Megszűnik az adókedvezmény?

Hiányoznak az igényes kiadványok

A rendőrség keresi

Hévíz gazdálkodásáról tárgyaltak


Irányelvek a jövő évi hévízi költségvetéshez

Megszűnik az adókedvezmény?

A jövő évi költségvetés megállapításához dolgozott ki irányelveket legutóbbi ülésén Hévíz képviselő-testülete.Az Országgyűlés a költségvetési törvényjavaslatban két évre vonatkozóan tárgyalja ugyan az állami költségvetést, ám az önkormányzatok számára nem kötelező kétszer egy éves költségvetést készíteni.

Az állami törvényjavaslat viszont két évre határozza meg az önkormányzatok részére az állami támogatások, hozzájárulások fajlagos összegét. Az önkormányzatok részéről jelenleg a mutatószámok felmérése folyik. Újabb felmérés a 2002. évre vonatkozóan azonban nem lesz, így akkor plusz támogatást igényelni már nem lehet – mutat rá az ülésre készített beszámoló. Az biztos, hogy az önkormányzatok pénzügyi szabályozásában alapvető változás nem történik. Továbbra is jelentős szabályozó elem marad a települések közti jövedelemkülönbségek mérséklése. Az állami hozzájárulás növekedésének mértékét egyelőre nem lehet megállapítani: az várhatóan tíz százalék körül alakul.
Hévíz esetében a költségvetési koncepció megalapozottságát elősegíti, hogy a jelenleg meglévő intézményrendszerek struktúrája nem változik, az önkormányzat létszámleépítést nem tervez. Meghatározó, hogy fontos feladat marad a Bibó kollégiuma helyzetének megoldása, az intézmények felújítása, berendezéseinek cseréje, az idén elkezdett beruházások, fejlesztések befejezése, illetve az önkormányzat ciklusprogramjában vállalt feladatok még nem teljesített tételeinek megvalósítása. Ezek között több olyan feladat is szerepel, amelyet előtérbe kell helyezni, és amelyek jelentősen meghatározzák a költségvetési koncepciót. Az önkormányzat például alapfeladatnak tartja, hogy a fejlesztési, beruházási kiadások a költségvetésen belül a 20-30 százalékot érjék el. Különösen nagy hangsúlyt kap a település helyi építési szabályzatának elkészítése, amelyen belül össze kell állítani a város védendő, illetve védelemre érdemes építményeinek jegyzékét. Ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre, az ezzel kapcsolatos programokra, valamint a belterületbe vont egregyi kertváros beépítési terveinek kidolgozására. Elsőbbséget élvező feladat egy többfunkciós élményfürdő megépítése, városi sporttelep létesítése, a római kori ásatások rendezése, s folytatni kell a Hévízi-tó és a környező tájegységeknek a Világörökségbe való felvételére indított törekvéseket.
A költségvetési koncepció fontos eleme, hogy – a többletbevétel elérése érdekében – a város az idegenforgalmi adókedvezmények megszüntetését tervezi. Ez a számítások szerint 40-45 millió plusz bevételt jelentene az állami támogatással együtt.
A költségvetési irányelvekkel kapcsolatos vitában elhangzott: a közalkalmazottak és köztisztviselők részére – miután e szférának a bérei rendkívül alacsonyak – a 13. havi jutalom mellett még két havi jutalom tervezését teszik lehetővé. Elhangzott továbbá: a dologi kiadások a tervek szerint az idei évi előirányzat 105 százalékát nem haladhatják meg. Ez azonban valószínűleg nem lesz tartható, hiszen az infláció nem a vártnak megfelelően alakul, és a működési költségek is emelkedtek, illetve további emelkedések is várhatóak.
Az irányelvek elfogadását követően a testület 2001. évre költségvetési rendelettervezet kidolgozásáról döntött.

vissza az elejére


A megyei idegenforgalmi bizottság üléséről

Hiányoznak az igényes kiadványok

Keszthelyen tartotta kihelyezett soros ülését a megyei önkormányzat idegenforgalmi bizottsága. A tanácskozáson áttekintették Varga László közgyűlési-elnök beszámolóját az önkormányzat I-III. negyedévi gazdálkodásáról, tájékoztatót hallgattak meg a Nyugat-Balatoni Térségmarketing KHT. munkájáról, illetve szó volt Zala megye öröklött természeti kincseiről, azok turisztikai vonzerejéről.

Ez utóbbi témáról Horváth Jenő, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője szólt, aki elmondta: a megye területén több, mint száz helyi védett terület található, amelyeket a helyi önkormányzatok nyilvánítottak védetté (ilyen például a keszthelyi feketefenyő– és vadgesztenye-sor, a Helikon-park). A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az idegenforgalom a természetvédelemben, a természeti értékekben rejlő lehetőségeknek csak töredékét ismerte fel, és annak is csak kis részét aknázta ki eddig. Rávilágított azokra a speciális idegenforgalmi lehetőségekre, amelyek kihasználásával bővülhet a megye turisztikai kínálata. Ilyenek például a horgászturizmus, amelynek kiváló helyszíne lehet a Zala, a Kis-Balaton, a Mura, a kavicsbányatavak, a Borostyán-tó. A madarász-turizmus számára ideális hely a Kis-Balaton, Pölöske vagy Mórichely, a botanikai turizmusnak pedig a Zala-völgy, a Kerka-völgy, az erdőrezervátumok. A fentiekben felsorolt tájak a fotósokat is vonzzák.
A kiadványokkal kapcsolatban elhangzott: a Nemzeti Park illetékességi területéről szóló prospektusok, füzetek zömmel Veszprém megyére vonatkoznak, Zala területéről hiányoznak a színvonalas, tartalmában, megjelenésében is igényes kiadvá-nyok. Ezek pótlására az osztályvezető szerint célszerű lenne megyei költségvetésből is forrást biztosítani.
A kerékpárutakkal kapcsolatban Horváth Jenő kiemelte: az igazgatóság nem zárkózik el attól, hogy a park területén kerékpárút létesüljön, a kiemelten védett területek elkerülésére alternatívákat ajánl fel majd az igazgatóság.
Verger Renáta bemutatta a KHT-t, amely május 3-a óta üzemelteti a keszthelyi Tourinform Irodát; újranyomatták a „Keszthely” prospektust, az információs térképet. Ezen túl négy pályázaton vettek részt, amelyek közül hármat zártak sikerrel: ezeken összesen 3.5 millió forintot nyertek kiadványkészítésre és rendezvény-marketing tevékenység finanszírozására. Amint az ügyvezető elmondta, egy térségi kiadványcsalád megjelentetését tervezik a kapott összegből.

vissza az elejére


A rendőrség keresi

A keszthelyi rendőrkapitányság „jogtalan elsajátítás” vétségének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki október 13-án 11.40 körül az egyik keszthelyi pénzintézetben pénzváltás során tévedésből hozzákerült 1.350.000,– forintot eltulajdonította. A szőke hajú, kopaszodó, 60 év körüli, 175-180 cm magas, erős testalkatú, feltűnően szélesvállú, pocakos férfi azzal tért be a bankfiókba, hogy ott 150.000 forint értékű kisebb címletű bankjegyet tízezresekre váltson. A pénztáros azonban tévedésből 15 helyett 150 darab tízezrest adott a németül, enyhén szláv akcentussal beszélő férfinak, aki a kapott összeggel távozott a bankból. A pénzintézet a nyomravezetőnek 50.000,– forint pénzjutalmat ajánlott fel. A rendőrség kéri, hogy amennyiben a férfi személyazonosságával kapcsolatban bárki információval rendelkezik, jelezze azt a keszthelyi kapitányság bűnügyi osztályán a 83/312-234-es telefonszámon.

vissza az elejére


Hévíz gazdálkodásáról tárgyaltak

A város I-III. negyedévi gazdálkodásáról hallgatott meg beszámolót a hévízi testület. Az előterjesztés szerint a település-gazdálkodás jónak mondható. A módosított előirányzatokhoz képest a bevételek 78 százalékban teljesültek, a kiadási oldalon 52 százalékos a teljesítés. Ez a szám az értékpapírok halmozódása miatt azonban magasabbnak tűnik.

A bevételek között jelentős összegben szerepel az ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem. Az épületek, illetve a telkek a vártnál magasabb értékben keltek el. Az elszámolt bevételeket az önkormányzat diszkont kincstárjegy formájában befektette. A tervezetthez képest elmaradás alig észlelhető, így a teljesítés 97 százalékos. Építményadóból szeptember végéig több mint 46 millió, iparűzési adóból mintegy 101 millió, idegenforgalmi adóból pedig több mint 120 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába. Utóbbi két adónem esetében az előző félévhez képest növekedés észlelhető, aminek egy része az adók mértékének változásából következett be.
Az előterjesztés megállapítja: az önkormányzat kiadásai a tervezettek szerint alakultak, több olyan összeg is szerepel azonban az önkormányzat számláján, amelyet még nem használtak fel a kijelölt célokra.
Az általános tartalékként meghatározott több mint tízmilliós összeg – a testület határozatai alapján – már az első félévben elfogyott. A legnagyobb tételt – hárommillió forintot – a millenniumi ünnepség költségei tették ki.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online