Tapsoltak a Fő téren

Tárcaíró a könyvtárban

Új szolgáltatásokkal

A gyermeked is FiMoTa?


Felkerült a sisak

Tapsoltak a Fő téren

A helyére került a főtéri templomtorony sisakja október végén Keszthelyen. A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom a belváros rekonstrukciójának keretében újulhat meg. A téren folyó munkák első ütemének befejezését november végére ígérik a kivitelezők, vagyis kevesebb, mint két hetük van rá.

A közelmúltban elkészült, vörösrézzel borított sisakot hetekig láthatták az arra járók a keszthelyi Fő téren, a templom előtt. Ahhoz, hogy biztonságosan a helyére emeljék, speciális darura volt szükség. A feladat nem volt egyszerű. A 130 tonna teherbírású, több mint 80 méter magasra felnyúló gép kezelőjének szinte centiméter pontossággal kellett dolgoznia.

A jelenlévők közül, és azóta is többen nehezményezték, hogy a sisak kisebb a korábbinál, és emiatt szerintük így kevésbé szép a templom. A tervező számításai szerint azonban csak így lehetett megfelelően és biztonságosan felhelyezni azt, így az egyházmegye „áldását adta rá”, a kivitelező pedig elvégezte a munkát. A látvány többek szerint könynyen megszokható, néhányan azonban továbbra is bosszúsan szemlélik a végeredményt.

Az viszont biztos, hogy a sisakot sikerült ügyesen a helyére emelni, így az eső ellenére is szépszámú nézelődő a méretre vonatkozó vitát félretéve megtapsolta az órákig tartó előkészület után sikeresen lebonyolított „mutatványt”. Egy korábbi tájékoztatás szerint a keresztek, a nyílászárók és az óraszerkezet felhelyezése után festéssel fejeződnek be a templomot érintő munkák a Fő téren.

vissza az elejére


Tárcaíró a könyvtárban

Kósa Csaba, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, a Somogy folyóirat főszerkesztője volt a vendége a közelmúltban a keszthelyi a Fejér György Városi Könyvtárnak. Az apropót az jelentette, hogy a tárcaíró harmincegyedik kötetét adták ki idén az Ünnepi Könyvhét alkalmából. A keszthelyi rendezvényen e kötet bemutatása mellett az író más munkáiról és életéről is szó esett.

Az elmúlt három évben megjelent írásait gyűjtötte össze A megsebzett cédrus című kötetben Kósa Csaba. A tárcák az írott sajtóban és a Magyar Katolikus Rádióban jelentek meg. A könyvben a magyar irodalom klasszikusaitól a vidéki embereken át a sportolókig, illetve a hajléktalanokig számos érdekes személyről, élethelyzetről olvashatunk.

A szerző sajátos látásmódjának köszönhetően az amúgy gyakran hétköznapi történetek különös megvilágításban kerülnek elénk. A mindenki által ismert Puskás „Öcsiről”, és az Aranycsapat középhátvédjéről, Lóránt Gyuláról egyaránt tud újjal szolgálni. A kötet révén bepillantást nyerhetünk Petőfi Sándor és Tamási Áron életének egy-egy kevésbé ismert részébe.

Az épület, ahol több mint negyven éve él, nem véletlenül inspirálja, hiszen ott volt valamikor Csontváry műterme, a földszinten pedig ma is működik a Hadik Kávéház, melynek asztalainál Kosztolányi, Karinthy és Móricz Zsigmond beszélgetett és írt évtizedekkel ezelőtt. Kósa Csaba saját bevallása szerint Móra Ferenctől megtanulta, hogy a tárcaírás aranyszabálya: nyitott szem, tiszta szív, Kosztolányitól pedig, hogy bár a téma az utcán hever, jó tárca csak akkor születik, ha az író apró ötvöskalapáccsal munkálja meg művét.

vissza az elejére


Danubius Health Spa Resort Hévízi Aqua****

Új szolgáltatásokkal

Egy három ütemből álló projekt megvalósításának záróünnepségét tartották október derekán a Danubius Health Spa Resort Hévízi Aqua**** All Inclusive szállodában, amelynek eredményeként több új szolgáltatással bővült a gyógyhotel portfóliója. Az Európai Unió által támogatott, 215 millió forintos összköltségű beruházás 2010 májusában vette kezdetét, és 2011. augusztus végén zárult le. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Széchenyi-terv keretében nagyságrendileg 65 millió forinttal járult hozzá a projekt költségeihez.

Az első ütemben a gyógyászati részleg felújítása zajlott, melynek keretében egy új elektroterápiás részleg, egy sókamra és három gyógytornaterem készült el. Ezenkívül tavaly szeptemberben átadtak egy új zuhanyozóblokkot, továbbá egy szauna és egy infraszaunablokkot, a hozzájuk tartozó pihenőhelyiséggel együtt. A március végével lezáruló második ütemben tíz új, teljesen szeparált, zuhanyozóval ellátott, klimatizált masszázshelyiség is elkészült relaxációs fénytechnikával.

Ezen túlmenően két kozmetikai kabinnal, egy fodrászattal és egy pedikűrhelyiséggel bővültek a wellnessszolgáltatások. Az április közepétől az augusztus végéig zajló utolsó ütemben elsősorban gyermekbarát szolgáltatások bevezetése történt meg, illetve a szálloda szaunavilágát újították meg. Bioszauna, gőzfürdő és csobbanómedence került átadásra, és egy épületbővítés keretében két gyerekmedence, vízijátékok, gyerekmosdó valamint pelenkázóhelyiség tette még inkább gyerekbaráttá az egyre népszerűbb hotelt.

Nagy Rita, a szálloda igazgatója ünnepi beszédében arról is szólt: a tervek megvalósításában a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a felújítást és építkezést egy magas foglaltsággal üzemelő házban kellett lebonyolítani.

vissza az elejére


Segíteni a figyelem-, mozgás- és tanulászavar kezelését

A gyermeked is FiMoTa?

Miért nem teljesít a tőle elvárható módon gyermekem az óvodában, iskolában? Miért nem tud és szeret tanulni, hisz kreatív, és az IQ-ja is magas. Miért nem képes átvenni az iskola által kínált tudást? Szülői felkérésre, ezen kérdések megválaszolására keresték a választ annak a szakmai munkacsoportnak a tagjai, akik Keszthelyen tartottak megbeszélést arról, miként lehetne támogatást adni a helyben és a régióban élő fimotáknak, azaz a figyelem-, mozgás- és tanulászavar tünetegyüttesét hordozóknak. Magyarországon az enyhébb esetek figyelembevételével is 7–17%-ra becsülhető a fimota-gyerekek száma.

A fimota-gyereknek nagyon jó lehet a megfigyelőkészsége, pusztán a figyelem fenntartásában, fókuszálásában van nehézsége. Az „itt és most”-ban él. Nehezen tud a sorára várni, beszél vagy cselekszik, mielőtt átgondolná. Éppen ezért megsért másokat. Ha akadályoztatva van valamiben, akkor sír vagy dühöng. Nehéz vele egyezkedni, kompromisszumot kötni. Emiatt, ha nem kap felnőtt segítséget, az iskolában könnyen peremhelyzetbe kerülhet.

Az összejövetel résztvevői: dr. Kovácsné Mozsolics Melinda és Lengyel Adél klinikai szakpszichológusok és Terkovics Marianna pedagógus egyetértettek abban, hogy egyre többen fordulnak különböző szakemberhez a tisztázatlan okok miatt fellépő, idegrendszeri hátterű fimota-szindróma tüneteit és viselkedésjegyeit hordozók. A fimota-gyerek nem tehet állapotáról, tünetei nem rosszaság vagy akaratgyengeség miatt alakultak ki. Megfelelő segítségre van szükségük a szülők és a pedagógusok részéről, súlyosabb esetekben orvos és pszichológus közreműködésével.

Fontos, hogy a gyerek, a szülő, a pedagógus egyaránt tisztában legyen a problémával, mert csak ekkor kerülhető el a gyermek személyiségének károsodása, énképének, önértékelésének zavara. Szeretnének létrehozni egy nonprofit alapítványi szervezetet abból a célból, hogy segítsék a helyi és környékbeli gyermekorvosokat, védőnőket, pedagógusokat és a szülőket abban, hogy megtalálják azt a legoptimálisabb nevelési-fejlesztési módszert, ami a leginkább célravezető ennek a gyermekpszichiátriai spektrumbetegségnek a kezelésében, mert a fimotákra más szemmel kell tekinteni.

Leginkább „dicsérettel és jutalmazással”, illetve azonnali visszajelzéssel lehet eredményt elérni. Az önszabályozást, az érzelmek és indulatok regulálását, a figyelem tudatos koncentrálását a fimoták nehezen végzik, ezért őket kondicionálni kell, ami a szülők, pedagógusok intenzív partnerségét igényli, mert esetükben nem a gyerek rosszaságáról, akaratlagos bosszúság előidézéséről, vagy a barátoktól tanult negatív viselkedési forma eltanulásáról van szó.

Kisebb csoda már előidézhető csupán az otthon és az iskolában fegyelmezésre használt mondatszerkezetek, utasítások átalakításával is. A pedagógustársadalom kiégettsége mostanra nagyfokú lett, a szemléletváltoztatás és figyelemfelkeltés jegyében ezért is szeretnék akkreditált tanfolyamok szervezését felvállalni, neves fővárosi szakterapeuták bevonásával. További információ a www.fimota.hu és a mildi@ keszthelynet.hu helyeken szerezhető.

vissza az elejére