Csángók Keszthelyen

Vonzó Balatoni Múzeum

A nyaralás érzelmi feltöltődés

Vonyarcon is

Megújult a VSZK kollégiuma


Hetedik alkalommal

Csángók Keszthelyen

Idén hetedik alkalommal láttak vendégül csángó magyar gyerekeket Keszthelyen és környékén a Keszthelyi Nemzeti Kör Közhasznú Egyesület, illetve a Rákóczi Szövetség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének együttműködésével. A Pusztinából érkezett csoport vezetője idén is Nyisztor Ilona, a moldvai magyarság kultúrájának Magyar Örökség-díjas képviselője volt.

A június végi, egy hetes táborozás legfőbb célja az volt, hogy a gyermekek, akik a magyar nyelvű oktatásban részt vesznek, gyakorolják a nyelvet, a mindennapi élet során tanuljanak új kifejezéseket, szófordulatokat. Ehhez remek alkalom adódott a fogadócsaládoknál, ahol a gyerekek, illetve a fiatalok csak magyarul tudtak érintkezni vendéglátóikkal. Nyisztor Ilona szerint így az itt töltött néhány nap után a táborozók bátrabban használják a magyar nyelvet, és egymás között is gyakrabban beszélnek magyarul.

A szervezők ügyeltek arra, hogy a csángó vendégek megismerkedjenek Keszthely és környékének nevezetességeivel, kulturális értékeivel. A Festetics-kastély parkjában megcsodálhatták az évszázados fákat, sétáltak a belvárosban és persze nem maradt el a balatoni fürdőzés sem. Mivel a tó egy kicsit hideg volt, egy egész napot töltöttek el Kehidakustányban, ahol már hetedik éve visszatérő látogatói az élményfürdőnek.

Kirándultak Balatonszentgyörgyre is, ahol a Csillagvárat, és a kultúrházat is megnézték és ahonnan egy kalotaszegi bútorkiállítás élményeivel térhettek vissza a zalai Balaton-partra. A gyerekek kipróbálhatták ügyességüket a gyenesdiási kalandparkban is, amikor pedig eleredt az eső, akkor a Farkas Edit Szakiskola tornatermében folytatták a sportos programokat: focibajnokságot szerveztek.

Természetesen vegyes csapatokban rúgták a bőrt, hiszen a fogadó gyermekek is beálltak a csapatokba. A pályán kívülről nehéz volt megállapítani, hogy ki csángó és ki keszthelyi magyar, mindenki ugyanolyan lelkesedéssel küzdött a pályán, hogy az ellenfél hálójába jutassa a labdát. A csoport, ittlétekor bemutatta azt is, hogy mennyit fejlődtek táncban, versmondásban, éneklésben. Fellépéseiken az érdeklődők pénzadományokkal is támogathatták a vendégeket.

Étkezetésükben keszthelyi, hévízi és balatongyöröki éttermek is segítettek, a várvölgyi pékség pedig finom süteményekkel látta el őket. Nyisztor Ilona – remélve, hogy egy következő sikeres pályázat révén jövőre is eljöhetnek Keszthelyre – köszönetet mondott a szervezőknek, kiemelve Vozár Péterné, Alföldy Zoltán, Krupla Zoltán és felesége Ágnes, valamint Pásti Mária és Katalin, illetve Kálmán Katalin munkáját.

vissza az elejére


Asbóth Sándor festmény ajándékba

Vonzó Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum új, állandó kiállításának első ütemben felújított öt terme még tavaly szeptemberben nyílt meg. A Zala Megyei Önkormányzat több mint ötmilliós anyagi támogatása továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programján elnyert 15 millió forint segítségével most a kiállítás 6. és 7. termének kialakítása, valamint a megkezdett épületrekonstrukció folytatása is megtörténhetett. A Nemzeti Kulturális Alap – az új kiállítási egységben látható bödönhajó restaurálásának finanszírozásával – negyedmillió forinttal járult hozzá a kiállítás sikeréhez.

A múzeumban június legvégén tartott sajtótájékoztatón Havasi Bálint múzeumigazgató számolt be arról, hogy sikerült kialakítani többek között az első emeleti állandó kiállítás 1 – 11 termeiben új, korszerű tűzjelző rendszert, árnyékolástechnikát, illetve befejezték a nyílászárók felújítását. Az új kiállítás hatodik terme „virtuális tudáspontként” szolgál, hiszen az itt elhelyezett korlátozott internet csatlakozással rendelkező hat számítógép a tó történetébe enged mélyebb bepillantást, de a (WiFi) Internet hozzáférési pont is rengeteg előnnyel kecsegtet.

Másrészt „multifunkcionális teremként” 25 – 30 fős múzeumpedagógiai órák, konferenciák lebonyolításának helyszínét is képesek lesznek biztosítani. A kiállítás záró, harmadik üteme során a 8 – 11 termekben a balatoni fürdőkultúra, sport, turizmus és a hajózás története kerülnek feldolgozásra. Pályázati siker esetén, mintegy 30 millió forint ráfordításával még akár idén megtörténhet a rekonstrukció.

Dr. Vándor László, a megyei múzeumok igazgatója azt emelte ki, az elmúlt évtizedben a megyei fenntartású mindhárom múzeumot sikerült úgy felújítani, hogy azok jelentős vonzerővel bírnak.
Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke kiemelte: a modernizáció segítségével még több iskolás csoportot tudnak majd fogadni, akiknek élményszerűen, a Balatoni Múzeumához méltó módon tudnak mesélni a tóról és a környék értékeiről.

Az ünnepségen Béres Katalin és Tar Ferenc történészek bemutatták azt a nagy értékű, 140X180 centiméteres olajfestményt, amit a keszthelyi születésű Asbóth Sándor mérnök-tábornok tiszteletére tartott emlékév alkalmából kapott a múzeum az amerikai polgárháború néhai dandártábornokának egyik Ausztriában élő leszármazottjától: Asbóth Ágnestől. Asbóth Sándor születésének 200. évfordulója jegyében ősszel emlékkiállítást és konferenciát is szerveznek.

vissza az elejére


A természetgyógyász szerint:

A nyaralás érzelmi feltöltődés

A daganatos betegek táplálkozásáról, a brazil típusú terápiák áldásos hatásairól és az idegi-lelki állapotunk egészségünkre gyakorolt hatásáról is beszélt hallgatóságának a közelmúltban hévízi vetítettképes előadássorozatán Feketéné Bokor Katalin, fitoterapeuta, természetgyógyász, életmód tanácsadó, lelki gondozó. A honi természetgyógyászat egyik szaktekintélye lapunk kérésére a nyaralással kapcsolatos tanácsait osztotta meg az olvasóinkkal.

Nyár… nap, fény, meleg, kirándulás, kikapcsolódás a munkanapok monoton szolgaságából. Félretenni a mindennapi gondokat, kicsit elfelejteni a nehézségeket, a fel-felmerülő problémákat. Egyszerűen jól érezni magunkat, hiszen minden porcikánk pihenni vágyik. Ne gondoljuk, hogy a pihenés, kikapcsolódás minden embernél egyforma. Életvitelünktől, munkánktól, vágyainktól, korunktól, családi állapotunktól, szellemi és fizikai erőnlétünktől függően mindnyájan másképp tervezzük szabadságunkat.

Életvitel: Terved egy igazi lelki feltöltődés, egy sarokba leülve elbeszélgetni önmagaddal, vagy kézbe venni egy olyan könyvet, mely segít a belső nyugalmad megtalálásában? Megszakításként kirándulni, esetleg úszni egy nagyot, s közben elbeszélgetni pároddal olyan dolgokról is, amelyre a rohanó hétköznapokon soha nincs idő. Vagy gyermekeddel focizni egy nagyot, olyat hogy ezekre a közös együttlétekre majd mindenki boldogan emlékezzen.

Munka: Egy szellemi munkát végző embernek már az is nagy kikapcsolódás, ha kedvére való fizikai munkát végezhet. Akinek szinte minden porcikája elernyedt, annak egy szép kert rendezése is sokat jelenthet. A sok emberrel foglalkozó munkavállaló általában egy kis csendes helyen eltöltött kikapcsolódásra vágyik. Vágyaink: Elérését igen sokszor befolyásolja a pénztárcánk, vagy egészségi állapotunk.

Jó, ha eszünkbe jut ilyenkor:  Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! S ha elutazunk egy szép tengerpartra, vagy csodálatos hegyvidékre, senki se fogja tudni, hogy a ruha, ami rajtunk van, hány éves,… vagy éppen most vettük – esetleg hitelből – elutazásunk előtt. Nincs értelme adósságba verni magunkat! Magyarországon is vannak gyönyörű tájak, ezeket is érdemes felkeresni. Életkorunk: Az egészen biztos, hogy másmilyen kikapcsolódásra, nyaralásra vágyik egy fiatal, egy középkorú, vagy egy nyugdíjas.

A legszebb, ha közösen megbeszélve olyan terveket fektetünk le, amelyben senki nem akarja irányítani, vagy magához kötni a másikat. Családi állapot: Egy egyedülállónak nem kell az elképzeléseit máshoz igazítania. Oda utazik, ahova eltervezte, s akkor, amikor akar. A családban élők – még ha csak két személy is, a férj és feleség – összeülnek, megbeszélik, melyikük hova szeretne eljutni, mennyire futja a költségvetésükből, mikor kapnak szabadságot…

S ha már közös nevezőre jutottak… mennek nyaralni. A nyaralás idejét, a kikapcsolódás mibenlétét még jobban kell tervezni, ha gyerekek is vannak. A fizikai-egészségi állapot: Hiába szeretnének sokan eljutni oda, ahova kerekes székkel nem lehet. Hiába akarok hegyre menni, ha nem bírja a lábam. Pedig a szép táj, a nyugodt légkör feledtetni tudja még a fájdalmakat is. Légúti betegségekkel a sós levegőjű tengerpartra; vérszegénységgel, tüdőbetegséggel hegyvidékre érdemes menni.

Ha sok fehérjét tartalmazó táplálékot fogyasztottál, ki se feküdj a napra! Naponta legalább három liter vízzel kell pótolni a hőség miatti folyadékvesztést. Háromszor étkezzünk, ne többször. Zöldséget, gyümölcsöt minden nap fogyasszunk. A déli órákban ne napfürdőzzünk, és kerüljük el a meg- és felfázást!

A nyári kikapcsolódás, üdülés idején feltétlenül szakítsunk időt arra, hogy saját magunkkal is „elbeszélgessünk”, s mérlegre tegyük dolgainkat. Ez csak önmagunkra tartozik és senki másra. A mai embert nem is az elmagányosodása miatt kell sajnálni, hanem inkább azért, hogy soha sincs csendben, összeszedetten, egyedül..

vissza az elejére


Vonyarcon is

Vonyarcvashegy önkormányzata a Keszthelyi Rendőrkapitányság közreműködésével a nyári idegenforgalmi szezonban az elmúlt évi tapasztalatok alapján a strandlopások megelőzése érdekében a Lidó strandon idén augusztus 23-áig újra működteti a Bűnmegelőzési Információs Pontot – hangzott el a bejelentés július elején tartott strandi avatóünnepségen.

– A strand főbejáratánál lévő iroda teljes mértékben megfelel a célnak, és mind a tárgyi, mind a személyi feltételek maximálisan adottak az eredményességhez – ezt már Horváth István alezredes, nyugalmazott bűnügyi osztályvezető mondta, aki Kisházy Gábortól idén vette át az immár negyedik éve sikeresen működő iroda szakmai irányítását.

Seffer József polgármester bejelentette: tavaly 210 ezer vendég fordult meg a strandon, és mindössze négy esetben követtek el kisebb lopásokat a bűnelkövetők. Az iroda tevékenysége – szerinte – azért is eredményesnek tekinthető, mivel működése alatt jelentősen csökkent a strand területén elkövetett jogsértések száma.
Tamási Zsolt alezredes, a keszthelyi kapitányság megbízott vezetője arról tett említést, hogy akadt idő, amikor a rendőrök napi vendégek voltak Vonyarcon, a gyakori strandi lopások miatt.

A rendőrséggel és polgárőrséggel napi kapcsolatban lévő iroda munkatársai már ötödik éve végzik áldásos tevékenységüket. A rendészeti munkába is bepillantást kapó helyi és környékbeli hat fiatal rendszeresen járőrözik az autóparkolóban, közreműködnek a strandra érkezők közlekedésének, parkolásának segítésében, háromnyelvű szórólapokat terjesztenek és egyéb információszolgáltatási feladatokat is ellátnak. Az idegen nyelveken is jól beszélő, prevenciós tevékenység ellátására szerződtetett diákok minden nap reggel 9-től este 18 óráig vannak szolgálatba osztva.

vissza az elejére


Megújult a VSZK kollégiuma

Gyors munka eredményeként, alig egy hónap alatt újra lakható lett a keszthelyi VSZK kollégiuma. Az intézményben uniós támogatással több mint 200 millió forintos beruházás zajlik, melynek – az iskolaépület felújításán túl – fontos része a lakószobák és a közös helyiségek renoválása is.

A munkálatok május közepén kezdődtek meg, július első hétvégéjén pedig már vendégeknek adott szállást az intézmény. A kollégiumépület összes szobájának ablakait kicserélték, és mindegyiket szúnyoghálóval is ellátták. Új padlóburkolatot kaptak a helyiségek: a folyosókon erős igénybevételnek megfelelő járólapokra, a szobákban könnyen tisztítható PVC padlóra cserélték a korábbi burkolatot. Az egész épületben új beépített szekrényeket helyeztek el, egy szinten pedig teljes bútorcserére került sor a szobákban.

A kollégium földszintje immár akadálymentesen megközelíthető, a mozgássérült tanulók és vendégek számára két megfelelő szoba áll majd rendelkezésre. Az akadálymentesítést infokommunikációs eszközök (vezetőcsík, indukciós hurok és információs táblák) is kiegészítik az intézményben.

Végül a szükséges falfestés-mázolás is megtörtént, ezzel a belső munkálatok nagyrészt befejeződtek a kollégiumban.
Ezzel párhuzamosan zajlik a felújítás a főépületben és az udvaron is. Várhatóan szeptemberben már a megújult iskolaépületben kezdhetik meg a tanévet a diákok.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu