnere, akik a közelmúltban jelentős támogatást nyertek egy az egészségturizmus fejlesztését segítő program megvalósítására. A projekthez kapcsolódóan a közelmúltban nemzetközi konferenciát tartottak Keszthelyen.

A mintegy negyvenöt millió forint uniós támogatás több mint felét a projekt kedvezményezettje, a balatoni szervezet, másik felét pedig együttműködő partnere, a csáktornyai Medimurje Megye Fejlesztési Ügynökség használhatja fel. A közös projekt során azt vizsgálják, hogy milyen szerepe van az egészségturizmusnak a határ-menti régiók versenyképességének alakításában. A kapott adatok birtokában meghatározzák a hatékonyság növeléséhez szükséges főbb tényezőket a két Balaton-parti megyét, Zalát és Somogyot, valamint a tóparttól távolabbi Baranyát érintően. A program nemzetközi nyitókonferenciáját a közelmúltban tartották Keszthelyen.

A mintegy félszáz résztvevős rendezvény célja az volt, hogy az egészségturizmusban érintett szereplők, a hazai és a horvát gyógyfürdők, turisztikai vállalkozások, önkormányzatok közötti tapasztaltcsere elinduljon. A projekt során részletesen megvizsgálják, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az elmúlt időszakban beváltak a turizmus fellendítésében.

A programban nagy hangsúlyt fektetnek annak feltérképezésére is, hogy az adott régióban létrejövő egészségturisztikai fejlesztések, beruházások, támogatások, valamint az ezekhez kapcsolódó vállalkozások és intézmények működése milyen hatással vannak a foglalkoztatottságra, az oktatásra és a megélhetésre. A balatoni projektgazdák remélik, hogy a horvát és a magyar egészségturizmusban érintett és érdekelt partnerekkel történő együttműködés kiszélesítése, a vizsgálati eredmények és tapasztalatok megosztása kellő segítséget nyújt majd közös stratégiák kidolgozásához.

vissza az elejére


Fürdővárosi sportdelegáció a testvérvárosban

Hévíz utcát avattak

Hévíz Város Önkormányzata több évvel ezelőtt két németországi településsel – Herbstein és Pfungstadt – írt alá testvérvárosi kapcsolatot dokumentáló oklevelet. A partnertelepülésekre hívja fel a figyelmet a Városháza előtti téren felállított emlékkő, melynek réztáblájába – a városok irányába mutató nyílhoz – bevésték Herbstein és Pfungstadt nevét. Pfungstadt legforgalmasabb körforgalmának közepén pedig egy üvegoszlopon jelenítették meg a testvértelepüléseket, köztük Hévíz város nevét.

Reinhold Köppinger, 21 éve polgármesterként irányítja Pfungstadt városának életét. Ő és a másfél évvel ezelőtt elhunyt, Pfungstadtban élt Molnár Béla kezdeményezték négy évtizeddel ezelőtt, hogy Hévíz és a német iparváros fonják szorosabbra öszszeköttetéseiket. Az óta élő a cserekapcsolat, főleg kulturális és sport vonatkozásában.

A futballhoz köthető baráti kontaktus nagyon erős ma is. Ezt igazolandó kapott meghívást egy hévízi sportdelegáció június közepén a Molnár Béla emlékére rendezett több napos foci emléktornára. Mint azt Vértes Árpád polgármester, a fürdővárosi delegáció vezetője elmondta, rendkívül szép, baráti fogadtatásban volt részük.

Egy újonnan életre hívott ottani településrészen ünnepélyes keretek között felavatták a Hévíz névre keresztelt utcát, ami úgy üzleti, mind idegenforgalmi szempontból is jelentősnek tekinthető. Tényekkel igazolható, hogy a testvérvárosból évről évre több gyógyturista keresi fel a csodataváról híres szeretett gyógyhelyet.

Szeptemberben egy autóbusszal például olyan vendégek érkeznek onnan, akik először szembesülnek majd Hévíz értékeivel. A konzultációk során ötletként felvetődött, hogy a Frankfurthoz és Darmstadthoz is közel eső városban célszerű lenne kialakítani egy egyszemélyes utazási irodát. A delegáció és a vendégfogadók a mecscsek végén koszorút helyeztek el Molnár Béla emléktáblájánál, ahol a polgármesterek rövid emlékbeszédet mondtak.

vissza az elejére


Biztonságos hónapok

Megnyílt a nyári bűnmegelőzési iroda Keszthelyen, melynek működését idén is önerőből finanszírozza az önkormányzat. Keszthely évek óta a Balaton legbiztonságosabb városa; az idegenforgalmi szezonban ehhez az iroda munkája is hozzájárul.

Idén már hetedik alkalommal végeznek keszthelyi diákok bűnmegelőzési és információs tevékenységet a városban; az iroda működésének hét hete alatt (július 5. és augusztus 22. között) hetente négy keszthelyi lakosú, vagy keszthelyi középiskolába járó fiatal dolgozik. Munkájukat szakmai vezetőként hivatásos rendőr és tolmács is segíti.

Az iroda munkatársai „járőröznek” a strandon, parkolókban, piacon: szórólapot helyeznek el az autókon, felügyelet nélkül hagyott strandtáskákon, és felhívják a figyelmet azokra a helyzetekre, amikor könnyen bűncselekmény áldozatává válhat a figyelmetlen turista. A fokozott jelenlétnek, ellenőrzéseknek meg is van az eredménye: a tapasztalatok szerint csökken a betöréses és besurranásos lopások, strandlopások és gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények száma.

Pályázati kiírás híján már negyedik éve tisztán önkormányzati forrásból működik a munkacsoport, mivel a városvezetés nagyon fontosnak tartja, hogy a lakosok és az idelátogató vendégek a zsúfolt nyári időszakban is biztonságban érezzék magukat. 2010-es költségvetéséből másfélmillió forintot fordít a város az iroda fenntartására: tájékoztató kiadványok készítésére, a diákok formaruhájára és juttatásaira, valamint a munkájukhoz szükséges telefon-, és benzinköltségre.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu