Mementó az áldozatoknak

Menekült rapszódia

Ír délután


Kegyeleti parkot avattak Hévízen

Mementó az áldozatoknak

Halottak napján Hévízen azokra emlékezett a város vezetése, akik a történelem viharos és gyilkos időszakában, legtöbbször értelmetlenül áldozták életüket. 
A kegyeletadás a köztemetőben lévő első és második világháborús emlékműnél kezdődött, s az egregyi Jézus Szíve Templom melletti területen folytatódott. Itt hozta létre az önkormányzat azt az emlékhelyet, -parkot, amellyel nem csupán a két világháború ártatlan, és a háborúba kergetett áldozataira kívánt emlékezni a város, hanem azokra is, akik a második világháború folyamán az esztelen üldözés, a holocaust áldozataivá váltak.
Az emlékpark avatásán a Magyar Honvédség Nyugat-dunántúli Kiképző Központja Tapolcai Bázisának katonái is részt vettek. A katonai tiszteletadással kezdődő avatóünnepségen Bereczky Szilárd a halottakra emlékezve katonadalokat adott elő, majd Vértes Árpád mondott ünnepi beszédet. A polgármester elmondta: az önkormányzat az elesettek és elhurcoltak emlékét kívánta és kívánja megörökíteni az emlékpark létrehozásával. A parkban hetven kopjafát állítva szeretné kifejezésre juttatni az emlékezés időtlenségét az utódok, a felnövekvő generációk számára. A park örök mementó kell, hogy legyen. Emlékeztet arra az időszakra, amikor a mindenkori politika kemény parancsa ártatlan embereket küldött a háború, a koncentrációs táborok poklába. A park erőt ad ahhoz, hogy mindennapi életünkben a béke és az emberi szeretet uralkodjon.
Az ünnepi beszédet követően Gráczki Ödön és Gelencsér Gyula emlékezett elesett bajtársaira. Előbbi tizenhét évesen járta meg a háborút, s annak végén szovjet hadifogságba került; utóbbi katonaként a gyászos emlékezetű voronyezsi fronton szolgált.
Hévíz már az első világháborút követően is állított azonban emléket hősi halottainak: 1937-ben az egregyi templom számára öntettek nagyharangot, s abba belevésték a 16 hős nevét – az egregyi nagyharangról mint hősi emlékműről dr. Szarka Lajos történész beszélt az ünneplők előtt.
A megemlékezéseket követően dr. Heller László százados, tábori lelkész áldotta meg a parkot és a kopjafákat, s Goldschmidt István, az izraelita hitközség elnöke mondott a mementók előtt imát. A tapolcai bázis katonái hetven díszlövéssel emlékeztek Hévíz tragédiáinak áldozataira.
A kegyeletadás után dr. Szendi József nyugalmazott érsek és Kiss László, Hévíz plébánosa celebrált szentmisét a Jézus Szíve Templomban.

– aa –

vissza az elejére


Lengyelek magyarországi emlékei

Menekült rapszódia

Az elmúlt esztendőben emlékeztünk meg a Lengyel menekültügy 60. évfordulójáról, s ennek kapcsán nagyon sok hazai településen került sor megemlékezésre. A lengyelek nagyon számon tartják ezt az időszakot és mind a mai napig élő emlék ez azoknak a szívében, akik Magyarországon élték át az 1939-et követő éveket. Lengyelországban számos olyan Lengyel–Magyar baráti társaság alakult, amely pont a lengyel menekültügy kapcsán bontakozott ki.

A 60. évforduló kapcsán merült fel, hogy meg kellene jelentetni azokat a visszaemlékezéseket, amelyek eddig mindkét országban ismeretlenek voltak. Jan Stolarski, a Lengyel-Magyar Baráti Társaságok föderációjának elnöke döntött úgy, hogy a viszszaemlékezéseket könyv formájában teszi közzé, s Lengyelországban az ő szerkesztésében jelent meg a könyv 1999-ben. Hogy ez a több mint 600 oldalas kötet egy éven belül magyarul is napvilágot látott, ez elsősorban Gregorz Lubczyk nagykövetnek köszönhető. 
– Mennyiben tér el a most bemutatott könyv a lengyel eredetitől?
– Annyiban – mondja Cséby Géza, aki a kötet 111 visszaemlékezéséből többet is fordított –, hogy tartalmazza az azóta előkerült visszaemlékezéseket is. A magyar kiadás bevezetőjét és befejező részét a nagykövet úr írta, segítve az olvasót az eligazodásban. Tartalmaz a könyv egy történelmi áttekintést is, amelyet Kapronczay Károly történész írt azon okból, hogyGrzegorz Lubczyk és Cséby Géza bizonyos szófordulatok Lengyelországban evidensek, a hazai olvasóknak azonban meg kell magyarázni. 
A könyv magyarországi bemutatójára Keszthelyen került sor október közepén. A Fejér György Városi Könyvtárban megrendezett bemutató alkalmából dr. Müller Róbertné igazgató köszöntötte a vendégeket és a szép számú közönséget, majd Grzegorz Lubczyk nagykövet szólt a kötet születésének körülményeiről. Szenyán Erzsébet műfordító, a kötet szerkesztője a világháború időszakát idézve elmondta, a magyarok példát adtak emberségből, hiszen a több mint százezer menekült otthonra talált hazánkban, s ebben az időszakban Európa egyetlen lengyel nyelvű középiskolája éppen Balatonbogláron működött. 
– Mennyire ad hű képet a korról ez a visszaemlékező kötet?
– Én azt hiszem, – mondja Cséby Géza – a lengyeleknek és a magyaroknak is fontos ez a dokumentum-kötet, de nem történelemkönyvet tart a kezében az olvasó. Azok, akik megírták emlékeiket, őszintén írtak a jó és a rossz dolgokról is. Érdekes, hogy ugyanazokat az eseményeket ki hogyan látta az 1939 és 1944 közötti időszakban. A könyv – bár megjelent – nincs, és nem is lehet lezárva, hiszen számos újabb visszaemlékezés bukkan fel, s újabb és újabb kapcsolódási pontokra derül fény. 
A könyvet a Széphalom Kiadó Könyvműhely adta ki Mezey Katalin igazgató irányítása mellett. A keszthelyi bemutató során többen még egy kiadvánnyal lehettek gazdagabbak, hiszen Grzegorz Lubczyk nagykövet néhány példányt adott át a Többszólamú Magyarország című könyvéből, amely válogatás a szerző Magyarországon újságíróként eltöltött időszakának interjúiból.Cservenka György 

vissza az elejére


Ír délután

Nagy érdeklődés mellett, és óriási sikerrel rendezte meg a hévízi Bibó gimnázium „Európa Köre” azt a délutánját, melyen az intézmény diákjai Írországot mutatták be társaiknak. A „Smaragdsziget” címet viselő kulturális műsoron a szigetország nemzeti táncait, irodalmi műveit, szokásait, nemzeti ételeit és természetesen az írek híres italait is megismerhették a jelenlévők. A délután alapvető célja volt, hogy a diákok előtt bemutassa az Európai Unió keretén belül élő tagállamot, és rajta, fejlődésén keresztül az uniós államok fejlődéstörténetét is.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online