A Cserszegi fűszeres atyjára emlékeztek

Veszélyben a viharjelzés?

Kevés érdeklődővel

„Legnagyobb segítség a legnagyobbtól”


A Cserszegi fűszeres atyjára emlékeztek

Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőre emlékeztek Károly-nap alkalmából Cserszegtomajon. A hagyományteremtőnek szánt megemlékezésen tisztelői között a térség több önkormányzati, civil szervezeti vezetője is megjelent.

A csopaki születésű, keszthelyi szőlőnemesítő, akinek neve egybeforrt a Cserszegi fűszeressel, dacolva az idővel, fáradhatatlanul dolgozott. Nemesítői munkája mellett számos tisztséget töltött be különböző civil szervezetekben, előadásokat tartott a fiatalabb és idősebb gazdáknak, valamint hosszú éveken keresztül ott volt a helye minden szőlővel, borral kapcsolatos rendezvényen.

Bakonyi Károly már gyerekkorában megismerkedett a szőlőben szokásos munkákkal. Mivel édesapja vincelléri fizetése nem fedezte a gyermekei neveléshez szükséges költségeket, a felnőttekkel együtt kora hajnalban már ő is dolgozni indult, s egészen sötétedésig kötözte a szőlővesszőket. Sok évvel később a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem cserszegtomaji kísérleti telepének vezetője lett, ahol szőlőnemesítéssel foglalkozhatott.

Bakonyi Károly azon kevesek közé tartozott, akik próféták lehettek a saját hazájukban: számos más kitüntetés mellett Keszthely és Cserszegtomaj is díszpolgárává avatta. Soha nem volt „igazi” nyugdíjas, szinte élete utolsó pillanatáig munkálkodott. Tartotta magát ahhoz, amit gyakran hangoztatott: „Úgy dolgozz, mintha örökké élnél, és úgy imádkozz, mintha holnap meghalnál!”

A közelmúltban tartott cserszegtomaji rendezvényen a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének műsora mellett többen is méltatták Bakonyi Károly munkásságát. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, Bartha Gábor cserszegtomaji polgármester, dr. Pálfi Dénes, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere, Páli Lajos, a civil szervezet kancellárja is megemlékezett a méltán népszerű szakemberről.

A program keretében levetítették a keszthelyi televízió Karcsi bácsiról készült rövidfilmjét, és fotókiállítás is nyílt a helyi tornacsarnokban. Jelenlévő lánya, Bakonyi Judit elmondta, hogy szeretné továbbvinni édesapja szellemi örökségét. A tervek szerint Bakonyi Károly születésének 90. évfordulóján, decemberben emléktáblát avatnak keszthelyi lakóházának falán.

vissza az elejére


Felére csökkentenék a támogatást

Veszélyben a viharjelzés?

Tavaszig kikapcsolták a viharjelző berendezéseket a Balatonon. A Balatonföldváron tartott szezonzáró eseményhez kapcsolódóan, ahol az elmúlt idényt is értékelték, a közelmúltban megalakult Somogy Mentőcsoport nagyszabású gyakorlatot mutatott be.

Kis túlzással vészharangot kongatott a balatoni viharjelzés idei, Balatonföldváron tartott szezonzáróján az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. Dunkel Zoltán elmondta, hogy idén a viharjelzési szezon hét hónapja alatt az átlagosnál több volt az erős vihar, 13 alkalommal 90km/h vagy a feletti szélsebességet mértek. Hozzátette: nyáron a Balatonnál a legerősebb, óránkénti 117 kilométeres szélerősséget Fonyódon mérték.

Hőmérséklet terén Keszthely volt a rekorder 36,8 Celsius-fokkal. Hangsúlyozta azt is, hogy a szolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy költségvetési keretükből az ideihez hasonló működést biztosítsanak a következő évben is. Véleménye szerint azonban ez jövőre a korábbinál is nehezebb lesz, sőt, komoly veszélybe is kerülhet a viharjelzés működtetése, ha a jelenleg tervezettek szerint valóban csaknem felére csökken az állami támogatásuk.

Dr. Tollár Tibor polgári védelmi dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei szezonban ők biztosították a viharjelzés folyamatos és hatékony működését. Csaknem félezer esetben kellett riasztást kiadni, összesen mintegy 4300 órán át üzemeltek a viharjelző állomások, a Balatonnál élők és üdülők biztonságát egyaránt szolgálva.

Heizler György tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az eseményhez kapcsolódó gyakorlat részleteit ismertetve elmondta: olyan elemeket tartalmaz, amelyek az idei évben többször előfordultak.

A feltételezés szerint egy erős hidegfront betörését követően az orkán erejű szél fákat döntött ki, és épületeket valamint a vasúti felsővezetékek rongált meg. A magaspart egy része leomlott, a jelzések szerint több ember megsérült. A vízen több vitorlás hajó került bajba. A meghívott vendégek a mentést egy a parton felállított sátorból online-közvetítés segítségével élőben követhették.

vissza az elejére


Közmeghallgatás Keszthelyen

Kevés érdeklődővel

Ruzsics Ferenc polgármester akadályoztatása miatt Pálinkás Róbert köszöntötte a keszthelyi közmeghallgatás csekély számú résztvevőjét a városháza dísztermében október utolsó csütörtökén. A polgárok véleményének megismerésére, a problémák, ötletek, javaslatok meghallgatására összehívott mintegy egyórás fórumon mindazonáltal több közérdekű kérdés is elhangzott.

Kalmár János, a temető melletti élelmiszerüzlethez közeli hulladéksziget rendetlen állapotát, a Helikon strand melletti szemetes partszakasz helyzetét kifogásolta, kérve az itteni partvédelem megerősítését is. A felszólaló hiányolt utcanév- és egyéb eligazítótáblákat, és azt sérelmezte, hogy az árusok már korán elfoglalják a piac melletti parkolóhelyeket.

A problémák orvoslását ígérő válaszból kiderült: a partvédő mű állami tulajdon, kezelője a siófoki székhelyű vízügyi igazgatóság. Komoly fagykárok miatt tényleg jelentős az állagromlás, az önkormányzat a BFT-hez továbbította is problémajelző levelét, de forráshiány miatt nem valószínű, hogy a munkálatok hamar megkezdődhetnek. A Rákóczi utcai Fórum parkolóházban pedig piacnapokon is csekély díjért megállhatnak az autósok.

Vörös Dezsőné az új buszközlekedési rendet, majd a Hévízi út–Pál utca kereszteződése melletti, illetve a Szalasztó utcai lépcső valamint, az orvosi rendelőintézet környezetének szemetes állapotát kritizálta. Sérelmesnek érezte a magas szennyvízdíjat, majd a szelektív lomtalanítási rend és a gyenge sétálóutcai közvilágítás ellen emelt szót.

Hiányolta a Bástya utca mellett egy évtizede még meglévő illemhelyet is. Felvetéseinek zömére megnyugtató válaszok érkeztek. Kérdésére, hogy mikor lesz a piacon fedett vásárcsarnok, az a válasz érkezett, várhatóan 2013-ra részben fedett elárusítóhelyek kiépítése van tervben. Tudakolta, hogy a templomtorony átmérője miért lett kisebb. A főépítész szerint 25–25 centiméterrel lett karcsúbb a torony, mert a régi toronysisakra építették rá.

Forintos Jánosné a Fő tér II-es ütemének kezdetére volt kíváncsi. Mint megtudta, a kivitelezés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, és a 2013-as szezonkezdetre szeretnék befejezni a több ütemre bontott projektet.

Dr. Sebők Ferdinánd, az Arany János u. 21–23. szám alatti ingatlanok előtt eső esetén hetekig álló „csapadékvíz-tengert” kifogásolta, és javaslatot tett a Rákóczi utcában sebességkorlátozás bevezetésére, a piac aljánál kijelölt gyalogátkelőhely létesítésére.

A problémafelvetéseire adott válaszból kiderült: a csapadékvíz-elvezetési gondot részben orvosolja majd a Fő tér II-es ütemének elkészülte, az új közlekedési koncepció szerint a Lovassy utca, mint gyűjtőút átveszi a Rákóczi utca forgalmát, utóbbi utcából más polgártól eddig nem érkezett jelzés a sebességcsökkentés elrendelésére, a milliós nagyságrendű zebra létesítésének pedig bonyolult feltételrendszere van.

Lóth István, a Delden téri, forgalom elől elzárt területen történő folyamatos parkolás ellen emelt szót. Mint elhangzott: a közterület-felügyelet dolgozóinak munkaidején túl előfordul, hogy a behajtási tilalom ellenére alkalmilag több autó is parkol.

Haraszti László az építészeti értékőrzés témakörében tett, befogadást nyert javaslatokat. Említést tett a kertvárosi Ifjúság utcában vélelmezett szennyvízbekötéssel összefüggő, zavaró anomáliákról is.
Karmazsin Csabáné a piaci szeméthegyek ellen emelt szót. A felvetésére adott feleletből kiderült: az odatelepített kamera-rendszernek köszönhetően már két szabálysértési eljárást is indítottak az illegális szemétfeltöltők ellen.

vissza az elejére


„Legnagyobb segítség a legnagyobbtól”

Az elmúlt hónapok – végtörlesztés megjelenése, árfolyamok ingadozása – megváltoztatták a hazai ingatlanpiacot. Egy laikus számára már szinte nyomon követhetetlenek ezek a folyamatok. A mindenkit foglalkoztató kérdéssel a Keszthely és vidéke legjobban működő ingatlanközvetítő cégének, a Duna House keszthelyi irodájának vezetőjét, Zsiga Csabát kerestük meg:

– Hogyan reagál a hazai legnagyobb ingatlanközvetítő és egyben piacvezető hálózat a változásokra?
– Mi nem követni akarjuk a változásokat, hanem felkészülni és felkészíteni ügyfeleinket rá. Kiszámíthatóvá tenni mindenki számára, aki eladni vagy vásárolni szeretne, neki mikor és hogyan a legkedvezőbb. Az idei nyár meghatározó volt az ingatlanpiacon, ezért piacvezető hálózatként fontos volt egy szakmailag is megalapozott, új, eddig még nem létező rendszer kialakítása.

Ennek első lépése a Duna House által már júliusban bevezetett IMR (Ingatlanmegosztó Rendszer), második lépése a Duna House Barométer volt. Az IMR-rel lehetőség nyílt arra, hogy hálózatunkkal kizárólagos megbízást kötő ügyfeleink ingatlanjait az ország összes ingatlanirodája kínálhatja. Így sokkal nagyobb esélyt adva a hozzánk kiemelt bizalommal forduló ügyfeleknek.

A Duna House Barométer (mindenki számára elérhető a www.dh.hu oldalon) pedig összefoglalja az elmúlt hónapok változásait, és azokat elemezve felkészíti a hálózat 113 irodájában dolgozó több mint 1100 értékesítőt arra, mi az ami a közeli jövőben várható. Így magas szakmai tudásukkal segíthetik az ingatlantulajdonosakat és ingatlant vásárolni szándékozókat.

Sokan kerestek meg minket a végtörlesztés bevezetése óta: volt, aki hitelállománya miatt olcsón szeretné ingatlanát értékesíteni, és volt, akit hitel nem terhelt, viszont ingatlana az áresések miatt szerintük értéktelenebbé vált. Megtaláltuk és megtaláljuk az arany középutat.

Elmondhatom, hogy folyamatosak az értékesítések, és – bár irodánk még nincs egyéves Keszthelyen, illetve féléves Hévízen – kiemelkedő eredményeket értünk el. Nehéz – talán nincs is – csak egy receptet adni, melyet mindenki alkalmazni tud, ezért azt tanácsolom, kérdéseikkel keressék meg irodánkat, értékesítőinket, akik szakértelmükkel és ingyenes szolgáltatásainkkal segíteni tudnak ügyfeleinknek.

– Januárban lesz egy éve, hogy irodájuk megnyitott Keszthely belvárosában, de már számokkal bizonyítható, hogy átvették a vezetést a többi és régebb óta működő környékbeli ingatlanirodától. Hogyan lehetséges ez?
– Sikerünk titka az elégedett ügyfél. Ők azok, akik újabb és újabb megbízó partnereknek illetve vásárlóknak ajánlanak bennünket. A cél, hogy mindkét, vevői és eladói oldal elvárásainak megfelelően dolgozzunk. Büszkén mondhatom, hogy ez nálunk egy jó és szakmailag felkészült csapatban, remek hangulatban, nem is lehetne másképp!

Hisz’ a munkánk a hobbink: segítünk. Akár eladásról vagy vételről van szó, mindenkinek megtaláljuk a legkedvezőbb megoldást. A megbízások és vevők kezelésén túl, saját ügyvédünk által az adásvételi szerződéseket is lebonyolítjuk. Ügyleteinket végigkísérjük a tulajdonjog-bejegyzésig. Azoknak pedig, akik nem rendelkeznek elegendő pénzzel a vásárláshoz, saját hitelcentrumunkon keresztül megkeressük a legoptimálisabb lehetőséget az ingatlan vásárlásához.

– Nem maradt más hátra, csupán az, hol és milyen elérhetőségen vehető fel a kapcsolat Önökkel?
– Irodánk a Kossuth és Sörház utca sarkán található Keszthelyen, a Kossuth utca 71–73. szám alatt. Telefonunk: +36-83/510-086, e-mail: keszthely@ dh.hu. Internetes elérhetőségünk: www.dh.hu
(A folytatásban eláruljuk, kik azok a híres emberek, akik náluk vették meg álmaik házát.)

vissza az elejére