Bormustra Keszthelyen

Gyenesdiási fotótárlat

Ingyenes parkolás


Kellemes karácsonyi ünnepeket

 és boldog új évet kívánunk

kedves olvasóinknak

és üzleti partnereinknek!


Dr. Bakonyi Károly emlékére

Bormustra Keszthelyen

Az idén májusban elhunyt dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő-kertészmérnök emléke előtt kívánt tisztelegni a Goldmark művelődési központ, amikor a Pannon Egyetem Georgikon Karával, a Pampetrics borkereskedéssel, a Hotel Bacchus Bormúzeum-étteremmel és a da Bibere Zalai Borlovagrenddel közösen, az önkormányzat, a GESZ, a megyei közgyűlés, a Danubius Zrt. és a VSZK támogatásával hagyományteremtő szándékkal, a Balaton Színházban szervezte meg a „100 hungarikum bormustra” címmel életre hívott programját.

Az ünnepélyes nyitóünnepségen Csengei Ágota, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Ruzsics Ferenc polgármester emlékeztetett rá, hogy a Balaton mellett és a Keszthelyi-hegységben több szőlőtermesztő és borosgazda dolgozik, illetve sok jó nevű családi pincészet kínálja finomabbnál finomabb borait, és az egyetemen is komoly szőlőnemesítő munka folyik. Már csak ennek okán is jó ötlet volt a program megrendezése. Idén a város boraként az a cserszegi fűszeres került kiválasztásra, amit néhai Bakonyi Károlynak, Keszthely díszpolgárának köszönhetünk – hangzott el.

Kocsis László, az egyetem dékán-helyettese az ötletgazdáknak köszönetét tolmácsolva szólt arról, hogy az országban egyedülálló rendezvényt szerveztek. A hazai nemesítésű szőlőfajtákból nyert borok kóstolóján olyan fajtákra is találhatnak az érdeklődők, amit csupán egy-egy termelő palackoz Magyarországon. A dékán-helyettes szerint az őshonos, tradicionális magyar fajták megismertetésére nagy szükség van, de a régi és az új, regionálisan elterjedt szőlőfajták összehasonlítására és értékelésére is kiváló alkalmat kínál a program.

Dr. Hajdú Edit tudományos főtanácsadó emlékezett a mindenki által tisztelt és szeretett Bakonyi Karcsi bácsira, akinek munkásságát az aulában fotókon, és relikviákon keresztül is bemutatták.

A szakmai előadásokban a kadarka, a furmint, a kéknyelű és az olaszrizling termesztésének lehetőségeit járta körül egy-egy neves szakember. A fajtaismertető előadásokat hazánk híres borászai tartották, köztük Frittmann János (Soltvadkert), Vesztergombi Csaba (Szekszárd), Jásdi István (Csopak), Árvay János (Tokaj-hegyalja) és Bezerics Csaba (Zalai-borvidék).

A borvásárlás, vinoterápiás kezelés, szakkönyv vásár, sajt- és pálinkakóstoló lehetőségével kísért mustrán hatvan, különféle szőlőfajtából készített közel száz bor került bemutatásra.

A hungarikum jegyében a nap különleges borvacsorával zárult, ahol a kulturált borfogyasztás hagyományát és szokását erősítették. A menüt a nemzetközileg is elismert Kalla Kálmán mesterszakács, Európa- és Aranysapka-díjas séf állította össze.

vissza az elejére


Idén született babák képeiből

Gyenesdiási fotótárlat

Az idei év már a második volt, amikor a „Varázshangok az egészségért” egyesület közreműködésével kiállították azoknak a gyenesdiási babáknak a fényképét, akik 2010-ben születtek. A községházán december derekán a szülők és kisgyerekek részvételével tartották meg a rendkívüli és „irreguláris” tárlatnyitót valamint játszóházat. A rendhagyóságot erősítette, hogy ilyesfajta közösségi megemlékezés keretében sehol a környéken, vagy a nagyrégióban sem köszöntik az apróságokat és szüleiket.

A nagyközségben idén eddig 28-an látták meg a napvilágot, és még idén várhatóan világra jön két újszülött is – mondta a fotótárlat köszöntőjében a háromgyerekes Gál Lajos polgármester, aki bejelentette, hosszú évek átlagában, esztendőnként 30-40 fővel gyarapszik az egyre többek által vonzónak tartott falu lélekszáma. A bátor gyermekvállalási kedv „rátaszáma” Gyenesen 2,8 százalék, ami az országos adatnak (1,35%) több mint duplája.

A családi adózás bevezetése, a GYES időszakának meghosszabbítása is várhatóan hozzájárulhat ahhoz, hogy jövőre még magasabb lesz a születésszám, de a faluban tervezett babakötvény is jó reményekkel kecsegtet. Az eredményesen működő védőnői- és családsegítő szolgálat is segít, de elkezdődött az új bölcsőde alapozása, ami jövő év őszére elkészülhet, erősítve a családvállalásban felelősségtudatos helyi szülőket.

vissza az elejére


Ingyenes parkolás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az adventi időszakban Keszthely egész területén ingyenes parkolást biztosít az önkormányzat; idén december 4-étől 31-ig nem kell parkolási díjat fizetni Keszthelyen.

A népszerű intézkedéssel a városvezetés célja a karácsonyi vásárlás megkönnyítése, és ezzel a belvárosi üzletek kereskedelmi forgalmának fellendítése. Az elmúlt év tapasztalataiból látható, hogy sem jelentős forgalomtorlódást, sem más fennakadást nem okozott az ingyenes parkolási lehetőség. A pozitív lakossági viszszajelzések is igazolták, hogy elérte kitűzött célját a tavalyi akció, és hatására megelevenedett Keszthely belvárosa decemberben.

Idén várhatóan a hangulatos karácsonyi vásár is hozzájárul ehhez, melynek keretében a sétálóutcán kínálják ünnepi portékáikat, meleg italt és finom karácsonyi csemegéket az árusok. Az „Advent ablakai” kirakatversenyre benevezett üzletek szintén ünnepi hangulatot varázsolnak a belvárosba feldíszített portáljaikkal.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu