Rehabilitációs szakvizsgát tettek

Új alapokra helyezni

Elismerés Hévíznek


Dr. Mándó Zsuzsanna és dr. Kulisch Ágota

Rehabilitációs szakvizsgát tettek

Hírül vettük, hogy a közelmúltban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. két fiatal orvosa: dr. Mándó Zsuzsanna és dr. Kulisch Ágota reumatológus szakorvos letette a mozgásszervi rehabilitációs szakvizsgát. Ez kínált apropót ahhoz, hogy rövid bemutatkozásra kérjük a fiatal doktornőket arról faggatva, hogy mit jelent számukra a szakvizsga letétele.

Dr. Mándó ZsuzsannaM. ZS.: Keszthelyi gyökerekkel rendelkezem, a Vajda-gimnáziumban érettségiztem, majd a pécsi orvosegyetemen szereztem diplomát. A székesfehérvári kórház belgyógyászati osztályára kerültem, majd a szombathelyi kórház reumatológiai osztályán dolgoztam, és tíz évvel ezelőtt kerültem a hévízi reumakórházba. Még 2004-ben tettem le a reumatológiai szakvizsgámat, és nemrég pedig a mozgásszervi rehabilitációs vizsga követelményeit is sikerrel teljesítettem.

K. Á.: KÁ: Háziorvos férjemmel és két gyermekemmel Keszthelyen élünk, az orvosi hivatás választása családi indíttatású, édesanyám is orvos. A POTE-n végeztem 2000-ben, és a Pécsett eltöltött rezidensi időszak után, első kislányom születését követően kerültem kórházunk „D”-osztályára, majd második kislányom születését követően a „G”-osztályon folytattam a hivatásomat. Az aktív reumatológiai osztály, ahol jelenleg dolgozom, szorosan összekapcsolódik a „korai arthritis centrum” munkájával, ahol a gyulladásos ízületi betegeknek biológiai terápia adására is módunk van.

M. ZS.: A frissen letett szakvizsga egy másfajta szemléletű orvoslás lehetőségét kínálja. A hangsúly itt az egészség, a munkaképesség megőrzésére, visszaállítására kerül, mindig az egész embert vizsgálva. A „rehabilitáció évtizedében” ez a fajta holisztikus szemlélet a gyógyító számára eredményes utat kínál, ami egyértelmű nyereség a betegnek is.

Nem elég a betegséget meggyógyítani, hanem el kell érni azt is, hogy a páciensünk a legkisebb zökkenővel legyen képes visszakerülni eredeti társadalmi pozíciójába, szerepeibe, állásába, munkahelyére, családi környezetébe.

Bár korábban is igyekeztem a teljes embert nézni minden gyógyító tevékenységem alkalmával, de ezzel a szakvizsgával, ez sokkal rendszerezettebben, sokkal nagyobb eredménnyel sikerül, mert céltudatosabban képes vagyok arra figyelni, hogy miképpen tudom a betegemet a lehető legoptimálisabb körülmények közé juttatni.

A beteg lehetőségeihez képest a lehető legjobb életminőség elérése a célom. Ha kell, segédeszközzel, gyógyszerrel, munkakörülmény-átalakítással, oktatással. A rehabilitációra szoruló betegek többnyire krónikus fájdalmakkal élnek, és a fájdalom gyógyításán túl a pszichoterápiát is hatékonynak érzem, így következő végzettségem e tudományterületet szeretné majd körbejárni.

Dr. Kulisch ÁgotaK. Á.: A szakvizsga letételével lehetőséget kaptam arra, hogy szélesebb spektrumát lássam át a rehabilitációnak, és újra tanulhassak. A szakvizsga megszerzéséhez sok szakmai segítséget nyújtott a HÉMORI-ban dr. Pettyán Ilona főorvosnő által vezetett osztályon eltöltött gyakorlat.

A rehabilitáció persze eddig is az embert, mint egészet kezelte, de most új aspektusokra leltem. A hévízi reumakórházban pont azért szeretek és szerettem dolgozni, mert itt kicsit több idő jut a betegekre, jobban körül lehet járni, hogy milyen pszichés vagy szociális hátterű ok áll mondjuk egy mozgásszervi megbetegedés hátterében.

Mostantól viszont jobban rálátok a társszakmákra is (neurológia, traumatológia, ortopédia), így nőtt nálam a betegvizsgálatok hatékonysága. A gyógyászati segédeszközök jobb megismerése révén pedig könnyebben tudom szolgálni a betegeket. A beteg nem lehet passzív szemlélője a gyógyszeres vagy fizioterápiás kezelés folyamatának, hanem neki is meg kell tenni az őt segítő lépéseket a gyógyulásához.

Elsősorban a beteg felelős a saját betegségéért, de a gyógyulásáért és a rehabilitálhatóságáért is, így a gyógyító team tagjai közé aktívan fel kell sorakoznia neki is. A rehabilitációs orvoslásban a beteg eredményesebb bevonása saját kezelésébe részben a gyógyítási folyamat célja.

vissza az elejére


Dr. Angyal Attila szakorvos a betegkapcsolatról

Új alapokra helyezni

Dr. Angyal Attila személyében november elejétől új rehabilitációs orvos került a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház „D”-osztályára. Mint azt a pályázat útján frissen idekerült szakorvostól megtudtuk, korábban a Miskolci Megyei Kórház mozgásszervi és rehabilitációs osztályán gyógyított.

Foglalkozik neurorehabilitációval, stroke-on átesett betegekkel, és egy vegyes profilú mozgásszervi osztályon ténykedve tapasztalatokat szerzett a reumatológiai kórképek ellátásának területén, a balesetek és az idegsebészeti műtétek utókezelésében is. Fizikális medicina és rehabilitációs EU-szakvizsgáját másfél éve szerezte.

Mint fogalmazott: – A korábban kezelt betegeimtől már sok szépet és jót hallottam a nyugalmat árasztó Hévízről, a csodás gyógytóról, ezért is szerettem volna kipróbálni magam ezen a világhíres gyógyhelyen.

Annak ellenére jól döntöttem, hogy 400 kilométerre hagytam a családomat, és bízom abban, hogy gyermekgyógyász-gyermekpulmonológus feleségemnek is sikerül mielőbb ebben a régióban állást találni. Az idegen nyelvekkel való megbarátkozásomat ugyan még némileg erősíteni kell, de a kellemes gyógyhelyen ez is könnyebben megy.

A régebbi felfogás szerint a orvos–beteg kapcsolat egy alá-fölérendeltségi viszonyrendszerben jeleníthető meg leginkább. Ez számomra már elavult, nem helytálló vélekedés, mert a beteg egyenrangú partner, és maximális őszinteség mellett egy úgynevezett terápiás szerződést kötünk a pácienssel a kezelés elején. Az orvos által elkezdett terápiához ugyanis nagyfokú együttműködésre van szükség mindkettőjük részéről.

Magam is igyekszem jó szándékú közvetlenséggel a betegeim mellé állni, és ugyanezt remélem a pácienseimtől is, mert az egymás iránti bizalom nélkül nincs eredmény. Miskolcon kiválóan bevált ez az új, uniós szemléletű rendszer, a betegek örültek a változásnak. Remélem, hogy a kapcsolatkialakítás új szisztémája Hévízen is sikert arat. A beteg jogosan várja el ugyanis a maximális figyelmet, mert ezt mi is elvárjuk saját magunktól is.

vissza az elejére


Lackó Mária Az Év főkertésze

Elismerés Hévíznek

„Az ország legszebb főutcája” címet, azaz egy különleges turisztikai és egy rangos kertészeti díj ötvözetét jelentő titulust mondhat magának Hévíz, mert nemrégiben elnyerte a Virágos Magyarországért Mozgalom Szervezőbizottsága valamint a Magyar Turizmus Zrt. által közösen alapított díjat.

 A szakmai díj elnyerése mindazonáltal nem csupán egyetlen díszített utcáról szól, hanem az egész fürdőváros üde zöldfelületeiről, gondozott fasorairól, példás tisztaságáról, rendjéről, no meg a rendezett intézményi és magánkertekről. A díjat odaítélők szerint Hévíz, úgy a zöldfelület-fenntartás, mind a turisztikai értékek alapján vezető szerepet ért el az országban.

A díjkiosztó gálán Laczkó Mária, a GAMESZ megbízott vezetője vehette át „Az év főkertésze” elismerést, amelyet az országos szakmai szövetség tagjai szavaztak meg a lassan negyedszázada Hévíz egyedi és különleges városképéért sokat fáradozó szakembernek. Az önkormányzat vezetői egy pezsgős koccintáson és fogadáson köszönték meg a GAMESZ dolgozóinak és az egyes intézmények képviselőinek a városszépítés és
-rendezés érdekében végezett temérdek munkát.

vissza az elejére