Kós Károly néprajzi grafikái

Világszínvonalú zenei élmények

Esélyegyenlőség

Keszthely a gyógynövények paradicsoma


Kiállítás a Balatoni Múzeumban

Kós Károly néprajzi grafikái

Dr. Kós Károly erdélyi néprajzkutató munkája során született eredeti rajzai, jegyzetfüzetbe került grafikái, múzeumi leírókartonokra, pauszra vagy más, szinte fecninek tűnő papírdarabokra „tett” távlati, szerkezeti, részlet-, alap-, helyszín- és rekonstrukciós rajzai, a tudományos kutatást segítő képei, különleges grafikai munkái, térképei, grafikonjai, az erdélyi népélet csodálatos tárgyi világa elevenedik meg.

A Balatoni Múzeumban nyitották meg a Deli Edit muzeológus és Varga Antal kiállításrendező-dekoratőr által szerkesztett és készített vándorkiállítást.

Havasi Bálint múzeumigazgató, a Dunántúlon első alkalommal rendezett, a nyomokban létező paraszti kultúrát bemutató tárlat szervező munkájába engedett rövid bepillantást.
Jakab Áron Csaba, székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő arra utalt: a Kós-féle magas színvonalú művészi rajzok önálló alkotásként is megállják a helyüket.

Ruzsics Ferenc polgármester bámulatosnak, szívet gyönyörködtetőnek, lélekemelőnek nevezte a tárlatot, amelyet megyeszerte több településen is szélesebb körben be kell mutatni.
Berdán Zsuzsanna, a múzeum néprajzkutatója a tiszta, tudományos hitelességgel alkotott, lényegre törő, szinte „beszélő” képek-rajzok esztétikus értékvilágát dicsérte.

Varga Antal kiállításrendező pedig azt az egy évtizednél hosszabb küzdelmes út állomásait mutatta be, amelynek révén a kifinomult, gondos, néprajzi szempontból kifogástalan, a tárgyak ábrázolásában hű művészi rajzokat és szemléltető vázlatokat bemutató kiállítás anyaga Hajdúböszörményből elindulva végül Keszthelyre is eljuthatott.

vissza az elejére


Keszthely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzus

Világszínvonalú zenei élmények

Világszínvonalú zenei élményekkel kecsegtet a Rost Andrea, Sass Sylvia, Thierry Pillon, Eric Herrero, Fassang László, Harazdy Miklós, Helen Gallo, Balogh Lázár és további számos hírneves előadó fellépésével augusztus 5-től 13-ig a Balaton fővárosában megrendezendő Keszthely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzus, amelynek nemcsak a varázslatos koncertjei, de kurzusórái is nyilvánosak lesznek. A fentieket Bálint Natália operaénekesnő, a fesztivál megálmodója, ötletadója jelentette be a rendezvényt beharangozó keszthelyi sajtótájékoztatón.

Bálint Natália, a fesztivál vezetője, egyúttal szereplője is lesz a rendezvénynek, hisz a keszthelyi születésű szoprán házigazdaként ad koncertet augusztus 8-án magyar mesterek műveiből, a Helikon Kórus közreműködésével, Balogh Lázár zongorakíséretében. Sass Sylvia világhírű operaénekesnő és kollégája, a saját társulatot irányító Thierry Pillon színész-rendező-énekes, állandó zongorakísérőjük Harazdy Miklós segítségével, egyedülálló módszerrel egyszerre tanítanak énektechnikát, előadásmódot és színpadi játékot a világ különböző pontjairól érkezett résztvevőknek.

A keszthelyi Bányai Júlia, valamint Peidl Katalin, Ferencz Orsolya és Fehér Éva mellett a mesterkurzus résztvevője lesz még Fabienne Bes szenegáli származású francia mezzoszoprán, Yeong-Mi Spaak dél-korai operaénekesnő és Vera Likérová cseh szoprán is. Bálint Natália többször is részt vett már Sass Sylvia mesterkurzusán a dél-franciaországi Provence-ban, ahol a kurzus köré a most tervezetthez hasonló fesztiválokat szerveztek.

A keszthelyi program kínálatában még gazdagabb lesz, miután négy helyszínen: a főtéri templomban, a Balaton Színházban, a karmelita bazilikában, valamint a Balaton-parton kilenc koncertet rendeznek száz művész részvételével. A nyitóhangversenyen, augusztus 5-én a mesterkurzusok vezetői lépnek fel, de áriaestet ad Rost Andrea és a Közép-európában először fellépő Eric Herrero brazil tenor is. Balogh Lázár vezényli a Concerto Filharmónia szimfonikus zenekart és a Rotunda Énekegyüttest.

Szabó Balázs és Fassang László orgonaművészek pedig Liszt műveiből játszanak. Kakukktojás a rendezvénysorozat keretében a Seventeen Big Band, és a formáció vendégeként fellépő nemzetközi jazz élet kiválósága: Majsai Gábor. Ők a Balaton-parton adnak ingyenes koncertet augusztus 7-én. Tóth Endre zenetörténész vezetésével – akire a koncertek házigazdájának szerepét bízták – négy este zeneszalont is rendeznek.

Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója elmondta: az ötmillió forint összegű önkormányzati támogatásból gazdálkodva nem a profitszerzés reményével, hanem a hagyományteremtés szándékával, számos helyi és környékbeli szponzor segítségével szeretnék Keszthely nevét az operabarátok körében is híressé tenni.

vissza az elejére


Középpontban a hátrányos helyzetűek

Esélyegyenlőség

Keszthelyen is nagyszabású rendezvénnyel hívta fel a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára a Veled – Érted Egyesület. A civil szervezet az EsélyNap 2011 fesztivál eseménysorozata keretében májustól egészen a nyár végéig szervez egynapos szabadtéri rendezvényeket.

Májusban Debrecenben kezdődtek a programok, és egy hónappal később, június első hetében Keszthelyen, a Balaton-parton várták az érdeklődőket, fogyatékkal élőket és egészségeseket a szervezők. Cserép Nikolett, a rendezvények koordinátora elmondta, hogy céljuk az Amszterdami szerződésben meghatározott esélyegyenlőségi célcsoportok elfogadtatása, illetve a hátrányos helyzetű településeken élők felzárkóztatása.

Hozzátette: bár az utóbbi években némi pozitív elmozdulás tapasztalható az esélyegyenlőség terén, de ezzel együtt is sok még a hiányosság, így a tennivaló is. Az Európai Unió PROGRESS Közösségi Foglalkoztatási és Társadalmi Szolidaritási Programjának támogatásával megvalósuló fesztivál egyes helyszínein ezért a helyi érdekképviseletek, civil csoportok számára is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra, hogy ezzel népszerűsítsék azok munkáját.

Emellett lehetőséget kívánnak adni arra is, hogy a különböző társadalmi rétegek közösen szórakozhassanak, ezáltal is közelebb kerülve egymáshoz. Az ötletgazdák célja közelebb hozni, illetve megismertetni az esélyegyenlőség gyakorlati megvalósításának módjait a családokkal, valamint a különböző szervezetek, intézmények megyei és regionális szintű döntéshozóival.

A rendezvények, köztük a keszthelyi is, egyfajta társadalmi tudatformáló és integráló tevékenység szerepét töltik be – tájékoztattak a szervezők. A „szakmai” részt mindenütt kulturális produkciók színesítik. A többi városhoz hasonlóan délelőtt Keszthelyen is elsősorban családi és gyerek-programok voltak, délután pedig az esélyegyenlőségi célcsoportok kaptak fellépési lehetőséget. A rendezvény este könnyűzenei koncerttel zárult.

vissza az elejére


Elek Ferenc cserszegtomaji természetgyógyász szerint

Keszthely a gyógynövények paradicsoma

Elek Ferenc természetgyógyász, a cserszegtomaji Andrea Wellness Panzió tulajdonosa és 12 fajta masszázstechnika profi ismerője, több mint két évtizede foglalkozik az anyatermészet, az erdők-mezők növénykincseivel. A gyógynövény-terapeuta az állatgyógyászattal foglalkozó pásztor nagyapjától leste el a gyógyfüvekkel való mesterkedés alapjait, majd egyre bővülő ismereteit szaktanfolyamokon és könyvekből mélyítette el. A jó egészségnek örvendő „füvesember” rendszeresen gyűjti az egészségjavításra kiváló hatású orvosi növényeket, pontosan ismeri a Keszthely környékén fellelhető összes gyógynövényt, és persze a gyógyfüvek hatását, felhasználhatóságát is.

– A gyógynövényeket gyűjtés után száraz, levegős, közvetlen napfénytől mentes helyen érdemes szárítani, majd befőttes üvegbe, vagy más üvegedénybe kell zárni. A teákat forrázással készítjük, majd 10 perc után már fogyaszthatók.

A hárs és törpe bojtorján száradási ideje négy nap, a kamilláé ennek legalább duplája. A kora tavasszal szedhető, koleszterinszint-javító tyúkhúr, mosás után nehezen szárad.

Kis tanulással felismerhetők a gyógynövények, de csak a kocsiúttól legalább 150—200 méterre található, pormentes helyről származó „herbákat” szedjük le. Erdő- és gyepüszélekben gazdag a vidékünk. Sok gyógynövény szedhető a Gyenesi-síkon, a gyenesdiási erdőszélen, és a cserszegtomaji Margit-kilátó környékén.

A hársfavirág évszázadok óta a kamilla után a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. Vízhajtó, étvágyhozó, torokgyógyító hatása miatt is közkedvelt. Állandóan szedhető a kakukkfű, útifű, mindkettő jó megfázás ellen és torokfájásra. A kakukkfűtinktura torokgyulladás gyógyítására és hörghurutra is kitűnő. A törpebojtorján anyagcsere-javító, élénkítő, frissítő hatásáról közismert.

A kamillatea, a leginkább ismert és legtöbbet használt gyógynövényteánk. Remek gyulladáscsökkentő hatása miatt sokan keresik, de inkább a szikes talajon érzi jól magát, ezért a környéken kevesebb található belőle. A rozmaringtea kiváló étvágygerjesztő, frissítőszer, serkenti a központi idegrendszert és fokozza a vérellátást. A menta magas aroma-, vitamintartalma és frissítő hatása miatt keresett és termesztett gyógynövény. A levendulatea nyugtató hatása erős, és gyulladásos betegségek kezelésénél is segít.

vissza az elejére