Ismét kifutón a Fly Balaton

Amikor a tervek valóra válnak

Felszerelését is eldobta az orvhalász


Végleges megoldásra várva

Ismét kifutón a Fly Balaton

Egy pályázó jelentkezett a sármelléki repülőtér megvásárlására. A beadási határidő hétfőn járt le, a borítékot egy-két napon belül felbontják, akkor kiderülhet, hogy ki és milyen módon tartaná elképzelhetőnek az üzletet.

Évek óta nem került nyugvópontra a sármelléki repülőtér ügye. A légikikötőt már harmadszor hirdetik meg eladásra. A helyzetet bonyolítja, hogy a reptéri ingatlanok, illetve maga a terület más-más tulajdonban, kezelésben van. A Fly Balaton augusztusban került az SCD csoporttól a közelmúltban létrejött Turisztika Hungária Kft.-hez.

Az SCD Group Zrt. jogutódja az Aviation Group ellen időközben felszámolási eljárás indult, az eljárást lefolytató Vectigalis Zrt. pedig megállapodott a reptér üzemeltetési feltételeiről az új tulajdonossal. A felszámolás alatt lévő cégen belül, az FB Airport Kft. korábban 50+50 évre kötött bérleti szerződést a terület tulajdonosaival, a sármelléki és a zalavári önkormányzattal. A légikikötő sorsának rendeződését leginkább az jelenthetné, ha egy kézben volna a teljes ingatlan.

A felszámolást végző cég képviselője, Varga Jenő szerint is ez volna a legkézenfekvőbb megoldás, egyelőre azonban nem tudni, hogy az egyetlen pályázó vajon az új tulajdonos-e, vagy a Turisztika Hungária Kft. inkább a bérleti, működtetési jog értékesítése mellett dönt.

Varga Jenő hozzátette: minden érintett tudja, hogy egymásra vannak utalva, ezért partner az együttműködésben. A repülőtér jelenleg évi több száz millió forint veszteséget termel. Ennek ellenére fontos, hogy a reptér a nehéz gazdasági helyzet ellenére is működjön, mert egy esetleges bezárás után már nem valószínű, hogy később valaha is legyen reptere a térségnek.

Hangsúlyozta azt is, hogy „a tulajdonos érez akkora felelősséget, hogy a hévízi önkormányzat mellett állami szereplőkkel, felszámolókkal együttműködve megtalálja a lehetséges megoldást”. Az utolsó pillanatokban vagyunk, így én is nagyon várom, hogy a következő napokban, közjegyző jelenlétében felbonthassuk a borítékot, és kiderüljön, ténylegesen ki a pályázó.”

vissza az elejére


Kivitelezések egész sora zajlik Alsópáhokon

Amikor a tervek valóra válnak

Alsópáhokon több építkezés is megkezdődött az elmúlt hetekben, hónapokban. Ilyenképpen felgyorsult az idő a látványosan fejlődő településen, mert míg márciusban a tervekről, addig szeptember közepén a már folyamatban lévő illetve a kezdés előtt álló kivitelezésekről válthattunk szót Czigány Sándorral, Alsópáhok polgármesterével.

– Az, hogy idén ennyi fejlesztésbe kezdhetünk, nem a néhány mögöttünk hagyott hónap eredménye. Több éve tartó tudatos tervezés, kitartó munka áll mögötte, melynek a mai napig részese az önkormányzat, a polgármesteri hivatal valamennyi munkatársa, valamint a testület minden tagja – hangsúlyozta a polgármester.

– Hol tart a kerékpárút építése?
– A parkolók, a viacoloros biztonsági sáv, valamint az új híd már elkészült, jelenleg a 2,6 méter széles gyalog- és kerékpárút kialakítása zajlik. Október 31-re kell befejeznünk a beruházást, melynek megvalósítására Hévízzel együtt 135 millió forintot nyertünk a Nyugat-dunántúli Operatív Programon.

Hamarosan megkezdjük az 1056 négyzetméteres, világítással, mobillelátóval ellátott multifunkcionális sportpálya létesítését pályázati támogatással. Sportöltözőnk átalakítására a következő évben kerülhet sor; ahol 30 fős ifjúsági-turisztikai szálláshelyet létesítünk tetőtér-beépítéssel. A jövőre 50 éves fennállását ünneplő művelődési házunkban is elindulnak a munkálatok. A pályázati forrással támogatott beruházás „integrált közösségi szolgáltató tér” kialakítását teszi lehetővé. Teljesen megújul és akadálymentessé válik az épület, amelyben klubszobák, vizesblokkok, konferenciaterem és lift is létesül egyebek mellett.

– Folytatódhat-e a Csali-park fejlesztése?
– Igen! A Csali-park mellé forgalomcsillapító szigetet építhetünk az elnyert támogatásból. A kivitelezést addig szeretnénk megvalósítani, míg tart a keszthelyi elkerülő út építése miatti útzárlat. Erre engedélyt kértünk a szakhatóságtól. Örömmel számolok be arról is, hogy október 15-ig mind a három, támogatást nyert játszóteret megépítjük. Ugyanúgy kialakítjuk a két nyilvános internetes pontot is.

Szintén sikeres pályázaton elnyert 14 millió forint illetve önerő teszi lehetővé az általános iskola jelenlegi rekonstrukciós munkálatait. Felújítjuk a tetőszerkezetet, ahol minden ablakot hőszigeteltre cserélünk, és külső szigeteléssel látjuk el az egész épületet. A TIOP-pályázaton további 8 millió forintot nyertünk, melynek révén újabb számítógépekkel, projektorokkal valamint digitális táblákkal gyarapodott iskolánk eszközállománya. Az iskola szomszédságában is látványos átalakítás zajlik.

A templom támfala elbontásra került. Helyén mozgáskorlátozottak közlekedését is szolgáló feljáró épül. Az új támfal és kerítés várhatóan október végén elkészül. A beruházás az EMVA pályázat „Vidéki örökség” jogcím keretében 100 százalékos támogatással valósulhat meg – mondta Czigány Sándor, akit a Magyar Tűzoltószövetség a legmagasabb elismerésével, a „Gróf Széchenyi Ödön-díjjal” tüntetett ki Zala megyében elsőként a településvezetők közül.

Közel 200 millió forint értékű kivitelezés valósul meg illetve kezdődik el idén Alsópáhokon, mely a faluvezetés tudatos gazdaságfejlesztési programjának eredménye.

vissza az elejére


Fokozott ellenőrzés!

Felszerelését is eldobta az orvhalász

Folyamatos ellenőrzésekkel szűrik ki az illegális halfogókat a Balatonnál. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Balatoni Vízipolgárőr Szövetséggel együttműködve vette fel a harcot az orvhorgászok és az orvhalászok ellen. A most kezdődő süllőszezonban kiemelt figyelmet fordítanak a szabályok betartatására.

A halgazdálkodási társaság és a polgárőrök együttműködése révén egyre hatékonyabb küzdelem folyik az illegális halfogók ellen a Balatonnál. Legutóbb a napokban szerveztek razziát a tónál. Az akcióban tizenkét hivatásos halőr és több társadalmi segítő vett részt. Öt motorcsónakkal a vizet pásztázták, kint a parton pedig ugyanenynyi járművel járták a nádasok környékét. Balatongyöröktől Fenékpusztáig, illetve a balatonmáriai árokig folyt a munka. Az este folyamán kétszázhatvan horgászt ellenőriztek.

Komolyabb szabályszegéssel szerencsére mindössze öt esetben találkoztak: engedély nélküli horgászat, valamint a megengedettnél több bot használata miatt tettek feljelentést. Emellett egy kétszáz horoggal ellátott sorhorogra is rábukkantak, amit mindjárt felszedtek. Sikerült elcsípni egy orvhalászt a Nyugati Övcsatorna balatonújlaki szakaszán, ő harminc méter hosszú hálóval teljesen elzárta a csatornát, így próbált halat fogni. Bár az ellenőrök feltűnésekor mindent hátrahagyva menekülni próbált, gyorsan elcsípték.

Bozsóky Ferenc, a Balatoni Vízipolgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a becsületes horgászokkal jó a kapcsolatuk, akik azonban tiltott vizeken eveznek, azok nem veszik jónéven a rendszeres ellenőrzéseket. A civil szervezet vezetője egyébként úgy véli, hogy időben elkezdett, megfelelő képzéssel a szabálykerülő horgászokat is rá lehetne ébreszteni arra, hogy a sporthorgászat – amikor a megengedett mennyiségen felül fogott halakat visszaengedik vízbe – kellemes kikapcsolódás, és nem éri meg áthágni a törvényes kereteket.

Döbröntei Imre, a Gyenesdiási Horgász- és Vízisport Egyesület vezetője szerint viszont a horgászengedély megszerzésekor a jelentkezőknek minden olyan ismeretet megtanítanak, ami a sportszerű és szabályos horgászatra vonatkozik, így ennek vélhetően már nem lenne túl sok értelme. Egy biztos: engedéllyel rendelkező, a vonatkozó rendelkezéseket maximálisan betartó, valamint tisztességtelen horgászok, halászok egyaránt akadnak. A halőrök és a polgárőrök ez utóbbiakat szeretnék kiszorítani a Balatonról a következő hetekben, így a következő hetekben, hónapokban is gyakran találkozhatnak ellenőrökkel a halfogás szerelmesei.

vissza az elejére