Felek és emlékek

Új „Pipacs”

Hunguest Hotel Helios holisztikus nyílt napok

Léleküdítő gongfürdőzés

Gyurcsány Keszthelyen

Brüsszeli út


Kamarakiállítás a Fejér György könyvtárban

Felek és emlékek

– Nagy örömmel vettem, amikor tavasszal megkeresett dr. Muszatics Péter rendező, a PORT.hu CineClassics kurátora azzal a kéréssel, hogy nyissunk egy kamarakiállítást a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban Krzysztof Kieslowski, a lengyel és az egyetemes filmművészet egyik legkülönlegesebb alkotójának életművéről – mondta el a „Jelek és emlékek” címmel rendezett tárlat szeptember végi nyitóünnepségén Pappné Beke Judit könyvtárvezető.

Köszöntőjében az intézményvezető szólt arról is, hogy idén lenne 70 éves a leghíresebb lengyel dokumentum- és játékfilmes, forgatókönyvíró, színházi és televíziós rendező.

– A Lódzi Filmművészeti Múzeumtól kölcsön kapott tárlat fényképei, dokumentumai bemutatják a lengyel alkotóművész életútját, munkásságát, filmjei külföldi plakátjait, a különféle rangos filmfesztiválok díjait, a személyiségét meghatározó családi dokumentumokat, s „élet utáni életét” – erre már Cséby Géza műfordító tett utalást megnyitójában.

Mint kifejtette: az 55 éves korában elhunyt Kieslowski gyermekkora hányatottan telt, rövid ideig a tűzoltóképzőbe járt, majd átiratkozott a színházi szakközépiskolába. Érettségi után színházi öltöztető, s ruhatáros is volt, végül harmadik nekifutásra felvették a híres filmes lódzi főiskolára.

Dr. Muszatics Péter elmesélte, hogy Kieslowski forgatókönyvíró-társa, Krzysztof Piesiewicz adta számára az ötletet, hogy a lengyel valóságból kiindulva megfilmesítse a bibliai tízparancsolatot. A szeretet, a halál és az abszolútum egyetemes kérdéseit feszegető tévésorozat két részéből készített mozifilmekkel berobbant a nemzetközi köztudatba, és megannyi filmes díjat bezsebelt.

A kilencvenes években forgatta „Három szín” című trilógiáját. A címek a francia trikolór színeire rímelnek, s azokban a szabadság-egyenlőség-testvériség eszméinek nyomát kutatta, egyre mélyebbre merülve az emberi lélek útvesztőiben.

vissza az elejére


CSERSZEGTOMAJON

Új „Pipacs”

A kisgyerekek és a tinédzserek is megtalálják a szórakozásukat a Cserszegtomajon szeptember utolsó szombatján felavatott „Pipacs” játszótéren. A csúszda, játszóház, mászóka, mérleghinta, rugós hinta mellett rendkívül maszszív, akácfából készített szabadtéri padok, asztalok, szemetesedények is kerültek az iskola és az óvoda közelségében lévő Pipacs utcai önkormányzati tulajdonlású, körbekerített ingatlanra, ahol a helyi iskola kisdiákcsoportjai adták meg az ünnepség alaphangját.

Az Európai Unió és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 4 millió 255 ezer forint támogatásból és a helyi önkormányzat általános forgalmi adót érintő önerő befizetéséből elkészült ifjúsági objektum avatóünnepségén Bartha Gábor, a község polgármestere utalt rá: manapság nem olcsó a játékokra, kultúrára, művészetekre áldozni. A falu képviselő-testülete ennek ellenére egyhangúan igent mondott a fejlesztésre, amelynek révén a játszótér északi végében egy amolyan tinédzserkuckó, a déli felében pedig az EU-szabványoknak is megfelelő játékok kerültek elhelyezésre.

A községgazda, a kivitelező, a műszaki ellenőr, a beruházási mérnök feladatellátását dicsérő polgármester szerint a kormányzat által elindított szerkezeti, szervezeti és törvényi változásokra figyelve, Cserszegtomaj a jövőben is jó példával jár majd elöl, ami a falumegújítást, a fejlesztéseket, beruházásokat illeti. Az objektum bejárata előtt kifeszített nemzetiszín szalagot a település két díszpolgára, Györei Györgyné és Gyuk János vágták át.

vissza az elejére


Hunguest Hotel Helios holisztikus nyílt napok

Léleküdítő gongfürdőzés

Lévai Borbála hévízi természetgyógyász, spirituális tanácsadó szakmai iránymutatásával Németh-Szamosi Csaba természetes gyógymódok tanácsadó közreműködésével tartottak relaxációs, térítésmentesen igénybe vehető léleküdítő gongfürdőt a Hunguest Hotel Heliosban október második hétvégéjén.

Mint az közismert, a fürdőváros patinás gyógyszállodája fő célkitűzésként kezeli, hogy vendégeit maximálisan hozzásegítse a testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez. Ezért vezették be az alternatív terápiákat, amelyek közül többet is most ingyenesen kipróbálhatott a nagyközönség. A gongfürdő alkalmával előkerültek a speciális hangszerek: tibeti tálak, gongok, dobok, kalimbák, nádihegedűk, srutik, csörgők, szélcsengők.

Mint azt Hévíz egyik legelismertebb természetgyógyász szakértőjétől megtudtuk: a különféle hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül a testbe áramolva képes harmonizálni a belső energiáinkat. Ezek a rezgések igazoltan javítják az energiaközpont működését, segítenek a fáradtság megszüntetésében, oldják a feszültséget, és jó hatással vannak az érzelmi problémákra is.

A hangterápiát meditatív állapotban végezték mindazok, akik éltek a holisztikus nyílt nap kínálta lehetőséggel. Lévai Borbála és társai előadásában Drang Sámán-Meditációs hangfürdő vételezésére nyílik lehetőség Keszthelyen a Balaton Színházban a III. Természetgyógyász Nap alkalmával november 11-én 18 órától.

vissza az elejére


lakossági fórumon

Gyurcsány Keszthelyen

Gyurcsány Ferenc, a Magyar Szocialista Párt Demokratikus Koalíció Platformjának (DK) elnöke, dr. Molnár Csaba DK-elnökhelyettes, országgyűlési képviselő és Baracskai József parlamenti képviselő tartottak közös sajtótájékoztatót abból az apropóból, hogy a volt miniszterelnök lakossági fórumot tartott Keszthelyen.

Baracskai József szerint az elmúlt időszak történései azt igazolják vissza: nem jó irányban mennek a dolgok. A kormány a jogállam demokratikus működését veszélyezteti. Utalt rá: a Jobbik keszthelyi szervezetének képviselői zavarkeltő módon próbáltak beavatkozni a fórum menetébe.

Gyurcsány Ferenc a települési önkormányzatiság sorsáért aggódva mondta el: az elmúlt húsz év hiteles közjogi struktúrája töretlenül élvezte a lakosság bizalmát. A rendszerváltozás után a közjogi államhatalommal szemben kiépült a széles jog- és hatáskörrel felruházott, átfogó kritika nélkül működő települési önkormányzatiság rendszere, érintve az oktatási, egészségügyi, szociális és építéshatósági ügyeket, kérdéseket.

Most a kormányzat hihetetlen hatalmi étvágyát kielégítendő, rendkívüli türelmetlenséggel, központi államhatalomként el kívánja venni a településektől e jogokat, és ez szembe megy a lakosság érdekeivel. A megyei közgyűlések elnökeinek cselekedetét politikai értelemben bűnnek, árulásnak nevezte, mert Orbán Viktor vazallusaiként egy tollvonással lemondtak a megyei intézményekről a megyék lakosságának felhatalmazása nélkül.

Dr. Molnár Csaba a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatási eredményeit kommentálva szólt arról: jelenleg a megkérdezettek tíz százaléka szavazna az MSZP-re, 17 százalékuk pedig reményt lát abban a politikában, amit Gyurcsány neve fémjelez. A kutatásból kiderül, hogy az MSZP a törzsszavazói bázisán túl is képes további szavazókat megszólítani, így az egymilliós törzsszavazói bázis félmillióval is hamar kiterjeszthető lesz.

vissza az elejére


A lányok és a halak

Brüsszeli út

Szinte nyári melegben versenyezhettek a diákok a 10. alkalommal megrendezett horgászverseny keretében a keszthelyi mólón a közelmúltban.

A Keszthelyi Gyermekbarátok Közössége, Brunner Tiborné vezetésével, a hagyományoknak megfelelően, idén is a gyermekek világnapja alkalmából szervezte meg a megmérettetést. A versenynek minden évben komoly fődíja van, egy Brüsszeli út, amit a legtöbb halat kifogó csapat nyer meg. Ebben az évben a több mint húsz, háromfős gárdából a Csali Csajok csapata teljesített a legjobban, így a keszthelyi Csány–Szendrey-iskola tanulói, Horváth Panna, Pénzes Dóra és Zámbó Lili utazhat az Európai Unió székhelyére, a verseny fővédnökének, Göncz Kinga európai parlamenti képviselőnek meghívására.

vissza az elejére