Ha a „christmas blues” megszólal

A minőségi, harmonikus élet nem a kortól függ

A fiatalokat segíti


Készülődés a karácsonyra

Ha a „christmas blues” megszólal

A karácsony sajnos egyre többeknek épp a szeretetnélküliség és a magányosság újabb próbatétele, de stresszforrást jelenthet az egyébként boldog családban vagy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élőknek is. A pszichológia szakirodalma „christmas blues”-ként emlegeti ezt a komplex tünetegyüttest. A keszthelyi Kocsa Jánosné klinikai szakpszichológust elöljáróban arról kérdeztük, hogyan tudjuk ügyesen megelőzni, illetve kezelni a karácsony okozta stresszt.

– Mindenki a legjobbat szeretné kihozni a szeretet ünnepéből. A stressz elkerüléséhez már jóval az ünnepek előtt át kell gondolni, hogy miféle szokásokat akarunk megvalósítani. Fontos a tervkészítés, hogy mit főzünk, mit vásárolunk, kit, milyen ajándékkal lepünk meg. El kell kerülni, hogy mindenre az utolsó pillanatban kerüljön sor. Maradjon idő önmagunkra is: relaxáljunk, menjünk el fodrászhoz, kapcsolódjunk be adventi programokba.

– A karácsony ünnepe mostanra egyre inkább a kereskedelem, a fogyasztói társadalom ünnepévé vált, aminek egyenes következménye az ajándékozási stressz. Tehetünk valamit ennek legyőzésére?
– Tény, hogy már maga a bevásárlás is erősen stresszkeltő. Nagy a tömeg, nagy a tülekedés, egy-egy felkapott árucikkért komoly harc indul. Érdemes ezért jó előre kipuhatolni, hogy mit szeretne kapni az általunk megajándékozott. Az ünnep ne csak arról szóljon, hogy „mit hozzon a Jézuska”, hanem inkább az együttlétről, a szeretetről. Az ünnepnek mentesnek kellene lennie a túlköltekezéstől.

– Stressztényező karácsonykor furcsa módon a család. Sokan kimerülnek.
– Ha odafigyelünk a családtagunkra, akkor máris jót teszünk. Sokszor nem vesszük észre, hogy a másik fáradt, kimerült. Egymás között érdemes ügyesen, igazságosan felosztani a teendőket. A közös készülődés által biztosított élmény pluszenergiát, jó érzést kínál. Sokszor elfelejtik a családok, hogy az életkor idővel minden famíliában megváltozik. A gyerekek felnőnek, és az igényeik is változnak az ünnepkör menetével kapcsolatban. Érdemes ezt is átbeszélni: most ki mit szeretne? Nem kell félni a praktikus újításoktól sem.

– Kell egyáltalán katarzist várni a karácsonytól?
– Karácsonykor kerülendő a tökéletességre való törekvés, és az is, hogy családtagjainktól felhőtlen boldogságot várjunk el. Hajlamosak vagyunk elfelejteni karácsony igazi lényegét: Jézus születését. A szeretet, a megújulás ünnepén is minden emberi lélekhez megvan a kulcs. Az érintés, melynek hatására megnyílik a lélek. A lélekharangok megkongatására kell törekedni szeretettel, türelemmel, odafigyeléssel, és ez segít, hogy utólag se legyünk lehangoltak. A karácsony belső ünnep, ami nem veszíti el az érvényességét még akkor sem, ha külsőségeiben nem sikerül olyan tökéletesre.

vissza az elejére


Jade Spa – Alternatív Gyógyászati és OktatóKözpont

A minőségi, harmonikus élet nem a kortól függ

– A szeretet, a másokon való segítés szándéka és a jóakarat motiválta a keszthelyi Jade Spa – Alternatív Gyógyászati és Oktatóközpont (Park u. 19.) vezetőit, amikor egyedülállóan különleges nyílt napot szerveztek az érdeklődőknek – mondta el az élet szeretetéről szóló előadásában Plótár László terapeuta. A mézek és a lélek szakértője másik hat kiváló szakemberrel (Rab Adrienn, Balla Krisztina, Mosolygó Liám, Hegedűs Adrienn, Mázlóné Rieger Klára, Magyar Szilvia) együtt még november végén igyekezett biztos információkat átadni a kíváncsiskodóknak a gyógyászattal összefüggő információk rengetegében.

Mint azt Rab Adrienn, reiki mester-tanártól, a központ szakmai munkájának irányítójától megtudtuk: az előzetesen bejelentkezők füldiagnosztikai, reflexológiai, fül-, test-, gyertya-, polarizált fényterápiás, zapper- és reikikezelésekre jelentkezhettek be, de kipróbálhatták a Jade-köves masszázságyat, a masszázst, a test kimozgatását is. A reiki- és kristályterapeuta a szervezet öngyógyítását elősegítendő végzett térítésmentes kezeléseket.

Balla Krisztina természetgyógyász, reflexológus, bioenergetikus pedig, igény szerint, komplex (energetikai-fizikai) állapotfelméréssel is szolgált. Nemes Sándor, a különféle masszázsterápiák szakértőjeként, a tudományos alapokon nyugvó diagnosztikai és természetes kezelési módszereket vetette be, és a manuálterápia vezető masszőrjeként segítette a gerinc-, derék- vagy hátfájósok kíméletes (ön)gyógyulását.

A gyógyításban részt vevők közös célja, hogy segítsenek megteremteni a hozzájuk bejelentkezőknél a külső és belső harmóniát, oldják az energiablokkokat, csillapítsák a fájdalmat, visszaállítsák a test-lélek-szellem egységét. Nem vetik el a medicinális orvoslást, de inkább személyre szabottan, alternatív gyógyászati módszerekkel próbálnak segíteni.

A terápiákat jó eredménnyel egészítik ki Jade-köves masszázsággyal, Zapper-készülékkel és magnetoterápiás eszközökkel. Kínálnak különféle táplálékkiegészítőket, gyógyhatású készítményeket: a Golden Yakka termékcsaládot, az Edera Anionos termékeit, kék jódot, Moksa elixírt, különféle gyógyító kristályokat, mézeket, teákat, natúr szappanokat és kozmetikumokat.
A holisztikus teljességre való törekvés jegyében új szolgáltatások bevezetését is tervezik, mint a szaunavilág és sóbarlang kialakítását.

Különleges, többnapos selfness-programjaikon teljesen megújulnak a résztvevők. Egy-egy gyógyászati téma megismertetésére rendszeresen szakértő előadókat is meghívnak. Indítanak egynapos tanfolyamokat, valamint hosszabb lélegzetvételű tanfolyamsorozatokat is, klubokat is, mint reiki, angyal, kristály, személyiségfejlesztő. A minőség és a magas színvonal jegyében nyugalmat, derűt, harmóniát árasztó, teljes ellazulást kínáló, két és fél órás exkluzív programjaik igazi kuriózumnak számítanak.

Bővebb információk a www.jadespa.bloglap.hu honlapon találhatók. Közkívánatra, újra nyílt napot szerveznek ingyenes kezelésekkel 2011. december 18-án (vasárnap), amelyre minden érdeklődőt nagyon sok szeretettel várnak!

vissza az elejére


A fiatalokat segíti

A Goldmark Károly Művelődési Központ Jövő Műhely Keszthely című TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-0015 számú projekt alapeleme a tehetséggondozás, kommunikáció-, készség- és kompetenciafejlesztés.

A pályázat megvalósulásával több ezer személyhez juttatják el az élethosszig tartó tanulás fontosságot. 2380 órában 301 fiatal vesz részt a különböző foglalkozásaikon. A fiatalok nyelvi kompetenciájának fejlesztését a hátrányos helyzetűek számára biztosítják, melynek keretében lehetőség van mindazon tanulók angolnyelv-oktatására, akik számára a szülők nem tudnak anyagi lehetőségeik korlátai miatt fejlesztést vagy felzárkózást biztosítani.

vissza az elejére