Kiváló sporteredmények

Még több vendég jöjjön

Ausztriába mentem

Terápia – most 25%-kal olcsóbban


Kiss István, a keszthelyi sportiroda vezetője szerint:

Kiváló sporteredmények

„Nemzetközi rangú csúcseredmények idén nem születtek Keszthelyen, de szégyenkeznie sem kell a helyben működő mintegy negyedszáz, önálló jogi személyként bejegyzett sportegyesületnek” – fogalmazott Kiss István, a sportiroda vezetője, akit arra kértünk, foglalja össze az egyesületek legjobb eredményeit. Mint azt a sportszakember jelezte, a helyben működő egyesületek mindegyikétől bekérték a 2010-es eredményösszesítő listát, de ennek a kérésnek csak a sportklubok fele tett eleget.

– Az egyesületek nem tartoznak ugyan felénk beszámolási kötelezettséggel, de a beszámoló összesítésekhez mindenképp szükséges lenne, ha az egyesületi vezetők e részfeladatra is fókuszálnának. Javarészt csak azok küldték vissza az eredménytabellákat, akik részesültek önkormányzati támogatásban – bocsátotta előre a városi sportiroda első embere.

– Május végén 700 nevezővel, összesen mintegy másfélezer résztvevővel tartottuk a 3. alkalommal kiírt Keszthelyi Kilométerek elnevezésű utcai futóversenyt. A hét versenyszámra kiírt viadalon a félmaraton-, maraton- és maratonváltó rajtját megelőzte a handbike-osok indulása. A háromszoros olimpikon Kálovics Anikó és a korábbi maratongyőztes Szabó Gábor papírforma-győzelme mellett Görög Veronika és Zsódér Zsolt teljesítménye is aranyat ért.

A SUN Tenisz Club OB 2 férfi csapata 4. lett, megyei csapatuk megnyerte a saját bajnokságát Zala megyében. Az F 14-es Polozgai Máté 51. a Magyar Ranglistán. A Nike nemzetközi versenysorozatban Fonnyadt Kitti és Varga Viktória 3. helyezést ért el. A teljesítményt saját klubjuk pályáján, a többi sporttársuk előtt érték el.

A Keszthely Városi Diáksport Egyesület junior hármasugró fiú váltócsapata a 4x800 méteren országos bajnok lett. Országos II. helyet szereztek: Babócsay Sára (Junior OB 400 gát), Kónya Gábor (serdülő 15 éves fiú 100 m gát) és a 4x100 m IV. korcsoportos diák OB felkészítettjei. Az atlétika országos III. helyet négyen is megszerezték. Babócsayn és Kónyán kívül Tóth Ábel (junior hármasugrás fedettpályás OB-n és a VI. korcsoportos diák OB-n) lett bronzérmes.

E díjat kapta még Zarnóczay Zalán a 2000 m 13 éves serdülő OB szereplésen. Ezen kívül mintegy 15-en szerezték meg az OB 4-8. helyezéseit. Triatlon-Duatlon számokban Péter Benedek, Péter Brúnó, Papp Diána és Kovács Márton brillíroztak. Az országos duatlon ranglista 2. helyén Kovács Márton, 6. helyén Péter Brúnó, 7. helyén Papp Diána tanyáznak, mindnyájan büszkék lehetnek aranyjelvényes minősítésükre.

A Keszthelyi Triatlon SE-ben Kiss Attila és a Böröcz család hozta az eredményeket. Az országos ranglista 2. helyén nyilvántartott Böröcz Nóra a fővárosi VB-n (aqutlon) épp leszorult a dobogóról, de a budapesti nemzetközi maratonon ezüstéremnek örülhetett. A klágenfurti Triatlon Ironman Világkupán Böröcz László 12. lett. A nagyatádi Triatlon Ironman OB-n Kiss Attila ezüst, Böröcz László bronzérmes lett. A keszthelyiek az orfűi középtávú OB bronz és ezüst díjait is bezsebelték.

A Keszthelyi József Attila Vitorlás SE a Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság első helyét tudta elhódítani. Bajnoki negyedik helyezést értek el az X35, a Nautic, az Europa30, az Optimist hajóosztályokban. A KJAVSE csapata 2. helyezést ért el a Mleges24 hajóosztályban, a One Design Trophy ranglista versenysorozatokban. Az „optimistes fiatalokat” a Magyar Nemzeti Válogatott tagjaiként tisztelhetjük.

A Pelso Kung-Fu SE OB-ken aranyérmet gyűjtött: Kéri Marcell, Lenner Tamás és Szakál Diána; ezüstérmet: Licsák Gergely; bronzot: Pék Kornél. Utóbbi sportoló 4. lett a májusi VB-n. A májusi Kick-boksz Világkupán Szakál Diána az ezüst és a bronzérmet is elhozta. Kéri Marcell a kick boksz magyarbajnoki döntők ezüst és aranyérmeit is elhódította. A Kung-Fu OB őszi fordulójában Lenner Tamás arany, ezüst, arany; Szakál Diána arany, arany, ezüstérmet hozott Keszthelyre.

A 100-nál több tagot számláló Keszthelyi Spartacus Sportkör megyei szinten is helytállt. Az I. osztályú sakkcsapatbajnokság bronzérmét és a II. osztályú bajnokság 5. helyezését is elhódították. Országos szinten csapatban a Magyar Nemzeti Bajnokság, Sakk NB II. csapatbajnokság bronzérmesei is közülük kerültek ki. Egyéniben Pintérné Kovács Márta (női nemzetközi mester) és Huszár Nóra (16 éves ifjúsági versenyző) is 8. lett. A nemzetközi sakkversenyeken (Keszthely, Hévíz, Zalakaros, Szombathely, Devecser) is szép eredmények születtek.

A Georgikon Diáksport Egyesület az NB II-es bajnokságban szerepel felnőtt és utánpótlás csapatával. Előbbi 4., utóbbi 10. helyen áll a bajnokság közepén. A Kosárlabda Szakosztály a Megyei Bajnokságon 3. helyezést ért el, jövőre győzni akarnak.

Az evezős szakosztályon belül a Regatta hallgatói és utánpótlás csapata rengeteg győzelmet hódítottak el a fixüléses kormányos tízevezős nyílt nemzetközi versenyen és OB-n, a gr. Széchenyi István evezős évadnyitó emlékversenyen, illetve a Balaton Regattán. A Kyokushin karate és az íjász szakosztály versenyzői is hozták a tőlük megszokott eredményeket.

A Keszthelyi Yacht Klub versenyzői: Sinkovics Bálint és Tolnai Réka győztek a Kékpántlika verseny 420-as hajóosztályában. Cadet hajóosztályban a Helikon Kupán a Tolnai Csongor-Asperján Mihály kettős lett az első. A Nagyhajók Uniqua Kupa Sorozatán YS I. hajóosztályban Hajdú Róbert bizonyult legjobbnak.

vissza az elejére


Lajkó Ferenc a hévízi szobakiadók munkájáról

Még több vendég jöjjön

„Aktív, nagyon tevékeny esztendőt zár a Hévízi Szobakiadók Szövetsége (HÉSZOSZ)” – nyilatkozta Lajkó Ferenc elnök. A révbe érő pályázati sikerek, az erősödő civil partnerkapcsolatok, az erőteljesebb érdekérvényesítés is ezt támasztja alá. A gazdasági válságban a csökkenő vendégszámot azért is meg akarják állítani, hogy úgymond „életben maradhassanak” a szobakiadásból élők, és ne a munkanélküliek népes táborát gyarapítsák. A HÉSZOSZ-elnökét – aki január eleje óta a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület elnökségi tagjaként is képviseli a szobakiadókat – a civil szervezet idén végzett fontosabb tevékenységeiről kérdeztük:

– Részt vettünk több közgyűlésen, szállodai nyílt napon, hivatali egyeztetésen, jogalkotási fórumon, főzőversenyen és kirándulásokon is. Január elején majdnem kétszázan szórakoztunk a hagyományos farsangi bálunkon. Idén eddig négy külföldi (Graz, Brno, Prága, Katowice) és egy budapesti utazási vásáron képviseltük a szövetségünk tagjait. A vásárok tapasztalataiból is kiindulva, az elnökségünk úgy határozott, hogy a logónkkal és internet címeinkkel ellátott környezetbarát papírtáskákat készíttetünk ötezres példányszámban.

A saját, A/4-es méretű, ötnyelvű szobakiadói katalógusunk 12 000 példányban készült el, ebben a tagok névjegykártya méretű alapmegjelenése díjmentes volt. A kiadvány elkészítésére 750 ezer forintot NCA-s pályázaton nyertünk, de működési célra is sikerült 479 ezer forint pályázati pénzt szerezni.

Az új logóval ellátott matricáink négy különböző méretben készültek, a 2011 évi kártyanaptárunkon a logónkon kívül az internetcímeink is fel vannak tüntetve, ebből ezer darabot rendeltünk. Az önkormányzattal ötéves, kölcsönös együttműködési megállapodást kötöttünk, a képviselő-testület az előző évinél több, egymillió forintot szavazott meg az idei esztendőre. A városi tulajdonú Aquamarin szálloda gyógyászata és fürdője újra a szövetség partnere lett.

Márciusi gyűlésünkön új szolgáltató partnereink mutatkoztak be. A program kiegészült egy nagysikerű bor- és helyi termékkóstolóval, kézműves bemutatóval. A Víz Világnapja alkalmával a reumakórház kultúrtermében az „Életadó víz – zenében és képekben” címmel tartottuk meg a nagyon sok érdeklődőt vonzó, hagyományteremtő rendezvényünket. Rendszeresen hirdetjük honlapunkat budapesti és egri reklámújságokban, valamint nívós lengyel és szlovák turisztikai kiadványokban továbbá a West Balaton Travel Magazinban is.

Április derekán egy nagy sikerű és emlékezetes kirándulást tettünk Sümegre, ahova, több mint nyolcvan tagunk eljött. Éves szerződést kötöttünk a Gyógyfürdőkórházzal, melynek értelmében tagjaink az éves tófürdő-bérlet árából húsz százalék kedvezményre jogosultak. Tagjaink vendégei továbbra is kedvezménnyel vásárolhatják a három-, tíz-, húszórás- és a wellness-belépőjegyeket. Elnökségi döntésünk alapján tagként csatlakoztunk a Zala Termálvölgye Egyesületbe, mellyel régebb óta jó és szoros kapcsolatot ápolunk, és közös pályázaton való részvételt is tervezünk.

Május végén tagjaink is segédkeztek a kiserdő szemétmentesítésében. Augusztus elején Szikszóról érkeztek árvízkárosultak városunkba, akiket erőnkhöz mérten, mi is támogattunk. Szeptember közepén ötletgazdaként több partnerrel közösen adtuk be a komoly, rengeteg munkát igénylő pályázatot a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési programjához kapcsolódva.

Október derekán indult egy pályázat keretén belül szervezett tanfolyam, melyen a tagjaink számítógépes alapismeretekkel, online felületek kezelésével, digitális fotózással, helyi kulturális értékekkel és a zöld vendégfogadással ismerkedhettek meg. Még októberben kispályás nemzetközi teremtornát szerveztünk hat csapat részvételével. A HÉSZOSZ-kupa győztese a horvát testvérvárosunk: Csazma lett. A 2010-es évben tagdíjaink nem változtak. A jövőben a közeli, autópályán is jól megközelíthető horvát piacot is megcélozzuk.

vissza az elejére


Mit csinál a balatoni butikos?

Ausztriába mentem

Idén is több százan kerekedtek fel az elmúlt hetekben, hogy a balatoni munkát külföldire cseréljék. Egyre többen vannak olyanok, akik csak rövid időre, a téli időszakra helyezkednek el például egy-egy közelebbi, vagy távolabbi síparadicsomban. Évtizedek óta visszatérő gond Balatonnál a szezonalitás. Míg nyáron legalább a vendéglátásban el lehet helyezkedni, addig télen nem csak hideg, de nehéz idők is járnak a tóparton.

Ausztriába indul a szakács és felszolgáló, sőt, mi több az üzlettulajdonos is. A tehetősebbek a saját „kinti” vállalkozást viszik ilyenkor, de egyre többen vannak olyanok is, akik miután bezárták a Balaton-parti, vagy ahhoz közeli butikot, a sógoroknál keresnek és találnak munkát: takarítanak. A zalai parton többen is vannak, akik – bár gyakran a környezetük előtt ezt titkolják – telente a határon túli söprögetéssel, portörléssel és vasalással keresik meg a kenyérre valót. Olykor nem is keveset, egy-egy télen az itthoni jövedelem többszöröse is összejöhet.

S nem csak ők, akad pedagógus, sőt újságíró is, aki hétvégén vállal takarítást családoknál Bécsben, vagy Grazban, s állítják, még így, utazással együtt is megéri a dolog. Igaz, dolgozni kell, de megtérül. (Az már persze kérdés, hogy vajon bejelentik-e ezt a munkát is?) A legtöbben azonban az idegenforgalom és a vendéglátás területéről érkeznek ilyen tájt a határon túlra: a munkáltató így biztosítja a megélhetést azoknak a dolgozóinak, akikre a következő évben is számít a Balaton-parton.

Az átmeneti elvándorlást a munkaügyi adatok is alátámasztják, néhány éve a korábbinál jóval kevesebben regisztráltatják magukat telente álláskeresőként. S, ha ezekre a tényekre nem is lehetünk túl büszkék az biztos, hogy a legális „cseremunkával” mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló – sőt az önkormányzat, is – jól jár. Arról már nem is beszélve, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos statisztikák is jobb képet mutatnak.

vissza az elejére


SonoCentrum

Terápia – most 25%-kal olcsóbban

Köszöntöm önt kedves Olvasó ezen a hideg, decemberi, karácsonyt váró napon! Sokat olvashatott már a szív- és érrendszeri betegségekről, lehetséges kezelési módjairól.

Hogyha lábai fájnak vagy zsibbadnak, akkor ne legyintsen, ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára. A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának megelőzéséhez is.
Az alsó végtagi verőérszűkület gyakori, súlyos betegség. Akkor jelentkezik, ha vérben keringő többlet koleszterin vagy egyéb zsírok lerakódnak az alsó végtagokat ellátó verőerek falában, melyek leszűkítik az artériákat.

A szűkület leggyakrabban az alsó végtagokon jelentkezik, de előfordul a fej, karok, vese, gyomor és bélrendszer artériáiban is. Tünetei: fáradságérzés, lábizomgörcs, végtag fájdalma, lábfej lábujjak sérülései és sebei, lábfej bőrének elszíneződése, hőmérséklet különbsége, köröm gombásodása.

A perifériás artériás betegség korai diagnózisa és kezelése nemcsak a végtagok egészségének megőrzése miatt fontos, hanem azért is, mert egyéb érbetegségek jelenlétére is figyelmeztet.
Rizikófaktora: 50 év feletti életkor, dohányzás, cukorbetegség, emelkedett vérnyomás és koleszterinszint, mozgásszegény életmód, öröklődés.

Járjon az életéért! Étkezzen egészségesen! Törekedjen az ideális testsúly megtartására, az alacsonyabb koleszterinszintre és vérnyomás értékre!
Mindehhez ajánlok egy kúrát, mely klinikailag igazolt, bizonyítottan nincs mellékhatása, fájdalommentes, érszűkület, érelmeszesedés elleni gyógymód.

SONOTERÁPIA!!
Módszere: az infra és a hallható hangok tartományát használja, mely egészen speciális rezgésekből áll. Egyénileg meghatározott: forma, frekvencia, intenzítás, idő vonatkozásában.
A rezgések molekuláris és biokémiai katalizátorokként sejt szinten hatnak, működésbe hozva az öngyógyító folyamatokat. Nem keletkeznek levált részecskék, így a betegeket semmiféle veszély nem fenyegeti.

BEMER 3000 mágnesterápia
Az egész világra kiterjedően szabadalommal védett!

Többdimenziós jelalak segítségével a korlátozott vagy zavart mikrokeringést nagy hatékonysággal stimulálja. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik és támogatást kapnak a szabályozási folyamatok. A mikrokeringés az emberi vérkeringés funkcionálisan legfontosabb része.

Itt létfontosságú szállítási feladatokat lát el: gondoskodik a szöveteknek és szerveknek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásáról, az anyagcsere végtermékek elszállításáról, az immunrendszer aktiválásáról. A szív naponta 15.000 liter vért pumpál keresztül testünkön. A BEMER technológia gondoskodik a vér és összetevőinek jobb eloszlásáról. Az emberi testben másodpercenként 21 trilliárd anyagcsere reakció játszódik le.

A BEMER terápia ezeknek a létfontosságú folyamatoknak a lezajlását segíti elő.
A BEMER terápia sikeresen alkalmazható: keringési és vérellátási zavarok, diabetes szövődmények, mozgásszervi betegségek, reuma, bőrbetegségek, fájdalomcsillapítás, anyagcsere zavar, sebgyógyítás,, májbetegségek, fülzúgás, szédülés, potenciazavar esetén.

Fontosnak tartom a megelőzést, az egészségmegőrzést. Ezért a keszthelyi Sono-Centrum akciót indít. Decemberben terápiára jelentkezők 25%-os kedvezményben részesülnek.
Ajándékozza meg magát, vagy szeretteit karácsonyra! Váltson bérletet! Szerezzen örömöt hozzátartozóinak!
Boldog, békés karácsonyt kívánok minden kedves Olvasónak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Kósa Magda

Sono-Centrum Kesztehy, Sopron u. 2.
Alapellátási Intézet. Telefon:
83/515-061, 30 910 7363
Email: sonokeszthely@gmail.com Web: www.sonokeszthely.info

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu