Felismerni a jót

Győzött a VSZK csapata

Korcsolyapályát avattak Hévízen


A szeretet nem csak karácsonykor gyógyít

Felismerni a jót

Dr. Varga Katalin Hévízen praktizáló gyermekgyógyász szakorvos több évtizedes szakmai múlttal a háta mögött állítja: a szeretetnek igenis gyógyító ereje van. Az önzetlen, tiszta szándékú szeretettel nem csupán önmagunkat tudjuk gyógyítani, de azt is, akinek a szeretetünket adjuk, mert a szeretet „minden”. A szeretet mindenben benne van. Fűben, fában, ételben, ölelésben. Aki képes felismerni ezeket az „apróságokat”, az felismeri a jót is. A jó, pedig pozitív energiát gerjeszt, ami kitisztítja a negatív beidegződéseket, és ez által a gyógyító folyamatok beindulnak. A doktornőtől elöljáróban arra kerestük a választ, mire is képes a szülői szeretet?

– A szülői szeretet hőfoka, intenzitása – tapasztalatom szerint – nem csökkent az anyukákban, apukákban. Az aggódás, féltés manapság is éppoly intenzíven ül ki az arcokra, mint egy, vagy két évtizede. Ügyeletes orvosként egy nagy hévízi szállodába hívtak ki 10-15 évvel ezelőtt egyik hajnalban, hogy segítsek egy kisgyereknek, aki nagyon rossz állapotban volt.

Az orosz származású szülők gyermekét nem is láttam, amikor beléptem a hotelszobába, csak annyit, az édesanya az ágyban van, s kitakarva anyaszült meztelenül fekszik rajta a lázgörcs közeli állapotban lévő egyéves kisgyermek ugyancsak meztelenül.

Ez a kép akkor számomra rendkívül megdöbbentő volt. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megértsem, ez az anya nem csupán a lelkét, de a testét is oda igyekezett adni azért, hogy gyermekét gyógyítsa. Ma már egyes szülészeteken bevett gyakorlat, hogy az újszülöttet közvetlenül szülés után az anya testére helyezik, hogy érezze, nincs elszakítva anyjától.

– A gyermeki szeretet gyógyító erejére is akadt példa praxisában?
– Egy nyolcvanéves ismerős öregurat ágynak döntött egy őszszel induló vírusfertőzés. Mivel se nem evett, se nem ivott, a kiszáradás szélére került. Kórházba került, és az őt minden nap látogató fiúgyermekének a kezelőorvosok azt mondták, a család akár a legrosszabbra is felkészülhet. A fiatalember viszont úgy látta, hogy tolókocsiban lévő édesanyját beviszi beteg, utolsó útjára készülő apjához.

A kórház parkjában a két tolókocsis idős ember egy idő után szinte naponta találkoztak, mert a gyermeki szeretet arra indította a fiatal férfit, hogy így próbáljon segíteni. Egy hirtelen jött októberi szép idő és a szeretet ereje megtette a hatását olyannyira, hogy néhány hét múlva az idős úr saját lábán, egészségét visszanyerve hagyta el a kórházat. Az idős szülők egymást erősítették a szeretetükkel.

– Az imádságnak is lehet gyógyító ereje?
– Hogyne. A keszthelyi kórház gyerekosztályán dolgoztam évtizedekkel ezelőtt. Igen a szívemhez nőtt egy négy év körüli kedves fiúcska, akinek egyik oldali veséje elzáródott egy nagy kőtől. Akkortájt nem volt más terápiás lehetőség, mint a műtét. Többen is sikertelenül próbálkoztunk a vesekő elhajtásával, de a fiú egyre rosszabb állapotba került, és úgy tűnt nincs más megoldás, mint az operáció.

Az általam nagyon megszeretett gyermekért egész éjjel imádkoztam. Reggel a Szelestei főorvos már várta őt a műtőben, amikor én kikönyörögtem – bár előző nap már csináltak egyet – hadd készüljön még egy friss röntgenfelvétel. Az új felvétel készítését jóváhagyta a főorvos, és ő is megdöbbent, hogy a kő úgy távozott a hólyagba, hogy az még fájdalmat és görcsöt sem okozott.

vissza az elejére


Megyei bűn- és balesetmegelőzési verseny

Győzött a VSZK csapata

„Fejed súlyos, szemed ég, ez egy káros szenvedély, Fehér porfelhő, sehol az ég, mintha zuhannál le még, még, még… Orrod tüzel, szíved lüktet, nyelőcsöved tiszta üveg. Gyorsulsz, mint egy féreg, s úgy érzed, hogy véged. A drogok, pia s minden mi kell, egy életre padlóra vág, hidd el! ” A fenti versidézet Takács Zsuzsanna tollából származik, aki a keszthelyi VSZK 9/B osztályából verbuvált csapattal közösen győzni tudott egy, a megye középiskoláinak szervezett bűn- és balesetmegelőzési versenyen.

Mint azt Jordánné Törzsök Eszter, a sikeres csoportot felkészítő történelem és kommunikáció szakos pedagógus elárulta: a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ minden évben a megyeszékhelyen tart pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót. E program keretén belül „Tiéd a pálya” címmel a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság fővezényletével rendezték meg azt a játékos vetélkedőt, amelyre zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi, hévízi, zalaszentgróti szakközépiskolák és gimnáziumok ötfős csapatai neveztek.

A versengést azzal a céllal szervezték, hogy felhívják a diákok figyelmet arra, miként előzhetik meg az áldozattá, vagy elkövetővé válást. Az iskola drog prevenciós munkájáért felelős szaktanár elmondta: az egész napos, tíznél több feladatból álló vetélkedőn tanítványai bizonyultak a legeredményesebbnek.

Ferencz Tímea, Haller Patrícia, Mózes Laura, Takács Zsanna, és a fotóról hiányzó Zanati Alexandra ötletességükkel, kreativitásukkal, az előzetesen elkészített verssel és plakáttal, illetve az ötlettel teli, sokszínű, változatos feladatok szakavatott végrehajtásával is kitűntek kortársaik közül.

 Személyleírás- és szórólapkészítés, kulcskeresés, is szerepelt a versenyfeladatok között, de fényképet kellett készíteni olyan parkoló autókról, melynek tulajdonosa nyitva felejtette járművének ajtaját, ablakát, vagy feltűnően nagy értéket hagytak a kocsijukban látható helyen.

vissza az elejére


Már nem csak a Balatonon lehet korizni

Korcsolyapályát avattak Hévízen

Új, az önkormányzat által bérelt, 15 méter x 25 méter nagyságú, fedett és sötétedés után kivilágított műjégpályát avattak Hévízen a piac melletti rendezvényudvaron december elején.

A koripálya bizonyosan kedvére lesz nem csupán a helybélieknek, de a gyógyturistáknak is. A szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas szabadtéri létesítmény avatóünnepségén Papp Gábor polgármester egyebek mellett kiemelte: éppen harminc éve a helybéli Bertók Miklós és barátai jóvoltából a nagy autóparkoló egyik szegletét vízzel felöntötték, így már akkor is igény és alkalom volt a korcsolyázásra, csúszkálásra.

A pályát hétköznap: 10 órától 14 óráig oktatási-nevelési intézmények használhatják, majd 14.15–16.30-ig jégfelújítás zajlik, de 16.45-től 20 óráig, minden érdeklődő előtt nyitva áll. Hétvégén 17.45–22.00 óráig tart nyitva a piac melletti, GAMESZ által üzemeltetett létesítmény.

Hévíz város lakossága, a Hévízen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők és a hat évnél fiatalabbak a jégpályát ingyen használhatják. A többiek két órára 500 forintért válthatnak jegyet és 300 forintért akár korcsolyát is bérelhetnek. A február végéig tartó nyitva tartás alatt több alkalommal szerveznek kísérő programot a gyerekeknek, lesz póni lovaglás, állatsimogató és meleg teát is kínálnak a 375 m2-es placc mellett.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu