Kirándulók örömére

Fellendíteni a gyógyturizmust

Hagyományt teremtettek

Táncosok a kultúráért

Spanyol bírák Keszthelyen


Felavatták a Berki sétautat

Kirándulók örömére

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület és együttműködő partnere a Hévízért Városvédő, Fejlesztő- és Kulturális Egyesület egy éve nyert közel 9000 eurós, 90 százalékos intenzitású támogatást a Norvég Civil Támogatási Alaptól az Ökotárs Alapítvány támogató közreműködésével a „Berki sétaút ismeretterjesztő ösvény a hévízi kifolyó mentén” című projekt kivitelezéséhez. A program önrészének előteremtését a keszthelyi és a hévízi önkormányzat, valamint civil támogatók vállalták fel.

A tematikus ismeretterjesztő ösvény avatására június utolsó péntekén kerítettek sort a szervezők. A projekt részeként fa és cserjeültetést is végeztek. Füzesi Lászlóné, a Hévízért egyesület elnöke elmondta, elkészítettek négy ismeretterjesztő, magyar-német és angol nyelvű információs táblát, amelyeken rövid ismertetés szerepel a sétaútról, a tőzegről, a madárvilágról, a kultúrtörténeti táj jellegzetességeiről, illetőleg a páhokokról.

Nyomtattak úgynevezett vezetőfüzeteket is. A zsilip mellett 2,5 kilométer hosszban futó sétaút mellett, az út felénél madármegfigyelő házat is létesítettek a keszthelyi egyesület javaslatára. A vízügy területén haladó, Keszthely közigazgatási területéhez tartozó, a Hévízi kifolyó mellől induló ösvény mentén padokat, asztalokat, szemetes edényeket is kihelyeztek.

Avatóbeszédében Füzesiné az idegenforgalom számára jól használható terület további fejlesztését is szorgalmazta. Forstner Anna, a keszthelyi egyesület elnöke minden partnernek köszönetét tolmácsolva a civil szervezetek jó feladatmegosztását emelte ki. Az ötlet, az út terve a hévízieké, a pályázatot a keszthelyiek adták be és a madármegfigyelő is a keszthelyi civilek érdeme.

A baráti alapon segítők népes táboráról avatóbeszédében megemlékezett Füzesi Lászlóné is, aki megköszönte az úttervek finanszírozójának Gelencsér Bálának a közreműködését kiemelve a Hotel Európa Fit szerepvállalását is. A civilek saját munkájukkal hatékonyan segítették a munka elkészültét. A segítők között volt ács és fafaragó népművész is. A sétaút díszszalagját Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester vágta át.

vissza az elejére


A Magyar Fürdőszövetség szándéka:

Fellendíteni a gyógyturizmust

A Magyar Fürdőszövetség a közelmúltban sajtótájékoztatót tartott a hazai fürdők helyzetéről végzett felméréséről és javaslatairól, amelyeket készülve 2011-re, a hazai egészségturizmus évére, a honi egészségturizmus versenyképességének javítására nyújtottak be a kormánynak.

Mint Vancsura Miklós, a szövetség ügyvezető elnöke elmondta, elkötelezett híve a komplex balneológiának, a gyógyfürdő-kultúrának, és biztos abban, hogy gyógyvizeink révén képesek vagyunk Európa szanatóriuma lenni. A fejlődésnek a fürdők a „kovászai”, ám éppen hogy túlélik a jelenlegi helyzetet. A Magyar Fürdőszövetségnek 92 rendes, és mintegy 50 pártoló tagja van. Az elkészült helyzetértékelés ismerteti, hogy 385 működő termál, illetve gyógy-, és strandfürdő van az országban, közülük 70 minősített gyógyfürdő és 13 minősített gyógyhely.

A nemzetközi jelentőségű fürdőink látogatóforgalma tavaly meghaladta a 9,5 milliót, az országos és regionális jelentőségű fürdőinkben további 9-10 millió vendéget regisztráltak. Mintegy 8000 a foglalkoztatottak száma, a nettó árbevétel 50 milliárd, a befizetett adó pedig 18 milliárd. A leglátogatottabb városainkban, szinte kivétel nélkül, fürdőlétesítmény található.

Ezek hatására szállodai és minőségi vendéglátás-fejlesztés, infrastrukturális beruházások indulnak, munkahelyek teremtődnek. A szolgáltatásaik között fontos szerepe van a gyógyításnak és a rehabilitációnak. Az Országos Egészségügyi Pénztár finanszírozása azonban csökken, jelenleg 3,8 milliárd forint a támogatás, ez a kezelések számának csökkenéséhez vezet, az üzemeltetési gondokon kívül súlyos károkat okoz a népegészségügy területén.

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezi augusztus 13-ára a „Strandok éjszakáját”. Az időpont kiválasztásában az játszott szerepet, hogy ezen az éjszakán látható a leglátványosabb égi jelenség, a nagy augusztusi csillaghullás, a Perseida meteorraj. Szeretnék megnyerni minél több strand csatlakozását.

Tervezik, hogy ezen a napon országos játékot indítanak, rádiós kívánságműsorral, 1000 forintért megvásárolható regisztrációs kártyával, amellyel 5 különböző helyszínen 25 százalékos kedvezményt kaphatnak a belépőjegy árából szeptember 30-ig, októberben pedig sorsoláson vesznek részt a kártyavásárlók, amelyen egész éves fürdőjegyeket lehet nyerni.

vissza az elejére


Római-kori Vigasságok Balatongyörökön

Hagyományt teremtettek

Első alkalommal rendeztek Római-kori Vigasságokat Balatongyörökön. A Szépkilátónál egész napos programmal várták az érdeklődőket, volt minden, mi szem-szájnak ingere. A gladiátor-bemutatók mellett a római-kori hangszerekkel is megismerkedhettek a vendégek, és megkóstolhatták mit ettek, ittak elődeink évszázadokkal ezelőtt. A gyerekeket is különleges, a római kort idéző kézművesház várta, este pedig táncos mulatság zárta a rendezvényt.

Bár előző nap még félő volt, hogy az esős, szeles időjárás elriasztja a résztvevőket, a szervezők jól döntöttek, amikor azt mondták, csak a rendkívüli időjárási helyzet futamíthatja meg őket. A rendezvényt végül kellemes, napsütéses időben tarthatták meg, így aztán vendégek is akadtak bőven.

A helyiek mellett az ország távolabbi részeiről is érkeztek vendégek, és megfordultak a Balaton egyik legszebb pontján tartott programon a tónál nyaraló külföldiek is. Annak érdekében, hogy a siker teljes legyen, Kiss László Tibor polgármester is jó példával igyekezett elől járni: korhű öltözékben, Cézárként üdvözölte a szépszámú nézősereget.

Mint mondta: reméli, hogy legközelebb többen is követik majd ebben, és a nézők közül is egyre többen öltenek tógát, vagy más korabeli viseletet a vigasságokkor. Hangsúlyozta azt is, hogy a hagyományok, múltunk emlékeinek megőrzése egyik fontos feladatunk.

Ezért is döntöttek úgy, hogy ebben az esztendőben először megszervezik a számos látványosságban és gasztronómiai élvezetekben egyaránt bővelkedő, történelmi tudásunkat is gyarapító programot. A település vezetője szerint a rendezvény sikere garanciát jelent arra, hogy jövőre ismét megszervezik a Római-kori Vigasságokat Balatongyörökön.

vissza az elejére


Negyven éves a Nagyváthy Néptáncegyüttes

Táncosok a kultúráért

Negyven év a város kulturális szolgálatában. Ezt is elmondhatjuk a Nagyváthy Néptánc-együttesről, hiszen megalakulása óta folyamatosan szerepel a városi rendezvényeken, felvonulásokon, műsorokon. A Nagyváthy Szakközépiskola tanulóiból verbuválódott csoport más iskolába járó fiatalokat is szívesen befogadott, ahol hangulatos próbákon ismerhették meg a tagok a magyar nép eredeti forrásokon alapuló táncait, zenéjét, dalait.

Szerepléseivel széles körben terjesztette nemzeti hagyományunk megbecsülni való értékeit. Különösen szívesen szerepelt az együttes a falunapokon, szüreti mulatságokon, mert a falusi emberek szeretettel fogadták műsoraikat. Természetesen élményt jelentettek az együttes tagoknak a megyei néptánc bemutatók és a távolabbi fesztiválok is, ahol más néptáncosokkal találkozhattak, ismerkedhettek.

Általában sikerrel szerepelt a „Nagyváthy” ezeken a bemutatókon mint például a Kőszegi Középiskolás és Ifjúsági Néptánc Találkozón, amire 10 évig minden évben elmentek. Vagy a Nyugat-dunántúli Nép-táncantológiák ahova csak meghívás alapján kerülhettek be az együttesek. Különösen nagy élményt jelentett a fiatalok számára a két évenként megrendezett HELIKONI ÜNNEPEK, melyen minden alkalommal (eddig 20-szor) szerepelt az együttes és legtöbbször ARANY oklevelet kapott.

A külföldi szereplések is emlékezetesek maradtak. Az ott szerzett sikerek, apró kis történetek még ma is beszédtémák, ha régi táncosok találkoznak. Most is találkozási lehetőséget kínálnak: a Nagyváthy Néptáncegyüttes jubileumi műsorát július 30-án 20 órakor tartja a cserszegtomaji VÁRSZÍNHÁZBAN.

Jól illik ez a hely a műsorhoz, mert a vár kialakítása és az ott található tárgyak nemzetünk ősi történelmét idézik, kultúrtörténeti és néprajzi értékeket képeznek, amik önmagukban is látványt nyújtanak ill. kiállításnak is tekinthetők, de ugyanakkor megfelelő környezetet is adnak az autentikus folklór műsornak. A műsor színvonalát emeli a vendégként szereplő, országos hírű Debreceni Népi Együttes.

Kérjük a volt Nagyváthys együttes tagokat, jelezzék, ha meg akarják nézni a műsort, amit a jelenlegi táncosok tisztelettel ajánlanak a régi táncosoknak. (Elérhetőségünk: Tel: +36/30/411-0834 vagy +36/30/489-4266 – E-mail: neptanchagyomany@enternet.hu.)

vissza az elejére


A bíróság munkájával ismerkedtek

Spanyol bírák Keszthelyen

Antonio Montserrat Quintana és Miguel Nuno Colledo személyében a Spanyol Királyság Igazságszolgáltatási Főtanácsának két vezetője látogatott Keszthelyre június közepén, hogy megismerjék a városi bíróság munkáját. A delegációt dr. Sebestyén Atala, a bíróság elnöke fogadta és vezette körbe az épületben.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) vezetői tavaly látogattak Spanyolországba, ahol a bírói továbbképzés gyakorlatával is megismerkedtek. Idén hazánk jelentette a helyszínt a tapasztalatok gyűjtésére. A delegációt Budapesten elsőként az OIT-elnöke, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke fogadta. A Zala Megyei Bíróságon leginkább az informatikai rendszerek és hálózatok működését vették górcső alá.

A „felső bírói tanács” spanyol képviselői a keszthelyi bíróságon több bíróval is eszmecserét folytattak. Miguel Nuno Colledot, hazája bírói karának oktatásáért és sajtókapcsolataiért felelős vezetőjét leginkább a médiához kötődő kapcsolattartás érdekelte. Antonio Montserrat Quintana pedig inkább általános jellegű tájékoztatásra tartott igényt a bíróság működésével, a határidőkkel, ügyfélforgalommal és az illetékességi körökkel kapcsolatban.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu