Fürdőélet képeslapokon

Pozitívan befolyásolni

Őrizni az örökséget

Vivát Georgikon!


Kiállítás Gyenesdiáson

Fürdőélet képeslapokon

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Keszthely és Vidéke Csoportja és a gyenesdiási József Attila Klubkönyvtár közösen szerveztek egy június elsejéig látogatható tárlatot. A gyenesi községháza földszintjén két budapesti képeslapgyűjtő: Vargha Erzsébet és Kassai Árpád több mint száz képeslapján és mai képeslapokon mutatják be a balatoni – főleg keszthelyi, gyenesdiási – és a hévízi fürdőéletet. A patinás üdvözlőlapok nagy része a II. világháború előtti, de akad anziksz az 1890-es évekből is.

 Kassai Árpád az apjától örökölt szenvedéllyel már 60 éve gyűjti a „művészlapokat”, és mostanra a kollekció darabszáma elérte a negyedmilliót. Vargha Erzsébet magyarországi városokról kiadott képes levelezőlap gyűjteményét nagyapja: Szathmáry László alapozta meg, és édesanyja gyarapította tovább.

A tárlatnyitó ünnepségen – melyen balatoni és helyi gyűjtésű népdalok csokrának előadásával közreműködött az Arany Páva Nagydíjas Gyenesdiási Népdalkör – köszöntőjében Gál Lajos polgármester elmondta: a Balaton táji-természeti-környezeti szépségét láttatják azok a képeslapok, amelyek a nagyrégiós turizmus elindulásának emlékeiként villantanak föl részleteket a hegy- és fürdőközségek életéből, az élhetőbb környezet megvalósításának szükségességéről.

A tárlatot a „Pro Turismo”-díjas, Szalóky Jenő, Gyenesdiás nyugalmazott polgármestere nyitotta meg. Kultúrtörténeti kitekintésében Balatonfüred és Hévíz „egészségturisztikai” fejlődésének históriáját elemezve láttatta, hogyan kell és lehet a civilekkel összefogásban, az idegenforgalom kincseit a települések javára eredményesen hasznosítani. A „magyar tengerhez” kötődő egyletek, szövetségek szerepvállalását kiemelve ejtett szót a Balaton folyamatos, robbanásszerű fejlődéséről, aminek igazolásai a kiállított képeslapok. 

vissza az elejére


Födő Károly, tudati technológia tréner (TTT):

Pozitívan befolyásolni

Februári megalakulása óta tagja a Helios Hotel Selfness Teamjének a sokoldalú segítő: Födő Károly, tudati technológia tréner, aki elsősorban az agy energiaellátásával, alvászavarokkal, diszlexiával, diszkalkuliával, depresszióval, stresszel és menedzserbetegségekkel foglalkozik.

A segítő csoport tagjaihoz kötődő személyes, jó kapcsolatok révén, a többiekkel együttműködésben olyan pozitív változásokat szeretne elindítani a benne bízókban, ami derűt, mosolyt, harmóniát hozva hat ki a mindennapokra. Ha jobban érzi magát az ember a bőrében, akkor szebbnek látja a világot, és benne jobbnak érzi önmagát is.

A szakember éppen egy évtizede ismerkedett meg egy agytréner-készülékkel, amelyet először egy diszlexiás családtagján próbált ki, igen jó eredménnyel. Később elvégezte a készülék profi működtetéséhez kötődő tanfolyamot, és azóta sok embernek sikerült már segítenie. Födő Károlyt arra kértük, ossza meg az olvasóinkkal a leghasznosabb, a jó alváshoz, a könnyedebb élethez szükséges tanácsait.

– Lényeges az embereket megtanítani helyesen levegőt venni, rendesen lélegezni. Fontos, hogy az agy oxigénnel dúsított vérrel legyen ellátva. A légzéssel, a helyes, tudatosan alkalmazott levegővétellel leszünk képesek ugyanis az agyat, szellemünk materiális közvetítőjét a legmagasabb fokra emelni, és így eljuttatni az embereket a szeretet és a béke gondolatának elfogadásához. Tényleg sokan küszködnek alvászavarral. Ha a mobilunkat éjjelre kikapcsoljuk, ha nem a tévé vagy a számítógép előtt alszunk el, hanem egy könyv olvasása közben, már jót tettünk, mert az agyunk eredményesebben be tudja indítani saját öngyógyító tevékenységét.

Mi emberek, megfeledkeztünk a megfelelő mennyiségű „emberi üzemanyag” utánpótlásáról, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, a víz beviteléről. Elfelejtünk inni, pedig testünk háromnegyede vízből áll. Legyünk magunkkal szemben is maximalisták, vezessünk egy füzetet, amibe beírjuk, hány deciliter folyadékot ittunk. Az optimális 2–3 liter helyett sokaknál jóval kevesebb az érték.

Az agyunk a számítógép előtt ülve is sok vizet fogyaszt, nem csupán a nehéz fizikai munkavégzés során. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással javul a teljesítmény, a koncentráció, az erőnlét, az emésztés, a látás. A bőr, haj köröm állaga is szebb lesz, és még a ráncképződés dinamikája is sokkal visszafogottabb lesz. Mivel a kimondott szó teremtőerővel bír, érdemes minden elfogyasztott folyadék, vagy étkezés után elmondani: „Váljék kedves egészségünkre!”

vissza az elejére


Vadászati Múzeum: Szobrokat avattak

Őrizni az örökséget

Két, tekintélyes méretű kültéri szoborkompozíciót avattak és Szamosközi Antal félszáz, vadászati témájú képéből összeállított festménykiállítását is megnyitottak április utolsó péntekjén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában.

A megye vadászkürtöseinek rövid bemutatkozását követően Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója, a Zala Megyei Vadász Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, megosztva örömét afelett, hogy nem csupán egyedülálló szoborkompozíciókat avathatnak, de festménykiállítást is nyithatnak a múzeum Széchenyi–Kittenberger emlékszobájában.

Köszöntője után dr. Kun Edit, a Nimród vadászújság lapigazgatója méltatta az alkotásokat, a készítőket, a hegyi vadászat páratlan élményét. Mint kiderült: a süttői mészkő talpazaton elhelyezett „A kőszáli bakok harca” című, bátorságot, erőt és szabadságot jelképező bronzszobrot Hídvégi Béla álmodta meg, s a hegyi vadászat szépségéről Farkas Pál szobrászművész készített alkotást. Az ünnepségen Feiszt Ottó, a Magyar Vadászkamara elnöke átadta Hídvégi Bélának a Magyar Vadászati Örökségért érdemérmet.

A szoborparkban mutatták be László Péter: Őzek című, a nyolcvanas években készült bronzszobrát is, mely egy fővárosi restaurálóműhelyből érkezett Keszthelyre. A Széchenyi–Kittenberger-szobában Szamosközi Antal önálló, időszaki festménykiállítása nyílt meg. A falakon a természetfestő kimondottan vadászati témájú képével találkozhatnak azok, akik szeptemberig a múzeumba látogatnak.

vissza az elejére


Diáknapok Keszthelyen

Vivát Georgikon!

2012. április 20-án délelőtt 10.30 perckor került sor a Keszthelyi Diáknapok megnyitójára. A város nevében Aradvári László, a polgármesteri hivatal kabinetjének tagja nyitotta meg a rendezvényt.

Aradvári László elhangzott köszöntőjében a jó időjárást dicsérte, valamint megjegyezte azt, hogy Keszthely minden évben várja az eseményt. A Keszthelyi Diáknapoknak olyan hagyományai vannak, amelyek nem téveszthetők szem elől. A beszéd végeztét követően hangzott fel a Vivát Georgikon! Vivát Keszthely! fordulat, majd a csapatok mutatkoztak be.

Az egyetemisták négy csapatot szerveztek, ezek név szerint az Elemfalók, a Vodkalózok, az Epilalakulat és az Innijárók. A csapatok hangos bemutatkozását a kortesbeszédek követték, amelyek szellemesek voltak. Ezzel ért véget a Fő téri rendezvény. Összességében kiemelhető, hogy idén már 36. alkalommal rendezték meg a Georgikon Diáknapokat, a résztvevők biztosan idén is jól érezték magukat.

vissza az elejére