A sürgősségi ellátásért

Több mentőhajó kellene

Gyarapodik a sportkör


ötvenmillióból újítják meg a keszthelyi kórház eszközparkját

A sürgősségi ellátásért

Négy speciális ágy, két volumetriás adagoló, két betegmegfigyelő és ellenőrző rendszer, valamint egy-egy endoscope, altatógép, lélegeztetőgép beszerzésével újul meg a keszthelyi városi kórház egészségügyi gépeit magába foglaló eszközparkja – jelentette be Ruzsics Ferenc polgármester azon a sajtótájékoztatón, ahol az önkormányzat által közbeszerzési eljárás során kiválasztott nyertes ajánlattevő cég vezetőjével, Pólya Endrével, a Mediplan Kft. ügyvezető igazgatójával aláírták az eszközbeszerzésre vonatkozó szerződést.

Mint elhangzott: a Balaton-parti város önkormányzata még idén márciusban döntött arról, hogy egy Belügyminisztérium által kiírt pályázat kerüljön benyújtásra, amiből az aneszteziológiai-intenzív terápiás sürgősségi eszközöket szerezhetnek be közel ötvenmillió forintért, amihez saját erőként Keszthelynek még 12,4 millió forintot kell előteremtenie. A 75 százalékos támogatási intenzitású pályázaton a közel 63 ezer fő ellátásáért felelős kórház céltámogatásként 37,4 millió forintot nyert el. A modern eszközök beszerzésével jelentős mértékben javulni fog a sürgősségi betegellátás eszközparkja.

Érdekességként a polgármester megemlítette: a kórház ellátási körzetéhez tartozó települések önkormányzatainak segítségét kérte az önrész csökkentése érdekében. A legtöbb település anyagi erejéhez mérten nyújtott is támogatást: Hévíz 3 millió, Alsópáhok, Cserszegtomaj, Vonyarcvashegy 500–500 ezer, Rezi 200 ezer, Vállus 50 ezer, Sümegcsehi 20 ezer forintot. Gyenesdiásról még nem érkezett válasz, Balatongyörök pedig nemet mondott a kezdeményezésre.

vissza az elejére


Mit kellene tudnunk a gyerekekről és magunkról?

Gondok és remények

„Mit kellene tudnunk a gyerekről és magunkról?” – erre a kérdésre kereste és találta meg részben a választ dr. Vekerdy Tamás, a legismertebb, leghitelesebb honi gyermekpszichológus a népszerű Nyitott Akadémia sorozat keszthelyi előadásán a Balaton Színházban október közepén.

A több órás előadásán tiszteletét tette a keszthelyi oktatási-nevelési intézményekben dolgozó pedagógusokon kívül nagyon sok anyuka és apuka is. Bölcs határozottság, nyugodt hangú problémamegoldás, hatásos humor jellemezte a közel nyolcvanesztendős „tanár urat”, aki több évtizedes pályafutásának tapasztalatai alapján adta meg a feleletet, hogy miként alakíthatjuk ki gyermekeinkben az érzelmi biztonságot, s óvhatjuk meg őket a sodródástól, a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól és a személyiséget roncsoló kapcsolatoktól. Előadása előtt a szakpszichológus, író megválaszolta az érzelmi biztonság témakörét körüljáró kérdéseinket is.

– Teljesítményelvű társadalomban élünk, és joggal szeretnénk, hogy gyermekeink jól érvényesüljenek az életben. Megfeszülve küzdünk azért, hogy erőnkön felül sok mindent biztosítsunk számukra, hajtjuk őket, hogy képesek legyenek élni a lehetőségekkel. Az ovisokat már topmenedzserképző, többnyelvű oviba íratjuk, közben pedig éppen a legfontosabbat, az érzelmi biztonságot nem kapják meg tőlünk, ami tényleg átsegítené őket az akadályokon.

Aki testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az minden életkorban sokkal eredményesebben képes megoldani és átvészelni az élet nehézségeit. A világ ma azt üzeni: az életben való talpon maradáshoz ez is, meg az is, sőt amaz is feltétlenül szükséges. De ez nincs így! Ami nélkülözhetetlen: a türelemmel átitatott szeretet, ezt pedig elsősorban a család, a szülő adhatja meg a gyereknek.

– Ön gyakran említi, hogy az iskolában megszerzett ismeretek, azaz az értelmi IQ nem jelenti az egész életre szóló boldogulást.
– De nem ám!!! Az iskolában megszerzett tudás maximum 18 százalékban képes befolyással lenni a „beválásra” még eminens tanulók esetében is. 82 százalékban valami más kell. Elsősorban érzelmi intelligencia, amely a család érzelmi biztonságában gyökerezik, a szabad játékban, a mesehallgatásban, a művészetekre való ráhangolásban. Az alternatív iskolák prófétájaként gyakran kardoskodom a művészeti iskolák elismeréséért.

„Miért tömik meg az aktuális kormányok rengeteg verbális tanulnivalóval már a kisiskolások fejét, hisz még a legokosabb tanulók is elfelejtik öt év alatt.” A művészeti tevékenység ezzel szemben olyan szociális és egyéb képességeket fejleszt, amelyek bőségesen kamatoznak később. Az iskola sajnos abszolút betegíthet. A sulihoz jól alkalmazkodók és jól teljesítők – elsősorban lányok – szignifikánsabban betegebbek azoknál, mint akik nem akarnak szívükkel-lelkükkel-értelmükkel-érzelmükkel teljes egészében ráhangolódni az iskola minden előírt szabályrendszerére.

A szülő és a gyermek közötti „utánzásos tudásátadás” pedig akkor lenne ideális, ha jó példával járok elől. Jól, türelmesen, szeretettel beszélek a gyerekkel, a környezetével. Ha csak a tévé, mint bébiszitter beszél hozzá, akkor beszédhibás lesz a gyermek, és alacsony IQ-val rendelkezik majd.

vissza az elejére


Fontos a vízibiztonság a balatonon

Több mentőhajó kellene

Eredményes nyarat zártak a vízimentők a Balatonnál. Bár a szezonkezdet idén sem volt egyszerű, végül azonban a VMSZ tagjai elmondhatják, hogy a nehézségek ellenére sikerrel vették az akadályokat. Az idény végéig több mint ezer estben siettek a bajbajutottak segítségére.

A felkészülés természetesen most is jóval a balatoni szezon előtt megkezdődött a vízimentőknél, a számos jelentkező közül végül csaknem százhúszan tettek sikeres vizsgát, és negyven új uszodamester is munkába állhatott – közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Bagyó Sándor hozzátette, hogy a tóparti strandok közül harminchat helyen teljesítettek szolgálatot. A több mint ezer beavatkozásból ötvenhét volt igazán súlyos eset, harminckettő a szó legszorosabb értelmében „igazi” életmentés. A strandi vízimentőket idén is a mentőhajós szolgálat segítette. Egy eszközmentő, öt általános, illetve egy sürgősségi betegellátásra alkalmas hajóval dolgoztak a tavon.

A szervezet vezetője elmondta azt is, hogy idén – a Kék Szalagot leszámítva – kevesebb hajóbaleset volt, mint a korábbi években. Azt, hogy a nyáron segíteni tudtak a vízibiztonsági feladatokban, jórészt a főszponzoroknak, illetve a Belügyminisztériumtól kapott 15 millió forintnak köszönhetik. Ez utóbbihoz a Balaton Fejlesztési Tanács segítségével jutottak hozzá.

Bagyó Sándor szerint fontos tudni, hogy külön kell választani a strandi vízimentést és a mélyvízi tevékenységet, amit hajóval kellett elvégezni. A búvárszolgálat tagjai 11 esetben merültek alá, zömében a balatoni vízirendészeti kapitányság kérésére, illetve 20 esetben kellett eszközt menteniük. A civil szervezet vezetője szerint a Rupert sürgősségi mentőhajó nagyon jó szolgálatot tett, de további ilyen járművekre lenne szükség. Ezt Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója is megerősítette, egy a közelmúltban tartott, szezont értékelő sajtótájékoztatón.

„Ahol turizmus van, ott szükség van rá, és hiba volna nem beszerezni ezeket. Tudom, hogy ehhez nagy lobbira van szükség, de bízom a régiós és az országos vezetők hozzáállásában.” – mondta a VMSZ vezetője. Bagyó Sándor szerint az, hogy a strandi vízimentés költségeit a létesítmények üzemeltetői állják, sokat segít az anyagi gondjaikon. A mélyvízi mentésnél viszont, ami hasonlóan fontos, komoly forráshiányok vannak.

Az elnök úgy véli, hogy ha az ő egy forintjaikhoz az állam ugyanennyit adna, akkor működhetne zökkenőmentesen ez a szolgáltatás, hiszen a szezonkezdésnél mindig üres a kassza. Pedig például 0–24 órás búvárszolgálatot csak ők biztosítanak a Dunántúlon. erre azért is szükség van, mert a vízirendőrök hatósági jogköréből adódóan inkább rendészeti feladatokat kell, hogy ellásson.

Bár szükség esetén vízimentéssel is foglalkoznak, de nem ez a főfeladatuk. Az év hátralévő részéről szólva a civil vezető elmondta, hogy október végéig öt, aztán két hajóval teljesítenek szolgálatot, hogy azonnal a bajbajutottak segítségére siethessenek, ha a helyzet úgy kívánja.

vissza az elejére


Gyarapodik a sportkör

A Hévízi Sportkör közel félmillió forintos pályázati támogatást nyert el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságától „Az egészségjavítást célzó szabadidős sporttevékenységek támogatása” címmel kiírt pályázaton.

Az összeget többek között vesszőfogók, pingpongasztal, pétanque-készlet, nordic walking bot, labda, rúgó palánk és hordozható alumíniumkapu beszerzésével javítják a sportkör feladatainak ellátáshoz szükséges feltételeket.

vissza az elejére