Sétány, játszótér, zenepavilon

Fellobbant a helikoni láng


Május végére megszépül a keszthelyi Balaton-part

Sétány, játszótér, zenepavilon

Május végére, az idegenforgalmi főidény kezdetére elkészül a keszthelyi Balaton-part tavaly decemberben kezdődött felújítása. A NYUDOP-os pályázati program részeként a ZÁÉV Zrt. már március közepétől megnövelt állományi létszámmal folyamatosan végzi a burkolási munkákat, és közel a készre jelentés. A munka finisében a több szakaszra osztott kertészeti munkák is láthatóan jól haladnak, ezért biztosnak látszik, hogy a szokásos balatoni évadnyitó ünnepségre szinte teljes egészében befejeződik a mintegy 350 millió forint ráfordításával zajló projekt.

Mint azt Palotás János kivitelezésvezető elárulta: április közepére, gyakorlatilag elkészült a zenepavilon, itt már csak festeni és mázolni szükséges. A mintegy 6400 négyzetméter térkőburkolat és 3800 négyzetméteren a kavics zömét is lerakták, a nyilvános illemhely hidegburkolói is végeztek a feladatukkal. A WC-blokkban a homlokzati színezés, szerelvényezés van vissza. A szökőkút vasbeton szerkezete teljesen elkészült, a hozzá tartozó gránitlapok is megérkeztek, így a vízgépészeti szerelési munkákat folyamatosan tudják végezni.

A város vezetői egy egyeztető tárgyaláson megadták, hogy milyen zenei, fény- és hangeffektek kényeztessék a szökőkút mellett sétálókat, így a szökőkút informatikai programozása is a kellő ütemben halad. A felnőttek számára épített játszótéri eszközöket is heteken belül a helyükre rakják. A legnagyobb kihívást jelenleg a közvilágítás-hálózat rendszerének kiépítése jelenti.

A villanyhálózat helyének pontos kijelölése megtörtént ugyan, de csak a végleges kábelfektetés után tudják a még hiányzó burkolatokat lerakni, és a növényültetés javarésze is csak ez után kezdődhet. Az egynyári növényeket akkor ültetik ki, ha a jó idő tartamosan beköszöntött. Az ellenőrzések eddig csak kisebb, gyorsan orvosolható (fagykárokkal összefüggő) hibákra mutattak rá, és három hét kivételével az időjárás is kegyes volt a brigádokhoz, akik az ünnepnapok kivételével a hétvégéken is folyamatosan teszik a dolgukat.

vissza az elejére


Kulturális seregszemle 18 kategóriában

Fellobbant a helikoni láng

Április utolsó csütörtökén elkezdődtek és három napon át tartottak a 20. Újkori Helikoni Ünnepségek Keszthelyen. A dunántúli középiskolások legrangosabb kulturális seregszemlén 18 művészeti kategóriában, 9 helyszínen, 53 település 134 középiskolájából érkezett csaknem 3800 dunántúli diák mutatta be produkcióját 776 versenyszámban. A fiatalok többek között vers, színjátszás, képzőművészet, komoly- és könnyűzene számokban mutatták meg tudásuk legjavát.

A csaknem 300 felnőtt kíséretében érkezett diákok eligazodását helyben 600-nál több szervező segítette. A Balaton-parti városba hívták Keszthely testvérvárosainak holland, lengyel, szlovén és erdélyi középiskolás delegáltjait is. A zsűriben többek mellett Bencze Ilona színésznő, Balázs Árpád zeneszerző, Miller Lajos operaénekes, Daróczi Bárdos Tamás zeneszerző, Ungár Anikó bűvész és Homonyik Sándor énekes foglalt helyet.

A Helikoni Ünnepségek megnyitóját a hagyományokhoz hűen a Helikon Kastélymúzeum parkjában, a Festetics-szobornál rendezték meg. E helyütt a Helikon hírnevét, a rendezvény dicső múltját felemlegetve Pálinkás Róbert múzeumigazgató, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Csótár András, a Helikoni Kuratórium elnöke is rövid beszédet mondott. A köszöntőket követően megkoszorúzták gróf Festetics György szobrát, majd a résztvevők a Helikon-emlékműhez sétáltak. Idén is megtisztelte jelenlétével a helikoni rendezvényt dr. Festetics György, az ünnepségeket elindító néhai gróf leszármazottja. Köszöntője után meggyújtotta a helikoni lángot, ezzel jelképesen is megnyitotta az idei programokat.

vissza az elejére